Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

@Eluna жено, алал на живци!
    Вештицата немој пак да ви доаѓа другпат, само тоа не го дозволувај.
    И тоа што си намислила, тоа да го правиш. Инстинктот не те лаже.
    Ништо не ти може вештицата. Таа само е наострена, да ти прави страв, а верувај нема ништо од тие зборови. Лудачка за во кошула, Господ прости ми.
    Навистина, мајка ти да дојде, да ти е припомош во некој период?
    А за детето, никако оставање во ноември. Те поддржувам, а бе на главачки ќе застанеш, ама нејзе нема да ѝ го оставиш. Или ќе заминеш од тој стан, Германија сигурно има услови за самохрани мајки, центри да ти помогнат во прв период, за после да си го дотераш своето.
    Пу пу скраја какво аждаиште. :x
    А маж ти е во голем ќорсокак, ете така да му кажеш, и нека знае дека и ние овде тоа го мислиме.

2. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Другарка ми се разведе со брак склопен во Македонија. Знам дека овде имаше адвокат. И бившиот сопруг исто остана овде после разводот. Можам утре да ја прашам за поконкретно каде точно бил разводот и ќе ти пишам.

На нет стои ова, што значи е можно.

Eine internationale Scheidung mit einem Ausländer kann in Deutschland, aber auch im Heimatland des Ehepartners vollzogen werden.

Консултирај адвокат овде и ќе ти објасни се. Не знам дали знаеш, за место во градинка можат да ти помогнат од југендамт. Исто има опции со тагесмутер. Во врска со станот во случај на развод, државата исто може да ти обезбеди сместување. Овде исто има и домови за мајки со деца.

Не се плаши, ниту во Македонија ништо не ти можат. Не можат да ти го земат детето.

Разведи се таму каде што тебе најмногу ти одговора, не таму каде што инсистира тој.

3. Dilajla123

Dilajla123 Истакнат член

Може да се разведеш таму ,ќе си консултираш адвокат за постапката.
    Потоа во Мк,во суд ќе ја доставиш странската пресуда за развод и ќе бараш признавање на истата,затоа што овде се уште ќе фигурираш дека си во брак.

cresa-jagoda and Eluna like this.
  4. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Има ли некоја од Германија што е поупатена да и даде совет и да и даде број за секој случај од тој Центар за жени на @Eluna ?

5. Skyler

Skyler Истакнат член

@Eluna Само да ти кажам за документот што спомна, познавам луѓе што така и го одземаа детето на мајката со таков документ ама тука треба да играат улога многу луѓе, големо мито. Жената доживеа нервен слом и постоеше доказ дека беше на психијатрија, малку изменет извештај и завршија работа. Вие сте во Германија каде што системот не функционира така макар се развела и во Мк. Буквално никако не може да докаже дека ти не си способна мајка, а и не може да прави мучки за помала алиментација.

