Со кредит на пример. Инаку ,во врска со очекувањата.Почитта очекување е или нормално нешто ?Голем дел од мислењава овде, се што снаата не ја гпочитуваат како сопруга на нивниот син, тие двајца да оформат семејство.Туку треба да ги да ги трпи нивните понижувања и глупости. По некоја таква логика, синот и снаата да не ги викнат на родендени, и исто нормално значи..
Мешаш баби и жаби. Не знам каде прочита ти дека му платиле школување на синот во Скопје, кога членкава на која алудираш имам сфатено дека е од Скопје. Друга работа те читам по темиве, уживаш да извртуваш муабети. Дали нешто желба за драма ти е, дали незнаеш убаво да прочиташ и сфатиш, незнам што е работава, ко новинариве со статииве си, желна за сензации. Ова што го имаш пишано ама баш никако не е поврзано со тоа што го имаат членките пишано како проблем. Нормално е баба и дедо за внуче на крштевка да донесат, нешто. Крај. И да не се нешто финансиски способни, сигурна сум дека за крштевка знаат барем 1 месец унапред, ако не и повеќе, па 2 месеци по 250 ден, ете ти комплетче трењерчиња од 500 ден. Никој не пиша САКАМ ДА МИ ПЛАТАТ СВАДБА
Битно е да се вртат истите дамагогики цело време, снаата сакала куќи не сакала стари, никој не е должен да ви дава/помага (ама вие имате должност спрема секој и сешто, нели сте дојденки де), снаата нема право на глас за ништо бла бла... истите муабети цело време на кои се сведува секој еден проблем тука. Од мравка се прави слон без никаква основа. Па дури и во делењето на децата немало ништо лошо.. ма немој молим те. Го читаме цело време ова тука, дајте некои нови аргументи измислете.
А повеќето од тие што пишаа ги каните луѓето заради поклони никогаш никаде не отишле без поклон. Носам поклон како благодарност што ме поканиле да бидам дел од прославата.Некогаш повеќе некогаш помалку.И да немам во моментот ќе се извинам и ќе однесам кога ќе имам.Една играчка од 300 ден секој може да си дозволи.
Бидејќи јас го почнав муабетот,еве да одговорам. Од каде заработиле мажињата за сопствен дом? Мојот со работа. Споредба на сестра му ја платија свадбата, нашата не не направив, затоа што ниту мажот ми, ниту јас не очекувавме, ниту пак побаравме некој да ни плати свадба, се договоривме ние да си ги покриеме трошоците како и за се останато. Тој детал го спомнав дури откако друга членка спомна дека за неа мајка и не платила за свадбата, а за сестра и платила, ама пак не ми беше битно дека нејзината ја платиле, а во нашата нема да учествуваат. И не, на мажот ми ниту му платиле, нити му преплатиле нешто, напротив тој им се нашол кога имале потреба. Како што тие ете немаат обврска да донесат симболичен подарок за внучето, така и тој немал обврска да им се најдува, нели велите, возрасни луѓе треба сами се снајдат, ама ете има се нашол. Оти сакал.
Ама не, не, не, ти не разбираш. Они немаат никаква обврска спрема нас, секогаш ќе биде дека ние снаите сме негде тропнати, овие нас нешто ни дале, они нас ништо не ни се должни нели, ама затоа ние ако речеме дека не сакаме да им се наоѓаме на старост, сме безобразни. И за тоа имаше јака дебата страници наназад, нели. Значи ние снаите како сакаш сврти го, сакаме да го одделиме синот од фамилијата, сакаме да го земеме наследството од сестрата, не треба да ни пречи никако ако на едниот/едната дале 50.000 еур, на другиот ништо и се така и џабе човек и само да сака да си ја каже маката, одма Пресвети Параскеви ќе ти излезат од зад грмушка, а кога ќе се најдат во слична или иста ситуација тогаш овдешните проповедања пу пу не важат.
2023 е луѓе. Мрднете се малку од сфаќањава од 19 век. Маж и жена, а потоа и деца ако дојдат прават семејство. Се останато е фамилија. Вие двајца треба да делите се, и добро и лошо и да бидете заедно. Дур гледате за сите останати кој, што, како направил и дал ви пројде животот во замерки и нервози. Глејте го вашето семејство и чувајте се, не трошете живот на замерки и огорченост.
И 2092 да дојди одредени многубројни снашки ќе се надгледуваат меѓусебе, кој колку му дал на едниот син, а колку на ќерката. И сигурно вашите мажи некој ги растел и гледал и воедно трошел пари исто како што сега вие го правите истото за вашите деца. Јас ако не си спечалам и создадам најмалку што би очекувала од свекрва.
