Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

цела тема е ср’ање за в канта никој никаде да не ја најде, мизериите од секојдневието на едно македонски семејство собрано во една тема

@Eluna едно детско понашање, колку години имате вие уствари?
    Цел текст и сама не знам како успеав да го прочитам(facepalm)

2. manako1

manako1 Форумски идол

@Eluna колку непотребни стресови сте имале со мт во најубавиот период за вас. Тој слободен 2 месеца, мирно бебе, место да уживате во родителството сте дозволиле баби да ви се мешаат и плеткаат по дома. Со една реченица сте можеле да ги откачите:не фала, можеме се сами, кога ќе може ќе ве поканиме да се порадувате на бебето. Развод, да, ако имате некој голем нерешлив проблем меѓу вас, а заради мајка му невреди да си упропастувате живот. Разговарајте за се, биди јасна дека детето ќе оди во градинка вие на работа и толку.

Anyshka, snegulkata, La-loca and 5 others like this.
  3. Dilajla123

Dilajla123 Истакнат член

Не знам,не сум во Германија,ама сигурно, има на интернет каде да се обрати,или адвокат ќе ја упати.

Eluna likes this.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Не си ти виновна за ништо. Ти си тазе мајка, со потреба и мајчински инстинкт за заштита на своето бебе. Маж ти треба граница да постави, особено :!: кога те гледа изнервирана и депримирана. Уште од бременоста когс пишуваше.
    Па и имаш право бе мајка, и да преувеличуваш пример, и да треба плус мир или помош конкретна да побараш, треба да имаш право да кажеш, да си разбрана. А не глуматање.
    Во емотивни моменти поминуваме пред породување, после него, запознавање со бебе и уште притисокот на свекрвата да го пазиш или мажот да не е растргнат. Ма нема шанси!

Мажот е тука за жената, за мирот нејзин и за границите да ги постави меѓу неговите. Не е тука за смешкање и за леле збунет сум, ја нисам одавде изглед.
    И многу ѝ било на вештицата. Да ме трга од бебе, да ѝ пречи доење, да сака да доминира?
    Реков јас - лудачка кошула.

Last edited: Jan 31, 2023
    Harper, cresa-jagoda, 1209 and 2 others like this.
  5. Eluna

Eluna Истакнат член

^Сега дури испаднав и крива што сум и правела некои работи на свекрва ми, а дури и самите приметивте дека тоа што јас и го правев е детско во споредба со нејзините ѓаволски работи. Но како и да е, имам некои чудни пораки во инбокс, не знам дали може модератор да ми помогне, една членка погоре е во право, ако може да се избришат некои постови, јас нема веќе да пишувам на темава, за да не ви правам џабе да се бриши поради мене. Извинете уште еднаш. Ако сака модераторот може и да сликам приватните пораки, многу се чудни, некој оставил и негов телефонски број. А се е поврзано со тоа што спомнав развод и некои работи во врска со маж ми.Јас не велам дека тие се тука и ме читаат ама некако ми е језиво и тоа вака рано сабајле кога прочитав. Ако може некој да означи модератор, не можам да се снајдам.

Zumbulche likes this.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

@Sesil @referentka

Feminka22 and Eluna like this.
  7. Eluna

Eluna Истакнат член

Е да, уште во бременоста пишував колку ми е лошо а сите ме бодревте да ја отворам конечно устава, јас прв пат и се спротиставив кога не сакаше да ми го даде детето да го дојам, насила му даваше чај. И после тоа почнав и јас да ја нервирам неа, морав некако да и вратам што не ми дозволи да одморам, да јадам, да спијам. Колку и детски да звучи јас исто сакав да ја изнервирам, како таа мене што ми правеше. Колку и неверојатно да звучи, да навистина го вознемируваше детето да плаче, знаеше како, тоа мрази да го земаш и да го спушташ неколку пати, пошто многу сака шеткање, а таа тоа намерно го правеше, како и се друго смислено и со злобна намера, да немам јас мир, да се нервирам, а после секое мое нервирање збореше како нервозата носи до депресија и неспособност да се чува дете. Јас никого не испровоцирав за ништо, тек после долго време почнав и јас да ја нервирам а до тогаш ќутев за жал. Не испровоцирав сама да ми прави се што ми прави, и маж ми да ми биде никаква подршка. Значи не го испровоцирав тоа. Моја грешка е и што ќутев толку долго, а не па да се правдам што сум и правила и зошто. И зошто немам разбирање за маж ми, кутриот тој низ што се помина од мене. Не знам како и да е, кажав причина зошто не го напуштив станот, понтака навистина нема да ппишувам веќе на темава, се надевам модераторите ќе ми ппмогнат и да се тргнат неколку постови. А и сигурно имам причина зошто сакам да се разведам, не се спомнува развод туку така, на толку среќен брак, нарочито кога имаш дете, тоа не е играчка. Значи знам јас што сум пропатила и како се поставил маж ми во врска со тоа, значи има нешто што баш јас барам развод а тпј не сака да даде, се матка секој ден и на секој начин пробува да се се смириме а главниот проблем го замачкува, и пак сака во истите изживувања на мајка му да ме фрли, фала му на Бога што не паднав во депресија. Јас ниту испровоцирав нешто да ми се прави, ниту заслужив било како нешто да ми се прави.

