Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.116
    Не ми беше поентата да ти речам не се жали, туку онака уз муабет ти викам да не им се замараш, генерално. Се сеќавам, те читав.
    Не знам каква тине ситуацијата сега, дали ти се мешаат, ако да, сега ти е најлесно да пресечеш.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.978
    Допаѓања:
    45.683
    Не не, беше тоа момент на почетокот, потоа се разбравме и супер е до сега.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    107
    Имам една таква дома значи женава ќе пукне ако нешто не каже или не се замеша во нешто. Значи кажано и е 100 пати некој работи,џабе се е ум има разум нема. Ме интересира како успеваш да ја игнорираш? Јас воопшто не можам колку и да се трудам нерви ми кине само што ќе ја видам.

На Гладиоли, VDT2906, Erika.greeneyes и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    677
    Dobro jas citam za temava I nemozam edno nesto da svatam.Ako nekoj e popameten od mene neka me popravi.Znaci site go povtoruvaat toa istoto parite za kirija sto I gi davate ke si gi davate za vas stan.Jas bev I prasav zastanben kredit znaci:moras da imas UCESTVO od 9,10,15 iljadi evra zavisi koja banka,treba da nemas ni eden kredit zemeno cista da si vo poslednite 2 godini,plata minus nesmees da imas,posle treba OBAVEZNO zirant sto toa nikoj ne ti se nafaka da ti bide I plus zirantot treba da bide so visoki primanja I da bide cist po banki.Jas neznam dali postoi nekoj vo nasava zemja da nema kredit site imame.Epa sega nekoj neka mi objasni kade jas da gi najdam 10000 evra za ucestvo,zirant cist I so minimalnata moja plata mene koja banka ke mi dade kredit.Mislam deka dobro objasniv.Mnogu e lesno da kazes zemi si kredit I iskoci si I parite za kirija ke si go odplakas kreditot.

На Sunrise!!!, H.VAGA, x.Daisy.x и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    107
    Апсолутно се сложувам со тебе од таа причина трпиме заедница,сите ние знаеме што и како треба,но не сите можеме да си дозволиме станбен кредит,јас пак кој прашував можеше да се даде и помалку учество, меѓутоа станот ти го земаат под хипотека. Треба и мажот и жената да се со добри плати да си чист секаде,тешко дека некој на денешницава е чист. Секоја чест на поединци што успеале да си зимат кредит и да си го најдат мирот.

На Гладиоли и Cvekarka им се допаѓа ова.
  6. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    677
    Znaci I da si ti cist,zirant ti bara I toa I on da e cist.Kaj da najdam jas cist zirant a plus neznam jas koj bi se nematic za zirant na denesnicava.Pa sopstvenata majka bi te odbila jas ne bi bila nikomu iskreno 30-40 godini tebe nekoj ke ti bide zirant nema greska.Lesno e mnogu da kazes I jas znam da kazuvam ama treba da dozivees za da znaes.Pogotovo u nasevo drzavice so nasiov standard katastrofa.Na gazdaricata moja kerkai zema stanben kredit ama zenata bo mvr raboti I plus majkai zirant ama zenata ima dukan.I sekoj mesec rata za kredit I'm e 15000 ejjj pa toa se pari bre luge.Ajde ke gi dades I tie edna plata ke odi za kredit a smetki a dete ne e taka lesno.Ti I da I davas na svekrvata kirija sigurno 15000 ne davas

На Гладиоли и Anyshka им се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    А ти имаш таква свекрва?

На jelo, *Amethyst*, Mnik и 3 други им се допаѓа ова.
  8. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Јас не се срамнувам на ниво со навреди, а со свекрвата имам сосема коректен однос.
    Секој на страна.

9. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    677
    Zatoa imas korekten odnos zosto si na strana.Site sto se kako tebe go imaat se gledaat retko nemaat nekoja golema komunikacija I se e vo red.Zatoa nie imame problem poradi toa sto nemas kade a moras da bides so niv 24/7 tuka e problemot

На *Amethyst* и Anyshka им се допаѓа ова.
  10. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Отрпнав искрено и јас порано се нервирав и се објаснував ама со такви луѓе џабе. Никогаш и не сум и послушала совет ( зошто се некој бабини деветини кажува) па малце намали. Ама затоа се мора да искоментира. Ќе и речам да така е или воопшто не и одговорам и си терам свое.

