Не се согласувам баш со тоа дека можат да прават што сакаат. Треба да се има малку осет за граници на приватност. Крајно долно и некултурно е некој да ти се упика во спална, најличниот простор што може човек да го има. А да не зборам да ти ги зема свекрвата нечистите гаќи од корпата (од твое посебно купатило во кое имаш твоја машина) и да ти ги пере. Инаку да, и ние се спасивме од многу проблеми откако се преселивме. За среќа само една година бевме под "нивни" кров, за којашто година спратот од карабина го направивме и оспособивме за живот, за нас, со се' што но требаше. Секако, да знаев дека за толку кратко ќе излезе шанса да се преселиме немаше да плаќаме се' уште кредит за истиот спрат под нивни кров. Затоа не може да ми биде сеедно тоа што се однесуваат како да имаат право да се расположат горе.
Да не ме сфатиш грешка до некаде ама до некаде имаат право си го осекаат нивен има една стара коа ке си го дадиш газот под кирија ке ти го плукат мувите затоа покријте си газот да не го плукат мувите т е купи си свој стан или плац и направи си еден мал спрат ако немаш финасии за повеке ама да си имаш свое и таму е мирот ѓ Поарно 60 кв лично мои одколку 100 кв во на свекрва кука
Па и да и не. Сплет на околности куќата гласи на име на маж ми. Затоа решивме да градиме тука. Свекрвата долу, ние горе. Посебни влезови, кафе пиеме 2 пати во месецот заедно и раат глава и мене и неа. Кога излагам клуч на врата, исто и она. Се најавува пред да дојде. Со разбрани луѓе е лесно. Со говеда и крај свет да си џабе. И не немаат воопшто право, кога веќе оставиле да градат и да вложуваат тука, треба да си соберат опашката. Не е нивно тој дел што младите сами го спечалиле и треба да се има осет.
Со разбрани луѓе за се е лесно. Ама со неразбрани кога ке си сам, кога ке си дигнеш кредит и сам ке си се снаоѓаш да го платиш, кога ништо не должиш никому, имаш ексклузивно право да не отвориш врата ако ти дојдат ненајавени.
Taka e! I kaj nas na maz mi na ime pa ete dignavme.sprat poseben vlez,sredivme se,i ko sto kaza edna clenka pogore znaci so MOJI pari e kupeno se,i ete ja sve sto i zatreba ide gore si zema demek neli ne ste tuka,nemam pari i ovaa poslednoto: pa sho ke vi e vam i onaka ne sedite tuka. Znaci ne ziveam tamu i zenava si smatra deka ima pravo da si go prisvoi... ja znaes od koga se pripremam psihicki za shokot dole vo Mk shto neznam shto ustvari ke zavaram doma a shto e veke ili kaj nea ili kaj kerka i... posledno znam deka za svadbata vo avgust rodninite od Sk spijaa gore kaj nas deka mnogu narod bile,ne sakam ni da pominslam deka i vo spalna mi e spiel nekoj a golemi se verojatnostite,poso neli jas mnogu preuvelicuvam i nema sto da se gnasam rodnini ni se cisti luge ( nikad videla u zivotu) ama za sveki preuvelicuvsm
Апсолутно. Затоа можеби е и овој мир што го имам. Знае дека сами сме стекнале нешто од нула и се повлекува. Повеќето стари се силат кога помагаат. Ќе дадат и после го вадат низ нос. @Corika а што не и спискаш на телефон, ама онака квалитетно. И следно идење аларм горе. Ми се крева коса која дрскост. Да ми донесе некој да ми спие во спална, има цела куќа врз глава да и ја срушам.
е па тоа и ми е муабетот поарно 60 кв кука да си направиш и да имаш мир одколку у на свеки куќата да имаш 100 кв спрат кој на крај пак не е твој иако уложуваш у него и пак немаш мир
Jas sheker dobiv od nea,usta 2 pati mi se iskrivi kako pareza od stres i od togas rekov neka ide u pm ama jas veke ne se nerviram,te i go sin i neka i dade ubavo,a.i dade stvarno lom ja napravi sekoj normalen covek izvini ke kazese ona pocna da place i da veli deka jas preuvelicuvam,i deka rodnini ni se nasi luge...togas maz mi ja prasa dali ako zlato,ili nekoi drugi raboti gi snema ona ke gi kupi? I dali ona ima ulozeno u taj sprat za da go izdava kako hotel.... i veruvaj znae deka i vo april ke ima shou poso maz mi nema da pomine preku toa... i naspomna pred nekoj den u stilo: koga hemisko ke viknes za gore LUDA SE NAPRAVI.... Blagodarnost za ideata za alarm od pregi razgleduvam koj postavuva i kako ide toa stvarno neznam... kluc si zimam pa ne poplava cunami neka ima ako saka na moj sprat veke ne!
