Во моја куќа кога некој ќе дојде да живее и да дели трошоци ги дели и трошоците на мачките. А според тебе дека јас сум измислила црна вреќа, повели болд и одмини ме. Чуваш животно ама и подржуваш вакви работи. Па се правите светици/хумани демек кога ќе видите напуштено животинче ама во вакви ситуации радо би биле злобни наместо совесни. Од мене толку на темава.
Mila, moze ne ubavo se izraziv, moja greska priznavam. Nitu planiram da bidam zlobna so mackite nitu sum bila zlobna so niv. Znaci mackite se prilicno stari da recam i ne bas pitomi. Mnogu odamna uste pred da dojdam ovde jas i zborav na svekrva mi da gi zgrizi na prav nacin. Imav i jas macinja znam kako treba. No ovie se prilicno divi i samo so svekrva mi se vrtat. A jas sega bremena se osekam ugrozeno, i cuvstvuvam deka i bebeto ke mi bide ugrozeno. I samo ubavo i kulturno ja zamoliv da gi navikni nadvor koga veke nemoze da gi navikne samo doma, imame ogromen dvor. A ne da gi napusti ili nesto slicno. Ne sum necovek. Toa se macki nitu nejzini nejzini neznam kako da kazam. Gi hrani so godini a ne gi zgrizuva. I zborav i za veterinar i se ama taa nisto ne prevzema. Taka si gi cuva, neodgovorno spored mene. I mi dade za pravo deka ke bidat zakana za bebeto i samata taa, a pak gi pusta doma, ne probuva da gi navikni vo dvorot da si bidat, ili ete da gi odnesi na veterinar i da gi zgrizi kako sto lici. Nema potreba da se raspravate okolu ova, jasno e deka ima podeleni mislenja vo vrska so ova i ok e. Jas prvicniot post neubavo go napisav, priznavam deka zvucelo grubo.
Не е точно... никој не смее на друг да се грижи за миленик. Јас значи можам дома 50 мачки сега да донесам, и моите дома треба да се грижат за нив, сакале нејќеле? За да укажат свесност? Ако е взаемна желбата за миленик, ќ се грижат сите ако не, само тој што си го зел. Такво е правилото!!! Не може на некој да му наметнуваш да се грижи за 10 мачки или кучиња, ако не сака.
Се' што докажа со болдот е дека си читаш како што ти одговара. Се кладиме дека ќе продолжиш да пишуваш на темава?
Реално маж ти нека разговара со неа. Шо сеа ти трудна со неа ќе се оправаш. Јас не верувам дека ќе ги вакцинира ама барем нека ги прочисти од глисти и паразити, ампули нека им стави па и да се пред куќа. Во изметот на мачките знам имаше некој паразит кој може да му наштети на човек, особено бремена жена. Не ми текнува како се викаше. Токсикоплазма можеби? Ќе прогуглам. Тоа лепо фино ќе им објасниш. Да беа внатре цело време, ок, ама вака... Ако има грам совест, ќе сфати. Еве на ова мислев https://www.ringeraja.mk/m/statija/toksoplazmoza_283.html
Da da pisav veke za toa me nemas procitano, pa jas zatoa gi izbegnuvam macinjata inaku ke probav da gi vdomam kako sto treba. A nedela dena sum pred poragaj i sega ke imam i obvrski okolu bebe pak nema da mozam da posvetam vnimanie kolku so treba za da im se smenat navikite. A svekrva mi e penzioner ima vreme na pretek da gi zgrizi ama ete neznam od koja pricina ne go pravi toa. I zatoa se dogovorivme deka nema da gi pusta vnatre deka ke bidat vo dvorot. A taa pak gi pusta. I zatoa rekov se nadevam deka ke si ostani na zborot koga ke dojde bebus. Ziveeme zaedno se prasuvame site sto i kako i se zboruva za se covecki bez kavgi. I daj nemojte veke da se raspravate okolu ova, jasno e deka se ima podeleni mislenja i toa ne e pricina da se vregame ovde.
