1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Никој не е должен да се потчинува на некого, но ако веќе живееш во нечија куќа и таму имаат некој систем на функционирање сигурно нема да дозволат некој да им го смени тоа. Но доколку имаш свој имот можеш и врата пред нос даму треснеш.

2. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.672
    Сигурно и јас нема да дозволам само затоа што живеам у таа куќа некој мојот живот и ред да ми го ремети. Затоа реков осетот е важен, сметам дека и во заедница треба двете страни да почитуваат туѓи граници , мир и сл. Но за жал една страна мора да се отсели и тогаш кукаат и плачат. Па снаата нормално поради нивните глупости ке ги дистанцира и ете ти како односите се оладуваат и дистанцираат.

На Eli311, Skorpija25, Anyshka и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Епа тоа ти викам и ие стари родители некогаш живееле со свекор свекрва и трауматизирани дошле на "власт" после 40 години брак и сега некоја нова снаа дошла и нанив да им кажува што да прават. Затоа живот не е во заедница туку вон заедница. Они со сила не те држат во таа куќа твое право си е даи ќе останеш или не они пак ќе си го истераат своето. И да факт е тоа што подалеку и поретко се гледаш толку повеќе љубов има

На Sunrise!!! му/ѝ се допаѓа ова.
  4. steela.honey

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.672
    Точно да, но они ако се трауматизирани немора да ги прават истите работи што нивните свекрви им ги правеле ,за мене тоа се припрости личности, апропо муабетот некогаш просто мораш додека не создадеш услови за подобро, не сите наши мажи имаат свој имот или од почеток услови тоа е реалноста, е сега тоа што јас не сум го уценувала или тактизирала како повеќето жени , што да правам некој мора и од љубов да се омажи.:$

На Eli311 и Мамичка им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    8.460
    Tuka i jas se slozuvam. Ama vicot za snaata ispaga totalna vistina.... Se omazila dosla vo kukata i pocnala da zapisuva se sto ne i de dopaga kaj svekrva i da ne go pravi taa istoto ako bide vo ista uloga eden den. I normalno imala sin, dosol denot i go izvadila spisokot ... Aaa za ova svekrva mi imala pravo, i za ova i ova i ova.... :rofl:
    Inaku jas da si kazam za mene... Skoro mazena. Imam mnogu ubav odnos so svekrva mi i svekor mi. Se prilagoduvam na nivniot terk na zivot ama ne vo se. Jas sum edna tie se trojca i sega ne ocekuvam radi mene da menuvaat stil na zivot. Vo toa sto mi odgovara se prilagoduvam vo drugo si teram po moe. Si kazuvam stavovi otvoreno, da im dadam do znaenje deka i jas sum izgradena licnost i deka nema da dozvolam nekoj da me gazi. Fala bogu za sega se e dobro. Planiraat da se selat na esen vo stanot da ne ostavat so maz sami. Sega se se uste de tuka, radi mene i bebeto sto ide, dur da prkni bebco da mi bide od pomos okolu gotvenje perenje cistenje. Taa imala mnogu problemi so nejzinata svekrva, pa uste ja drzi pamet i taa toa ne go pravi, tuku vistina gleda da mi bide prijatelka. Za sega ubavo se slozuvame. Ima raboti sto mi smetaat za nekoj si kazuvam za nekoj premolcuvam. Sigurno se desava i so niv isto. Ama bitno balansot za sega e ok. Se trudam i jas da zacuvam odnos ama i tie. Ni ostavaat kuka so maz mi, i ti veli ama pak za se sto treba nie tuka ke bidime. Daj boze da si ostaneme vaka.