Исто спрат со посебен влез, на име на сопругот. Еден период заради сплет на околности седевме сите тука, со тоа што сега веќе свекор и свекрва се на посебен спрат, а собата екстра ни е планирана за детска. Е да не е се така сјајно, нашето реновирано не чини, за луксуз сме го правеле, безвезе кредит да плаќаме. Од друга страна да ја покористеле собата што е екстра барем на зима бидејќи нашиот спрат со централно греење бил потопол од нивниот. Плус свекрва со драми, како не била прифатена ни од снаа, ни од зет, да живее со некој, а на крај на животот. Инаку само што наполни 61на година и здрава, права е.
Спрат многу ретко се случува да го има оној мир што се замислува дека ќе го има. Не во 60 кв, во гарсоњера од 25 ќе живеам. Ама си мислиш при куќа што ќе плаќам. Ќе плаќаш пак, не со пари, со нерви. Спрат направен врз нивна куќа, колку сака нека е од име на мажот, неможеш да се разбереш, тие си имаат старински очекувања и крај. А за телефон, на мојата и е забрането да ми ѕвони освен во еден случај, ако не може да ги добие двајцата синови, а куќата гори на пример. Никогаш не се случило досега пупу
Луѓето така си се учени. Замисли до вчера било се нивно. И јас го имав тој проблем, но корпата за алишта ја оставав на мојата тераса и си пуштав машина посебна со наши работи за да не ми чепка по мои. Се додека нешто не е на ваше име да пишува на имотен лист дека тоа е твое она ако сака може и пред врата да ве остави. Тоа си се нивни избори не е обврзани да имаат забрана да влагаат каде сакаат, доколу спратот е на ваше име ако сакаш и полиција викни па нема дасе качи повторно. Порано живееле по 10 души во една соба и се знаело се и они си спијат на тоа уво дека треба да влагаат сегде. Да ги смениме не можеме ама затоа можеме да размислуваме да се тргнеме од нив.
Добро, маж ти? Нема уста? Клуч зошто не им земете? Директно да кажеш - НЕ САКАМ? Толку ли е проблем конфронтација?
Безброј пати им има тој кажано ама за многу работи не признаваат. И нему му смета сето тоа. Во зависност од тоа што ќе затекнеме сега кога ќе си одиме, нема да има следно кажување ниту барање на клуч (и тоа не признава, дека го има кај неа), ќе следува менување на бравите и заклучување на секоја соба.
А колку пати се имате расправано на истата тема? Еднаш се кажува, следниот пат кога ќе го повтори истото тогаш се менуваат брави. А не безброј пати. 100 пати повторен експеримент не може да има различен резултат 101 пат.
Може и те како. Старинските очекувања ќе си ги задржат за себе и ќе ќутат, кога од другата страна имаат две возрасни личности со став и граници на кои не им е грижа дали ќе се налути за некој каприц или не. Може не сум налетала на будали затоа вака зборам, ама ни и одам, ни ми доаѓа без повод или разумна причина. Чисто за илустрација, кога се роди син ми со мм одлучивме дека првите 40 дена не сакаме гужви. Свекрва ми во тој период само еднаш се качи на 5 мин и а не рече. Друга свекрва верувам драми би правелА околу тоа. Пак ќе речам, пак е до границите кои ќе си ги поставите и цврсто држење до нив. Ако ги немате, џабе ќе живеете во 30 м2 на страна, пак нема да имате мир. Читаме низ темава еден куп такви примери.
Се согласувам со се. Само мора да е на имотен лист твое. 99 посто од спратовите на темава се на име на свекорот или свекрвата. Не може граници поставување во туѓа куќа. Макар си кревал кредит, си вложил, кога не си размислил да го ставиш на хартија пред да правиш било што, ако еден ден ја изнервираш многу може и да ти рече врати се кај мајка ти. Ма и да не ти рече дирек, ќе се осеќаш така. А кога е препишано на мажот барем, е друго. Најидеално е сосема настрана, ама Македонија е уште назад на таа тема, и со менталитет и со финансии.
@Corika читам и не можам да се изначудам. Јас на твое место ќе и направам една пресметка за се шо си има прибрано колку пари е купено и ќе и речиш за тебе со попуст толку ќе те кошта. Ако немаш да ми дајш да ги вратиш назад ќе си ги "продадам" зошто секако не ги користам работите. Или при секоја нарачка ќе и ја покажиш пресметката и ќе и кажиш дека таа ти должи тебе, а не ти неа па да мораш да и купиш. Абе само дрско со такви, ич не ми е гајле шо му се родители на мажот. Плус ти имаш поддршка од твојот шо е голема предност.
А бркање во фиоки без прашање и користење на тоа нешто без прашање и после кјути а се познав а и гледа од авион дека е користено и факано и се , и што ако рече го земав тоа и го искористив нем да не и забранам случајно , ама тоа ти е ..