Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. deskarada

deskarada Форумски идол

Кога ќе дојди дете за свадба да прави ќе видаме.
    Ама родител да ти прави свадба и да очекуваш па и да ти купува друго ми е без коментар. Ако има ќе те купи, не мора да значи дека е морално.

ZAHRA, riba79, Abel and 2 others like this.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Тука се збори за баба и дедо кои за свое внуче не дале ни денар. Дете на нивното дете. И венчавка, пак да, нивно дете е.

Кога некој нема, никој нема да замери. Ама никој. Во моја околина имам и роднини кои се во лоша финансиска ситуација, и носат скромен подарок, ама никогаш не го оставиле синко без ништо.
    Едни секогаш носат полна кеса, ама се богати, другиве носат чоколадо ама знам дека е од срце. И не сум помислила да зборам пред народ, овие донесоа чоколадо само, кога знам дека секој денар им е битен. Ги почитувам исто како и овие што носат полни кеси секогаш. Дури и повеќе ги почитувам што секогаш кога ке го видат синко му даваат нешто, а никој не очекува од нив, го сакаат и даваат.
    Сами си ја плативте свадбата?

flower30, Didajo and neno0o like this.
  3. Ambitious

Ambitious Популарен член

Првата членка што го побара мислењето спомна дека не учествувале во ништо.

cresa-jagoda and Luna91 like this.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

^ За ова збориме уште или општо си правиш муабет? Ако е општо, ок. Твое мислење, твое право.
    Ако е за ова, никој ништо не и платил на членката

5. Luna91

Luna91 Популарен член

Пак читате и не дочитувате. Членката пиша дека сами си платиле се и затоа очекувала подарок. Затоа што си дошле ко гости. Јас од моите нормално не очекував затоа што го платија мојот дел од свадбата.

Harper, ZAHRA, cresa-jagoda and 7 others like this.
  6. deskarada

deskarada Форумски идол

Не знам јас само се надоврзав на мислењето на Гладиоли дека нејзините на свадба биле така.
    Тоа го видов не прочитав предходно.
    Затоа кажав дека и сами кога би правела свадба и јас и мм, не би очекувала ништо ни од мајка и татко, ни од свекор и свекрва.
    Посебно од моите не ми е својствено такво нешто.
    Ама океј различни мислења.

mssuniquee likes this.
  7. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Сами си праевме ниту моите платија нешо ниту неговите. Под ништо ама баш ништо подразбирам ,свеки за злато ми даде пари плус му дала на мм пари пред свадба за да му се најдат. Мајка ми со торта и не не би замерила ако ми речеше ќерко немам наместо да остави така.
    Значи ни спална не купи ете си ја спомнала.
    И може немаше да ми е толку криво ако за свадбата на сестра ми не дигнеше кредити а и 80 % сум сигурна дека имало плус поклон како шо имаше и алка златна за зет ми. Не ,не е љубомора во прашање . Туку стварно не е фер. Јас барем сум се дала сосем додека живеев таму. Можи да осудувате колку сакате ама тоа е јас се чувствувам понижено и лошо заради тоа.

Harper, Oneo, *Amethyst* and 7 others like this.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Испаѓа како двоење. За едната нема, за другата има. :worried:
    Жално.

MeowMeow, ZAHRA, cresa-jagoda and 3 others like this.
  9. deskarada

deskarada Форумски идол

Ова е веќе друго. Не е фер за едната да има за другата да нема, двоење на двете ќерки..

Last edited: May 20, 2023
    MeowMeow, ZAHRA and cresa-jagoda like this.
  10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Е ај сеа де. На едното дете кредит, на другото торта. (facepalm) Во право си што се осеќаш така, и јас би. И не е ни до парите на крај краеви, ни до љубомора.. ова е двоење на децата.

11. Abel

Abel Популарен член

Затоа и спомнав, односите мора да се нарушени или се катиљ луѓе. Во нормални околности, со два реда муабет ќе се знае причината за нивната постапка, прво кон синот нивен, па после кон внукот. Јас за себе кажав дека некој кога е баксуз, во моја куќа и на мој пир воопшто не го канам, мајка родена нека ми е, а ако тој некој нема пари ни за чоколадо, не замерувам да дојде со празни најпразни раце. Да не бидам досадна како папагал, ама ете и @Гладиоли пиша за нејзината ситуација, значи нешто ако толку ме повреди, на глава ќе им се качам, особено на мајка и татко. Значи не сфаќам како е синот незаинтересиран да знае зошто родителите не му купиле поклон за свадба, још мање подарок за адет за внуче. Мислам, чудна ми е ситацијата, не знам како поинаку да објаснам. Да се мои родители, не би прошло ова, освен ако е некоја "ситуација" во прашање.

12. Abel

Abel Популарен член

Никој не оправдува. Јас ич не би ги ни канела, и мирна Бачка.

