Купивме двајцата со еднаков влог, на хартија си беше така. Не беше само на мое или негово име. Беше на двајцата, се подели на двајцата. И да имаше тој стан, исто ќе постапев, со хартија. За онаму кај што беше ситница и немав хартија, се направи проблем А кој би рекол нели, ние не се ни каравме 15 години, а не па да се делиме. Ама се' бива, така?
Себичност е . И такви бракови се осудени на пропаст. Значи јас моите 5000 евра не ги давам за гарнитура за во станот во кој ке живеете,ке ги чувам, ама од сопругот ке ги искористам за да купам гарнитура. Бракот е заедница. Реков налет парите ако секој своја рачуница има. Така и кога си во брак треба да си водиш есап за се.ЗА да се подели еднакво. Не Небитно,Свое не си создала како што заговараш на темава,ниту план Б. Си останала да плакаш цела кирија.
Ne e sebichnost voopshto. Jas ne znam zoshto, ama vo site sluchai shto gi znam dvajcata partneri davaat isto pari za stan i stanot glasi samo na negovo ime. Zoshto?!?! I, ne, nemate pravo nad negov imot steknat pred brak.
Како не сум создала свое Косми, читаше ти претходно што те цитирав или? Сум штедела, сум купила половина плац, сум бркала комуналии, сум плаќала се', на крај со профит го продадовме истиот тој плац. Моментално не ми одговара да купам, ми одговара да плаќам кирија. И тоа ти го објаснив, да сакав да останам во земјава, гарсоњера можам за себе да купам во Скопје. Ама не ми е таков планот за сега. На крајот на денот; да, самостојно живеам. Мислам, не ми верувај. Ама ете може има некоја што не знае како ќе преживее ако излезе од токсична врска или брак, или може некоја баш денес се двоуми дали да бапне 15к на спратот на свекор и' или маж и', може ќе се поучи ете. И понатаму ти на свекорот имотот само со нотар, јас купив и продадов, и под кирија сум посамостојна него се' да дадев некому. Да не зборам дека имам и наследен имот во кој немам намера да живеам, пак се враќаме на тоа дека за мојот живот јас правам избор, не оти не пробал никој да ми одземе, туку оти ако бракот подразбира вечно жртвување, ок, не е за мене. И за планов Б имам план Ц, и за тој имам план Д. Планот Б ми беше да живеам под кирија, Ц кај моите (добредојдена сум), Д во наследениот имот ако ептен немам избор.
I ke se lazeme sega deka od pukanje kondom zabremenile I namali so drskosta i drugi ti posocile gledam isto. Ako se pronaogas vo nesto sto da ti pravime nie Prvo edukacija kako se pravat deca i kako da se zastitime od nesakana bremenost posle eb*vanje. Nastrana svekor svekrvii, jas iskreno cel zivot bi se prasuvala dali maz mi se ozenil so mene od sto sakal ili od sto moral..ali dobro toa sum jas na nekoj ne mu smeta.. i taka
А кој збори дека има право за имот пред брак? Зборам за себичност откако ке влезеш во брак. КАко ке живеете во брак така. Се во ексел табела кој што месечно вложува. Тешко во брак со таква размазеност. Инаку пари за стан се уплаќаат преку банка ,па имаш доказ за вложено. Бракот подразбира несебичност и компромиси.Ако не си спремен не влегувај во брак.
Точно, несебичност и компромиси од СИТЕ СТРАНИ. Што и го напишав во цитатот кој не го ни прочита. Ако не ме читаш, не знам зошто ме цитираш.
A ne e sebichnost pri ednakov vlog na dvata partneri, imotot da glasi samo na negovo ime?! Ne e toa razmazenost?! Ili toa samo za zhenite vazhi?! Nikoj ne pravi excel tabeli za vlozhuvanje, ama ako jas vlozhuvam isto kolku i mojot partner, shto e mojot vlog pomalku vreden od negoviot za imotot da e samo na negovo ime?
5/10 поточно. Пола девојки што пишуваат тука целиот проблем го препишуваат на злобната свекрва, а мулето од маж е настрана и не гледаат во него никаков проблем. За нив ништо што ќе се даде како совет е прифатливо. Сепак, се даваат совети оти човечки е. Останатата пола доаѓа да се испука. Потребна им е морална и емотивна поддршка. Точно знаат како и што требало, знаат кај и што се заебале. Избор немаат и сакаат да прочитаат само добар збор. Толку е едноставно. Оти тие што имаат избор, имаше некоја феминка пишуваше пред некој ден, со детенце и трудна уште пред да и посочат тука, таа веќе го имаше напуштено сопругот. Друга беше причината таму, ама поентата е таа, дека се е полесно кога имаш избор. Околу планирањето на иднината што да ви кажам. Се е многу неизвесно и ретко некогаш се оди по план. Ама да калкулирам пред брак дека бракот нема да ми успее? Не сакам ни да помислам на тоа. Ако мислам на развод уште немажена, сум го осудила тој брак уште од старт. План Б се прави во брак. Заеднички. И се вика вложување во иднината. Двајцата учествуваат. Вложуваат заедно. Издигаат деца заедно. Не мислат на “ако утре се разведеме”. Растат и зреат заедно. Ако утре дојде до развод и тоа ќе го поминат заедно во договор. Јас и за такви знам.
