Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ова е најверојатно тоа кога земаш ги пукаш двајцата и бегаш во Мексико. :d:

2. Mnik

Mnik Популарен член

:envy::puke:

1209 and Polyincognito like this.
  3. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

@Yowannty Ма треба да ми биде доделен орден, какво бегање :D

4. Polzavce

Polzavce Активен член

Zdravo, bi sakala da slusnam vase mislenje.... ziveeme so maz mi vo stranstvo i imame 4 mesecno bebe. Svekrva mi doaga sekoe zimo kaj site po malku i si odi nazad. Problemot e sto koga i da dojde site si ja prefrluvaat nataka navaka.Postariot brat sekoja god im trubi kako ke umrela trebalo da se grizat poveke za nea stara bila( ima 63 god). Zenata e takva ne faka nisto koga i da dojde. Neznae na novive masini, sporeti itn. Bukvalno doaga na gosti kuka kako ne trebalo da dojde i taka sekoja godina. So mm se skaravme bas dobro poradi toa sto mu se javija da ide 400 km od doma da ja zeme i mene so malo bebe da me ostavi doma cel den sama. Nedajboze da se sluci nesto jas nemam ni kola ni nisto. Ziveeme kako selce. Sam si kazuva kako sekoja godina pravela problemi i kao nemoze ni kafe da si napravi i koga mu rekov poveke od edna nedela nemozam da ja ugostuvam. On zbesna kao sekoja godina sum pravela problemi taa mu bila majka i ke sedela kolku sakala ona gi cuvala bla bla.... od mene nemozel majka mu da si ja zeme na raat. Tolku mi padna tesko i cela nok ne sum sklopila oko me rasplaka i mi padna mn tesko. Se derese pred deteto. Kao mi vika ne se sekiraj jas ke gotvam ke cistam ona koga ke e tyka ako trebalo boleduvanje ke zemel. Nemam veke nervi i sili da se raspravam. On posekako ke si napravi po negovo. Koga se raboti za negovite nemozeme da se dogovorime. Mu rekov vo lutina kao ke si go zemam deteto i ke odam za mk ako odis i on mi vika mislis se plasam. On mi kazuva za negovite koga i da go iznerviraat, a jas ne smeam ocigledno da kazam nisto...

Last edited: Mar 11, 2023
  5. Malesia

Malesia Популарен член

Снајка направи си компромис нека го зачува бебчето... нема ништо лошо што ќе поседи жената...знам неподносливо е свекрвите кпга ние треба да ги тинтариме ама боди среќна што ти е далеку и се гледате ретко

6. Polyincognito

@Polzavce Пред да доаѓа, како се договарате? Нагласувате со меѓусебен договор дека доаѓа за да ти помогне околу бебето или си доаѓа како гостинка кај сите, за да прошета?

7. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Колку време седин инаку кога доаѓа?
    Кога нема аир од маж ти, ти сама ќе и кажеш, јас не можам да те угостувам како претходно, немам ни сила ни време, еве ти вака се уклучува рингла, фака се отвара фрижидет, тоа и тоа стои таму и таму.
    Не си должа да угостуваш со мало дете, но ете мајка мубе, ептен нема смисла ич да не може да поседи.

IRBBB and Polzavce like this.
  8. Polzavce

Polzavce Активен член

On e svesen deka nemoze da mi pomogne ona nisto. Ne se dogovarame nisti koga ke posedi kaj drugite po eden mesec i ona ke resi da dojde kaj nas si doaga na gosti i taka. Rabotata e sto site prefrlaat da ostane tuka da ja cuvame nie ama toa site go pravat indirektno

9. Polzavce

Polzavce Активен член

Kolku saka ona, nie treba da se ispokarame so mm prvo deka mi e tesko... jas ne branam da dojde ama da si znae deka nemozam kako predhodno da gotvam, cistam... i da ne zbori samo se zaklucuvas vo soba begas int

10. 1209

1209 Форумски идол

Нема што да направиш, мајка му е секако дека ќе доаѓа, велиш дека седи по малку па стегни заби за малце време, еден ден стварно ќе ги нема и нема да се осеќаме пријатно кога нема да можат да дојдат.
    Знам дека е иритантно жена од 63 год да се понаша како да е 90, свекрва ми уште работи и е многу активна и совремна на исти години.
    Кажи му дека коментарот те повредил, зошто стварно не му е на место, бил изнервиран ок, ама малце осет треба да има, жена си му и мајка на дете негово и тој коментар не личи на ништо, почит никаква.
    Ама за остатокот стегни заби и ќе издржиш неколку дена, друго решение нема, не можеш да ја смениш, не можеш да речеш да не доаѓа, можеш само да кажеш на маж ти да смени понашање и кога ќе дојде таа да си го гледаш детето и се друго да оставеш на нив штом вели дека тој се ќе правел.

