Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Mnik

Mnik Популарен член

Во твојов случај најстрашно е што сакаат да ви ја увалат за стално. За тоа треба да се мислиш најмногу. Другово и вака и така, ако она не се менува, нема ти што многу да направиш, освен да стиснеш заби и да издржиш. И разговарај со маж ти со убаво за сите работи, со време можда ќе сфати некои работи. Имам кажано и мм за некои работи беше ваков, ама ја му ги отворив очите. И он е избувлив, личи на твојов со муабетот демек ќе земам боледување, ќе ја служам ја, ама ја си го знам, после размислува што сме збореле и знаеме и двајцата дека тоа што го кажал не е така и после некое време излегува по моето. Сами сте цело време, имаш време да влијаеш на него.
    Нејзе електрично ѓезве купи и, аман помалку од 20 евра се и кога ќе ти побара кафе речи и "ете ѓезве ти купивме, за да ти е полесно, направи ми и мене, да ја завршам таа и таа работа и ќе седнеме ќе пиеме на раат".

Едит: И ко што ти пишав поназат oставај и notes на секој апарат, ако се прави наудрена речи и ете ти напишав. Дури би отишла до таму што ќе купам посебна корпа за валкани алишта и ќе и речам "оваа е за твоите алишта, кога ќе сакаш да пуштиш машина наполни ја, ќе ти ја пуштам". Дома сама си се пере кога е сама, кој ќе ја пере. Чим маж ти не превзема нешто и имаш одврзани раце, слободно понашај и се така, за да сфати дека кога веќе е негде подолго време може барем едно кафе да си свари и да си се испере.

Last edited: Mar 12, 2023
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Нормално дека треба, и мене би ме нервирало да ме ставаат пред свршен чин посебно ако треба некој да ми дојде 1 недела, кој сака нека е.

bertold likes this.
  3. Polzavce

Polzavce Активен член

Ne znae da cita, i ne saka da se nauci kade treba da stisne koja boja e, koga e ukluceno nesto. Ama viber, messenger, facebook znae kako funkcionira.

tina2018 likes this.
  4. Corika

Corika Истакнат член

E kako neznae da cita.a.se.snaoga na viber,fb,mesanger? Kako cita.poraki,kako znae.deka.da.zvone i kako znae.koe koe e?

Znaci zenata ne e prosta samo saka da.bide prosta,nesposobna i odmorena...a tvoe e dali ke.i ja igras.igrata ili ona ke ja igra tvojata

5. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Аманте бе, браќата му кажале, па браќата.
    Можеби он е муле, ама е и човек со чувства кој сигурно не би ја оставил мајката на цедило.
    Колку и да ми е криво, што да и направи сега?

Женава требало да го седне и да му каже ми смета што те возат и те прават будала браќата ти, а не ми смета мајка ти што ќе дојде.
    Да доаѓаше и да се муваше по кујна, ќе беше дошла и ми преместува, претура, не работи убаво. Вака па сега, како гостинка, ништо не фаќа.
    Кажи му на маж ти, ако нека дојде, ама кажи и да помага, да прави тоа, тоа... Сигурно и она не е дојдена со цел да се кара и прави проблеми за една недела.
    Ја направивте свекрвава како да живее во шупа, пере на рака, и готви на ќумбе. Ќе кажеш на маж ти да и покаже.
    И јас немам машина за садови, па со тоа и нз да ја ракувам, ама ќе ми покажат или ќе ми запишат. Исто и машините за перење сите различно се пуштаат. Стварно однесувањето е детско и како го напиша тука изгледа како баш да си го нападнала маж ти зошто сакал да ја прими мајка му на гости.

Ако ти прави проблеми, смета, досаѓа ќе му кажеш на него. Ако е проблемот што ти е страв дека ќе остане на чување, исто ќе седнете ќе разговарате, ќе му кажеш зошто не сакаш да остане да живее со вас, ама вака? Не оди, може нешто ќе ни се случи баш за тие 4 саати е баш однесување кое укажува на љубомора и себичлук.
    И сигурно, ама баш сигурно не е проблем правењето кафе и ручекот.
    Сигурно и ти пиеш кафе во текот на денот, па кога правиш за тебе, прави и за неа. Исто и за ручекот.
    Можеби и она би сакала да ти помогне, ама не сака да се наметнува.
    Мајка ти можела да дојде одма, а сега свекрвава не?
    Па и она сака бебето да го види, нели?

