Koj me citel mnogu dobro znae deka jas nervi izgubiv od mojata svekrva,i uopste ne i kjutam no za moja srekja imam normalen i realen maz koj i te.kako znae da ja postavi na mesto... Posle mnogu godini sega sme vo nalik korekten odnos,da nemozam da kazam deka ona ne se trudi SE TRUDI mnogu da pogodi,da bide normalna no jas niti mozam da se ponasam kako nisto da ne e bilo,nemozam da zaboravam nejzini zborovi koga gubev bremenost,nemozam da zaboravam nejni kletvi i navredi taka da sega si pravam po moe ne se zamaram so nea... Taka da mila jas bas radi toa sto ne kjutev dobivav ismejuvanje koga gubev bremenost,dobivav vo najgooemite bolki po nos da go moli maz mi da se razvede od zena so nemoze da mu rodi...i zatoa jas sega bidejki znam oti se plasi da ne si go izgubi sinot ja VRTAM na prst...u prevod koga mi e kejf i se javuvam koga ne mi e ne i digam...vo Mk koga bev kola i kaj majka si dojdam odmoram si izlezam so maz mi i cao dzaci Ni za registracija,ni za godisnina,ni za rodenden,ni za sprat pravenje ni za nisto nemam poklon- ne mi ni treba! Samo da ne zbori po narod,da ne se pravi toa sto ne e, i da me zaokruzi kako kruzen tek
Mene me barate? Jas sum taa mazena vo srbija. Jas imam korekten odnos. I ako se skaram za nesto pisav za sto ke bide, da ne navleguvam pak ovde so istata tema . Za pari ne. Ne me daruvaa za svadba so zlato i gluposti. Sakaa, no jas ne sakav i ne se daruvavme niti tie mene nitu jas niv. Taka si se dogovorivme. Imavme registracija po koja imavme rucek i bevme samo 18 luge vkupno. Znaci samo familiite i svedocite. Nemavme onakva golema svadba. Taka sakavme jas i maz mi. Svekrvata samo rece da gi daruvam barem kumovite i starosvatovite i toa se ispostova od moja strana. Rucekot jas i maz si plativme, isto zatoa sto taka sakavme jas i maz mi. Ama precekuvanjeto doma i spremanjeto svekrvata i svekorot se pokrija finansiski vo tie tri dena dur bea moite od mk. A ovde vo srbija se sprema mnogu, ivkovi slavi ruceci. Iskomentiraa posle registracijata toa deka ne ni kupile svadben poklon, ama toa spored mene ne e vistina. Zosto cela kuka ni ostavija za koja tie se namacile da ja podignat a potoa maz mi si ja dosredi i sega si e negova. Mozebi nekoja druga clenka premolcuva jas taa ne sum . Zosto nemam ama bas nikakva pricina okolu ovaa tema da premolcam nesto.
Vaka koga citam vakvi raboti iskreno se zgrozuvam. Cccc da kolnam zena sto minuva pekol radi izgubena bremenost. Kade ke i odi dusata. Jas skoro cela bremenost bev na odrzuvanje na bremenosta, mojata svekrva ne mi dava da fatam nisto po doma. Taa cisti gotvi pruza alista. Moe bilo da odmaram i da gi slusam doktorite. Svekorot samo me razvozuva kako licen sofer mi e koga i da mi treba. @Skyler dali i po ovoj muabet smetas deka imam pricina da molcam ili da prerecam nesto loso.( Procitaj go i gorniot post ) Treba da bidam najgolemiot idiot na svetot da kazam nesto loso. Corika a vie bogami bravo za vas kako i pokraj se imate nekakov si odnos so niv. Jas nikogas ne bi ja poglednala v lice. Ne sum izgubila bremenost nemam predstava kolku boli toa, ama veruvam deka mnogu mnogu, zosto mnogu dobro znam kolkava maka jas pominav niz trnliviot pat da ostanam bremena i da ja zacuvam bremenosta do ovaa faza pred poragaj. Ti imas velicina pokazano, sto jas vo vasa situacija ne bi ja imala iskrena da bidam.
Жално е, не се ни свесни каков раздор меѓу децата прават, и после ќе се чудиме од каде толку злоба. Среќа што постои темава за утеха и за лекции. Па и да сте правеле регистрација и ручек треба да ве даруваат ама ете… не им е баш долга чергата за едното дете како што им била долга за другото. КАТАСТРОФА!
Пишав веќе, ова однесување не е типично за луѓе кои немаат нарушени односи. Практично маж ти и родителите се игнорираат едни со други, они без поклон, маж ти нејќе "да знае" дека не донеле поклон.
Jaс не би прашувала ништо и не би кажувала ништо за поклон. Кога бев мала и кога се вселивме во куќата викавме околу 100 луѓе, имаше жива музика, храна итн. Баба ми и дедо ми дојдоа со една ракија и едно ќесе ориз. Мајка ми често преговараше и уште тоа го спомнува. Искрено мене тоа ми пречеше и не сакав да слушам. А татко ми ништо не кажуваше, а сигуно му беше срам.
