Да си жива и здрава. Ама мажот во темава, или ја брани мама, или мама ги брка ама он нејќе да си замине дури и кога има каде.
Целосно се согласувам. Ако така гледаме за традиција, ни секс пред брак не треба да има. Кој век сме па се дискутираат вакви глупости.
Па повеќе од пола во темава така е. За секој проблем, а маж ти што прави? Е добар е он, ама потпаѓа под влијание
Абе ако немаш свое јас, не треба ни да се мажиш, ама ајде. Александрит има право за воспитувањето, ама се' додека самите жени не си стават прст на глава дека не му зимаат на братот (еднакво се дете), и дека само од родители може да очекуваат, се' друго да стекнат, кругот ќе се повторува.
Ne se vrativme na toa deka snaata doagja kaj svekrva zosto nikogas ne ni zaminavme od toa. Kaj koj maz se mazhi ako kukjata e na svekor, a svekorot I veli na snaata Da si odish. (Primer od pred 3 strani na temava). Kako ke izreagirash ti vo takva situacija bash me interesira. Koi argumenti ke mu gi kazhesh na svekorot.
Пред колку години кажуваш ова за кирииве? Кога кирија беше 50 еур? Ела во денешницава иди на факултет, работи нешто, како ја на пример што морав угостителство да работам дур студирав и плаќај кирија и издржувај се сама. Со одприлика 22/23000 плата во денешницава. Што не е ни толку ама ај. Кажав поназад, ќе кажам и пак, мајка ми пред 2 години неможеше ни во Автокоманда стан да најде испод 11000/12000 ден. Малце како во бајка да живееш кажуваш. Ко да сме Швајцарија, а не Македонија каде ни во Струга нема да најдеш стан под кирија испод 150 еур
Па мајка ми не градеше на туѓо, со татко ми си ја имаа куќата на двајцата пишано. Ама не би да разглабам до детаљ, он не ја примаше дома од каприци негови, она си отиде кај дедо ми, почна процедура со адвокат, дур да се средат поделби такви работи, несакаше да меша полиција (да не разглабам, може да ме препознае некој), дедо ми ја тераше да се врати, кирии скапи и кај ќе оди според вас?
Во полиција. И ќе го отстранеле татко ти, не може да ја избрка ако ја има на хартија неа. Не е само мајка ти, скоро кај секоја е така. Нејќам да мешам полиција? Сакам и тоа како, ако нема друго чаре.
Ako e prav maz ke zaraboti da idat podkirija, ako nema drug izlez i nema da sedi kaj mama i tato cel zivot.
Pa vo momentot normalno deka ke I e teshko, ama dali vo idnina ke ima svoi pari od polovina kukja? Ima. Ovde na temava znaesh kolku nemaat nisto na svoe ime, a vlozuvale pari od svadba, od doma shto im dale. Na svekrvata bam Lugje I po 20 god brak se razveduvaat, slikaj se so vlozhenoto ako go nemas na hartija.
Ај ако сакате ептен да разјаснам неа од полиција ја советуваа да не пријавува, зошто беше 2 месеци пред пензија, а она беше кај нив вработена, на јака функција и многу од колегите ја советуваа да не вмешува полиција, зошто може да и се направи проблем на работа, како суспензија, дека беше ептен големата направена,пиштолот и беше дома, он не и даваше да влезе. Ама сега е починат и нека ми прости господ ама сите полесно дишеме.
Абе Мник, тоа ти кажува трула држава, како бе да не го пријавува? Сосе врата да му влезат, извини татко ти е, ама кој сака нека е бе. Силеџија еден. Колегите што не и' платија кирија дур се разведе? Или ќути си поарно, нека те мафта кој стигне, маж те брка, татко не те прима...
150 евра ми беше наместена гарсоњера, 350 ми беше плата. Се е подобро од тоа да бидеш издржувано лице, или да живееш у куќа на свекорот. И маж и жена неспособни за една гарсоњера да платат под кирија. Од 18 години ни со мајка ни со свекрва сум живеела. Факт е дека поубаво ви е мајките да ви готват и да живеете со нив, а после со свекрвите. Самостојни никогаш. ,,Досега сум мајка слушала, од сега ќе слушам свекрвааааа" А твојот глас го нема. Традиција
На свекор не кажувам аргумент. Ако мажот е маж, како што реков претходно, нема да дојде до таква ситуација. Претходно имам пишувано за испадите на мојот свекор, ама овде решаваше маж ми, па си легна на брашното. Не знам, еве можеби ја имам таа среќа да имам разумен маж до мене, па така и размислувам. @riba79 тоа и јас го велам. Не е важно на кој начин, кирија или кредит за стан, ако е дојдено за иселување. Различни ситуации различно може да се решат, не е единствено решение иселување.
Инаку и татко ми во полиција работеше, иако не беше полицаец, имаше службен пиштол, значка, возило. Кога се пензионираше мораше да ги предаде. Како би го предала ако е заклучен кај копук што не ја прима да влезе?
Еве ти кажувам човек на јака фукнција во МВР и го рече ова, бидејќи оружјето излегува дека неодговорно го чуваш, ќе те суспендираат, не си прави проблеми пред пензија. Ама не е тема и не е битно, сакам да кажам дека е тешко човек да седи под кирија ако се има помали примања, однос плата-кирија е многу лош, па да може секој да си овозможи. Во Швајцарија на пр. на плата од 3500 фр, имаш стан гарсоњера, минимум по 900 фр се наоѓа, овдека плата минималец 19.000,а кирија 12.000. Сакам да кажам да се намалат цените на кириите многу луѓе ќе можат да си ги дозволат.