Форумџика на годината

Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Срц од таму доаѓа она, золвата ми смета нека си оди дома и кај мажот :D
    Самодоверба несоодветна на реалноста :D

2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Аии тоа ми е врв!!

Баш деновиве во мое окружување се деси свеки да ја извреѓа жената на другар ми, и тоа пред нас сите седнати. Другаров само и рече: Извини се. Оваа не. Стана отиде во спална спакува куфери за него и жена му и детето и си отидоа кај нејзините. После 10 години брак. Ми идеше да го изгушкам за реакцијата.

3. Corika

Corika Истакнат член

Koj car!!! Bas treba da se isguska!!!

I da vo pravo si isto kako sto rekov dodeka mislat deka.so 1.plata ke.ziveat ko vo bajka,dodeka ragat deca so nadez.deka ke se promeni nesto,dodeka mislat deka sveki e najprekrasna licnost ( poso 465 dena kafe pieme trepkajki si) dodeka ne primekat nisto kaj deckoto osven dali dobro se iseksale i kako ja saka do nebo... sekogas ke ima.takvi sto site im se.krivi samo mazot ne!

Ako on neznae sam da se ispere,sam da si sprema da jade,ako neznae kade e pravosmukalka,ako frla usta gaki ili corapi vo soba za mama da mu digne,kako mislete deka toj ke e sposoben familija da gleda i vas da ve zastituva? I nemojte.so tie.muabeti deka brakot ke go promeni,zatoa sto ako on ne naucil za.30 god nemozete.da ocekuvate magicno da nauci za 24h... i da najbitnoto dragi moi,ne e brakot samo dodeka trosite parite od svadba i dodeka site ve zapoznavat.vo familija, brakot e na dolga staza.vo koja treba da se nadopolnivate,pocituvate,rabotite,razmisluvate i gradite zaednicka idnina...

Gosh, sj *O*, nena2010 and 6 others like this.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

А иначе они се дојдени за празнициве не живеат тука.

Luna91, cresa-jagoda and Corika like this.
  5. Corika

Corika Истакнат член

Car!

cresa-jagoda likes this.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Тоа викам. Мажите треба да ги штитат жените. И секако ако е снашката безобразна и неа треба да и се очита лекција, зашто да не се лажеме и снашки некои не се цвеќиња за мирисање.

Gosh, sj *O*, cresa-jagoda and 2 others like this.
  7. Corika

Corika Истакнат член

Da da ima i bezobrazni snai,na mazot e da proceni na koj treba da se otcita...no sepak drugarti e Primer kako treba eden normalen maz da si zastiti familija...nego majka mu na so pamet e em im dosle od daleko em da vrege pred narod

sj *O*, Krismare, Осе and 2 others like this.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

А бе бидна.

9. Мамичка

Мамичка Истакнат член

За странство да јас зборувам за во Македонија дека сметководството не е платено и ценето.

10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Јас знам дека може да се заштеди, под услов да живеете кај родителите и повеќето сметки/храна да се на нивен трошок.

Знам, зошто бев од тие што штедеа дека може.

Не за стан, за учество да се разбереме.

После х у ситуации, купен и продаден плац и разделба со вереникот, заштедата ја пренаменив намерно и свесно.

Меѓутоа, ако не заштедите како студенти и млади немажени, во брак со деца е сигурно многу потешко.

И едно нешто.

Не е проблем да живееш во иста куќа, па дури и исто домаќинство, ама двете страни да се свесни дека не може да биде баш како што секој си сака.

Кај мама и тато е кај мама и тато, свекор и свекрва си имаат свој начин на живот и свои навики, нема да биде ни приближно исто.

Кога веќе се одлучувате за заедница, едноставно реално согледајте дали можете психички тоа да го издржите. Ништо не ви вредат пари, ако немате здравје. Ништо не ви вреди одмор, ако останатите денови живеете во константен бес.

