Mozebi , navistina ne znam. Jas fala bogu za sega si imam mnogu ubav odnos so svekrvata i svekorot. Da sum vo obrnata situacija mozebi i jas ke reagiram taka, ne velam ne. Zatoa kazav toa e moe mislenje a odlukata e nejzina kako ke postapi na krajot.
Кај мене исто, цела бременост еднаш не прашаа како сум, цело време муабетот беше “како е бебето, дали расте бебето”. Како бебето да расне на дрво, не некој друг да го носиЈас не ни сакам многу мешање, но еднаш барем некој да ме прашаше мене директно како сум, ќе ми значеше, колку-толку те уважува ко личност нели. Не мора да се интересира, се прашува од култура ако ништо друго. Моите на секое ме прашуваа, прво прашуваа како сум јас, па после како е бебето. Ама јас сум нивно дете. Не дека не прашуваа исто што прави маж ми покрај мене како некои И кога се породив, нешто што никогаш нема да го заборавам, никој не ми честита за бебе. Првиот пат кога се слушнавме после пораѓај, ајде демек помали сме, јас им викам честито внуче, тие ми викаат фала снашке. Не им текнува да речат честито син, а им ѕвонам на еден сат после пораѓај, сестрите уште ја собираа опремата низ соба кога им ѕвонав. Не се замарам, ама ги памтам овие работи. Не сум спомнала на маж ми, нема што реално и да интервенира тој, што ќе им каже, не се интересирате за снаа ви? Битно тој да ти помага и да те поддржува, за нив дали те прашале е најмалце битно. Не кажувај ништо се додека не те праша некој, гледај си твоја работа, твоја бременост, твое дете, барем колку толку постави си некоја дистанца периодов за да не ти трубат над глава со дете после. Ама битно маж ти да те поддржува, за се останато сврти си глава и уживај.
E jas ako imam problem dur ziveeme zaedno so svekrvata i svekorot, a toa e uste nekolku meseci ke bide radi mackite sto gi cuva svekrvata. Rece ke gi navikne samo nadvor pred da se rodi bebeto a uste nema aber od toa. Zbornav poveke pati demek ke gi naviknam. I pak nisto. I sega si molcam i nedaj boze koga ke se rodi bebus da gi vidam vo kuka ima da letaat mackite na kloci. Sakam zivotni ako se zgrizeni na prav nacin, a ne da lutaat po cel den nekogas koj znae kade i posle doma da mi vlezat, i plus so godini veterinar ne gi ima videno. I da mi bidat vo blizina na bebe nikako nema da dozvolam. Se nadevam deka ke si ostani dostojna na zborot sto mi go dade i deka vnuk i i e pobiten od mackite ( ja citiram ) i deka ke gi navikne nadvor samo da si bidat vo dvorot.
Како бе вакви вредности децата ќе ги учите, мачките на клоци да ги шутираат ако се валкани? Земи ти однеси ги на ветеринар ако толку добри односи имате, да ги зачувате нели. Не знам како ви доаѓаат некад вакви зборови, не ти се животните криви.
Taka velam na kloci ... Ironicno ne deka ke gi klocam na vistina. Cuvav i jas macinja nekogas. Ama gi cuvav samo doma. I ne gi pustav nadvor. Nadvor macka pustanje ne ste svesni koj rizici i bolesti gi nosi. Koj kako prvo se rizicni i za bremenite zeni. Plus ovie ako ne gi pustis kakat po doma samo za da bidat pusteni, znaci namerno pravat taka. Ne znam dali i ti bi go trpela toa. Mene ne me poznavaat ne sakaat od mene da jadat. Naviknati se samo so svekrvata. Idat samo za da gi pogalis i tolku. A jas i toa izbegnuvam zosto ne se osekam sigurno pokraj niv. A i veke koga gi pusta da setaat da akaat koj znae kade, sto tolku smeta da gi navikni da si bidat nadvor. Ogromen dvor imame. Imame i prizemen del kade moze da im se napravi ete koga ke bide ladno i dozdlivo. Ne mozam jas da gi vospituvam mackite taa treba da si gi vospita kako treba. Veke koga gi cuva da gi cuva adekvatno. Ne e cuvanje samo da im dades da pijat voda i da jadat a za drugo da ne ti e gajle. I normalno deka pokraj takvi macinja ke cuvstvuvam deka i bebeto ke mi bide ugrozeno. Ne se bas pitomi domasni macinja neznam kako da kazam.
