Ај со тие драми правења, мажот што бил, ете хирург е ќе викне колешка сестра од друга смена за секунда ќе се нацрта на врата, итна помош ако се случило нешто страшно, за се има решение ама ако се сака. Само муле, поточно наивњаче мама што не знае бела техника да ракува ќе ја става на пиедестал. Ај во право си нормални луѓе не чепкаат туѓо домаќинство, ама нормални гости и не се забораваат во туѓи домаќинства или се до толку ненормално некултурни што снаата мора да се заклучува по соби да не ја слуша. Ракување бела техника е основа за живот, децата не си ги учите џиш да не се изгорат па кога ќе потпораснат како да уклучат и исклучат, гости ли ви се сите членови на домакинството од свекрва до не знам ти кој? Значи тоа е тотално незрело. Јас не можам да разберам да дремеш 7 и повеќе денови и да не знаеш шпорет да исклучиш, па ако се запали рерната ќе оставиш се да им изгоре на синчето и снаата покуќнината? Тотално луда работа.
Ама како не разбирате бре луѓе не е за мајка ти, мајка ми, мајка му, за тоа дека има луѓе без осет е. Во тие без осет се прво тој, нема осет спрема сопругата и детето, а башка браќата основна почит немаат спрема него како брат, а таа мајката па што да се пише веќе, не знаела да ракува бела техника... И ај да тресеме само вадено од ракав ти за мајка ти ќе отидеш?
1.Во денешно време не е паметно да живееш во место каде што немаш превоз во секое време,па да се плашиш да останеш сам со дете. 2. Во нормални семејства релации со родители,посети и слично се нормални,а сега збориме за еднаш годишно,со кое право таа толерира една недела да се види тој со мајка му?! Не ја интересира што нејзиниот сопруг мисли и сака? 3.Во соба се затвараат само тинејџери при револт,а не незрели личности поради присуство на родител на бралниот партнер. 4.Во мојот дом,домаќинството е мое. Ни мајка ни свекрва без мое барање не влегуваат да прават кфе,ручек и сл. За тоа се грижам јас. Ако имам желба ќе го побарам тоа наместо да се затварам во соба ко да имам 15 год. Мажот и е нормален човек,таа е незрела и себична. Има право да се види со мајка му. Еднаш во годината. Ниту е секојдневно ниту е многу.
Не е нормално возрасен маж, женет, со бебе, да прави како што ќе му кажат браќата. Кога сакаат, како сакаат. Па и во 5 до 12, а тој да не може прво да се консултира со сопругата. Пошто крај краева, верувам она е таа што ќе го помине целото време со мајка му.
А да си седне како гостинка да јаде и наоѓа фалинки во се, блиска е за тоа? Да тој е типот на особа што не знае да ракува со апарати на 63 години, а бараатаат вибери, скајп, месинџери итн. 1. Може не е паметно, ама толку се можело, така, на сите парите не им паѓаат од небо. 2. Во нормални, ама тие нормалните нормално знаат да ракуваат со бела техника или ако не знаат ќе изразат желба да научат така, за нормални збориме нели? 3. И личности кои се сосем зрели и самосвесни дека со идиоти никогаш нема да излезеш на крај, разбрано, па черето е игнор, затвори си врата и кулирај 4. Е арно, и со мало дете така се сама си правеше, браво, свекрвата со мал прст не ти пофати и почува нешто? Супер е мажот, таа незрела и себична, па сега како зрела и несебична треба да рече малку е еднаш годишно свекрвица да седи на гости до бескрај со скрстени раце, треба снаата да посака и се потруди за навек така да им остане Сериозни сте со муабетиве или од досада не знаете што дополнително да додадете, ќе чувам дома лице што со сила се прави осакатена во умот, не знаела да ракува бела техника, за општа безбедност не само во нивниот стан во цела зграда таква е опасност. Ќе се запали рерна нема да ја исклучи а прва ќе излета да бега ама како тогаш ќе знае лифтот да го ракува да и се чудиш на умот само
@Vraloma Ти тинејџерка си исто? Имаш некакво искуство со брачен живот,деца ,свекрви? Ми изгледа дека немаш. Да не ја згреши темава?