Zumbulche, ZAHRA, Cutiepie1 and 6 others like this.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Па јас не сметам дека е детско понашањето, баш почнала да размислува трезвено и да се понаша на ист начин како тие што се понашаат со неа. Со некои луѓе можеш да излезеш на крај само ако се спуштиш на нивно ниво, очигледно во случајов тоа било решението во моментот за да си ги зачува нервите.
    Јас на нејзино место дури и побезобразна би била, да ми го земе детето и да не ми го враќа кога и велам дај ми го, тоа ми е незамисливо во кое било сценарио, јас шамар би и мавнала не само што би била злобна со неа.

Не знам зошто ја напаѓате членката, не е лесно да си во странство и да немаш никаква подршка, со мало бебе во постпородилен период, ќе го користиш секој можен начин за да си го зачуваш разумот па макар и понашајќи се детски како што велите вие.

А и не знам што ја убедувате дека не вреди да си го расипе бракот ради свекрвата, бракот е веќе расипан, таа не го сака човекот веќе, одбивен и е станат ради тоа што не му е таа преоритет до бебето, него мајка му, лигуш. И тоа како треба да се разведе, не ги заслужува човекот ни неа ни детето, си кажа жената дека не се разведува ради мајка му, се разведува оти увидела со каков човек си има работа.

9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Значи кога се раѓаат внуниците, тие тотално се мењаат и стануваат посесивни.
    Јас ја подржувам членката.
    Слично наметнување поминав и јас. Ама кај нас не упали да не раздели.

Anyshka, Mnik, Cutiepie1 and 7 others like this.
  10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Елуна, сега еве сите сме различни. Некоја ќе те разбере, некоја ќе има поинакво мислење.
    Не се оправдувај, самата ситуации ти била тешка.
    Сите овде сме поминале низ првичниот период на прилагодување со бебето, не верувам дека има една и единствена која била во облаци, пресреќна, смирена.
    Изгледа се заборава тој хормонски дисбаланс, се памти дури е активен.
    Секоја мајка со прво бебе ќе научи нешто и за себе колку може и кон другите, ама тргнувајќи од сопственото дете.

Мене никој не ми се мешаше. Само мајка ми беше тука, па и од неа имав невини коментари, ама и се карав. Е со свекрва ќе ми беше потешко. Пример се нервирав кога мајка ми ми рече на 4 ден породена ааах ти немаш млекооо, со зажален израз и песимизам. Само намќоресто ја погледнав и ѝ вратив дрско. Му даваше ад на син ми навечер демек да е посит, а јас сакав да успеам со доење. Успеав секако, ама со мајка подруго е, ќе се закараш, ќе ја ставиш на место.
    Ама со свекрва како? Ако е таква злоба, плус мажов не забележува проблем, дури ни кога ќе му го посочиш каде е, што те мачи, дека те гуши таа нападност.
    Детско е однесувањето нејзино, ти само си возвраќала онака како заслужува, како еден вид издувен вентил, добро си правела, инаку тек тогаш ќе те фатеше депресија.
    Ама си знаеш на што си, што ти е најбитно.