fana, An-na and MilaSs12 like this.
  6. riba79

riba79 Популарен член

Vo planina da ne izrasnala so mecki pa ne znae da cita?
    Viber,mesindjer znae,e kako be znae toa a ne znae da ukluci aparat.
    Najgolemiot problem go imas ti so maz ti,toj treba da i kaze sto i kako dodeka e na gosti.
    Jas bi ja istrpela 7 dena,ama za stalno ne..Ako maz mi saka za stalno, ke gi ostavam sami dvajcata da si ziveat

Anyshka and tina2018 like this.
  7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Како не знае да чита, женава не е прастара 63 има толку има и мајка ми ене ја трча барабар со децана. Баба ми 90 години живееше самоук, војни чуда не завршила школо, ама за саат, парите пример да изброи за да плати кусур никој не можеше да ја зезне. Таа очигледно си има некој психички проблем или е невиден манипулатор. Земи застани ја пред шпоретот, машината и како на дете објасни и и речи и да ти покаже, ако пак се прави глупа очигледно така и чини, мрзлива е. Дома како се пере и готви?

Anyshka, buba4e89, tina2018 and 4 others like this.
  8. CameliaMiller

Абе не знаела да чита :D

Не сака да домаќинува кај децата дома, а нели тоа се збореше некоја страна наназад, дека НЕ САКАМЕ да ни' пипаат?

И пак, освен ако нема некои посебни барања, исто како и секој ден - што си мислела да готвиш за себе - тоа, кога си мислела кафе да пиеш - стави две.

За 1 недела ништо не мења и да научи да пушта машина, не гледам поента во тие 7-10 дена годишно. Да доаѓа со месеци да седи добро, ама за 1 недела?

А се' што не можеш и не сакаш да направиш - магичниот збор НЕ.
    Не можам.

Angie1432, Skyler, tina2018 and 4 others like this.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кај мене месинџер и шпоретот на ист јазик се.

IRBBB and mal.ecka like this.
  10. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Дека не знае да чита не верувам, на 62 години сигурно не е неписмена. Односно не познавам некој на таа возраст да нема завршено основно. Или па ако на германски и оставаш инструкции па да не знае да прочита. Не би знаела ни јас :wasntme:. Уствари можеби и би прочитала, ама ќе мора google translate да правам.

11. Vraloma

Vraloma Истакнат член

Кога се сака се се може, кога не се сака очигледно ништо не се може.
    Неписмени, се не им е јасно, стари итн. изговори, изговори и само еден тон изговори|( :D

Ама имаш простор за да се справиш со неа, сепак таа е споредна во целава работа најбитно ти пишав и пишаа да му влијаеш со време на мажот да укапира некои нешта.
    Да не испадне од многу поштен, наивњаче де да излезе најглуп на крајот:)

12. Mnik

Mnik Популарен член

Да така е, ама па и фрустрирачки е некој возрасен нонстоп да го служиш. И погрешно ја сфативте, повеќе седи од 1 недела, членката пиша демек 1 недела можела нонстоп да и прави све, за повеќе не. Значи замисли одиш дома кај твоите и едно 2 недели ништо не пофаќаш, па ни едно кафе да направиш.
    Гледа дека снаава и кажува што треба како треба, она на Тошо се прави. Некултурно е некој да земе да си прави што сака, ама со едно прашање "како да ти помогнам?", лесно може да се разберат. Очигледно свекрва и си тера како да сме 19ти век, сега имам снаи, нека ме служат, ја ќе уживам.

Anyshka, fana, tina2018 and 8 others like this.
  13. CameliaMiller

Абе ако старава нема осет, младава треба поеќе акл да има.
    Едноставно не се замарај дали јадела, пиела, спиела, терај си со животот како да ја нема. Ако нешто посака - извини, не можам, ај ти направи не е тешко.

Или на крај краева, директно - можеш ли да ги наредиш алиштата во перална (без да ја пушта)?
    Ваљда знае црни/бели/боја да дели, таман на река на рака да пере.

Lisicko, VDT2906, fana and 2 others like this.
  14. Mnik

Mnik Популарен член

Абе очигледно е дека старава се си знае, ама така и чини. Си го има врзано во крпче дека е на гости кај синовите и ништо не треба да прави.
    Чим живее сама кој ја пере? Кој и готви кога не е по туѓиве куќи?
    Маж и треба да се подосвести малце на девојчето и тоа е, друго чаре нема.

Anyshka, Mateica, fana and 1 other person like this.
  15. CameliaMiller

Тоа точно, ама и двајцата не само тој. Мислам земала се заканувала ако одиш ќе си одам за Мк со детето :shake:

Тој е и виновен за целава ситуација, знаејќи си ја мајка си, богами не треба да ја тупне на жена му, а тој да си тера со работа, нека си земе боледување, за него таа доаѓа.