На VDT2906, fashion-addict, Skorpija25 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. steela.honey

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.672
    Тоа е убаво веројатно имаат осет штом ви оставаат и простор ке се селат не може да се лоши луѓето свесни се во какви времиња живееме.
    Е моите се друга приказна , манипулатори првокласни. Јас почитував додека не увидев преку нивни постапки какви се всушност, еден пример јас тазе дојдена они ќе седеа у дневна и ќе ме игнорираат, муабет не праевеа чудно викам што е работава со ништо ги немав увредено. И ова е само дел, и од тогаш повлеков линија и сеа добиваат колку што заслужиле, дистанца и игнор.
    А многу сакав да имам фина свекрва да излеземе на кафе да промуабетиме нормален муабет, ама оваа ти е чурук.

На VDT2906 и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    8.460
    Vistina ne mozam da se pozalam za sega, na odrzuvanje bremenost sum od sam start. Ne mi dava so prst da mrdnam. Se taa pravi. Svekorot samo me razvozuva kako licen sofer mi e koga maz mi e na rabota. Ima raboti sto mi smetaat ne velam ne, nikoj ne e sovrsen, no toa sto mi smeta paga vo senka pokraj tretmanot sto go dobivam, i bi bilo neblagodarno od moja strana da ne go cenam toa. I ke se potrudam da si go zacuvam odnosot. Kamo sreka da ne se smenat rabotite koga ke se rodi bebus :) ... Mnogu velat koga ke se rodi bebe znaat dosta da solat pamet postarite :rofl:

На cresa-jagoda, 1209, Skorpija25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Да не те разочарувам, ама и ти ќе се смениш кога ќе се роди бебе, а и тие и голема е веројатноста дека ќе ти сметаат. Секоја чест на исклучоците.

На LivingGlam, VDT2906, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    8.460
    Nema za dolgo ... Na esen si odat vo stanot taka da ke gledam da prekutam i ako ima nesto. Posle sekoj so svojot red i mir :) i odnosi zacuvani. I se nadevam ke bideme od tie isklucoci.

На VDT2906, cresa-jagoda, Skorpija25 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    305
    Ako e sigurno deka odat vo drug stan, pokazi trpenie.

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    8.460
    Da da sigurno e :) .... Jas imam visok prag za tolerancija. A nesto koga mi bas smeta si kazuvam so ubavo. Jas ne sum covek sto saka da se rasprava. Fala bogu i oni se razbrani ubavo se prifativme i za sega ubavo se razbirame. Vistina se trudat lugeto da mi ugodat. Maz mi e po cel den na rabota. A jas deka od makedonija dojdov vo srbija pa toa go gledaat kako - si ostavila se zad sebe nemas nikoj ovde sega nie sme ti familija. I glupo e da ne pokazam razbiranje za toj period dur ke sme zaedno koga tie se dosta korektni sprema mene.

На VDT2906, cresa-jagoda, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    305
    Da, bi bilo mnogu glupo, zatoa teraj taka.

На cresa-jagoda, Ceneva и steela.honey им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.979
    Допаѓања:
    45.684
    Не мора да значи дека ќе се сменат, еве и јас родив и тие си останаа коректни, им ѕвонам секој ден да го видат внучето, мерак ми е да им се јавам ич не ми смета. И секогаш убаво си збориме на телефон, ќе кажат некој совет да ама во глобала не го наметнуваат, ќе спомнат што слушнале или прочитале ама јас ќе речам да ќе пробам и си тераме.
    Ако се коректни со тебе и стварно си задоволна од односот тие ситни маани мораш да ги занемариш, оти луѓе сме сите имаме некоја маана која ќе смета на некој.

На Gosh, VDT2906, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    8.460
    Pa toa go i kazav nikoj ne e sovrsen. I mora kompromisi da se pravat. Zasega mnogu ubavo se slozuvame. I bi sakala taka da ostane. Momentalno jas poveke vreme pominuvam so niv otkolku so maz mi. Toj po cel den e na rabota. Za nekoj raboti sto kazav kako planiram da postapuvam so moeto bebe, imav negativni reakcii od svekrvata ama ja sednav i ubavo i objasniv i uvide deka sum vo pravo. Razbrani se i toa mi e milo sto sakaat da soslusaat i da ja razberat i drugata strana. A jas sum covek sto smeta deka so muabet se se postignuva, na ubav i civiliziran nacin.
    Ima i isklucoci sto i pokraj toa sto ti sakas da najdes zaednicki jazik tie inat vodat ne velam ne. Ama fala bogu ne e vo mojov slucaj taka. I ke se potrudam da ostane taka. Sepak toa se roditeli na maz mi, covekot koj go odbrav da mi bide sopatnik i tatko na moeto dete. A e vospitan od tie dvajca luge znaci ne moze da bidat losi luge stom sum go odbrala nego :)
    Blagodarenie na niv e toj takov kakov e
    Mozebi na nekoja ke kazi ovaa vo koja iluzija zivee. Ama toa e taka me vospitale i toa nemoze da se smeni :D

