Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    Да да 17 март решивме што и како се се издешавало и од каде потекнало сето тоа и хепи енд :*

На 17mart му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 17mart

17mart Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    Баш ми е милоо :* :* :*

На HEV му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Уште ви се меша? Како успеваш да избалансираш ? ахх колку ми фалат моите што не сме во ист град абе ич не му ја мислам дали ке ми доагала или не

4. 17mart

17mart Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    [/quote]

Уште ви се меша? Како успеваш да избалансираш ? ахх колку ми фалат моите што не сме во ист град абе ич не му ја мислам дали ке ми доагала или не[/quote]

Јасс неа не ја регистрирам воопште...она ќе дојде доле да го види син ми јас ќе излезам ќе идам нешто да работам само да не седам со неа... не и ни зборам онака само службено што викам јас....на мм не му зборам ништо за неа пошто знам дека слепо и верува и ако ми пререче нешто одма так так се во фаца и кажувам...бев порано глупава што она ќе збореше јас ќе и ќутам и после на мм ќе му кажам и се карав со него и затоа ми се влоши ситуацијата највеќе...е сега си ја научив лекцијата од сопствените грешки....меѓу другото да додадам..она не ни знае што јас купувам за син ми ништо незнае ни каде идам ни НИШТО!!! Син ми има премногу играчки и ја за нејзин инат скоро секој втор ден му купувам нови и она ќе дојде и ќе почне (како демек него да му збори) лелеле сине нема што немаш и разни глупости не ја регистрирам!!!

5. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Јасс неа не ја регистрирам воопште...она ќе дојде доле да го види син ми јас ќе излезам ќе идам нешто да работам само да не седам со неа... не и ни зборам онака само службено што викам јас....на мм не му зборам ништо за неа пошто знам дека слепо и верува и ако ми пререче нешто одма так так се во фаца и кажувам...бев порано глупава што она ќе збореше јас ќе и ќутам и после на мм ќе му кажам и се карав со него и затоа ми се влоши ситуацијата највеќе...е сега си ја научив лекцијата од сопствените грешки....меѓу другото да додадам..она не ни знае што јас купувам за син ми ништо незнае ни каде идам ни НИШТО!!! Син ми има премногу играчки и ја за нејзин инат скоро секој втор ден му купувам нови и она ќе дојде и ќе почне (како демек него да му збори) лелеле сине нема што немаш и разни глупости не ја регистрирам!!![/quote]

Значи во иста ситуација сме биле а јас ако продолжам да си ќутам и да му кажувам на мм мислејќи он дека ке реши сум се зафркнала изгледа лекот само игнор е и ништо друго, само морам да смислам добар план за ако сака да ми седи тука откако ке се роди бебчето не ми треба нејзина помош ми се одмили

6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    искрено мене не ми е убаво да се карам со никого а не па со некој сто жиевеам заедно :!: ама кога јас со се се трудам да бидеме ок и правам она сто сакат и сто треба :!: е па сега сакам и јас време за себе,малда сум :) ние ако не бидеме заедно сега со сопругот на млади години сто се вика кога :x здравје господ само знае колку ке живееме.

затоа за да енма кавги треба и свекрвата и снаата да се договорат и разберата една со друга,а не само едниот да молЧи и се да прави а другиот да ужива :^) е па еднас и јас ке пукнам и ке и накажам се и па ке сменам :!: неможе секогас едната лиЧност :x

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 17mart

17mart Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    Абе нека седи на почетокот ќе ти помага барем нешто за бањање, за држење...на почетокот ќе ти треба малку помош...и во случај нешто да ти кажува како треба (дека демек она знае веќе исчувала едно) ти терај си пак по свое од едно влезе од друго излезе и свиркај си и она после сама ќе си отиде дека ќе види не ја регистрираш.

8. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Игнорирајте ги најпрво заради вашите бебчиња, мислете на нив , на позитивни работи инаку ништо.
    Кога ве читам искрено да ви кажам ме фаќа страв :x
    Верени сме, не живееме заедно ,ама знае свекрвата да се замеша во некои работи кај што не и е местото. Среќа што вереникот не е мамин син, си знае каква е , свесен е за нејзините мани, па кога сме биле во ситуација да му речам мајка ти вака и вака, ќе ми рече не треба да ми кажуваш знам јас се, само немој да се замараш и да ја слушаш.
    Се надевам дека и во иднина ќе остане така, ќе ја имам неговата поддршка.
    Еве една случка и тоа не е днаш неколку пати се има повторено истиов муабет, седиме јас , таа и некоја роднина, сосетка (небитно) и ќе почне да збори како и недостигаат ќерките, како и е жал кога ги гледала нивните работи (имаат некои ситници кои не ги зеле кога се омажиле) си доаѓале на ден два и си оделе, готова е женава да заплаче, ме гледа мене и прави некои фаци да види јас како ќе реагирам и дали ќе речам нешто. А сосеткава и вика па се омажиле што сакаш ти треба да се радуваш, и ти си се омажила сите сме така, женското си оди на туѓа куќа.
    Јас си се правам како да не сум во тек со муабетот, како да не ја слушам што кажува, ама па во себе ме нервира секогаш тоа го повторува, а знам дека намерно во мое присуство го кажува тоа и гледа да види како ќе реагирам. Се има и случено да ми рече, ќерка ми ова вака го правеше, или ова вака го местеше и сл. работи

9. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Голема грешка ќе направиш ако само и молчиш и се нервираш во себеси.Кога ќе ти пререче нешто врати и одма...за да научи до каде и се границите.Нема потреба да ја напаѓаш но,имаш право да се браниш.Не настојувај да и угодуваш по секоја цена...биди малце посебична за твое добро и доброто на бебушот.Немој да дозволиш некој да ја злоупотребува твојата добрина...зошто колку повеќе си добар некој тоа злобно ќе го искористи како твоја најголема слабост.Со некои луѓе едноставно не вреди да бидеш добар..залудно е да веруваш дека ќе продре зрак светлина и добрина во нивните гнили и расипани души.И тревата не расте секаде!!!
    Нејзиното мото е раздели па владај затоа треба тактички и мудро да се постапи во овие ситуации.Таа знае дека што и да направи и што и да рече нејзиниот син секогаш ќе биде на нејзина страна и ќе го користи како алатка за да ги постигне своите цели односно да ја превземе контролата врз вашиот брак бидејќи е научена да доминира и се да биде по нејзино.Па која е таа да кажува кој треба да купи количка?!
    Затоа не наседнувај на нејзините провокации да се караш со сопругот..нејзе тоа и е и целта да ве оддалечи еден од друг.Знам дека е тешко, поминав низ истото и многу добро научив како е кога немаш поддршка и разбирање од сопругот.(оној кој прв треба да те заштитува и брани)Кога го извртува секој твој збор и во секоја ситуација мама е во право но,обиди се да не очекуваш помош од него и да застане во твоја одбрана..затоа директно соочувај се со неа.Сопругот не го напаѓај и критикувај зошто така ќе му се одмилиш.Гледај него да му угодуваш...на нејзиниот отров ти биди противотров.Со тек на време ќе си легне на брашното и ќе и го види вистинското лице.Само за ова треба многу време и трпение :sweat:
    Камо порано да ми беше овој памет... :)

10. vesnaplazma

vesnaplazma Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Tugite snai i tugite svekrvi se stalno podobri,tuku ti gledaj da si go resis problemot sto poskoro za da nedobies staz,bidejki kolku podolgo se odlagaat rabotite ti poveke ke se nerviras.Citajki te mozam da recam da ne mi si sestra i jas kako tebe so dobro ,bez navredi pazi se vo se,i do kaj stignav se poveke da me ima na forumov na tema:anksioznost.Otrezni se devojko sto pobrzo,izborise za tvoeto mesto ne dozvoluvaj da si go rasipes ratlakot so mazot zaradi nea.Taa e ljubomorna na tebe odnosno na blizinata tvoja so nejziniot sin,veruvaj mi .zosto inaku bi ti pravela takvi dvolicni intrigi.veruvaj vo sebe,i ne pomiruvaj se so takvoto sekojdnevie.

11. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Ви благодарам на сите за советите, навистина ми значат во овај период и многу ми олеснува откако ќе напишам на форумов, искрено многу поубаво се чувствувам откако ќе напишам тука отколку да кажам на другарка или на било кој, затоа што тука сите се соочуваме со слични проблеми и сме тука да си помогнеме една на друга колку можеме за наше добро колку повеќе мислиме на себеси толку повеќе ќе сме среќни тоа го сфатив.. бидете ми поздравени сите и имајте убав ден :*

На hermosa и vesnaplazma им се допаѓа ова.
  12. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Mоја свеки истото и на мене ми правеше...ХХХ(името на золва ми) вака правеше, ХХХ така, прашаj ја неа итн. итн., крофна ме правеше, оток жив , не сум ја прашала ништо, таа дошла и дрн, дрн, дрн....
    Искрено и јас се нервирав што ми сугерира и наметнува нешто што правела ќерка и`...ми идеше да и` речам-жено Божја, ама доста, престани, ако ме интересира ќе прашам, не замарај, не го тупи |( ....ама си ќутев и викав само аха, да, добро, ќе прашам...а чурев. :@
    Се нервирав затоа што золва ми си беше (а и уште е) така по малку надуфлена и ако нешто ја прашаш ќе те плесне со некој коментар да сакаш бокс да и` учукаш и од искуство си се научив веќе ништо да не ја прашувам затоа што само ќе се изнервирам.
    Пр. почна да се фарба, и јас глупача ќе ја и` давам комплименти :fubar:.И` реков дека многу убаво и` излегла бојата и ја прашав што фарба користела...нејзиниот одговор беше-ааа, не ти кажувам, после и ти таква ќе купиш |(
    Пред да се омажи и побарав рецепт за едно јадење што го правеше, а беше навистина превкусно и таа ми рече-ааа, не може, ако ти го дадам рецептот ќе треба да те убијам :^) и сл. страшно убиствени коментари.

Токму од тие причини престанав да и` се обраќам за било што.
    На свеки не и` реков ништо. Немаше потреба, знаев дека само уште покосо ќе ме гледа бидејќи ќе и` ја дирнам слабата тачка.

Но, јас не сум јас ако не направам нешто за инает...окапав на нет и за инает го најдов рецептот и го направив.
    После конзумирањето добив пофалби и од стариот и од мм, а и од ќерка ми, но коментарот на свеки беше-немој да се лутиш, ама на ХХХ беа посочни, овие се некако суви.
    На тоа одговорив-е добро де, прв пат правам, следниот пат ќе бидат повкусни.
    И таа ми рече-прашај ја ХХХ, ќе ти каже како ги прави.

Тука веќе ми пукна филмот затоа што кај сум се потрудила да го најдам рецптот (макар и за инает :lol: ), кај сум ја поканила на ручек и нагостила, уште добивам и критики на сметка на величањето на ќерка и`, и затоа само реков-а, не фала, неа не ја прашувам, мил ми е животот.

Свекор ми и мм прашаа зошто и јас го кажав нејзиниот одговор, на што свеки направи кисела фаца, свекор ми прокоментира дека отсекогаш била терсене, а мм рече-тебе стара, ќерка ти и сув леб да ти даде, ќе ти биде највкусен.

За да биде иронијата поголема, набрзо се најавија золва ми и золвеникот да дојдат на ручек и свеки ме замоли да го направам истотото. Нормално прифатив.
    За време на ручекот золвеникот ме праша што и колку сум ставила од продуктите и додаде дека ХХХ истото го користи, ама дека моето е повкусно. :rock:
    Ја погледнав свеки -poker face :| , се скисели бетер од претходниот пат, тоа беше ептен низок удар....ауч болеше јако, јако. ]:) :D