Ахам Можеби некои тинејџери ја згрешиле. Ако убедувааш дека е безбедно да држиш дома возрасно лице што не знае да ракува со бела техника и дека ако заприметиш на партнер за безобзирно однесување на родители одма иде развод, ако еве не си тинејџер нешто сериозно не е во ред со поимањето на општа безбедност и брак и од кои личности е сочинет. Ама кој што сака нека си прави и тинејџерите ќе пораснат и сфатат што значи безбедност и брак има време
Ракување со бела техника е сосема ирелевантна работа во дискусијава. Елементарна култура е да не вклучуваш шпорет во туѓа кујна. Кој тоа не го знае(ти)говори за неискуство. Развод никој не спомна.
Еве јас ќе ти пишам како треба да изгледа доаѓањето на свекрвата, се качува на авион и некаде на средина пат се руши авионот… Наивно ти е прашањево, жената од 365дена во годината само 7 е на посета, а оваа едино за што се пожали е дека во текот на престојот не знаела рингла да уклучи а замисли сама дома живеела, се најавувала во 5 до 12… а како? Тајно си букира авионски билет и од аеродром го бара на синов да ја земе? 400км- го немало мажот два дена во годината, тоа звучи страотно зошто била оставена сама на себе со детето, а кога е на работа 8-10 саати како? а да каже членката дали нејзината мајка сама дошла пред врата? Нејзе гарант не и требало превоз. Таа свекрва е мајка која го израснала синот, се тресела и уште се треси за чедото…. абе тешко нас со синови
Ти не спомна, ама се спомна и тоа укажува на нешто што уствари е сосем небитно, исто како и понатамошна дискусија со тебе кога не разбираш дека основи на безбедност по сите станари е да знае да ракува.
Богами @elimkd истото го помислив. Многу потешко е денес да имаш син. Кога ќе се ожени треба да го заборавиш или по мејл да го контактираш ако се погоди вакватип размазена и себична снаа. А се почесто слушам и гледам,не само тука. Имам ќерки но го гледале нашиот однос дома и се надевам ќе имаат добри односи со свекрвите. Тоа е мајка која го родила и воспитала човекот кој сме го одбрале .
Богами на денешно време да ти е страв утре, кога ќе се жени синот дали како мајка воопшто ќе се има можност да си го види сопственото дете, заради каприците на некоја разлигавена снаа, а нејзината мајка е единствената која им мисли добро на неа и на нејзиниот маж!
Јас сум сигурна дека од вашиот однос кој го гледаат ќе израснат во зрели особи и кои во најмала рака барем ќе покажат почит зошто тоа така си оди од генерација на генерација, мајките лошо минале со свекрвите, заедница, повеќе фамилии во една куќа, поскромни услови, најчесто нашите мајки млади мажени и неискусни и ете ти караници, децата сведоци на тие расправии и така трајно врежани во меморијата и во потсвеста дека свекрвите секогаш се оние лошите кои секаде се мешаат, ништо не знаат да сработат, не смеат ниту мислење да кажат… ондак на свекрвиве кој им ги израсна синовите? Кој ги школува? Утре ќе се жени и стварно не знаеш дали да кренеш слушалка да прашаш како е а да не добиеш коментари -види ја се ја интересира до детал, дома кај нив ако седнеш -ете ја ништо не работи не помага, ако помага- види ја секаде се меша …
Се мисли без седиште за бебето, нема да ти излезе во пресрет. За бебе не знам, за друга работа ми излегоа во пресрет тотални странци, ама ок, секој со своите искуства. Во однос на бебе искуство, на одмор во Грција на другарка ми бебето почна да качува над 39, ништо веќе не спушташе, викнавме Брза Помош (локалната амбуланта не работеше, а педијатар на 80км), дојдоа за 10-15 минути без проблем, не' однесоа во ургентен центар. Грција е странство и ЕУ, на други места не сум барала ИМП за температура на бебе.
Сепак, кога е жена на синот кај што треба да дојде бабата, треба да биде прашана. Нели и самата кажа дека со твоите сте скоро па комшии, па се договарате за посети.