Едно е да старите прифатат дека не може да ви чепкаат по фиоки пример, а сосема друго како готви свекрвата, дали свекорот во дневна спие итн. Тие навики ги создавале многу време и нема да ги променат. А не па золвата, работела - не работела, абе таа и пред вас била таква, таква си ја сакаат дома.

Оној момент кога прифаќаш дека само и само мажот може да прави компромиси и треба да прави, полесно прифаќаш дека секакви луѓе има.

Мене ден денес ми се нејасни постапки на бившата свекрва према родениот син, не према мене. Мене ништо ми нема правено, ниту можела пошто овој не и' даваше, ама работи кои него му ги има правено... да се запрашаш, дали навистина секоја мајка му мисли најдобро на своето дете.

И еве мене ме нема, таа сега сфаќа дека и многу работи и се прогледани низ прсти (од негова страна) заради мене, пошто за мене беше ненормално да екскомуницираш родител.

Сега ми е многу нормално, секој според заслуга :nod:

Не се моите златни, затоа и не живеам со нив оти не се, ама колку и да ме болат некогаш нивни сфаќања, знам дека е со најдобра намера и нема шанса грб да ми свртат.

Сакам да кажам, зимам баш мала плата, финансиски ми е многу тешко, ми помагаат моите, но пак, не нешто да речеш без нив нема да преживеам (ќе преживеам, уште посиромашно), и не мислам дека парите што ги давам на кирија се пари фрлени во бунар. За мене сама и мачкиве, мирот нема цена. Да не плаќам кирија ќе си дозволувам многу повеќе, ама мирот што го имам - нема да го имам.

На крајот сите си знаете со какви луѓе имате работа. Глупости од типот запршки во манџа (не јадам, а бивша свеки само така готви), перење кој кога, туфкање за работи што не ја засегаат (кога деца) и сл. се работи за кои не вреди раатот да си го рушите.

Ама!!! Психичко и физичко насилство НЕ СМЕЕТЕ ДА ТРПИТЕ. Ни од родена мајка, а не па од свекрва.
    Нема тука ради децата.

Баш ради децата си одиш. Ако сакаш да не пораснат во истрауматизирани возрасни, пошто во вакви средини, да, ќе бидат трауматизирани и ќе им остане за цел живот.

Ако себе не се цените, ајде, ама должни сте на тие деца да им обезбедите мир. На мажот ништо не сте му должни, ама на нив сте. Не бараа сами да се родат.

Првиот чекор е најтежок. После сфаќаш дека поддршка има. И можете многу, со или без мажите.
    Само не останувајте кај што ви ја јадат душата.
    Не вреди. Ни за вас, ни за децата.

Gosh, butterfly6223, 1209 and 33 others like this.
  11. OmilenataZaNego

OmilenataZaNego Истакнат член

https://www.instagram.com/reel/CmrlOAmobW9/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Што ако има клима? Ако паѓаат температурите го палиме и шпорето. Климата не може да ја достигне температурата ако надвор е ниска. На пример - 15°. Кога можат тие да се топлат ќе можеме и ние така? И кога е запалено шпорето работи и климата.

Јас знам да им кажам тоа што имам како на оваа членка, ама никогаш не ја гледам правдината. Бидејќи што и да речам си ги вртат муабетите и е пак по нивно. Затоа и решив наместо да се расправам и пак да не бидам во право, да си ќутам и да си заминам со ќутење. Во секој случај фала на сите за советите. Се подготвуваме за да си заминиме.

Last edited by a moderator: Jan 9, 2023
    senza.parole likes this.
  12. Mikha4

Mikha4 Популарен член

@S.O што бидна со бебето? Уште седите на ладно?

13. S.O

S.O Активен член

Не. Си палиме оган и си седиме во друга соба. Немаме контакт. Поздрав!

Anturium, nena2010 and Mikha4 like this.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Како успеа да запалиш ќумбе у друг соба сега? Рече клима имало.