На Anyshka, Adi888, tessie и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Значи секаде е така,јас почнав ама ич да не се замарам веќе за тоа мош оти не сме заедно,инаку истите работи и кај нас се случуваа ,јас за солено сум мајстор ,не сум по блачкото и давам рака за благи работи зошто не сум се ни потрудила освен некои ситни слаткички да правам,е сега кога бевме во заедница малце и пагаше тешко кога свекорот ќе ме пофалеше како сум г направила ручокот или вечерата,па еден пат бев испукала пуканки и ме пофали свекорот,си доаѓаме еден ден со маж ми дома свекрвата ги испукала и изгорела и свекорот ме вика да ми каже како пуканките биле изгорени и сака јас да му испукам ,а за да ме споредува со золвата не можеше немаше шанси и за тоа и беше многу криво,зошто мене мајка многу работи ме беше научила за да може да ме споредува со неа,со таа разлика што таа не ја беше научила мојата золва ништо,па и таа си бше така незаинтересирана,така да се мислам и до човекот си е,мајка ми никогаш ме нема споредувано со снаата што како таа прави или јас сум правела,па и не живеат заедно за да го прави тоа,е тоа е далечината е најубава за млади брачни парови само така ќе можат сами да си го стават редот во куќата,воедно да имаат мир и хармонија,па не може да живеат стари и млади различни генерации сме и затоа не може да се погодиме,тие за нивното време ние за нашето време и се тоа е муабетот

14. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    lolyta777, да знаеш дека и мене ми се направи ќеиф! ;)

Знаете, кога се омажив и почнав од време навреме да правам ручек (за викенди, бидејќи останатите денови сум на работа, а свекрва ми е дома - па таа готви), свекор ми редовно ми го пофалуваше ручекот (можеби само од култура, но не е ни битно), дури понекогаш се изјаснуваше дека било повкусно одколку некој претходен таков ручек (што го зготвила свекрва ми). Нормално, таа ке се скисели, и еднаш-два пати, па таа почна да не сака да јаде бидејќи не е гладна, или ако седнеше на маса (по претходно молење од страна на свекор ми и мажот ми) ќе си ставеше од јадењето колку 2 супени лажици, па и тоа неможеше да го изеде - многу и било, а со тоа ќе изедеше 1-2 кришки леб. А за да биде иронијата поголема, половина час одкога ќе ја раскренеме масата - нејзе и‘ се пријадуваше :^) , ама не тоа што сме го имале за ручек - туку нешто друго. :?:

Прво ми беше криво, бидејќи јас не готвам лошо (дури и вкусно е, вели мажот ми, па дури и свекор ми), а потоа ми стана се‘едно. Таа за инает може и 7 дена ништо да не јаде, а може и една вреќа сол да изеде. Ич не ми е гајле веќе. Најважно од се ми е на мажот ми да му се допаѓа, јас со него планирам да живеам.
    А, и друго: на почетокот, кога ќе готвев нешто, таа ќе ми кажеше: хххх (името на мажот ми) не јаде тоа. А јас бев целата ??? бидејќи сопругот го познавам доооолго време и сум го видела како го јаде тоа и ужива. Еднаш -два пати така и јас пред нејзе го прашувам мажот ми: ти јадеш тоа и тоа? А тој: јадам, зошто да не јадам? И и‘ упатувам еден I told you so поглед. Виде - не виде, престана да ми кажува што јаде и што пие мажот ми.

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. blagica1991

blagica1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    209
    тешко мене денес нема да има мир само да се врати свеки од шетање ... сите дома во кафе ставаме млеко тетрапак а она запнала таа пиела само со варено млеко ... сега ми довага и ми вели јас ќе одам да шетам ти земи свари млекото не само да седеш пред тоа чудото (лаптопчето) . и нели јас не оти знам како да го сварам земам ставам го на рингла ама оно грешка рингла да пуштам а она на шпоре има капаци ставено а колку е заљубена во нив тоа е друга приказна а сега кога ќе види дека и е уништен дел од комплетот има да дознае цело маало ... јас многу не се разбирам во тоа и каде може да се купат тие капаци за рингли ... исти сигурно нема да најдам тие се од пред 20 год амаслични може ќе има па ќе минам подобро :D