Катастрофа размислување. Среќа што не познавам вакви луѓе. Ми дојде еднаш една братучедка на татко ми и на мачето мое му кажа: Мррршш бее тебе ќе те “титриме” Јас кажав а нее пак тебе ќе те “титриме”. И ѝ кажав дека мачето тука живее а таа не. И ти ако ти сметаат мачките барај си стан а не со клоци да ги бркаш. Твојата свекрва е баш трпелива со тебе штом ти ќути.
Izvini macinjata gi nemam ni klocnato nitu im imam napraveno nesto. Samo zamoliv da bidat adekvatno cuvani a koga nemoze da gi vospita samo za doma i da gi vdomi kako sto lici neka gi navikni nadvor. Veruvam deka vie vasite macinja gi cuvate samo doma kako sto i treba da se cuvaat macinja. Za da ne bidete ugrozni taka? Si cula za toksoplazmoza sigurno koga veke cuvas macinja. Koja e mnogu strasna za bremeni zeni. A toa moze da prenesat macinja koi setat po nadvor. Domasni macinja koga se nema bojaznost od takvo nesto. Jas zatoa i gi izbegnuvam. Inaku ke gi zgrizev na prav nacin. Zosto i jas imav macinja i znam kako treba. I zborav i koga se zabavuvame so mazot mi deka treba ili samo doma ili veke koga gi pusta da bidat nadvor samo nadvor. Deka i za niv ne e zdravo i da si gi nosi i na veterinar i se. Mi dava za pravo vo vrska so se ama ete ne znam zosto ne prevzemase nisto okolu niv ni prethodno ni sega. Ko da i e toa pregolema obvrska da go pravi. Ne znam sto da mislam vo vrska so toa. Epa sega neznam koj ovde gresi. Dali jas ili taa. I plus nikogas nemam naredeno da gi izbrka ili nesto da bidam bezobrazna ili drska, no ubavo kulturno zamoleno. I se slozi za nekoj raboti so mene i mi dade za pravo zosto i taa si gi poznava macinjata. A seuste nema prevzemeno nisto.
A zosto da ne pravam dete vo zaednica. Jas sum dojdena tuka skoro inaku. Ziveev i rabotev dole vo makedonija. Pa se preseliv ovde vo srbija. I trebase da ziveeme sami a svekorot i svekrvata da se vratat vo stanot. No imat kiradjii koi ne mozea da najdat stan vo sred zima i ne e covecno da gi brzame da barat nesto kolku za da se iselat a ne im odgovara, za da mozat svekrvata da se vratat tamu. I se odlozi se za koga ke si najdat lugeto adekvatno mesto za ziveenje.
Не правете се наудрени, во право е членката да бара промена во чувањето на мачките. Сериозно? Дај бе сменете дилери.
Реално, во право си. Не се кажува првите три месеци и нема што да попушташ. А изговорот на маж ти “среќна била” е смешен. Којзнае колку се има изнаситено покрај тоа што го кажуваш дека не ти честитала. Не ги ни гледај,комуницирај со бабата се гледа дека те поштува и цени. А со маж ти мора да си разговараш со твој став и јасно поставени граници бидејќи на неговите очигледно им пречиш. И немој да се нервираш, батали ги, ја не би ги ни погледнала.
Сериозно со муабетов!!!! Свекрва и била трпелива за мачките што не се прегледани од ветеринар и цел ден лутаат надвор па после се дома на астал со сите заедно!!!! Со сите аргументи што ги кажа, ти за непрописно чувани мачки што треба да бидат надвор при бебе се фати??? Сама кажа членката дека паразитско заболување токсопламоза е страшно за бремена жена, а најголем причинител и најлесно се пренесува преку измет од мачки....Колку сте judgmental само...
Ај не се дери. Уште посабајле нервозни. За се има решение, и мачката има душа исто ко и ние, и бебето и децата. Ако свекрвата не ги носи на ветеринар,може таа да ги однесе. И старо маче тешко се учи на домашни навики и може тоа да игра улога. Како и да ѐ, не е решение да ги клоцате ниту исфрлите надвор туку да се потрудите да ги привикнете на домашна атмосфера. Со нив треба многу работа и труд, мачка е.