11. Polyincognito

@Polzavce Ако доаѓа само како гостинка, притоа имаш мало дете, нејзиното големо дете нека се погрижи за готвењето и чистењето. Гостинка од негова страна е, тој се буни, но негово е тој да се погрижи за истата.

Реално, каде е тој во целата приказна? Треба и за своето дете да се грижи, и кога веќе сака мајка му да седи 1 недела, треба и за тоа да си се организира.

Cosmic Girl, Anyshka, Brpbrp and 2 others like this.
  12. Polzavce

Polzavce Активен член

Mene me nervira toa sto nemoze da kaze ne, vo 5 do 12 im teknuva dojdi zemi me 400 km vo eden pravec. I on e svesen za se samo ako kazam nesto jas sum kriva....

Polyincognito likes this.
  13. Mnik

Mnik Популарен член

Земи на шпоретот или до него залепи ливче, како се пушта рингла и се така упатства и кажи и еве ти. Ја така со Соларново правам кога не сме тука повеќе денови, дисплејот е кај нас и она доаѓа и си чита кај треба да стисне и го полни или пушта греач.
    Така нема да може да ти каже заборавив како се пушта ова или она.

Иначе колку што знам најмногу 3 месеци нели може да седи, ако седи кај другите по малку и месец и два ќе ја издржиш, после нема да ја гледаш.

IRBBB and Polzavce like this.
  14. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Навикни се на фактот дека имаш свекрва, допаѓало или не.
    Секогаш ќе има причина да ни пречат.
    Затоа што од нас се очекуваат работи, кои не се очекуваат од мажот и нашите родители.
    Јас си имам поставено граница. Ти за твоите, јас за моите. Ако можам ќе угостам, ако не можам, не сум должна.
    А тие старите многу се мустри. На што готви дома, на ќумбе? Телефони, фејсбуци, вибери, глупости баратаат, друго не знаат. Ќе и покажеш како се прави, или уште подобро, синот нејзин.
    Една недела и не е нешто голем период. Стисни заби, ама ако е повеќе, што можеш и колку можеш ќе правиш. Прашањето е дали он ќе се напне да готви, пере, пусти, твоите кога би дошле?
    Мажи.
    Факт е дека му е мајка. Факт е дека мора да дојде некогаш. Факт е дека или ќе се прилагодиш или ќе пресечеш.
    Нема што да се караш со маж ти. Не му ни давај до знаење зошто не сакаш да дојде. Ќе побара кафе, ќе и речеш, дојди да ти покажам, не можам со бебе сум. Јас на моите кафе не праам, не па на други. Ќе се потчинувам. Кафе се прави на гости што седат некој саат и си одат. Цел ден, неколку дена е веќе полустанар. Немаш потреба на никого и ништо да докажуваш.

Anyshka, Splendor., Ladybug98 and 9 others like this.
  15. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Вака од читање и јас добивам впечаток дека самото тоа што ќе дојде кај вас те нервира, а не тоа што ќе ја угостуваш.
    Доаѓа еднаш годишно, па сигурно ќе може да се организирате. Сигурно правиш ручек/купувате за тебе и маж ти, па кај за вас, таму и за неа. Ете ако немаш време она нека чува бебе, ти готви, или уклучи и шпорет, она ќе готви. Ако не знае да вклучи шпорет, сигурно на вклучен знае да зготви. Нека нареди садови во машина, ти ја вклучи. Нека стави алишта во машина, ти ја вклучи. И готово.
    Ако имате простор каде да спие, да можеш на раат да одмориш кога сакаш со бебе, да не сте стуткани во една соба, стварно не гледам проблем. Па и маж ти, нека готви од навечер ако е толку угостувањето/готвењето проблем, иако не верувам дека е.
    Сигурно и она има осет дека сте со мало бебе, па сега имате обврски околу него.

Тоа што те оставил маж ти цел ден сама, и поминал 400 км за да ја земе, исто е преувеличување според мене. Што би ти се случило толку, што и да е, има брза помош ваљда, такси, некој од комшии што би помогнал (нз како е во странство). Денот што бил по неа исто како да бил на работа. Твоите доаѓаат ли/ќе доаѓаат ли и како би се организирале?

Мене ми изгледа како да си го нападнала маж ти, ама и он сепак не требало така да ти изреагира. Ама и ти си му чепнала таму кај што не би требало, а е без врска.
    Кажи ми со убаво дека може сега да се организирате наместо цел месец да седи 2 недели кај вас, др. 2 недели кај другите нека поседи, дека со мало бебе ти треба простор да си сама, слободна, а не вака да не доаѓа, кај ќе ја угостувам.
    Според мене НЕ си во право.
    Исто да постапи маж ми како тебе и јас би се налутила.