Luna91 likes this.
  15. senza.parole

senza.parole Форумски идол

И најдобра можна одлука ти е таа, верувај.
    Маж ти ако те сака и почитува доволно, ќе си дојде и тој, порано, или покасно.

nena2010 and S.O like this.
  16. Tara500

Tara500 Активен член

Zdravo, jas sum nova na forumov i sakav da go spodelam moeto iskustvo so svekrvata. Koga bevme vo vrska svekrvata i svekorot bea najdobrite licnosti sto mozes da si gi zamislis. Koga me zaprosi se se smeni, si go pokazaa vistinskoto lice. Uste so spremannjeto na svadbata taa nesakase da mi kupi vencanica so izgovor deka 300 evra se mnogu za fustan za edna vecer. ne sakav jas moleni pari pa i rekov imam tatko toj ke mi obezbedi se sto treba(majka mi e pocinata, da bese ziva taa ke mi ja sosiese najubavata vencanica na cel svet, ama ete sudbinata ne sakala taka). Majka mi me nauci da sieme i zaedno so sestra mi sosivme ne edna tuku 2 vencanici za koi ne dobiv nikakov komentar od svekrvata, svekorot ili zolvata. Svekorot rece jas ke vi kupam burmi, zmijava skokna i rece auu ne sekoj treba da si ja kupi, za daruvanje ne dojde do takvo nesto, nikakov dar, nisto. ziveemve 3 meseci so niv posle svadbata dodeka renoviravme stan koj so sudni maki mu go dadoa bidejki i maz mi nesakase da zivee so niv pod ist krov. iako imav cel sprat od kukja kaj tatko mi, brat mi na eden sprat jas na drug so poseben vlez, sestra mi zivee mazena vo drug grad, toj nesakase da bide domazet. dodeka bevme tie 3 meseci so niv napraviv rucek 3 pati, i sekogas mi se naogjase maana deka nesto falelo na rucekot, ova bilo malku toa bilo mnogu, duri i posledniot pat dobiv prekov zosto sum gotvela vo toa tendzere, ne trebalo vo toa trebalo vo drugo. nikogas ne dobiv fala za rucekot. ne napraviv poveke i koga majka mu go prasala zosto ne gotvam mu kazav. taa so lizna mazna se vadela a jas bev losata bidejki ne trebalo tolku da se navredam. mu rekov povredena sum i navredena bidejki mi go pogazija spomenot na majka mi i se ona sto me naucila, i zarem ova ili ona tendzere ne ja vrsat istata funkcija? denot koga se iselivme mislev ke se prerodam si rekov ke si cinam raat. sledniot den se vrativme da zememe sto sme ostavile i go proveriv plakarot bese prazen.si gi sreduvav alistata i vidov deka mi falat mnogu raboti, bidejki nemav odneseno mnogu parcinja za tie 3 meseci tamu. se iznervirav, mi bese tesko bidejki od tie parcinja imav raboti koja mojata majka mi gi imase sieno i mi bea spomen od nea. Moite raboti se pojavija posle2 dena vo plakarot kojsto go proveriv i bese prazen. alistata mi gi nasol maz mi i koga mi gi donese mu rekov plakarot bese prazen go proveriv, ovie alista bea staveni na stolot bidejki bea noseni i trebase da gi peram. kako gi snema i odednas se pojavija? toj ne sakase da prifati deka majka mu nesto napravila. ottogas nemozam da ja gledam taa zena. vo ovie 3 godini od brak se obiduvame da imame deca, neuspesno, bev i na invitro neuspesnoo. za site ovie godini majka mu celo vreme mu go mati umot, go bocka za da se karame. nemozam organski da ja podnesam kolku samo mi e odvratna so nejzinoto odnesuvanj. sestra mu ima 2 deca,pogolemo masko i pomalo zensko. majka mu celo vreme go zamara za vnukot, da go nosi na skolo, da go zima od skolo, da go nosi na trening, na utakmici. a ovoj trca. da odil kaj sesstra mu dodeka taa e na rabota da go zeme vnukot i da go nosi na trening(sestra mu ima maz nesposoben za nisto, i zivee so svekoror i svekrvata kojsto i gi cuvaat deacata) i mu nareduva kupi im ova na decata, kupii im ona. znaci ako toj sam saka da kupi za vnucite neka kupi a ne majka mu da mu kazuva. koga odi kaj niv na gosti mu pisuva ajde kupi sok, kupi pivo. toa na gosti li e odenje? sekogas se ona znae, se ona najdobro prave. celo vreme sme napnati, nervozni , se karame za gluposti. poslednata kavga ja imavme pred 2 nedeli za koja kavga si otidov kaj mojte bidejki nemozev poveke da izdrzam. majka mu mu pisala razvedite se vas nisto ne ve vrzuva. pa kakva majka e toa? jas se macam, dusata me boli zosto nemozam da ostanam trudna a taa kako go bocka nego. toj e do mene me podrzuva, eve podnesovme dokumenti za 2 invitro, cekame vaucer se nadevame na cudo, a zlobnata zmija samo gospod da ja kazni. i se mislam da pojdam nekade da vidam dali mi ima praveno nesto, magii, veke neznam na sto da mislam, brakot nikako da ni uspee. toj ne e los covek ama potpagja pod vlijanie na majka mu i neznam kako da postapam.