Како сте ги извртеле работите свака част,за сценаристи на драми ве бива. И 3000та г. нека е ,делење на две деца од една мајка не ми е и нема да ми е нормално па тоа е. И не не ми платила ни факс ,ни возачка а сметам дека е некултурно првенствено без поклон да одиш било каде. А посебно кај ќерката. За подарок беше муабетот не за свадби и куќи ама ок ајде нека ви биде дека чекаме се ние и си ја држиме умеѓувремену.
Комплетчиња детски на тезгите се по 300-400 денари. Играчиња 100, 200, 300 денари. Баба и дедо да не донесат нешто макар и ситно за внучето на крштевка е греота. Да знаеме, либералност, кој што сака може да прави, нови времиња, ама сепак култура, бон тон.... Не е за поклонот, да си го видиш внучето да се израдува барем да сакаш. Старосватот наш за крштевка, немаше најверојатно човекот, или така сметаше, дојде со едно комплетче со куси и горе и долу, од тезгите, ги имам видено, затоа знам... и јас такви му имам на син му земано. Околу 250-300 денари се. Верувајте, исто драго ми беше колку и другите поклони, и тоа комплетче го износи како ниедно друго. Душата му ја извадовме, повеќе беше носено од кошулите фенси што ги доби Омилени му беа дека со Спајдермен. Значи не е важно што, не е важно колку, и најефтино нека е, и рачно изработено нека е нешто... од срце да е дадено со љубов.
Ни моиве свекор и свекрва ништо не му земаа на помалиот за крштевка и роденден, а далеку се од греота имаат. Мајка ми зема дупло помала пензија од свекоров па секој пат кога ќе дојде носи по нешто. Сум и кажала нема потреба знам колку има ама нејзе мерак и е. Еднаш поголемиот му побара кроасан на дедо му овој вика немам... 20 ден немал..Ама не им се замарам знам што стиснати луѓе се сите ги знаат. Како викаат старите денар да им бутнеш у г** 20 метри жица ќе извадат.
Vo pravo si...nemoze nekoj da kaze kukja vi dale vie za poklon na dete se fajkete...aman luge ja kaj drugarka koa idam makar edna igracka najeftina kupam i cokoladce pa ne se pojavuvam pred dete so prazni race,i daj ne se pravete tolku svetici deka ako vi dale kuka ( pritom ne na vas nego na sinot ) treba se da im e opravdeno...neznam kako ne ve boli maz da vi delat a kamo li dete... Pogore clenkata pise za 20 den kroasan nejke da kupa na vnuce ej zamisli koj idiot... Ja vcera na koleska na dete dojde na rabota pa mu zedov haribo od aparat sto detevo go imam videno max 6 pati vo zivot.... Ako odime na toa deka ete svekorot i svrkrvata ti go skoluvale mazot mu dale da zivee vo kukata ( 50 god izgradena od koi samo 30% ulozile oni se drugood nivnite roditeli) togas i vas roditelite ve skoluvale,pa do spalni se vi kupile pri zenidbi,i pak so poklon vi idat bidejki greota e kaj kerka da se ide prazni raci...a vecinta od vas parite od svadbata ( pola platena od vasi roditeli) gi ulozuvate vo kuka od svekorot i gi podigate niv oti neli kuka vi dale de. I ne i moj da.se.i negovi da se ako mi dojdat na krstevka,rodenden na dete so prazni race.( a znam deka imat) normalno deka i ke zameram i ke.pregovoram ne sum materalist ama koa mi ponizuvas dete sto bi molcela?
За делби имам видено од свекор и свекрва колку сакате и не сакате. И на двете деца платиле факултет, на ќерката дадоа поприлично голема сума за свадбата, кај синот ни 1/5 од тоа. Кај ќерката дадоа пари за опремување на станот, синот демек во иста куќа е, нема потреба. Кај ќерката кога одат, одат со полни торби за внучето ( не замерувам, нормално ќе си носат), за ова дома од синот еден пар чорапчина дали имаат купено. За секое утро киснато, лиснато, бурек и слично за појадок имаат, ама за една кашичка за бебето да донесат немаат. Не дека моето дете или јас и сопругот сме гладни и ни дошло до таа кашичка или бурек што би ни го купиле ама тука баш од такви постапки настанува раздор и меѓу децата, браќа/сестри и меѓу синови, снаи, свекор, свекрва. За некој месец кога ќе правиме крштевка која меѓу другото си ја плаќаме сами или роденден после тоа, за моето дете може да биде една куќа сме (различни спратови) нема потреба од подарок. За внучето од ќерката се носи цел багаж од колата со подароци.