Eluna and ZAHRA like this.
  6. Eluna

Eluna Истакнат член

Заборавив да додадам дека и јас знаев да ја извадам од такт на мој начин. Коога се мешаше и имав речено неколку пати директно да не се меша и дава погрешни совети, и имав велено дека намерно ме буди кога спијам, па подуена, плачеше солзи како река, на маж ми му се жалеше што сим и рекла,јас ги слушав од во соба ама ништо не ми велеше маж ми. И ништо не и дозволив да прави со детето, се си беше по мое по случката со чајот кога не ми го даваше. Секој ден ја оддалечував од детето се повеќе, само на 5 минути и го давав да го држи и шетка по собата. 5 сабајле, 5 навечер. Колку пати проба да го заспие додека го држеше ехее, прво не и спиеше само, а и јас сама и го земав од раце и си го носев во соба да си заспие. Таа не заслужи како баба да му се радува и да го заспива зошто правеше се што правеше. Кога и да земев да јадам намерно одеше го земаше детето а тоа си лежеше мирно и ќе го шеткаше само 1 минута и ќе го спуштеше, тоа ќе почнеше да плачи за да го земе пак, пак ќе го земеше по една минута ќе го спуштеше и детето ќе се вознемиреше, не можев да јадам. Се ова го правеше за јас да и барам помош, чувај го детето додека јадам, ама јас не и барав помош, колку пати гладна сум останала. Нормално на маж ми ова му се чинеше како јас сум влезена во филм, ама тогаш реков зошто мене не ми плачи кога го шеткам и оставам да лежи, затоа што јас не му прам земи спушти го неколку пати па да се вознемири. Тој па вели па што ако плаче и ако го причува, сака да ти помогне да можеш и ти да јадиш. Значи исто на маж ми му зборам или на зидот нема разлика никаква. Фала Богу моето бебе беше мирно и јас си можев се со него, ама нејзе тоа и сметаше и сакаше да го вознемирува само ја да немам мир. Со јатрва ми се слушнав тие не се Германија и ми кажа и неа доста зло и правела. Рече немаме мир од неа, кога дојди од на работа таа бап на врата и дур да легниме да спиеме е со нас. Секој ден истото. Му носи јадење на маж ми и му вика еве мама ти донесе твоето омилено. Ме пукна рече, немам и јас спас од неа. На свекор ми иначе го имаше задолжено да и ги полива цвеќата а јатрва ми да оди кај неа да види дали добро ги одржува, вика јатрва ми појдов, почнале да венат, се напраив дека не видов, оставив да овенат. Кога е злобна и се дешава и зло. Отидовме на педијатар со маж ми на првата контрола, јас и викам и ти ќе идеш со нас. Јас намерно, за да не ми рови по станот да го прегледа секое ќоше. Ама јас знаев дека не може да влезе, и викам ти во чекална треба да седиш. Ок отидовме ја гледам сум заборавила маска, маж ми има само за него, таа ми вели еве јас имам земи. Не можеше после без маска ни во чекална да влези а ние се задржавме внатре каснеше докторот, таа се смрзна надвор на минусите. Кога излеговме се тресеше. Скоро еден час седеше на ладното. Па искрено не се радувам на такви работи, ама не ја сожалив. Пресмешна беше што кога ја не јадев со нив на моето место седеше на масата. А н јатарва ми веќе и го зела местото на масата и сега седела на нејзиното. Два дена пред да си оди пак "и кренс притисокот" и му реков на маж ми купи утре апартче и мери и притисок. Госпоѓата рече не, немало потреба. Па нема потреба затоа што лажеше сакаше уште еден месец да седи. Мака и беше што си се гушкаме со син ми, што го доев, јас си се смеев, со син ми музика си танцувавме, му зборев кога ќе пораснеш ќе играш со мама танго. Од нејзе чад излегуваше колку и беше криво. Намерно пред комшиката и го зедов детето од раце и ја остаив ко здрвена, а не можеше ништо да речи. А и тоа беше вистината само јас можев да го смирам кога плачеше. На свекор ми му кажуваше лаги на камера, јас се слушав од соба. Го заспивала демек детето му пеела песнички, ја уфирив пред него, му се појавив на камера другиот ден и му викам еве добра сум, морав да го заспијам детето, само кај мене заспива, ама мирно дете е не мора ни да му пеам ни ништо. И пред маж ми честопати знаев да ја искритикувам, не така нападно ама ќе и кажев нешто како "Леле детево е мокро, како не си приметила ништо а го шеткаш?", и други работи. Значи не бев и јас нема, јас нејзе ја пукнав од мака што си уживам со детето, а најмногу ја болеше што и го земам од раце кога ќе ми текне, а не можеше да се жали по случката со чајот и маж ми ништо не можеше да рече. Пукна да го заспие и искапи барем еднаш, да беше нормална баба ќе и дадев. И сега за крај што ми текна, и со тетка му на маж ми се скарав, сестра и нејзина, на камера. Му вели на маж ми, прати ни го ваму детето да се играме, по неколку месеци ќе ви го вратиме. И велам јас, кога ќе роди маж ми нека ви прати. Ништо не рече жената. Таа можеби се зезаше ама веќе многу изнервирана од свекрва ми и нејзе така и реков, можеби не требеше ама веќе и јас излегов од контрола. Иначе фала ви на сите, знам дека не можат да ми го земат детето, ајде нека пробаат да ги видам. Срамота за се, ненормална работа. Нека се чукнат малку во главите.

Anyshka, Zumbulche, VDT2906 and 9 others like this.
  7. Skyler

Skyler Истакнат член

Мене за мажот ми е жал сега, со такви жени и јас нема да знам кај да фатам.

