А каде прочитавте неодредено? Во првиот пост пишува. Живеат во странство,а жената им доаѓа секоја година и седи по малку кај сите.(претпоставувам браќата) Ниту им се тупнува да живее со нив. Ниту им се прави домаќинка дома. Ама на невестава и смета. Каприци ,ништо повеќе. Мајка му е,ако сака тој и не му смета и 1000 км ке помине. Исто ко и секој од нас што би направил можеби за родител.
Точно е тоа што го зборам. Маж ти е лигуш што трча по газот на сите, а не сфаќа дека тоа те нервира. И нема да го превоспиташ за жал, ако сам себе не се превоспита. И мене од такт ме вади да не ме прашаат, а да прават нешто што и на мене влијае. Јасно ми е дека не ти до бабава, ќе дојде и ќе си оди, туку што тој нема муда да им рече "не" и на неа и на браќата, или да им рече чекај со Полжавче да се договорам прво. И за тоа си во право што ти смета, само што со карање нема да го промениш, за жал.
Доаѓа секоја година по 7 дена годишно, зарем тоа е многу да се види со своето дете кое живее во странство?
Не е, него се' околу е проблем, трча маж и', а браќата не, трча она, а другите снаи не... итн. Нека се изјасни поубаво, мене на тоа ми личи
Ако сака и 17 дена и што ти ја знам колку сака месеци нека седи ама со мал прст да не мрда епа не може тоа така, а женава со мало па и дочек служба цело време. Ако некоја нема осет има хотели, ама прво ќе си седне со мажот фино лепо и со мирен разговор се ќе му каже. Убаво пишаа со карање тоа не се решава, разумно и со примери.
Би, ама еве себе прво стави се на тоа место, пример утре треба да одиш 1000км, нема да помислиш прво со маж ти да се договориш, посебно што имате деца? Ама замисли мали деца, бебиња. Не е до патот одењето, туку до тоа маж ти да не ни разговара со тебе и да те стави пред свршен чин, верувам ни тебе, ни на маж ти нема да ви биде сеедно. Договор куќа гради, ама договор.
Добро, озбилно не ви смета други луѓе, мајки, свекрви, да ви перат гаќи, да ви чепкаат по тањири, усисаваат итн? Да имам баш бебе т.е. да сум вчера породена ок, веројатно ќе сакам таква помош и веројатно од таткото на детето, ама женава 3 ипол месеци сама и дете чува и домот како и колку може си го одржува нели? Не знам, освен ако бабава не прави неред, зошто би требало да домаќинува кај нив дома.
Da ne se navrakam pak na denesnite moi mislenja, @Polzavce samo razgovor so maz ti ama smireno,znaci izjasni si go tvoeto mislenje,sto ti smeta,sto ocekuvas... najdete zaednicko resenije. Vo ovaaa guzva najgolem krivec ti e Mazot ti
За висока температура никој не излетува од дома. Има одредени ситуации кога треба веднаш во брза помош, а температура не е една од нив. Блискост со комшии немам ни тука, ни кај мајка ми немав, тие од кај свекрва ми не ги ни знам на лик. Таа ве изненадила здраво јас сум на аеродром да ме земе некој треба??? И колку е тоа нејзини поседување? Очекува нешто спектакуларно или нормално се однесува?
Добро а вас озбилно не ви смета со мало, хормони до плафон да угостувате и им трчате по газот на свекрви, мајки, сестри, другарки итн? Затоа постојат хотели но како и да е секоја со своите желби на членкава и смета и тоа е тоа. Како што си пишала тој требал да се консултира со неа дека ќе оди по мајка му и да се договорат што како така и таа треба да се консултира со него дека сега кога имаат мало има други правила по дома, прво детето па сите останати.
Смета, како не смета посебно вчера породена. После 4 месеци си веќе стабилна, со рутина затоа малку чудно ми паѓа. Мајка ми и сестрите смеат само децата да ги играат, ништо друго. Ми помагале со чистење во очајни ситуации ама не сум се осеќала убаво, ми смета. Свеки ни тоа не сака, па си доаѓа на кафе и ручек и си оди. Така почнав и јас кај нејзе.
Mene mu smeta,jas cel dekemvri bev so gips na noga,i mojive.dojdoa po pokana od maz mi poso znaese deka poludevam doma sama zatvorena,jas masina ne dadov na majka mi da.mi pusti i sprostire,niti sakam da mi fajke nekoj dolen ves ni moj ni na maz mi,nitu sakam da gledat kakov dolen ves imam... i dozvoluvav da gotvi,da mi iscisti kupatilo no zatoa sto ona sakase a ja stvarno so shtaki nemozev a mm rabotese 3.smena
Де бе човек, кога ќе има баш тоа мало бебенце што го чуваш, жена што ќе ви подари внуче, зарем нема да имаш желба да одиш да го видиш.
За другово исто велам, ова не е договор туку тупнување, ама освен ако за бабава не треба нешто посебно да прави, може да си продолжи со обврските исто како до вчера, ништо плус да не прави ако не може или не сака. Мене лично сите ми сметаат Шала на страна, кога се породила дошла мајка и' да и' помогне, сега веќе 3 ипол месеци е сама, очигледно не и' треба свекрва и' да и' готви, пере или не знам што Посебно ако на 1 недела е дојдена.
Исто. Немам дете па од тој аспект немам лично искуство, ама велам вчера да сум породена и мене ми е ново и можеби имам ете болки или што знам, ете не можам, ај добро, нека потпомогнат ќе разберам. Ама веќе кога имаш рутина и кога е само 1 недела во прашање, веројатно повеќе ќе те изнервираат затоа што на свој начин, а не твој (сите свој си имаме) ги прават работите. Пред 2 и кусур години повредив лошо нога, тогаш уште со бившиот бев и 10тина дена баш ништо не правев, се' тој сам мораше. Да не бев со него т.е. да живеев сама, веројатно ќе замолев мајка ми или сестра ми да ми помогнат колку можат, оти јас ни до вц не можев сама да појдам.
И од голема желба ќе им се тупнеш во 5 до 12? @CameliaMiller не им ги знаеме во детали односите, ете и смета од некои за неа разбирливи причини. Од кај па ја знаеме свекрвата што карактер е кога снаава пишала дека мора по соби да се заклучува да не ја слуша така? Како и да е нив им фали договор, на неа и маж и.
Знам, истото го реков. Не е до доаѓањето на гостинкава, туку што и мажов е лигуш не и' пререкува на мама, а и бабава може има специјални прохтеви Ај ако објасни Полжавче ќе разбереме поарно, јас вака мислам дека она се нервира што браќава и бабава го искористуваат (тие не можат оти имаат жени/деца, он може, како да нема он жена/дете).
Ама можеби снаата е некоја што се лути да и чепкам по кујна, јас би се држала по страна ќе си гледам внуче. И да земам хотел таму би одела само за спиење зошто сакам слободното време да го искористам да се видам со фамилијата за тоа сум отишла. Не знам да не зборам нешто што не сум доживеала, јас имам мислење дека жените се менуваат фабрички во мозок кога биднувсат свекрви и мислам дека и јас ќе бидам лоша на некој. Тоа од искуство што ги гледам како се однесуваа кога и јас и моите другарки бевме девојки на нивните синови и промената што се случува во односот кога ќе бидат свекрви, мора да има некоја промена у поставки во мозокот на жената хааха