Епа утре кога нема да можат и ќе им треба помош дали до доктор или да се зачисти или јадење, нека им донесат ќерката и зетот. Со дечко ми ова досега е исто. На неа свадба, подарок кујна каква сака, средно во Скопје, факултет приватен, уште влече од таму, на овој кутриот еден спрат па и сам си го средил со свои пари, а што е најжално не е ни негов на документ. Како може така деца да си делат, не ми е јасно. Сите збрки ги прават овие.
Нормална е почитта, и подароците се нормални. Ама ова не се нормални ситуации, бидејќи да беа, немаше на форумов да се пишува, туку секое семејство ќе имаше капацитети да си ги реши во четири очи. Мене од сето ова не ми е нормално да се преправам дека сум со некого во добри односи за да не ме оговараат комшиите и уште тие луѓе да ги викам на прослави, па после да се лутам зошто не ме почитувале ( ко демек и постојат шанси таквите луѓе поинаку да се однесуваат). Или откако ќе направат нешто што ќе ме увреди како личност, тогаш веќе никогаш нема да бидат дел од моето семејство, и секако нема да ги канам никаде, никогаш. Знаеш како викаат, fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me. Не знам зошто општо на луѓето им е страв да се дистанцираат од фамилија, па не може некој да ми ја пие крвта само затоа што ми е фамилија.
Епа ти ќе си знаеш да се поставиш уште во старт и да преминуваат граници, ти ќе им кажеш Стоп. Не дека заслужиле/не заслужиле, туку има работи кои човек сака/не сака да ги прави. Свеки моја дека е болна, очекуваше свекор ми да лежи со нозете на маса, ја да им готвам, чистам, зошто нели во иста куќа сме . Сега скоро ми рече "не ти текнува да дојдеш кујнава да ми ја избришеш, вц-то да ми го исчистиш". Ја и викам мене кој ми чисти, кој ми се нашол? Башка за што си мажена? Ама свекор ми неможел, он многу работел во животот. Ја си ја ставив на место, моите граници и ги кажав. Да видиш како може свекор и постела да смени и компири за манџа да си излупи. Па уште се осуди да ми рече "незнам ти како мислеше да живееш во куќава". Ама затоа ние сме делени, допирни точки немаме. И викам да живеев негде на друго место, кој ќе ти чистеше? Ќе си платев жена ми рече. Епа плати си и сега. Ако имаш нешто да кажеш ела со син ти ќе седнеме на маса, ќе си кажеш што очекувања имаш, ќе си кажеме со син ти што може он, што можам јас да се најдам, за другото барај си решение. И тука штама, нема дискусија, зошто знае дека син и нема да остави да биде се по нејзино. Само јас закаснив со поставување граници, па чат пат си јадам нервози, а ти уште пред време ги имаш согледано работите, среди си се што треба со време. Болни се за чистење, ама за први на оро по свадби и пешки по пола саат да одат о куќа до куќа на кафиња не се болни. Ајде марш
Се ти е кажано добро. И да, уште сега му кажувам на дечко ми дека јас ништо немам намера да трпам и не планирам да сум слугинка. Нема мајка тој, ама немам ни јас, така што како татко ми ќе се снаоѓа нека се снаоѓа и татко му. Префрла тој одвреме навреме, и сестра му ист памет носе како татко му, ама ќе си покажам заби на време за да не ми се качуваат на глава. Ако не бива, одам под кирија и деф.
Ааа и свеки ми рече го жалела свекор ми кога ќе умрела она, што ќе правел (читај меѓу редови тешко него, нели сам), ја и реков ко што може дедо ми на 80 и кусур години се' сам секој може. Ама на дедо ми лесно му било, тој цел живот лесна работа работел, свекор ми се мачел. И ко што и се случи еднаш да рече "да не ни беа ќерките ништо не правиме", ја и реков чим го жалиш, пушти го кај ќерка ти. Проблемот е што со мене неможе на крај да се излезе, по мое ќе е и крај. И сега си ќути и магично пак све може без мене. Не сум родена нечиј измеќар да сум.
Епа тоа јас сакам да кажам цело време, не треба да се замараш ако се циции, лоши луѓе, ако делат.. треба да си гледаме дома ние да сме раат, без нервози со деца, сопруг. А кругот секако се врти, ќе ве бараат и тие вас дури и порано од што мислите.
Баба ми има 4 внуци. Секој од нас над 30 некои близу 40, сите вработени, со партнери и сите добиваат 500ка за роденден (дури снаите и зетовците ) од кога памтам за себе. Знаете колку ни значат на нашите плати и трошоци? Ич, ама нема шанси да не ги земеш, стопати и е кажано чувај си ги. Не оправдувајте егоцентрици и лоши луѓе. Ако отидеше снаата на пензионирање со празни раце пуздер ќе ја направеа.