Абе вака за западот кога ќе почнете да објаснувате како функционира, заборавате дека сите имаме роднини и пријатели таму, дека има виз, па лесно сме прошетале сите некаде. Јас не знам како другите мајки функционираат таму, само нашиве не можат да се снајдат. Плачете сите за европски систем, а таму не ви чини. ‘Не е ова Мк’ ви е многу глупа реченица пошо треба да бидете среќни што не е Мк. Зошто свекрвата не можела сама да се снајде, не можела да се грижи за себе, а младата снаа зошто не може? Изговори, изговори само да не дојде свекрва на гости на една недела. И јас не ја сакам свекрва ми ама почит малку бе луѓе, мајка е на вашиот сопруг. И аман, сите знаеме дека и на запад фамилиите функционираат, живеат заедно со свекрви, со мајки, не иде споредбата едноставно и не е аргумент пошо нели не чини на запад.
Првпат кога купив индукциска плоча и модерна рерна, не знаев како да ракувам. Морав да гуглам и да читам инструкции. Сосем нормална ствар е постара жена да не знае да ракува со помодерни апарати. Нова перална и сушара исто. Греачи за вода, кафемати и слично се работи што нашите мајки ги немаа па нормално дека поима немаат иако се едноставни. Толку чудење оти не знаела, нормално дека не знае, една перална или две од постарите модели имале цел живот и стар шпорет и толку.
Косми во право е се што има пишано членката. Јас еве имам искуство скоро па исто зошто мојата и полоша беше. Да некултурно е да се шуњаш во друго домаќинство ама како може да сметаш дека е нормално да седи некој месец дена како фикус и ти да го служиш притоа со бебе си. Го поминав патот знам како е. Јас не се заклучував во соба ама во себе ми идеше да избегам некаде. Верувај со ентузијазам ја пречекав. Бездушно е бе. Не можев на газот да си седнам со извинување , за нејзе појадок, ручек, вечера, кафе по 2, 3 пати, за бебето посебно.Едно кафе она не свари, да се понудеше барем. Не седи и кај полжавче една недела само, туку она кажа повеќе од една недела може она да ја тинтра после нека фати и она малце. Тоа е цела работа. Секако е дека му е мајка и добредојдена во секое време, ама нормална особа ќе се понуди за помош. А не да скрсти раце и кај еден син хотел престој кај друг... Плус и спомна дека они кога одат кај неа после толку пат поминат не правела еден ручек. Јасен е менталниот склоп на такви ( не ги женев синовите за јас да работам).А за споредба чисто, братучеда на маж ми седеше кај нас некаде 3 месеци (додека најде стан) и супер поминав со неа. Уште кога дојде се понуди за помош, колку пати ќе ми пазареше или одевме заедно, кафе кога јас кога таа. Месеше пита.... Мојата е добредојдена сепак и се токмеше да дојде пак, во меѓувреме тргнав јас на работа и еве не спомнува за доаѓање....којзнае зошто.
Mojata isto sekogas si bese na odmor kaj mene ( pritoa ne raboti neznam od shto e izmorena) otkako jas posledniot pat pred 5 godini bev na odmor kaj nea niti ima zelba da.dojde niti pomisluva Koga bev so gips ja na zezanje i rekov da dojde da mu gotvi pere na sinot ona si rece.deka sin e dovolno golem sam da se.glede tie mustri se najopasni... zatoa koa dojdoa moite prva skokna poracki za niv i kerka.i da.si pravi mesejki gi i decata ( vo prevod da si zeme delot) Sega posledno bea porackite za vo april koga ke si odime... mm i unisti film i rece deka mozebi nema.da.si odime.poso ke ima guzva za veligden po granici faca da i videse merak da si napravese
Istata e i mojata. Ne zabranuvam i jas, koga ke dojde ja precekuvam i sedam so nea si muabetime. Gotvam cistam peram se...Ne begam ne se zaklucuvam, toa maz mi go kaza kao vo slucaj da ne mi tekne da pravam haha.Nezz tie sto imaat mali deca kako ke im bide, bilo kade da im dojde nekoj na kolku saka bez razlika civa strana e. Valjda vo brak treba da se zbori i na taa tema. Mojava samo toa znae nezz jas nemozam stara sum. Baba mi na nejzini godini idese na rab i koga ke dojdese imase vreme za se. Koga se porodiv iako ne barav pomos ona se javi vika nemozam da ti pomognam majka ti neka dojde. Jas utre den da sum svekrva be bi mozela da sedam taka kako sveka. Tuka plinsko ne smee. Baska letoska koga bev trudna ona na mene mi dava plinska boca golema da zapalam koja ston ne bila zapalena 1 godina poso na nea i bilo strav, za da przam kompiri.. so sakate ponataka