Последна измена: 9 мај 2023
    На cresa-jagoda и 1209 им се допаѓа ова.
  15. 7chocolate7

7chocolate7 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    31
    Леле луѓе ова не знам веќе што да го кажам...Се јавила, мајка му на мм, (после еден месец,откако и рече дека сакаме само нормално однесување), му рекла дека е пи......лижач,и дека имал само баба и дедо.А мајка и татко не.И му спуштила.Такво безобразие, простотилук...а на фб летат постови за внуци па уште она видеоно од свештеникон Предраг само мајка може да му прости на свое дете...Стварно и фали нешто.
    Ако е она мајка , јас сум Џенифер Лопез.

На VDT2906, Mateica и Eli311 им се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    8.460
    Koga citam vakvi raboti me faka uzas, kako be moze taka da se ponasaat sprema svoe dete. Strasno.

На 1209, VDT2906, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Eli311

Eli311 Активен член

Се зачлени на:
    8 мај 2023
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    16
    Точно. Во заедница мора компромис и почитување и на една и на друга страна. Јесте да снаата е тука дојдена ама и тоа е нејзин дом. Јас живеам во заедница. Јас чистам, јас готвам, јас придонесувам за домот. Се ново купивме од Ел. Апарати плус две соби сами ги реновиравме и сега свекрва ми ми вика не си тука дома ако нешто не ти одговара да си направиш своја куќа. Вложив што вложив досега од сега една лажица не купувам за тука а и не и фаќам ништо нека си чисти сама. Не и сум јас слугинка. Така испаѓа. Штом немам право на збор во куќа каде живеам немам никаква обврска спрема таа куќа.

Што се чудиш мојава е среќна ако се караме со маж ми. И ако види дека се расправаме и ако речам јас не можам веќе ќе си одам одма ми вика оди си оди си. И после раскажува каде ќе стигне дека синот мајкин на жена му кога ќе и скокне да се расправа жена му (јас) ќутела како нема.

На Гладиоли му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    9.066
    Ненормална, жал ми е што живееш со такви луѓе.

Не сум мажена, ама кога ја отворам темава, не можам да се начудам какви луѓе постојат.

Имам сериозна врска и сум кажала на дечко ми дека во таа куќа јас не вложувам. Дали ќе се лути или не е- негов проблем.
    Тој не вика ништо, ме сфаќа, планираме и брак, ама додека сме во една куќа така ќе биде.
    Тој живее само со татко му, ама куќата е пола пола, значи иако тој си реновирал цел спрат кај што ќе живееме од негови пари, на документ спратот не е негов.
    Јас сум кажала, не давам пари кај што ме нема на имотен лист.
    Нормално, ќе живееме, ќе трошам и мои пари таму, може да купам ситни работи за домаќинство, ама да се заглавувам со кредити или поголеми трошоци немам намера.

Кога ќе си купиме ние стан и ќе гласи на наше име, тогаш да. А сега не.
    Може на татко му ќе му текне неговите 50% ќе ги препише на ќерка му, на внуките или ќе ги продаде.

Документ си е документ, на зборови не верувам.

На Gosh, 1209, VDT2906 и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Mateica

Mateica Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.007
    Едно сигурно и фали...памет во глаата.

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    8.460
    Kako mislis pamet i fali. Kako dojde do toj zaklucok ?