И за тоа да не се обвинуваш што си ги примила. Си ги примила со добра намера, сигурно нема да им речеш не доаѓајте. И тие имале мерак да го видат внучето, а ти не си знаела што ќе ти приреди таа.
    И плус како тазе мајка си велиш ако нека дојдат, ќе помогнат, ќе ми се најдат, значи не ни претпоставуваш што ќе биде.
    Е од после колку ќе се од помагање или одмагање, ќе процениш, ќе доживееш. Затоа за второ после ќе знаеш на што си. Нема која не се зезнала за прво дете, на било кој начин ;)

11. Mantub

Mantub Форумски идол

@RainBow

Feminka22 likes this.
  12. Eluna

Eluna Истакнат член

Е баш ова. Значи и рече неа маж ми да не се меша ама таа индиректно и перфидно продолжи со мешање и правење зло. Имаше и кавга меѓу мене и маж ми кога му реков да си одам од станот, не можев веќе да издржам, рече тешки зборови сум кажувала не сум можела да му го земам детето. А и немаше каде да одам, дури и сега немам каде, па чекав да помине време да се најде решение. Да се колиме секој ден по дома со неа не биваше, таа уживаше во тоа, а на крај јас изнервирана и се тресев цела. Зошто да не и го грабам детето, таа додека го шеткаше стално дофрлаше, рачиња смрзнати од баба, гладно дете на баба, гладно си ми? Оф оф дете гладно. Значи детето не беше ни гладно ни змрзнато, зарем јас сум умноболна да оставам дете гладно само да се инатам да цица на мене, ниедна мајка тоа не го прави, јас си имав млеко, а таа со тие мисли му ги внеса на маж ми а демек не се мешала таа што сакате правете, па и тој дојде да ме испитува, јаде ли доволно детето. Друга работа што имаше рана на газето, свекрва ми искоментира ова се појавува од долго неменување памперс, јас редовно му менував по цела ноќ бев будна со него, за маж ми после да покаже едно лице кое ме шокира. Влегува во соба демек да земам ова она, за да прати менувам ли јас памперс или не. Е не јас лежам само а детето лежи какано, мочано. Тоа ме повреди од маж ми, почна доверба да губи, дали му давам витамин, дали му менувам памперс, пошто госпоѓата ја чув како му вели 3 дена не видела лажиче употребено. Па Боже сачувај која си ти се да видиш, да ми ровиш во собата кога ќе одам до вц, демек алишта од детето средува, зема да пере. Требаше ли јас да пресечам одма со неа? Можеби требеше, ама дете родено во странство без патен лист, без дозвола од татко каде да го носам. Амбасадата во Минхен, како да одам толку далеку сама, зима ладно, ни кола ни ништо. Можеби требаше во друг стан да одам, се наоѓа ли тоа така лесно, помош од држава смеам ли јас да примам, на работна виза сум и сакам да ја сочувам. Секој прави што мисло дека е најдобро за своето дете, јас сакав тука да останеме со син ми и понатаму ќе се борам. Јас видов дека од кавги само јас имам нервоза а таа задоволна си одеше да си спие. Него му са жалев викаше претерувам. Зошто да не речам заслужила сто се смрзнала надвор? Цела ноќ после тоа имаше главоболка. Детско или не, ни мене не ми беше лесно додека излегуваше на балок кога доев. Дури и маж ми еднаш се изнервира, не одете на балкон премногу е ладно ќе настинат и двајцата, ама таа ко за инат а земи јас да дојам а ете на балкон. Не не сине јас само пешкир да земам. И убаво и беше секоја вечер од 10 до 10 да хрчи, а јас цела ноќ не спиев со детето, а преку ден од неа не можев. Садови имаш време да измиеш 24 часа, зошто баш јас ко ќе легнам? Мада не ни мораше да ги мие тоа никој не го бараше од неа. СЕКОЈ ДЕН ТОА ГО ПРАВЕШЕ, еднаш не заспав не се одморив. И сестра ми не веруваше дека намерно го прави детето да плачи, додека сама не се увери колку пати го дигна и спушти детето за да го направи да плаче, за сестра ми нормално да не го земе во раце. Значи си го шеткаш по собата ок, мирно е. Зошто кога јас земам да јадам, му го правиш тоа со дигање спуштање и баш јас кога јадам детето плаче иначе никогаш не плаче. Таа ќе седнеше ќе се налапаше а јас гладна, и многу ми е гајле мене што седеше на моето место одма до маж ми, иначе седеше на крајот од масата, мене ми беше смешно, ајде мама да те масира и слично, мислеше со тоа ме нервира, а јас сакав со син и да се занимава бар моето да го остави на мира. Значи има доста работи кои јас и не ги напишав, тоа книга не ги збира. По маж ми, и рекол тој да не се меша и толку а за коментарите нејзини не можел устата да и ја затвори, а за лошотииве јас стварно сум влегла во филм. Па јас можеби ќутам ама глупава не сум и приметувам се. Нека е детско колку сака понашањето ама јас знам што неа ја боли, и сакав и таа да осети како е. Значи цвеќата ја болат ако и овенат, ја боли свекор ми да ја фати во лага, ја боли свекор ми и сестра и да знаат дека не го капи и заспива дететето, ја боли јас насмеана да сум со детето и да си играм да се гушкаме. И тоа и го правев. Јас исто така имав прекрасен брак и јас не сум луда да си го уништам бракот ако нема нешто што ме заболело и разочарало до таа мера. Ние со маж ми како во песна живеевме и премногу му се радувавме на бебето, нарочито после нејзините дофрлувања како некои некаде не знам каде одзеле деца на мајка со папир дека била луда и маж ми отворено ми кажа не сум можрла да го земам детето, јас луда ли сум да ризикувам да ми го земат ако немам причина. Па не е разводот за да не го чува таа детето ноември, јас и со неа и без неа ќе му најдам решение, него работава е длабока многу а одстрана поинаку изгледа. Не сакам да звучам ни патетично со постовиве, како кој знае каква жртва, нормално пд ова има и полошо, има насилства и сешто, ама се вели ли на мајка што прв пат капи дете, се раскажува пред тоа приказна како на некоја и паднало. Би можела да пишувам до бескрај ама нема потреба навистина. Не го пишувам ова ни за да се правдам, само се надевам сега до негде малку појасни се работите.

