Е да ама куќата е на сопругот што автоматски значи е и моја, и тоа е преплатена за да е наша, и пак не и доаѓа памет во глава, малце да сум понечовечна ке ја набркам со полно право, наместо јас да се тргам и селам по станови, ама ајде некогаш пушташ да видиш до каде им оди нечовечноста. А инаку од лично искуство штом нешто не е на твое име или на сопругот ни под разно уложување, тешки времиња се , и најблиските се први што ке ти направат проблеми,подобро 20 квадрати под кирија отколку да си ко странец негде. А за ова што читам дека уживаат во вашите расправи ,жално, како може мајка да му го посака тоа на сопственото дете, очигледно се тешки лудачи од мајки што да ви кажам друго, Господ да не чува.
Se vodi na ime na soprugot ? Ako e taka treba da gi sedne da im postavi granici ako nemaat razbiranje.... Ne ve procitav vo sto e problemot ama i da gi izbrkas ne e covecki . Nemoj da bides kako niv
Да, проблемот е во нивниот неосет, нечовечност од старт, биле почитувани се додека не го покажале правото лице, правеа милион проблеми, и се тоа некој требаше да им го преќути што кај мене доведе до анксиозност, а од сопругот немав поддршка додека не му скрцкав , и сеуште е како заглупавен ,не зависиме од нив а сепак нема храброст да им постави граници, јас секако не сакам да се мешам, и не сакам да паѓам на нивното ниво, само реков што би ги снашло доколку некоја друга е на мое место.
Јас би сакала едно мислење од вас на темава. Имено, факт е дека не сум во добри односи со свекрвава но кога дознав дека сум бремена секако кажав на најблиската фамилија, женава не се израдува како што реално очекував според муабетите што ги збори наоколу како младите сега не сакале деца и како се чувале. Искрено верував дека ке и е мило (а можеби и е, не знам) нема везе, станав јас да ја гушнам пошто женава не се мрдна, само рече арно ок со лесно да си износиш бременост и толку. Кажав оти до 3ти месец не сакам никој да знае на што сите се согласија. Секако, договорот траеше еден ден само. Утре дента на сите беше пренесено, што низ роднини, што низ пријатели, што низ комшии. Јас бев 4та недела луѓе ми честитаа по улица, дома на гости кога ке дојдеа и по телефон, на што реагирав отсечно дека ништо не е официјално и дека не сакам муабет на таа тема. Не издржав да не се изреагирам кај мм, на што он и укажа ама одбрана имаше од свекор ми дека среќна била та од среќа не можела да се воздржи, јас тука влетав со муабет дека ни доктор ме нема прегледано а веќе сите знаат, дека и јас и мајка ми сме среќни па не кажуваме оти уште е рано. Таа вечер се испокаравме и со мм зашто застана на нивна страна демек што има врска, среќна била. Не знам за вас, ама јас се навредив зашто сфатив колку мојот збор ништо не важи тука и колку сум само помножена со нула во оваа фамилија. Односот со мм некако го решивме со што пробав да укажам и негова реакција беше дека ете не можел да ја запре да не кажува, таква била... Работата што ме мачи и за која барам ваше гледиште е следната: Јас веќе цела недела не комуницирам со нив, буквално како дух се правам, нити добар ден нити добро утро, ништо. Зашто јас сум таа навредената (укажете ми ако не е така, навистина ке примам критика), проблемот е што не знам дали сум во право (тежок карактер сум и јас, далеку од цвеќе за мирисање) но реално мене ми смета нивната незаинтересираност за бременоста. Вчера се вратив од преглед никој од нив (золва ми, и свекор и свеквата) не ме прашаа ни како помина, ни што кажа доктор, ништо нити мене ниту пак мм го прашале. Јас бев таа прва што и пишав на золва ми како сум поминала ама сметам дека не ни требаше. Од др страна пак баба му секој ден ми се јавува и ме прашува како сум и дали и какви симптоми имам. Вчера му го кажав тоа на мм, на што он одговори дека јас сум била помала ја сум требала да попуштам и дека они сигурно сакале да знаат како сум поминала. Ама не сметам дека треба да сум прва што ке помине граница, сметам дека треба да научат туѓи граници и збор. Не знам, ова е мое гледиште на ситуацијава, кажете ми вие како би изреагирале, што би правеле, како би се поставиле и однесувале во иднина?