Трпелива е што не и одвратила ништо на тоа кога рекла дека мачките ќе летатле со клоци. Заради такви луѓе градовите се полни со стројници кучиња и мачки па не можеш нормално да се прошеташ низ парковите.
Се сложувам за мачките. Си треба вакцинација, ампули за болви, крлежи, внатрешни паразити. Сите што чуваме дома животни знаеме што треба за да намалиме ризици. Особено мачки што шетаат надвор а не биле на ветеринар со години. Ако некој сака да чува животни, не е само нарани ги, со тоа си идат одговорности до што го чуваш здравјето на животното и на семејството. А за бебе па да не правиме муабет. Будали сме ние што даваме еден куп пари по ветеринари, нели?
Тоа не се нејзини мачки, не се нејзина обврска. Ниту да ги привикнува, ниту да работи со нив, ниту да ги носи на ветеринар. Ама факт е дека го загрозуваат здравјето на бебето. Нејзината бременост и во иднина здравјето на бебето се навистина мнооогу поголем приоритет отколку мачињата да шетаат каде сакаат, и внатре и надвор. Тука свекрвата навистина треба да преземе нешто. А ако не преземе таа, што останува? Таа или маж и да ги преземат работите во свои раце. Мене вака да ме мота нема да ги види мачките уште еднаш. И тоа ќе е целосно нејзина вина. Неточно. Не знам дали си слушнала, тие се парат. А нема механизам за справување, т.е. не се применува. На улица доаѓаат многу често поради родители што зеле кучиња/мачиња за да се порадуваат дечињата ама упс, во процесот виделе дека е стварно голема обврска, а децата изгубиле интерес. И исто заради луѓе како свекрвата тука, сакам да чувам ама не ми е гајле за никој околу зошто ме мрзи, многу голема обврска е.
Истото го поминувам и јас. Крајна незаинтересираност, ни радост. Битно пред народот глумење. И мене ми беше криво, се нервирав многу со нив и душа ме боли сега што дозволив овие 6 месеци да се нервирам и плачам. Сега не е ништо побитно од тебе и бебчето. Гледај си се, пази се, да знаеш дека и подобро што не се интересираат сега, после нема ни да има право да се меша и да збори вака така гледај го. Кај нас малку се подобри ситуацијата кога дечко ми пукна и им се спротистави, а претходно само ми викаше морам баланс да направам разбери ме... Значи единствено решение е мажот ти да им се спротистави само така ќе разберат. Ако не им се спротиставува, пробај да не влегуваш во никакви конфликти со нив, од едно уво во друго, па макар не знам што збореле. Јас покасно го сфатив ова затоа и ти го пишувам.
Nema da se pravdam za mojot stav okolu toa. Jas ne rekov da gi napusti mackite da gi isfrli na ulica da talkaat. Toa ne bi go dozvolila nikogas. Samo da gi navikni nadvor koga veke nemoze da gi navikni vnatre. Da stari macki se i ne se bas pitomi. Dojde kolega na mazot mi za moment ostana covekot sam vo dnevna ednata go napadna. Znaci nema poveke so da zborime okolu ova. I ne ocekuvam da budam razbrana. Koj me razbira razbira, koj ne ne. Podeleni mislenja i toa e. Nema potreba od vreganja.
Аха значи ти ќе станеш потенцијален убиец на мачки па кажуваш “мене да ми се деси нема да ги види мачките повеќе”. Не можам да си поверувам колку нечовечност тлее на земјава. И нема врска чија обврска сѐ, ако сакаш ќе помогнеш ќе ги однесеш на ветеринар, ако не ќе си трпиш. Кога ќе имаш свој дом ќе правиш што сакаш, а во заедница нема правење што сакаш ниту убивање мачки. Мачките можат да се кастрираат уосталом,ако не си знаела. Страшно.
Сериозно се фативте за изборот на зборови за мачките? Свесни сте дека мачки што се оставени надвор ни вакцинирани ни ништо пренесуваат болести и опасно е за бремена жена? Не се нејзини за да ги носи по ветеринари.