А и девојчево премногу се нервира за малце, тек во заедница да живееа :drunk:

Last edited: Mar 14, 2023
    VDT2906 likes this.
  16. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Ти би и кажала ли така на свекрва ти оди нареди ми ги алишта во перална? :D
    Комедии сте, замислете обратна ситуација снашката е кај свекрвата и свекрвата и вика оди нареди ми алишта во машина или ајде направи ни за јадење јас не можам.
    Па тоа на форумот одма ќе те убедеа на развод со таква свекрва што ти наредува и се обраќа со таков тон.

Angie1432, Skorpija25 and An-na like this.
  17. CameliaMiller

На бившата и' кажував, ама немав со неа проблеми и не живеевме заедно, се случуваше Х време да поминуваме под ист покрив. Во тој момент и двете си кажувавме една на друга нешто да се направи и озбилно немавме проблем, ваљда оти знаевме дека е баш кратко седењето заедно.

Ама јас имав ок однос со неа, така што знаев дека нема погрешно да се сфатиме за такви баналности како пуштање машина за перење и сл.

И ме замолуваше и она мене, во нашиот конкретен однос немаше проблем околу тоа никаков, не сме биле блиски пријателски, ама вака те молам направи тоа и тоа и двете сме кажувале.

Јас не се лутам некој да ме замоли нешто да направам :D

Vraloma, Sunrise!!!, VDT2906 and 2 others like this.
  18. fana

fana Форумски идол

Понекогаш ми е жал дека толку досадно ви е во животот и си барате причина за кавга :(

19. Vraloma

Vraloma Истакнат член

Можеби затоа што сте знаеле двете дека е баш кратко седењето заедно, ама можеби таков и бил карактерот на свекрва ти и таа си сакала да соработува, а не да те моделира по нејзино:D
    Кога од х причини доаѓа ситуација во која подолго ќе живеете сите во заедница грото свекрви како да им се палат некои успиени чакри, сакаат се по нивна замисла и терк.
    Проблемот се најчесто мажите, тие уствари не ни капираат дека жената има проблем заради авторитативното понашање на мама. Тие можеби како синови не ни приметуваат некоја промена, се си е на маса и си се тера како и порано. Ама има и снаи научиле да премолчуваат, а во себе се нервираат, а има и такви молчи толчи, си ќутат ама пополека си наведуваат вода на своја воденичка.
    Ова второво се учи и е техника за успех не само со свекрва туку општо насекаде, терање диполоматија, аха аха ахааа од едно влегло од друго излегло и ти напрај си го по твое:)
    На крај на денот важно да е направено како што треба.
    Фана, ако мислиш за членкава има причина да замери, ама тоа е пред се на сопругот.
    Тој не покажува основна почит кон неа кога не седнува навреме да се договори со неа.
    Се јавиле браќата ајде тој одма оди, чекај каде? Се договори со сопругата, поставивте услови до кога седи, кој ќе ја згрижи, ќе помага ли и свекрвата, ако не може свекрвата, снаата ли целодневен сервис да е?
    Еве оваа опишаната е модел на свекрва која можеби (или изводи) не знае да чита и да се снајде во странство. Со ваква не можеш да и кажеш оди купи си јадење ене онде е пекарана, ресторанот итн.

Ако општо ти е пишано и во право си, а и не си:D
    Некогаш кога со сила глумат лудило или изводат, а културно си објаснила не оди така како замислиле со изводење може да е попродуктивно повишување тон, има и наглуви свекрви или оние кои со сила се прават такви па кога ќе се потскараш одма разбираат се.
    Како рекол народот подобро да ме знаат како полоша и да ми се плашат отколку подобра и како тепих да ме газат.

Polzavce, VDT2906 and Алек*** like this.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ве цитирам зашто се соглавувам со се напишано на темава. Женава доаѓа на 7 дена!! Една недела да си го види синот, внучето, снаата и принцезава на зрно грашак и тоа и смета? Ќе одел да ја земе, па мајка му е. Другите браќа не сакале, срам да им е мајка да не сакаш да си земеш од аеродром, они нека се срамат. Искрено многу лигави снаи има. 7 дена човече еј.. колку е непредвидлив животов, ценети си ги блиските. За ден се се менува, ќе жалите после. За хотел, јас освен ако не живеам во 30 квадрати и реално да нема место, ЈАС ќе и го платам дали е мајка ми или свекрва ми, ако ми доаѓа во странство. Ама да имам простор и да пуштам да оди во хотел нема шанси, или па маж ми да ја пушти мајка ми во хотел, ќе си го добие дебело.

Estella, mira.mira, Skyler and 5 others like this.