8. Eluna

Eluna Истакнат член

Види, јас бев предобра со неа ама ова и го правев после се што таа правеше. И пред маж ми и тајно тој да не примети се правеше, зошто јас неа да не ја нервирам а таа мене душата ми ја извади тогаш породена? И нормално кој не сака моето дете да ми го даде иако сум и рекла 3 пати, нормално ќе и го земам од раце кога сакам. Едноставно ја замразив по се што ми направи. Како требаше да постапам со жена што намерно се правеше за да немам мир со детето? А мажот не е за жалење, знаеше тој што се прави мајка му затоа и мене некои работи ми преќутуваше што и ги велам неа. Таа што се направи во споредба со моето, моето е како шега. А мажот и понатака се прави наудрен.

Anyshka, Осе, flower30 and 4 others like this.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Реално ништо не си и правела.
    Јас кога те прочитав на почеток на коментарот дека и ти си ја нервирала очекував којзнае што.
    Јас на твое место во моментот кога немаше да ми го дава бебето во раце ќе и речев да ја фати вратата, ако нема авион, ќе оди во хотел дури дојде денот за авион за назад.
    А маж ти да не го жалиш многу.
    Нервозите што си ги трпела заради него кој ќе ти ги врати?
    Наместо на колена да те моли, тој уште вика во ноември мама да го чува.
    Па уште да им го пратиш неколку месеци, ко да нема мајка детето.
    Ти си била и премногу културна. Значи во моментот кога ќе треба да ја молам детето што сум го родила да ми го врати, ќе и исфрлев партал по партал низ тераса.
    Нека се разведе и јатрвата и нека си ги земе синчињата дома. :puke:

Anyshka, Harper, Luna91 and 9 others like this.
  10. Skyler

Skyler Истакнат член

Зошто ги викнавте двете баби на помош? Еве и сами да се поканиле сте можеле да ги одбиете. Мене да ми дојдат така три особи на гости, сите да ми вршат притисок, сите да бараат судија да бидам, да треба да ја решам ситуацијата, а исходот за сите да биде добар, па јас ќе полудам и сама ќе барам развод. А пази, него никој ништо не го прашува ама сакаме мажот да е вклучен во се. Во што, да биде теле, послушен и да не поставува прашања?
    Нема што јас да си го уништувам најубавиот период, да се замарам како да ја изнервирам. Си правам муабет со маж ми, им кажуваме на двете да си одат и готово. Мада не би ни викнала воопшто.

11. Mantub

Mantub Форумски идол

Е убаво ќе беше така си правам муабет со маж ми, ама свекрвата висок притисок имала и мажов и рекол е како да си оди мама болна.
    Кога нема со него разбирачка како да си правиш муабет.
    А него не треба да му е гајле за исходот да биде добар за сите, само токмаци тоа го прават.
    На маж со новороденче му е битно ситуацијата дома да е убава за мајката штотуку породена и детето, не да балансира меѓу сите 3, се знае кој балансира, мажи без карактер, мамини мази.
    Ја чека сопругава да се смири за во ноември вештеркава пак да им се тупне.
    Не треба никој него ништо да го прашува, да го моли, да го турка, сам треба да е свесен кој коментар е непристоен.
    На шала кажано повеќе пати "мама си оди дома" наместо баба, не е шала.
    На шала коментари дека си лоша мајка, не се шала.
    Да треба да ја молиш да ти го врати детето, кој треба да му нацрта дека треба да ја опомене мајка му уште еднаш да не и се деси.

Anyshka, Harper, flower30 and 7 others like this.
  12. Eluna

Eluna Истакнат член

Па тоа и беше најголемата грешка што дојдоа на прво место, а кога требаше да си одат, нели беше подмукло од маж ми мајка ми да замине а неговата добила притисок и да остане уште еден месец? И мајк ми иначе има голем притисок. Јас со маж ми не можев да направам муабет, тој игнорираше се што правеше мајка му, се правеше дека не гледа. Ете кога и да се жалев велеше дека претерувам, рече ќе и кажам на мама да не се меша, таа пак на други начини правеше да ме нервира и да не можам да јадам ни да спијам. Затоа и јас кога почнав неа да ја нервирам и да и враќам не ми велеше ништо. Заштп реално јас нејзе никакво зло не и направив, јас само си уживав со моето дете и не ја оставав да се меша. Што имаше тој да ми префрли мене, ништо. А неа што и преќиту сето зло и понатака и ќути и сака во ноември да ја носи пак да ме мачи. Значи мажот не е за жалење, јас бев овде жртва од страна на мајка му, а немавме ние кавга па да биде судија. Ова беше чисто изживување врз мене, а тој не само што самиот се прави дека ништо не било и мене сака да ме убеди во тоа.