На *Amethyst*, Гладиоли, Јова и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    Аха ок. Те прашав затоа што имаш спомнато мразење. Никој не вели дека синот треба да ја мрази мајката. Ама кога синот станува возрасен маж мислам дека родителите треба еден чекор да направат назад и да не му се мешаат во животот и да го третираат како дете. Нормално сега на прво место му се неговото семејство жена му и децата. Тоа е животен процес што тече.
    Не значи дека ако живеат во заедница треба да им се мешаат во животот и да им паметуваат околу децата.
    Јас ја разбирам членката пошто има жени(свекрви,што не можат да го прифатат тоа) и што не можеш никако да им докажеш нешто колку и да им кажуваш си тераат по свое па сопругот што да и прави сигурно не може да и го смени карактерот на мајка му на оваа возраст што е. А таа со своето однесување сама си го губи синот.
    Наместо сите да живеат среќно да си имаат почитување и мир. Кога вака прави мајката едноставно значи дека не го прифаќа изборот што го направил синот, и нормално нема да ја множи со нула.
    Зарем ако му е мајка секогаш е во право?
    Па нели чим ја одбрал каква таква нашол нешто во неа, треба и таа да ја прифати не е дојдена за неа туку за синот. Чим го прави најсреќен на свет. Треба да и биде мило.
    Ама најмногу кавги произлегуваат од тоа што свекрвата глуми некој шериф као ти ми дојде дома и јас ќе се понашам како индијанец ова е моја куќа,ќе правам што сакам.
    Им задземаш територија па и синот им го крадеш. Страшно. Пушти ги младите да живеат. Се понашаат ко никогаш да не биле млади.
    Ете и јас сум мајка никогаш не би и се мешала на ќерка ми во животот затоа што јас сум ја родила. Па сама сакав да ја родам ќерка ми не го бараше тоа од мене. И сега утре да и викам јас ехее за тебе се жртвував и сега ти вака и вака. Или ми должиш и слично.
    Зошто?? Како во амзово време од корист раѓале деца да им работат по нивите,на поле. Сега помодерно да ги финансираат. Па и тоа е корист. Јас никогаш нема на ќерка ми да и ја земам платата. А еве лично свекрва ми на децата нејзини вклучувајќи го и маж ми цели плати им ги земала. за што работеле тие за да ја финансираат, дали е тоа во ред?
    И дали е во ред да се меша секаде да се тутка и ред други работи не се во ред. Ама пак ќе речам потоа снаите не чинат снаите се криви.
    Лесно е од страна да се збори се додека да не даде господ да запознаеш таква личност.

На јolene, Gosh, MeowMeow и 14 други им се допаѓа ова.
  12. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Види Ерика, далеку од тоа дека оправдувам мешање, користољубие и нерви кинење.
    Потполно разбирам кое е и кое треба да биде примарно семејатво, затоа лично јас уште од старт бев со тој став дека само настрана, макар и оделе под кирија.

Но верувај ми дека како што има безосетни свекрви има исто толку и безосетни снаи, кои и од повеќе им е дадено и удоволено, па плукаат кај ќе стигнат, па прават и омрази и раздор меѓу мажот и братот/сестрата.
    Ниту една крајност не е во ред, затоа се знае дека настрана е најубаво.

На H.VAGA, tanjaaa и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  13. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    Точно има и такви снаи, не викам не.
    Самошто разликата е што свекрвите скоро секоја втора е таква. Ретко ги прифаќаат снаите. Пошто сакаат иста работа.