16. josvolimte

josvolimte Активен член

Се зачлени на:
    23 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Јас да ви раскажам нешто за мојта идна свекрва.
    Им беше слава и јас нормално таму отидов на ГОСТИ. Таа госпожа си седи со гостите, а јас се да спремам, а не сум ништо само сме дечко и девојка не сме ни верени јас што да кажам пукнав од срам а на женава не и текнува да стани и ок тоа беше вечерта. Другиот ден за ручек иста приказна јас пак се правам и кога си отидоа гостите јас и дечко ми отидовме всоба затоа што нему не му беше арно вечерта претера со пиење и тој легна и јас седев да видам како е и дојде таа и вели ај јас ќе одам да раскренам онаму јас никако си велам како да не нека чисти сама и иди татко му на дечко ми да види како е и ми вели оди помогни и на ХХХ да раскрените побрзо и ок ке одам и ојдов јас ко ме виде госпожа си легна на троседот си заспа и верувајте се сама раскренав еден куп чинии и чаши измив не дека ми се изедоја рацете ама глупо беше стварно и ко бев при крај се разбуде и ми вика остај не миј се и јас и велам еве уште малку има ама водава многу ладна е (пошто зима беше и рацете ми замрзнаја) и дојде дечко ми и ја гледа неа лежи и ми вели мене зачистивте? А јас му велам да зачистив и таа пак ништо и дечко ми не сфате што е работата и не му кажав некев да ја прајме големата.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Колку време сте заедно со дечкото? :geek:
    .Не требало да ја премолчиш целата ситуација пред дечкото со изговор да не се направи големата.За вакви нешта не се прогледува низ прсти денес едно, утре друго и ќе те земат под нозе,свекрвите се безмилосни.А оваа твојава изгледа е глумица демек остај не мијај... и мрза невидена,неможе да дочека ни официјално да и станеш снаа па, да се пензионира од домашните обврски.Па и снаа да и си ништо не ја оправдува нејзината постапка,не треба да дозволиш да бидеш единствената слугинка во домот.
    Да сум на твое место би се замислила кој тоа ќе ми биде свекрва и свекор а, богами и иден сопруг :?: Требало да му кажеш и објасниш се и дека ти пречи таквото однесување на идната свекрва а,ако е малку разумен и паметен и не е мамин син ќе застанел на твоја страна.Ти си таа што треба да се избори за сопствените права а,тоа со молчење и понизност не се постигнува.
    Убаво отвори очи во која фамилија ќе влезеш!!!

18. encimenci

encimenci Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    439
    Знам дека изгледа можеби и банално-демек еве изводиме ние снаите, за едни садови-ама во право е еthrnity-со време кажи си. не си ти тамо слугинка( не дека сме слугинки ако помогнеме по малку) ти си гостин...И однесувај се како гостин..
    И јас вака ко тебе, кога бев верена многу вредна се правев,и после две години, испадна дека јас сум единствена на судопер.Не дека е страшно, ама од три жени на ручек(секогаш присутната јатрва која живее башка) две години само јас миев садови...
    И иако изгледа смешно и банално, моето вечно стоење во кујна беше извор на многу кавги.. :^) Јас се бунев, никој не слушаше..
    Може се чинат ситници, ама се со време е најубаво да се расчисти...

19. tufica

tufica Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    10
    значи според мене како прво, ти не си таму снаа, ти си уште гостинка, не ни знаеш дали дечкото ќе ти биде сопруг понатаму, нема што да работиш... второ не му кажувај на дечко ти ништо и нека не ти се повтори оваа работа, бидејќи така ќе те научи потенцијалната свекрва и целиот товар ќе биде на тебе ;) уживај си, ти си уште девојка на нејзиниот син, како таква и остани ;)

На Anyshka и midnight.flower им се допаѓа ова.
  20. josvolimte

josvolimte Активен член

Се зачлени на:
    23 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Заедно сме скоро 5 год. и планираме да се земиме и му реков на дечко ми дека одсега не само за слава туку и во обичен ден ке си доаѓам само на гости тој се подналуте ама му реков ко ќе се земиме можи ќе е поинаку ама сега засега поќе не ама не му кажав за то точно како беше оти одма ќе речи не ти се изедоја рацете инаку да е малку мамино синче ама јас правам напори да не е така и затоа многу се караме на таа тема и да премногу го сакам и верувам дека и тој мене. Сега ќе прават друга куќа пошто се двајца браќа и јаас му велам за кој ќе биди куќата и вли незнам можи за брат ми и му велам оти не е за тебе колку ќе ни е убаво сами е си живееме и тој ми вели несакам јас навикнат сум на оваа куќа и сегашната е голема ама сепак сам си е сам ама...по се изгледа трешко ќе ми оди да го наравам да не е повеќе мамино синче ;(
    темава можи малку замина во погрешна насока