13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

ау шо испрочитав
    не се мажам.

MG3, ZAHRA, Gosh and 8 others like this.
  14. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Не е убаво ова што ќе го пишам. Ама те читам во еден здив. Некогаш ако се решиш книга да напишеш за твоето патешествие со вештерката од свекрва, прва ќе ја купам.
    Не знам како присебна си останала. Знам дека се воздржуваш, затоа што друго е мајка друго е свекрва, ама стварно си требала да и правиш замки. Барем интересно ќе ти беше. Барем јас сум личност што враќа. Како со мене, така со тебе.
    Чудовиштето од Лох Нес е свекрва ти. Мистерија и да се чудиш дали стварно постои таков створ од човек.
    Но и таа не е толку крива колку маж ти. Лигуш. Тој очи и уши има?
    Браво, браво за истрајноста. Да испадне се како што треба во твоја полза.
    Ако решиш да останеш, следно видување со неа, направи си го животот интересен.

Harper, Осе, Mnik and 5 others like this.
  15. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

@Eluna Можеш да се разведеш во Германија. Така е како што ти пиша една членка погоре. Ти треба само добар адвокат и се тој ќе ти води. Иначе, има начини ако немаш доволно финансии да го плаќаш, државата да помогне. Ама и ова тој ќе ти објасни. Во врска со визата и другарка ми имаше работна, па не беше проблем.

Ако се разведуваш во Германија, нема да постои начин тој да избегне алиментација. Во случај да не ти плаќа, државата ќе превземе, па ќе го гони после него. Вонгелд исто може ќе ти одобрат. Овде барем има еден куп начини.

Прво стигни до адвокат, па ќе почнеш една по една да ги решаваш работите.

Нема потреба да се правдаш ич. Јас да бев на твое место најискрено сите комплет ќе ги избркав со се маж. Ако не напуштаат, викам полиција и пријавувам психичко насилство врз тазе родилка. Срамота значи. На туѓи деца мајка да се правиш, наместо нормално како баба на внуче да се радуваш. Љубоморна на снаа! Страшно!

16. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Јас се тресам дур читам, а можам да замислам како ти било тебе да трпиш. Најлошо е кога мажите не можат да им се спротистават на нив, најверојатно затоа што се добро изманипулирани. Какви се болни особи постојат значи страшно... Тој штом не ти дал поддршка кога ти требало не ти треба. Сега имаш причина плус да бидеш силна. Можам само да замислам колку е тешко сам во непозната земја, ама ете сестра ти ако може да ти помага или ако сакаш да се вратиш ќе се најде начин. Не дозволувај некој мирот да ти го нарушува! Понатаму сигурно ќе сака да си го гледа внучето и ќе изиграва жртва ама тогаш ти ќе си ги одредуваш границите.