Izvninete za dolgiot post. Bi sakala da slusnam soveti. Vi blagodaram.

17. hermosa

hermosa Популарен член

@Tara500 ,да не си брзала за мажачка со него.Ако е мамин син ќе трпиш секако ,штом тој и обраќа внимание и да е на твоја страна ти пак ќе си оштетена.Види ти најдобро знаеш што како било,ако ептен не ви оди и откако живеете сами подобро развод отколку дисфункционален брак.За бебе ти посакувам многу среќа но немој да имаш деца за да пополниш празнина која ја осеќаш за да погодиш на сопругот.Татко ти што вели,сестра ти?Имаш ли поддршка?

Dust, Осе and Tara500 like this.
  18. Celltica

Celltica Форумски идол

Бракот и неговиот успех зависи само и само од вас двајцата. Никави магии сигурно не се во прашање, туку си бараш оправдувања за маж ти, ако е зависен од мајка му и дозволува да го манипулира, сега да го превоспиташ тешко. Јас би направила муабет и си него и со себе. Со себе, дали ми одговара ваквиот живот и дали можеш да ги занемариш луѓево понатака во животот, пошто гледам дека врз таа основа имате кавги до степен да си одиш, а ако одговорот е не, со него озбилен муабет дека ако нема промена, толку е од вас. Се друго ми личи како темпирана бомба дури еден од вас не пукне заради караниците или живот полн со нервози ако не можете да најдете средина.

Dust, sj *O*, Осе and 2 others like this.
  19. A94

A94 Популарен член

Јас не верувам во магии и ти препорачувам да не тргнуваш по тие врати. Ако е се во ред од здравствен аспект со вас можеби од стрес не можеш да останеш трудна. Реалноста е дека ете не те сакаат неговите и не можеш многу да направиш по тоа прашање. Некогаш луѓето се луди. Не е решение дома да си заминеш освен маж ти ако не те малтретира. Прекини секакви контакти со неговите зашто само стрес добиваш. Разговарај си со маж ти. Ако се сакате ќе си биде на ваша страна. Неговите вечно нема да се живи. Вие сте си фамилија. Ако смета дека не ви оди тогаш со сила убавина не бива.

Last edited: Jan 19, 2023
    јolene and Tara500 like this.
  20. Tara500

Tara500 Активен член

Bevme vo vrska 3 godini pred da stapime vo brak. Mojata familija e tuka me podrzuva vo mojata odluka, sto i da resam. rabotata e sto nie super funkcionirame no sekogas koga toj otide kaj niv ima zbrki. neznam sto mu zboruvaat i kako mu ja polnat glavata, toj si znae deka majka mu i tatko mu ne se najsjajni licnosti, i zatoa i ne sakase da zivee so niv, nitu me tera da odam kaj niv na gosti tuku prasuva ako sakam, a jas nesakam i ne odam. samo neznam kako go manipulira.

Осе, Tanya9 and hermosa like this.