Те разбирам, затоа сум со мојот став дека нема потреба правење муабет и глумење фамилија додека не сфатат дека згрешиле. Само што јас уште се мислам дали грешам, дали претерувам... Ах
Da bidam iskrena, jas mozebi bi popustila zosto jas sum taka vospitana. A sekogas velam deka ne treba da budam tolku dobra sprema site ama na kraj pak popustam. So toa sto ke popustis ke go smiris maz ti a sigurno i sebe zosto ke pokazes velicina i covecnost koja tie ja nemaat. I da ne go svatat toa mozebi ti pak ubavo ke se cuvstvuvas. A mozebi ke svatat nemozes da znaes i ke odi na podobro. Probaj popusti ako i ponatamu ne se odvivaat rabotite kako ti sto mislis togas svedi go odnosot na minimum. Jas taka bi napravila. Radi soprugot da ne bide megu dva ogna. Oti veruvaj nego mu e najtesko. Tebe treba da te podrzi i zastiti kako majka na idnoto dete i sopruga... A od druga strana e majka mu koja go donela na svet i go izvadila na prav pat. Ne znam sto e pametno. Jas kazuvam za sebe deka mozebi bi popustila i ako ne se menuvaat rabotite togas bi svedela odnos na min. Sepak koga ke se rodi deteto pak ke moras kontakt da imas. Tie mu se baba i dedo ke sakat da go vidat. Sepak na kraj odlukata si e tvoja
Хахаха кое одделение е маж ти? Каков муабет Мој совет е дистанца што можеш повеќе. По можност двајцата.
Јас останувам сама тука, тој јасно ми даде до знаење дека му се родители дека не сака да се расправа со нив. А не барам да се расправа, само граница да стави, ама посеизгледа не знае ни он што значи граница.
Moj sovet ti e: najkulturno da gi prasas za kafe,svari i da sednes so niv i da im kazes kako si pominala iako veke zolvata e preneela,na seto toa ke kazes deka sakas mir,i mirna bremenost deka sega najmalku ti trebat stresovi i nervozi,izjasni si go stavot deka toa sto se slucuva vo kuka ne treba da se znae von kuka se dodeka ne smatrate vie deka treba... isto taka kazi im deka te povredil stavot sto nikoj ne se zainteresiral da te prasa kako si pominala na doktor sepak e nivno vnuce no bilo pominalo nema potreba da se stvara problem vo idnina.... Veruvaj ako zateras inaet koga poveke ke pocnat hormonite ke bides haos... Za Mojata posledna bremenost ne razgovarav so sveki i iako ne ni sakav nejnzin muabet nogo me bolese koga ke se javase na maz mi i ke prasa: kako e bebeto rastete li? Ko vo negov stomav da e ili kako jas da ne postojam... Ok mojata situacija bese druga i kaj mene Mm mi bese i uste.mi e mnoooogu golema podrska I da se nadovrzam ne mi e jasno kako ne go dobolelo na maz ti koga negovite ne se ni prasale kako i sto ti rekol doktorot,kolku si bremena sto treba sto ne treba sega...
@*Amethyst* Твоја бременост, твое дете, твое право. Мислам дека не претеруваш, туку дека имаш право што си вознемирена. Особено бидејќи станува збор за лична и чувствителна работа, а не како да се фалеле по комшии дека сте си купиле нови патики. Твојот сопруг треба да сфати дека прво сте ти и вашето дете, па после сите други. Или седни ги сите и кажи им го тоа кратко и јасно или едноставно од сега па натаму, ништо важно и лично не споделувај со нив.
Работа е што муабет тука во овој дом не пали. Пробав неколку пати секогаш ама секогаш го разбираат како напад а свекрва ми е хистерична жена што не знаеш у момент дали ке ти се развика, дали ке почне да се дере и да плаче или ке почне коси да си кубе ако и преречеш нешто дека не е во ред. Верувајте дека сум пробала со муабет, ама не оди кај нив тоа така.
Сега си во деликатна ситуација и се ти смета и допрва ќе ти смета. Но, едно знај, подобро незаинтересирана свекрва отколку госпоѓа "јас се знам, ја ќе ти кажам". Верувај, не сакаш да се интересира за бременоста. Уживај си сега и не се оптеретувај. А за тоа што веднаш на сите кажала и кај мене беше така, само што маж ми е секогаш жртвено јагне меѓу две чавки па го натерав да се кара.
Не претеруваш. За тебе и твое дете твојата е последна. Нема што да се дискутира. Покажи заби и кон маж ти. Нека си знае кај му е местото. Нема мама била среќна, дома нека скока од среќа ама нека си ја држи устата затворена.
@*Amethyst* Јас од искуство ти пишав ,сакав да бидам кратка за да не навлегувам и мн да се објаснувам ама ај ќе кажам некој збор. Исто толку т.е помалку бев бремена ни на тест не покажа бидејќи беше рано јас интуитивно знаев. За др беше кавгата но да не знаев дека сум бремена тогаш ќе си одев мм ,,правилно" изреагира во моментот т.е не застана на ниедна страна туку не раздели но јас бидејќи сакав да решам ме бутна не насилно којзнае колку но од оваа гледна точка никако не смееше да ме допре. За да следно е и зафалиле не знам ти колку пари таму и да му рече него дека јас и золва ми сме и украле ,јас трудна 7ми месец неа пари ќе и крадам За ова немаше ни да дознаам ако не ми кажеше золва ми. Мм намерно не ми кажа бидејќи знаеше дека толку ќе е. Пак преќутев ко да не знам иако не можев да ја гледам веќе баш заради тие муабети од мајка ми помала си не сте само за денес дрн дрн. За да сега три години подоцна ние еднаш месечно се караме затоа шо жената не знае да разграничи кој му е мајка акој баба на детето. И би се карале далеку почесто но пак јас преќутувам за да не слуша кавги секој ден малото. Има многу за пишување главен проблем знам дека е мм и тоа шо не сака да се изселиме од тука. Сум помислила и на развод но ем немам каде /доволно финансии (вработена) ем немам сили да се борам за старателство.