Anyshka, Eluna and A❤G like this.
  17. Corika

Corika Истакнат член

@Eluna clenkata e vo pravo psihicko naselje prijavi,posle kavga so maz ti odma policija voznemiruvanje,zakanuvanje deka ke me poludi i ke mi zema dete i tocka,ne cekaj noemvri bidejki ke uspeat vo celta da te poludat dete spasi se... imas instituci ako neznaes dobro germanski eve nie koi sme ovde ke ti pomogneme a veruvam deka znaes.stom si na viza,nemoj da.dozvolis celta da im uspee...znaci izbrkaj go od stano i gotovo,imas.pomos za.stan od drzavata,pari,zastita,ovaa ne e Mk kaj sto s vrski i zdrav se pravi lud,tuka ima potop da.go napravat....ja od tvoite postovi bes apetit ostanav iskreno

Anyshka, Mnik, ZAHRA and 3 others like this.
  18. Eluna

Eluna Истакнат член

Ама не, јас не доживеав психичко насилство од маж ми ниту мене ме држеа како роб. Знам таа многу ме измачи психички, ама маж ми никогаш немаше таква намера, тој лично да ме мачи, тој е многу добар човек иначе. Да трпев така психичко насилство ќе си заминев одма. Тој многу погреши према мене, ама искрено тој не заслужил да го шетам по судови, а од алиментација тој нема никогаш да бега, тој не е таков и тој ова дете го сака премногу. Ама мене не ме интересира никаква алиментација. Јас сакам само детето да ми припадне мене Не знам, мислам дека се спремни на се да го добијат детето ама не верувам маж ми да тера со некакви лаги, ни мајка му во тоа мислам не може да го убеди. И јас мислам кога тогаш тој ќе попушти а и немаат никкави шанси да го земат детето. Можеби и тој се уплаши па рече нема да му го земам, а јас тоа нема да му го направам, си има право како татко да го гледа нормално.

19. elimkd

elimkd Форумски идол

Душо не ми кажувај тие приказни за сам растење дете колку е тешко кога чинам сеуште ниту си породена а и тука пиша дека ќе се враќате кај спратот на свекрвата. Сама сум со детето од првиот ден на средба и на плеќи уште ја осеќам тежината и по сто години пак ќе изберам сама по истиот пат.

во однос на членкава детско понашање и недозреано, стопан е таа во странство, во свој дом а свекрвата е гостин и има да се понаша по правилата на домаќините, ако не одговара и ги спремам сама куферите пред врата, а не тука од збор до збор ќе длабам малограѓански муабети

Sofi.ja, Mother of 2boys and Skyler like this.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Прво зборот душо со мене не, имаш блиски ним со душо им се обраќај, фала.
    Второ ќе се вратиме дома ( во наш спрат не на свекрвата ако е битно)на два месеци за да го видат детето, откако ќе се породам, првите 3-4 м ќе сме тука сами со маж ми и кажавме дека не сакаме никаква помош на почетокот, сакаме да си ставиме ред сами.
    И извини ама ако не растам сеуште сама дете не значи дека немам здрав разум за да сфатам колку е тешко, пак со муабетите не си осетил немаш право на збор.
    Друго членката воопшто нема недозреано и детско понашање, сосема реалистично ги гледа работите и ти изгледа си заборавила дека хормоните постпораѓај многу влијаат на тоа како ќе се справи човек со некоја ситуација. Обвинување на членката дека се понашала незрело во најранливиот период од нејзиниот живот е неемпатично и не е на место, посебно не од друга мајка. Членката сака да се олесни и пишува тука, ние сме тука да ја ислушаме и да и дадеме совети, ако не ти се чита нејзиното разглабање и ако сметаш дека си позрела и попаметна за вакви муабети слободно прерипни го нејзиното мислење, не и ја тупи главата и ти да се осеќа уште побеспомошно. Да и јас се согласувам дека треба да бидат похрабри и самата го кажав тоа и не треба да бираат начин како ќе го изведат, едноставно некои луѓе се до толку злобни што единствен начин да се решиш од нив е и ти да бидеш злобен.