13. Corika

Corika Истакнат член

@Eluna ti nisto ne si i napravila,znaci ja dodeka.te.citav ocekuvav.vo najmala raka brkanje od doma,ili policija i da kazam ne mi dava detto...a ovoj tvojot kopuk izvini vaka ama najdobra rabota.i najsposobna mu e detenceto so go napravil ocigledno k**leto mu e samo za.mockanje

14. Skyler

Skyler Истакнат член

Далеку од тоа дека свекрвата е супер, снаата крива ама кога веќе викаш две жени да ти го чуваат детето, а после не им го даваш повеќе од една минута нормално дека ќе фрчи љубомора меѓу сите, кавги, сите го трујат мажот и он треба да пресече. Ете ги седнал, кажал да си одат, дотичната со притисокот останала и тука не требало да застане. Мажот си е крив од тука натаму ама може па и едноставно сфатил и тој, кренал раце и чека развод. Веројатно обострано е чувството.

Кој не сака дома чистачка и куварка после пораѓај додека 24/7 си лежиш со бебето? Мене маж ми ми беше чистачката и куварката, не ја викнав свекрва ми или мајка ми. Посесивна бев премногу, мајка ми често си го добиваше од мене и не барав помош.
    Јатрва ми е таква, бременоста и е болест, легнала во кревет 20кг поправена, свеки чисти, готви по желба и после не може да прекине да ја плука кај стигне. Здравје да се породи, пак ќе и угодува и кога ќе дојде време да го земе внучето оваа ќе и го граба од раце.

Што мајка барате да ги викате кога знаете какви се? Можете сами да си постигнете и чување деца и низ дома. Претешко е, мир и приватност секако немаш ама раат си.

15. Mantub

Mantub Форумски идол

Не се сложувам, и да дојдат да помогнат не значи дека имаат право да ти го грабаат детето или да ти кажуваат каква мајка си.
    Те разбирам дека најубаво ич не ги викај, ама дури и да дојдат, тоа не им дава право да го вадат најлошото од себе.
    Апсолутно е себично да дојдат и да те доведат до развод, а да го нарекуваат помош.
    Барем нека го нарекува тоа што е, наметнување, а не помош.
    Помош е она што е побарано, не она што свекрвата мисли дека треба да го направи.
    Ако нејќе да го дава мајката бебето за капење, нејќе, значи не и треба помош за тоа, ако си стварно несебично дојдена за помош, помагај таму кај што ќе ти е побарано, на пример садови да измиеш.
    Овие доаѓаат, садови мијат еднаш и во главата си врзуваат дека ЗА ВОЗВРАТ треба да го добијат бебето.
    Во давање помош нема очекување за возврат, инаку не е помош туку себичност.
    Ама пак на крај се сведува се на тој мажот, што ич не го жалам зошто штом еден човек стигнал да прави и да расте деца, треба да си излезе од главата и да знае да и презбори на мама. Ај ќе го жалиме што толкав маж не знае да зуцне, а ваму млекото за син му може да му секне од нервози.
    Со таков, и да не ги викаш и јасно да речеш нејќам да доаѓа, пак ќе ја викне тој пошто мамичка.
    Ете во ноември пак гледа да ја донесе.
    Ајт

Anyshka, Harper, flower30 and 12 others like this.
  16. Eluna

Eluna Истакнат член

Ај вака накратко ќе напишам ќе треба да спијам. Јас никого не викнав да ми чува дете, двете сами рекоа уште кога останав трудна ќе дојдеме на помош кпга ќе родиш. Маж ми зеде два месеци слпбодно, тој иначе и највеќе куваше и највеќе чистеше, па и мене ми помагаше со детето. Тие правеа само пити, маж ми само тоа не знае да направи. Ок правеа и други работи. Како и да е, јас и на едната и на другата им го давав и да го шеткаат, да го држат колку сакаат во раце. Ама свекрва ми полета, сакаше таа да го храни да му дава чај и да го префрлиме на формула а детето цицаше на мене сосем нормално, да и заспивало во раце, не сакаше да ми го даде иако неколку пати и реков дај ми го детето, викаше не може го поду млеко. Ете тогаш не и го грабнав од раце, почнав после оваа случка да ја оддалечувам и од детето и од мене, и да и го земам од раце, зашто и кога го шеташе си збореше по нејзино, дофрлуваше зборови, и таман ме видеше јадам ќе почнеше да го спушта по неколку пати и да го зема и го правеше да плачи, затоа и го земав и понатака многу често во соба седев, можеше само 5 минути да го шетка.