А Кој го рече тоа? Не ни зборевме за тоа. ЈАс убаво прашав ако имаме и двајцата по 5000 евра за опремување,зошто јас да не ги вложам во станот, а тој да ги вложи. Појма немате вие што е брак.САмо демагогии.
И јас. Камо среќа да беше таков мојот случај, ама не беше. За се' што се заштитив и не слушав дека сум "себична" испадна дека сум била во право. Само во едно место кај што попуштив, на нос ми излезе, и криво ми е. Никој не мисли на развод пред брак. Ама развод се случува. Реалност е. Луѓето се менуваат. Итн. Едноставно.. не е паметно да одиш all in. Оти е многу тешко после за out. За себе сметам дека избегнав куршум во последен момент. Среќа. И двајцата да ги вложите Косми, со тоа што ти за својот дел ќе си зачуваш сметки. Како што за спратот на свекорот ќе дадеш 10к, ама ќе побараш на нотар дека си ги дала.
Во странство многу внимаваат за финансиите во бракот. Не мислат дека е себично. Се заштитуваат на секаков начин. Колку и глупо да звучи, сепак во ред е. Ако исто вложуваме, исти права имаме. Едноставно е.
Во бракот секако се' се дели, макар и да си домаќинка, не е важно. Ама пред брак да одам некому да реновирам стан, или во мојот случај, заедничка заштеда, ама и мојата половина да ја ставев на негово име, тотално ми е ван памети.
А мажот е одбран од кого, од небо паднал, со стројници е одбран? Од нас се одбрани и ни него не го наоѓам јас толку крив веќе. Таков е каков што е, го гледаш уште во врска. Молчеле снаите зошто мажот бил муле. Да, НО Значи свеки да се опраи, мажот да се опраи, сите да се опраат за жената да е среќна. Врти како сакаш, сите имаме одговорност кон себе. Решение од небо не паѓа. Сите другарки што ги имам со мажи клошари, што се жалат дека се мулиња, уште во врска од авион се познаваа дека се такви, ама продолжија и со брак и со деца и нервозите се зголемија пута 10. Ако се нервирала што заборавил да и честита роденден зошто бил смотан, во брак се нервира зошто не знае млекото за бебето кај стои од што е смотан. ПС: Безименка не е постов за тебе, се сложувам со се твое напишано, само го искористив за да се надополнам
Па да де,тоа велам се со есап.И у брак. Така и утре ќе си купи од своја плата нешто,чувај сметките . Се со план и програм. За да ако се разведете имаш сметките црно на бело. Само што животот не оди по план и програм. Знаеш и сама. Да почнам јас д ачувам сметките з анаредни 20 год. А и маж ми будала станот што го купивме на мое име како подарок инсистираше да биде. Не се почнува заеднички живот со такви стравови и планови ако се разведеме. Леле. Се наоѓа чаре . Возрасен човек ке најде. Ама ајде продолжете со калкулации. Бракот не е калкулација.
Ниту те знам, ниту те познавам. Што совет да ти дадам? Туку советите што ги давате на темава се еднакви на советот ,,па кај ти беа очите да бидеш со таков копук", ,,требаше порано да ти текне со кого си имаш работа", ,,крива си што сте раскинале". Ти наречи го оговарање, како сакаш, јас нудам рамо за плачење и помош каква што можам да ја дадам. Како на некој да ти се жали од работа и да му кажеш дај отказ, а притоа заглавен во кредити, прихранува семејство. Лесно е се, додека не си во кожа на друг.
Се прават калкулации за големи работи. Како ќе се докаже, при развод дека јас сум ја вложила мојата заштеда од 10к евра за реновирање на станот, ако не правам никакви калкулации?
Тралалалалалалла Срамота. 1. Извини ама живот не е само ако плаќаш кирија, јадење, сметки и превоз. Има нешто што се вика живеење - тоа е живот, самостоен. Ти живееше со мамичка за да имаш пари за скапи алишта? Ако не, твој избор. Несамостојна си, на 25 уште мајка ти да ти пере гаќи. Тоа е на ниво на 10 год дете. 2.Туку, секс без кондом не си имала со дечко ти? Како па да не. За осуда била некоја што забременила. Се се случува. На крај краева не ти го тутнала детето ти да и го гледаш, па да ја судиш. - сум имала, кога сум правела дете и кога не ми било пробелм да затруднам. А не кога сум живеела уште кај мама, па да треба да одам да живеам по туѓи куќи да ми ги фаќаат гаќите. Кога имало простор, кога не било проблем да затруднам, сум имала. Ама да сум глупа да се ебам без дупла заштита и после свекрвата да ме стави у ладна соба со дете, па тоа е таква глупост што треба детето да биде одземено. 3. Дом е каде што е семејството.- да де, сосе свекрва свекор девер јатрва внуци... Лалалалал. Свој дом е свој. Што сам го плаќаш. 4. И живеењето со некој пред брак не ти гарантира дека бракот ќе ти биде успешен и траен. - да. Ама барем гледаш со кој се мажиш. Ако си била 10 дена на одмор, само плажа и ебење, супер е. Ама оди живеј цела година, па ќе видиш каков е. Ама не живеете заедно пред брак оти мајка ти не те пушта да спиеш кај мајка му. ))) И овакво деца ќе чуваат )) сами не се чувале, друг ќе чуваат.