Кој прави веселба ј вика гости заради поклони, не треба воопшто да прави веселба. Веселбата по било кој повод е за да прославите нешто и да споделите за истото со ваши блиски. Не е за да соберете што ви фали или да соберете пари. Свадбата сами ја плативме, црква и за венчавка и за крштевка плативме сами и се договоривме да нема ради реда дарувања и плус трошоци, торти и свашта. И кумот и старосватот се во можност да платат, ама сме ги избрале затоа што ни се другари од кога сме биле деца. А не зошто 'можат да си дозволат да бидат кум/старосват'. Чичко мој роден дојде без поклон на мојата свадба зошто не беше во можност да ми даде поклон колку што смета дека треба да ми даде. Ќе се налутев да не дојдеше, вака воопшто не ми беше битно што иде без поклон. Ми даде поклон после една година, и да не ми дадеше воопшто немаше да замерам. Битно беше со мене на мојот ден. Проблемот со скоро сите фамилијарми проблеми се тие материјални споредби. И додека се замерува за тоа, неможе да има слога во ниедна фамилија. А здравје и разбирање во една фамилија со ниедни пари не се купуваат.
За ова се си во право, само јас би додала и дека не е во ред делење на децата, на едното свадба да направат а другото нека е живо и здраво или за двете имаш или за двете немаш.
Не е така. Чичко, стринка, тетка, комшика не се споредуваат со баба и дедо. Не е работата да се заработи, многу па ќе заработиш на играчка или комплетче, дај не зезај, туку едноставно е глупо и без везе кај внуче да дојдеш со празни раце, една проста играчка или коцки да не му купиш.
Поентата е ако немаш пари да даеш поклон, незгодно ти е, и не одиш на веселбата ако ти се некои рандом луѓе, а ако ти се блиски, наравно ти е уште понезгодно и да не отидеш, идеш им кажуваш извини вака и вака, ако се луѓе ќе разберат, ако не кој ги врти. Значи ни кај ојлевци дојлевци не идеш без поклон, а на две у едно, кај син, снаа и внуче со рацете у џеб, и без изговор. Подарувањето е од љубов и почит, од срце, од милост, па и еден букет од бавча, плетено боди за бебето, торта дома што си ја направила, златна алка што ти ја оставиле во аманет, особено за своја крв. А ако не сте способни да приметите пасивно агресивни понижувања, особено на некои од најрадосните денови во животот, ондак немој ни да пишувате тужни причи после у Свекрви и снаи. Друго, ако ти згрешиле нешто синот и снаата, не треба да си лечиш комлекси преку внучето, шо уше гуга и кака у гаќи. И никој не ве праша за шо правите вие веселби, па дали чекате поклони да ви носат, и дали носите. Сигурно со празни раце одите, еве ве замислувам така кај другарката од средно шо не и текнало дека постоите 10 години, на свадба отидовте, оти морала да пополни место да не плаќа порција за џабе оти некој и откажал у задењ момент. Ние конкретно за овој случај збориме.
Точно. Треба еднаков однос. Еве и за девер ми сега, свекрва ми му кажа дека не може да му плати свадба зошто и нас не ни платила. Ја даруваше невестата со ланче, зошто мене ми купи обетки по нејзин избор пред свадба. Секој ден ги носам. Со тоа што, јас не сум замерувала никогаш за такви работи, додека на јатрва ми фамилијата искоментира дека ланчето е со малку карати и тенко е тоа е она што никогаш нема да разберам како се коментира. Колку имала ти дала. Купи си сам повеќе ако си способен. Пак зависи колку имаат, не се должни да купуваат. Како што кажав, подобро да поминува како баба квалитетно време со него, отколку да му носи работи 'зошто така се очекува'.
И јас не прашувам, ама очигледно е битно штом години и години е тема на муабет и ствара горчина. Затоа е поферски да се каже кој колку има, мислам тоа треба да ти е најблиска фамилија. Ако е ракија и ориз од што немале, таман е, ама ако е од безобразлук, тогаш нема место за такви луѓе у моја куќа.
Па токму тоа е муабетот во овој конкретен случај, јас не видов тука ни добри односи, ни почит, према тоа, јас не би имала уопште очекувања за ништо, а не па за поклон.
Не, бабите и дедовците не се должни да купува поклони нити да чуваат деца ако не сакаат. Купуваат само ако имаат желба и финансии за тоа. Ваша должност како родители е да им обезбедите се што им треба.
Никој не бара обезбедување или надополнување во домот на тоа што ни фали, како што пиша претходно. Едноставно од љубов спрема внучето да направиш нешто за да го израдуваш, макар било едно киндер јајце.
@buba4e89 ама не било двоење јас така сум си замислила ,кај сестрата од кај зетот платиле пола како она да не плати срамота било. Јас ја разбирам @bertold вака : Он не знае никој што донел бидејќи она ги отворала а него не го интересира си направил за себе веселба. Она нема спомнато ништо за да не ја сфати погрешно. Можеби грешам еве нека каже . После свадбата ја прашав ,,добро како не ти беше срам ,ај ти шо е срамота вака мене колку ме усрами размисли ли ? Барем да кажеше јас ќе ставев немаше никој да знае ама вака да не се усрамев што ќе каже мм " ( башка шо мм е е таков човек ама ете познавам пар од околина кај шо и после 30 г еден на друг си префрлаат работи и од свадби и од се.) М: епа немав што да правам ... (истата таа земаше на рати кога бевме мали микробранова, мини шпорети итн за да иде на свадби по братучедки) ајде сликите што ќе ги вадите плус јас ќе ги платам. Тоа беше оправдувањето. После ко правеше сестра ми ,сватовите ќе платат пола морам и јас да платам пола. Сватовите ќе дадат злато морам и јас да купам. Па им кажав дека сами ќе праиме дека нема да треба да плати ништо. Ама не и дека не треба да донесе нишо.