16. Corika

Corika Истакнат член

@Polzavce prv pat li ke go vidi vnuceto? Vidi cim doaga za malku stisni zabi,iskreno j jas imam vpecatok kako da edinstveno sto ti smeta e toa.sto ke.dojde....400km vo eden pravec ti smeta? A ako dojdat.tvojite kolku km ke e vo eden pravec? Nemoj da mislis deka branam svekrva.poso i ja so mojata imam istorija ama realno ne si fer...nekako imam custvo kako da mislis deka sega si rodila dete i cel svet okolu tebe se vrti....i zosto se zakanuvas so detevo? Ke.si go zemam i ke si odam? Ozbilno?
    Tvojata svekrva i pasteti da jade i margarin da.macka nema da.i smeta saka da.vide vnuce ocigledno.... cim si vo stranstvo ubavo znaes deka nemoze na vas taka lesno da padne na gledanje za cel zivot.... no ne si pravi problem kade go nema....
    I jas ne ja sakam svekrvata pa Gospod da mi dade dete zaradi maz mi ke i uplatam da dojde da go vide....

I da uste nesto,za doenje zakluci se ako oregovori reci deka toj moment sakas mir a ne nekoj da te.glede.i tocka,no cel den da.si zaklucena vo soba realno nema da e normalno

Mic18, Oneo, ZAHRA and 9 others like this.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се согласувам до @hello-kitty.90 заборавив да го кажам тоа за патувањето, маж ми работи по 12 саата и додека де прибере го фаќа 14 да е надвор од дома, и јас ќе бидам со мало дете или сега бремена што може да се породи во секој момент па не паничам околу тоа, постојат таксиња и брза помош, било што ќе се најде некој. На крај краеви и комшии сигурна сум дека ако е нешто ептен итно нема да те одбијат. Малце преувеличено од тој аспект. Не го бранам него, не е тој во право што така реагирал, ама не си ни ти во право зошто едноставно си го нападнала дека мајка му доаѓа и ништо не прави што те разбирам дека не е ок, ама може на смирен начин да се реши проблемот, вака него може му делува дека ич несакаш мајка му да доаѓа.

Cosmic Girl, Oneo, baby-star and 13 others like this.
  18. Estella

Estella Истакнат член

Стварно не ве разбирам некогаш. Ништо трагично нема во твојот случај. Доаѓала еднаш годишно па што ,мајка му е. Мене би ми било срам да му кажам на маж ми неможам да ја угостам мајка ти. Знам како би се осеќала да го слушнам тоа за мојата мајка.

Gosh, Oneo, baby-star and 9 others like this.
  19. Mnik

Mnik Популарен член

И јас не сум баш најсреќна што имам, ама што да се прави, мајки ни се на мажите, исто ко нашите нас.
    Да не се едитирам на горното мислење, ама кога ќе доаѓа мајка ми кај мене, седи повеќе дена, кај свеки на средниот спрат има две слободни соби, во едната си спие мајка ми кога е тука, и кога седи пример седи по 7/8 дена, па ја не ја оставам да ми се плетка по кујна или било што, само кафе си прави. Ама ја сум таква, нејќам помош, нека седи нека игра со детето, секако неколку дена се во прашање, може да поминат и месеци без да го види во живо. Да се свеки и свекор многу повеќе ќе ми сметаат во истава ситуација, како што сигурно и на мм не му е сеедно кога мајка ми 7 дена ни е присутна во дневава, ама не коментира, знае дека ќе си оди :D така да, сакале ние или не, постојат и греота е да рече човек нема да ја служам. Ќе ја научам основни работи, како што пишаа погоре нека наполни машина, ќе ја пуштам, ја ги разбирам дека баш незнаат како да пуштаат алишта на новиве машини, или на новиве шпорети да пуштат рингла, има начини за се, како ја notes што оставам. :D
    Греота е да нејќеш да ти дојде дома, внуче да си види. Не е исто 1 месец во цела година и 12 месеци секој ден истово да се трпи.

20. Polyincognito

Може не ја знаеме целата приказна. А постојат секакви луѓе. Може постои и друга причина или претходно искуство поради што членката не ја сака свекрвата.
    А реално и една недела во годината е доволно некој да предизвика хаос.
    Секако, членката и сопругот треба да си ја смират топката и смирено да си се организираат и да го испланираат тоа гостување.

Anyshka, Polzavce and mal.ecka like this.