Јас не би се замарала дали се радуваат и дали ме прашуваат. Лута да им бидеш без да им правиш муабет, јас не би. Кога веќе ги гледаш какви се, нека не те изненадува ништо од нив. Службена комуникација и тоа е, во иднина ќе имаш 1001 случка и изненадување по описов што го даде и веќе ќе сфатиш дека нема поента ни да се нервираш ни да држиш лутина. И веќе и нив не им кажувајте работи пред време и готово. Заедно живеете? Ако да, работите се многу посложени, особено што гледам дека маж ти донекаде има разбирање за нив. Мојот беше таков, треба и него да го сфатиш дека е растен со нив и нивното однесување му е прифатливо до некаде. Мојот пример знае дека грешат ама не им се спротиставува многу, и да им се спротистави е џабе зошто со 0 го множат, па ќе ми рече такви се и ок. Не ми смета ништо додека не ми се во куќа. Ако сте заедно, мислам дека ќе треба да си одите за сечиј мир.
Не требала одма разглас за бременоста, ама ете кажала, сакала да се пофали. Маж ти како шо сфатив и укажал дека не требало и потоа на само со тебе се скарал дека претеруваш. Ако е така не гледам проблем. Тој во случајов е на средина и сака да е добар и со тебе и со мајка му. Ова според мене не е некој голем проблем и голема причина за расправии. Тоа што не те гушнала или не те прашува - не значи дека не се радува. И јас сум таква, ладна, не сакам гушкање, нејќам да преувеличувам и да се лигавам. Јас би им сварила кафе, добро утро, добар ден. Може нема да сум како претходно, ќе бидам попретпазлива и кога ќе ми се пружа прилика пак ќе и кажам дека ме навредила, ама не би преувеличувала толку. Сфаќам дека се чувствуваш како да те земаат здраво за готово, поради тоа што одма на сите кажале, ама ете помини преку ова ако е прв пат. Кога ќе има наредно вакво непочитување, тогаш држи лутина.
Абе какво попуштање? И јас го имам со дечко ми истиот проблем, ајде сличен, тој е само со татко, ама така глупаво е воспитан. На никој да не згреше, на никој да не подвикне. Јас му имам кажано убаво, ме знаеш каква сум, јас не попуштам ако ме некој навредува. Па и сестра му е мажена, кога доаѓа и сме се среќавале на ручек знае на шала да тропне нешто. Последно како низ муабет и беше имало време да ме смене уште. Не кажав ништо, ама бевме во Скопје, пишала да одеме на кафе, е нема одење. Колку повеќе попуштаме толку ќе не газат. Ако си ја сака мајка му нека си седе со неа, што се женел? Аман па искрено од такви вештерки што мислат дека снаите им ги крадат синовите.
Toa jasno deka treba da i posoci sinot na majkata deka ne trebalo da kazuva koga veke bila zamolena za toa. Ama jas na maz nikogas ne bi mu rekla da stavi distanca so roditelite. Tie mu se roditeli. Kolku i da gresat roditeli mu se. Eve i jas ke stanam majka, moze na stari godini i jas ke pobudalam, cavkite ke mi go ispijat mozokot ... Ne znaeme kako ke se ponasame i nie na tie godini. Sega site velime deka jas ova na moe dete ne mu go pravam ama od kaj znaeme dali ke bide taka. Imav pisano ponazad vo temata za eden vic koj e vistina. Za snaa i svekrva. Koga dosla snaata vo kukata pisuvala se sto ne i se dopaga sto pravi svekrva i za taa koga ke bide svekrva da ne go pravi istoto. I koga stanala svekrva go vadi listot i pocnala da cita, aaa za ova svekrva mi bila vo pravo i za ova i za ova Taka da najpametno e da se ima kakov takov nekoj odnos i da premolcuvame poveke nie mladite. Oti starite se kako deca ne se bas razbrani Kolku pomalku se opteretuvane veruvajte poubavo ke si pominuvame. Toa e moe mislenje normalno
Не се согласувам. Колку повеќе премолчуваш, толку повеќе они ја отварат устата. Така да, нека си покаже одма заби, немора да го меша маж и , она дирекно нека и каже вака и вака и готово. И зборење со нив сведено на минимално само по потреба.