Без разлика, исто е. Бон тон е на прослва да однесеш подарок. Било каква и кај било кого. Посебно за внуче. Тоа не е од што мора од култура, од мерак е. И немање не е изговор, пет месеци по 500 денари ке стегаш, знаеле дека ке имате свадба. И три месеци по 500 да тргале на страна ке имале за еден подарок. Имаат врска да не се залеташ и да живееш во илузии дека во заедница свекрвата ке готви и ке молчи, дека ти ке си главна и дека е ок да вложиш заштеда на туѓо. На 20 и да се залеташ е едно, ама како зрееш така треба и попаметен да си.
Не си ја продаваат сите душата на рати за да прават свадби достојни за комшискиот восхит. Едноставно е, ако имаш добар однос со фамилијата твоја, вакви ситуации нема воопшто да бидат предмет на дискусија, туку ќе бидат непостоечки. Очигледно никакви се односите, па и понашањето е никакво. Затоа пред да се наштелуваат очекувањата у вези поклона, треба малце да се простудира со кого си имаш работа, и решен проблем.
Мене друго ми беше муабетот. Ако од младите се очекува да бидат способни сами да обезбедат свој дом, сами да се издржуваат финансиски, според мене и бабата и дедото треба да биде способни да купат барем една играчка од 100 денари за крштевката на внучето.
Moe mislenje e,navazno e bebeto,nemoj da se zamaras so mackite,ako taa ne saka da prezemi nesto ti mozis,nemoj samo da cekas od nea,takvite nikogas nema da se smenat,znaci mackite ke i bidat povazni sekogas,a so ako primer imas alergija na macki???Eto onaka ili nekoj sto ke dojdi kaj vas,jas imam alergija na macki i imam mnogu golemi problemi od toa,ne gi mrazam ama odbegnuvam bilo kakov kontakt,probaj ti prezemi nesto,pa nemozi edna macka da e povazna od bebence.....
Го разбирам тоа. Но, ова е стварно до меѓучовечките и семејните односи, бидеќи реално не се знае зошто не купиле поклон (не кажа, не мораш да кажуваш нормално). Јас кажав за себе, ги знам хипотетичките причини зошто тоа би се случило и не би се лутела и да се случи, бидејќи знам дека не би било прашање на зла намера или понижавање. Е сега, ти исто не кажа какви се односите меѓу маж ти и неговите и што он мисли за оваа работа. Мислам, ако моите направат нешто што сметам дека е некоректно, богами нема да седам со прстот во уста. А муабетот за тоа што се очекува од младите, не сум сигурна дека го разбирам. Ако си основаш семејство, нормално дека ти треба да обезбедиш сѐ што на тоа семејство му е потребно. Прославите не се нужност, туку ќеиф, и ќе биде толку голем колку што можам да си дозволам. Ама пак ова од моја перспектива, ти треба убаво да согледаш која е твојата.
Ke prevzemi pocna da zboruva za da ne gi pusta vnatre i da fati cela garnitura da ja iscetka ubavo i da ja isperi da ne recam racno. I za tepisite da gi pominela. Dojde dever mi na gosti i prvo sto prasa mackite se uste li ne se nadvor, se uste li gi pustate vnatre i malku nezgodno i stana. Ke gi cuvame nadvor i gotovo. Na zima vo prizemje neka im pravi maz mi nesto da ne bidat na ladno i site mirni. Neznam kako ke bide koga ke zaminat vo stanot, mackite samo so nea se vrtat. A tamu nema kade da gi nosi ima odma kola da gi izgazi. Nie zdravi zivi do togas ke se smisli nesto, nekoe resenie.
Како оправдувате што баба и дедо отишле на свадба+ крштевка без подарок? За мене е голема срамота и навреда. Да финансирале дел од прославата ок, но вака се гости. И толку Ако немале можеле да се извинат и да кажат дека ко ќе имаат ќе купат, а не ќутенката. Какви луѓе има страшно....
Сите порано или подоцна сме биле во тешка ситуација од разни причини. Не верувам дека било кој од нас си дозволил да оди било каде, макар и кај комшија, а да е со празни раце. Без разлика дали со снаата и синот се вп добро односи, тоа им е внуче. Се ставам на место на младите, мене и да не ми купат ништо како снаа или на нас како подарок за домот, ај, ќе кажам не мора, желба е. Ама за внуче да идеш мафтајќи со раце...епа не иде.
Не знам како да објаснам, ама живееме во Македонија. Дел од моето семејство живее на село, и крпат за живот. Да идам да им кажам да двојат од устата на своето дете за мене да ми купат поклон, пре би си пукала у нога. Џабе дебатираме, секој си знае колку му е долга чергата, и најбитно, во какви односи е со семејството. Три пати прашав, мажот каде е во оваа прича, очигледно никаде, така што не знам што друго треба да се очекува, нормално однесување секако не.
@bertold Моите кај мене на свадба дојдоа така ,многу мнпгу понижено се осеќав и неколку пати и пререков на мајка ми. Мм ништо не ми рече но јас се осеќам никакво по однос на тоа. Можам да замислам како му е на мт.
Па искрен муабет може се да реши. Од свое дете ли ќе се срамат да кажат дека немаат? Подобро да спомнат отколку вака на Тошо. Ма да за 500 ден верувам секој може да се снајде. Посебно кога исчекале таква радост... Јас верувам дека свекрвица имала нов фустан и фенирана коса пред народот, а и тоа чини пари.
Да, живееме во Македонија. И не бара никој да двојат од својата уста за мене да ми купат поклон, за ништо околу нас не сме им потрошиле денар. За поклон за свадба не спомнав, го спомнав само детето. Чергата колку и да е кратка, ко има за купување цвеќиња и други џиџи миџи, веројатно има колку да купи играчка за крштевката на внучето. Мажот ми е тука во оваа прича, ама за никој не прашал што поклон донел. Јас сум материјалистката во причата што забележувам на вакви работи. И @Abel, бидејќи барем три пати ги спомна односите во семејството, не сме скарани, ако мислиш на тоа.
Не знам што да ти кажам, ако ви се добри односите, тогаш маж ти како син ваљда може со своите сопствени родители да разговара на оваа тема? Ако не се парите причина, тогаш нешто има? Пак од моја перспектива ги гледм работите, не можам поинаку, пишав, моите да се испонашаат така, за гуша ќе ги фатам за да ја дознаам причината, маж ти најдобро со ги знае родителите, или се идиоти или немат пари. Не е муабетот дали си (сме) материјалист или не, ако сметаш дека е од непочитување, тогаш ќе си направите муабет. Не мора да бидеш скаран со некого за да им се нарушени односите (мислам на маж ти со неговите). Искрено, трето нема. Муабетот со парите го започнав повторно од аспект на тоа дека јас не би замерила немање, а за сѐ останато (злобоќа мислам), најискрено, може не би ги ни викнала на прослава. Таква фмилија не ми треба.
Чек озбилно очекувате од родителите свои на свадба да ви донесат нешто? Свадбата ти со свои пари си ја правеше? Не знам дали е до мене, ама јас сама си имам пари за свадба иако не сакам баш свадби, само шо знам дека моите никогаш не би дозволиле така. И јас не очекувам ништо од моите за свадба. Иако по некој адет е дарување на невестата на кум, девер и слично, шо мене ми е глупост. И слободно нападнатеме, ама мене ми е. Останато од старо време. Или родителите на невестата да мора да купат нешто, дали спална или не знам шо. Мене ми е без врска да чекам мајка ми и татко ми да ми купат нешто за свадба.