Па не знам зошто дива мачка би била помила од идно внуче ама ај. Се знае миленик каде се чува и како се чува. Миленик не е да го оставиш само да се шета каде сака. Да јаде што било од улица. Да не го вакцинираш. Да не го чипираш. Да не му извршиш дехелминтизација.
Ај прочитајте го ова уште еднаш па размислете дали би оставиле бебе со таа мачка за да отидете во wc ,ништо повеќе.
Site mislime deka treba nadvor vo dvorot da bidat, cak i samata taa. Sepak gi poznava macinjata kakvi se so godini gi rani. Ama ete jas nedela dena pred termin ne prevzema se uste nisto. Mene hormonite malku mi se i se izraziv navistina grubo vo prvata moja objava okolu ova, priznavam. Nikogas ne bi im nastetila. I tie se zivi dusi. Ama mislam deka ne baram nisto nelogicno. Toa si e mojot stav. I fala bogu nemora site ovde da se slozuvate so mene.
Мачка нема никогаш некого да нападне без причина. Што треба да земаме мачки и кучки додека родиме деца па после да ги напуштиме и да не ги пуштаме внатре?
Не мора да се извинуваш на секој пост оти некој тука си праве црна хроника филм. На сите ни е јасно дека мачки кои не се соодветно третирани и чувани и бремена жена или бебе не идат заедно, а особено агресивни ако се мачките. Јас па не знам како не ѝ е гад да ѝ шетат насекаде па после дома да и лежат по креветот кај што сите вие седете. Бљак. Маж ти нека повише тон малку, дезинфицирајте дома, утре бебе таму ли ќе оставете? А да и прекините со тоа дека животните први не напаѓаат. Доста со тој филм
Можеби некој да дојде до таа бременост поминал трлив пат. Па ни на крај памет нема да му текне дека мачките се преоритетни и треба на ветеринар да се носат. Дали мачка нема да нападне тоа не се знае. Мачки кои не се носени на ветеринар и те како се опасни и за бебе и за мајка трудница.
Мачките препознаваат кој ги сака, кој ги нејќе. Помали се шансите мачка да нападне човек без да е провоцирана отколку куче. Некои мачки повеќе се врзуваат само за една личност и други не трпат. Бремена жена не мора да фаќа мачки. Ако ситуацијата налага дека треба, тогаш има ракавици, лопатче, најлони и сапун со кои ќе може да фати и да се исчисти без ризик. Сите трудници мачкарки во моја фамилија со овие ствари немаа проблем. И сите што сме од бебешка возраст со мачки не сме имале и немаме проблем. Животните се голема помош за дете рано да научи што се емпатија и социјализација. Мачките се на свекрвата и само таа е одговорна за нив. Снаата не е. Ако куќата е на свекорот и свекрвата, снаата нема право да кажува што да се прави со мачките. Ако ѝ сметаат, се знае дека селење е чарето.
Ако се нема осет за другите членови на заедницата и се тера по своето по секоја цена без да се има волја да се пронајде решение кое ќе им одговара на сите, да, селење е решението. Некои луѓе знаат да живеат во заедница, некои не знаат.
Чекај малку ,збориме за неправилно згрижени мачки. Сметам дека има разлика меѓу да зимаме мачки и кучки чувани во контролирани услови и со сите вакцини и прочистувачи од паразити хигиенски навики итн па ко ќе ги родиме да ги фрлиме и овие пола ден по улици контињери или закачени за други мачки. Сум имала и ситуации кај што нападнале без видлива причина, среќа било што бил некој присутен ама можиш и да изгуглаш колку случаи има кај шо мачка задушила бебе и ќе ти кажам и зошто. Бебето како бебе може ли да и згреши нешто ?? Не ,така ? Ама од љубомора напаѓаат, мачките се доста комплексни животни ете и погоре во една реченица е објаснето од @nextredstyle можат да се поврзат со една личност и да не трпат други. А и не знам зошто се оди во крајност сто пати кажа членката дека бара само да бидат само надвор или само внатре ,ни бркање ни фрлање се спомна.