17. Skyler

Skyler Истакнат член

Знаеш дека се согласувам, јас што сум најтолерантната особа на свет (сум пишувала во темава за мојата толеранција кон свекрвата) би полудела и би ја качила во првиот авион. Да не испадне ја бранам мајка ми ама затоа ми е секогаш прв избор кога ми треба нешто. Доаѓа и помага кај што треба, најчесто си игра со големиот за да го избањам бебето, не трча да го граба. Свекрва ми на пример, кога и е време за кафе или за турска серија, не ти станува од кревет, па нека се сруши зградата. Ама во еден од моментите кога маж ми ја фати како ми бега по соби со бебето ја подбра. И пак и се случува ама само одам и го зимам од раце.
    @Eluna Дефинитивно си во право, секоја чест како си издржала во некои моменти да останеш присебна со сите тие хормони, љубов кон бебето ама многу лошо завршува приказната. Со тоа што си се спуштила на нејзино ниво си поминала многу моменти во нервози, маж ти земал 2 месеци да биде дома и сте можеле сами да си поминете многу поубаво. Ете маж ти е некој фин тип што сака сите да бидат задоволни, а не сфаќа дека тазе породена мајка се нервира. И нека не те чуди што не сфаќа, кај нив ништо не е сменето, а ние поминуваме огромна промена и сами не знаеме да се справиме со емоциите. Ако си решила да се разведеш со среќа, се надевам правилна ти е одлуката и сигурна си дека ништо не може да се смени. Да беше од било која друга причина ок ама криво ми е што двајцата сте дозволиле една вештерка овој хаос да ви го направи.

Ако успеам да редактирам, не мора баш се се да се пренесе на мажот, мајка ти вака, мајка ти така ми рече. Нешто може сами да решите особено ако се работи за децата, не мора стално мажот да се клука, да се праќа во војна со неговите. Тргам од себе дека не би сакала маж ми да ме труе за секоја глупост. Јас ако му кажував за секој отров на мајка му кај ќе ни беше крајот, ваљда и ние испокарани ќе бевме.
    Пример, ми имаше речено дека ќерка и е оригинал тетка на детето дека од машка страна, а сестрите мои што се? Ја прашав од Али експрес се? И се уште со маж ми се смееме за ова. Маж ми знае се ама не му дозволувам да се кара за секоја ситница, само го известувам зашто мојава знае да вади ствари од нафталин, па вака е спремен.

Last edited: Jan 31, 2023
  18. Eluna

Eluna Истакнат член

Тоа е како и да е, нема врска имам дете маж не ми треба веќе во животот. А само да додадам за постот погоре јас не и сместив на свекрва ми дс се смрзне еден сат, туку сакав да кажам зошто е злобна и се дешава зло, а мене пак од друга страна не добив температура ко се разболив и продолжив да се грижам за детето, а таа велеше со температура како ќе се грижиш за детето. Ама пак мене ми се посреќи. А тоа со цвеќата со јатрва ми, сакав да кажам зло и прави а очекува цвеќата да и ги одржува, оваа нормално оставила да и овенат, и јас не би ги одржувала. А не дека јас и јатрва ми сме правеле некакви глупави смучки. Сепак за што викаш приказнава нема среќен крај, навистина е жално не ми е и мене сеедно, ама мислам вака е судено.

Gosh likes this.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Ти треба маж, не ти треба мамин син. Малку детско ти е понашањето ама па и те разбирам, јас кабелската ја откорнав само да си оди дома, да не ми гледа турски серии.

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Може не треба да пишуваш многу детали од сите случки, да не се препознаат ако читаат, ќе ти ги читаат сите чекори и со адвокати и со постапка за развод и старателство тука и таму што ти се плановите.
    Јас би побарала на модератор да избрише последнава страна, те сфаќам дека си изнервирана и сакаш да се олеснеш некаде, ама штом викаш дека ќе се борат да ти го земат детето, нека не ти го читаат секој чекор што го планираш.

Harper, Angie1432, Maca Macka and 5 others like this.