13. Abel

Abel Популарен член

Ама чекај малце, не се тие којгоде, луѓе од улица што упаднале на прослава, родители му се, како може да не се замара? Ваљда знае дека неговите сопствени родители на внучето не му дале ништо за крштевка, ни од адет. Тешко ми е да разберам, сори.

Harper likes this.
  14. Abel

Abel Популарен член

Океј бе жени, не сме сите исти. Моите ниту платиле свадба, ниту пари ми дале, ниту подарок, ниту се лутам, ниту очекувам, ниту било која од овие ставки била некогаш во план. Едноставно немам потреба да ги мешам родителите во моите животни планови. Ако ептен загусти, ќе се најдат, за све друго ќе си заработам. А ако немам пари, свадба ќе прескокнам и чао.

15. bertold

bertold Популарен член

Хаха, и кај нас е иста ситуација. За золва ми тие платиле за свадбата, ние сами си плативме. Има доста временска разлика меѓу двете свадби, тогаш биле нешто подобри финансиски, ама не некоја драстична разлика од сега.

16. elimkd

elimkd Форумски идол

Во овој случај со право се чувствуваш така, и јас би се осеќала исто ко тебе, ствара гнев, постапката не е во ред, дали отворено си ги прашала зошто такво делење?

minne992 and cresa-jagoda like this.
  17. Malesia

Malesia Популарен член

А што ти рекоа кога им кажа ќе се мажам, свадба ќе правам? (Од тука требало најоотворено да разговараш, еве не знам каков однос имаш дома)

18. bertold

bertold Популарен член

На каква "ситуација" мислиш?

19. Corika

Corika Истакнат член

Kaj nas,za zolvata kredite se diga,sveki 2 fustani menja frizuri se na nivo na zetko lanec se kupuva,kerka.se.kiti abe so da vi raspravam....maz mi koa me zaprosi ona usta ne otvori ni za.zlato ni za svadba,se desi smrten slucaj kaj mene ( baba pocina) i ja od pocit prema tatko mi rekov deka nejkam golema.svadba so tapani da me vadat od doma koa pred 40 dena mrtvoec e imalo i se.dogovrivme samo registracija i vo mal restorant samo nasi bliski rodnini i prijateli se.vkupno 70 luge...
    Sveki so prazni raci si dojde,najglavna na svadba niti zlato za snaska,niti zlato za sin,niti da prasa kolku koste kamerman,i muzika ama.zatoa prva da dade komentar sto dq ima na masa i za jadenje...
    Nie si plativme svadba normalno i drugiot den ne prasuva kolku pari sme soberale od svadba i kolku sme platile sinoka :D:D:D:D

E toa ok ja prekutiv...pocna sekoj mesec da si bara pari si spremavme vo Mk spratot znaete situacija na prisvojuvanje....sega koga bevme vo Mk ona pocna nekoja nebulozna tema za pokloni pari svadbi i ja i plusnav deka nitu ona nitu brat i ne ni se dale nisto za svadba i pazi prica: pa vie svadba nemate praveno toa bese samo registracija zosto poklon da vi se dava... |(
    Znaci ako ne si apnes piruska nema poklon :D:D:D

E za kerka i i na godisnina pokloni se kupuva ama nam ne ni cestita oti neli nemame golema svadba praveno...

Taka da mili moi krivo drvo si e krivo drvo i ne se nervirajte bes razlika tvoji ili negovi...pluskajte im i vo lice ama so stil...

Mojata sega e perfektna pu pu da ne ja urocam ama vo moji oci ke si prodolzi da bide edno golemo NISTO 8)

Harper, *Amethyst*, Anyshka and 9 others like this.
  20. Skyler

Skyler Истакнат член

Ти мислам на некоја страна поназад пиша дека имате коректен однос, а уствари снашке ти си преќутуваш на секоја нејзина глупост. Еднаш да и возвратиш за врат ќе се фатите.

И ние не добивме поклони за регистрацијата, имавме ручек за најблиските во ресторан и забава после за помладите. Моите и неговите ни дадоа иста сума на пари како поклон пошо не прифативме пари за свадба и еден пар ни дојдоа со симболичен поклон, па после неколку месеци ни купија нешто поголемо зашто виделе дека нема да правиме голема свадба. Не се лутам на никој само смешно ми е како на секоја свадба, роденден што сум била сме носеле секогаш креативен поклон или ако било поклон во плик бил повеќе од дарежлив. А кога дојде нашиот ден и очекуваш внимание од најблиските добиваш шипак со коментар ‘па вие не правевте свадба’. И гајле ми е дали ќе ме нападнете или ќе испаднам материјалист ама да, очекувам некој да се замара барем два дена што да ни купи, што би сакале, што немаме…исто како што јас сум се замарала, сум памтела нечии желби, сум прашувала нивни блиски за мислење. Не е за парите туку за внимание и почит.

Исто како на најблиска другарка, сестра да не и купам поклон за роденден пошо не славела, втф?

Oneo, Maca Macka, Noemi and 8 others like this.