На Cvekarka и Anyshka им се допаѓа ова.
  14. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    677
    Razlikata vo godini e biten factor.
    A najbiten e toa sto oni bile sosema porazlicni snai od nas.Oni nemozat da svatat deka ova vreme so nivnoto vreme e sosema razlicno nemoze da se sporedi.A sto e najtragicno I oni bile "maltretirani"od svoite svekrvi I neznam zosto istoto go povtoruvaa

На *Amethyst*, VDT2906, NewLife и 2 други им се допаѓа ова.
  15. NewLife

NewLife Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    60
    Постов ќе биде долг, може и да го прескокнете, ама ако пишам, може малце полесно ќе ми биде па и да добијам совет.
    Моите ме учеле на почит, да бидам културна, фина со сите. Арно ама, затоа и често во животот сум погазена.
    Кога "избегав" од дома за мм, не планирано, сега при овој памет не би направила така, туку би ги убедила моите дека навистина сум заљубена и тој е вистинскиот, ама младост-лудост како рекле. И таа ноќ, наидовме на затворена врата со мм од страна на неговите, не не примија, не оставија на улица, па се снаоѓавме со кирии. И најјако, додека се снаоѓавме со месеци, на мм му бараа пари демек свекорот имал здравствени пробл.
    По некое време се убедија, и не викнаа да живееме со нив - моја најголема животна грешка, ПРИФАТИВ!

И тука почнува пеколот. Свекрвата почна секој ден од раб. да се јавува, еј зачисти во ходник, заборавив, зачисти во WC, заборавив. Добро, разбрав дека не заборава туку јас и сум играчка. Со маж и имаа проблеми, насилства, јас буквално плачев од жал.
    И тука им плаќавме кирија, плус купете некое сокче, купете цигари итн. Цело време им чистев, гости чекав, купував грицки, не можев да седнам, плус на раб.одев. Па по некое време почнаа како парите што ги даваме се малце, нека си одат - слушав се дереа по ходници.
    И ние моравме да си одиме, оти цело време караници. И замислете, дента кога си одевме, не испратија до стан и влегоа на сок, СРАМОТА, образ да се немало!
    Помина време, свеки се карала со маж и пак, и се тупна да живее со нас, без да ме праша мене, туку со син и се договорила. Пак молчев, скоро 2 месеца ја чував како кралица, земавме кредити за да и купиме мебел на госпоѓата и рееед други работи, оти на 60 год.и текнало да бега од маж.
    И поради нив до ден денес не можеме да излеземе од криза, и одложував да забременам, и ме навредуваа дека сум имала здравствен проблем.
    Еден ден и викам, шо направи, среди ли со маж ти? Ко ме нападна вербално, јас се тресев. Не можам да се расправам, слаба сум. И се врати по некој ден кај маж и, и со мене ко ништо да не било, ми праи лице до ден денес.
    Откако се породив, втор ден дома, она си ѕвони и си влегува кај нас, викам нареден пат јави се, и таа а зошто уште ми вика.
    Јас изморена, цела во хаос, очекувам поддршка, нов живот со бебе, не знам кај сум, она телефон на мм слушав збореа. Абе којзнае што испреврте, како да сум и рекла ич да не ми доаѓаш и маж ми оп, се смени. Не помага со бебе, по цела ноќ откако се роди бдеам сама над бебе. А ниту тие помогнале, абе 1 час во сите овие месеци да одморам и психички и физички. Си идат ретко на кафе, смеј се со мали ха ха ху ху, и си одат, на камера и слики секој ден мм им праќа..
    А за неправда, на јатрвата што ја даруваат секогаш повеќе од мене, да не зборам, не можам повеќе...
    Не сум материјалист, само сакам правда и човечност.

16. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    А маж ти каде е во цела оваа ситуација?

На Spidy, H.VAGA, Harper и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Нема да коментирам за свекор ти и свекрва ти, бидејќи не се омажи за нив, ме интересира каква иднина размислуваш да имаш со маж ти?
    Не треба маж ти да ти помага, затоа што тоа бебе не е на комшијата туку негово, треба да си се грижи за него. Како што ти се грижиш. И тоа не е само твоја обврска. Што ќе ти е маж ти? Што функција има?
    Пари носи? Извини, ама вакви лигуши од такт ме вадат. Ќе го направат детето и го тупосуваат на жената. Па и ти носиш пари и друг маж ќе ти носи пари. Тебе ти треба татко на твоето дете. Запамти го тоа. Нема да се грижи, цела дрвена покуќнина од глава ќе му ја искршам.
    Зошто се плашиш да разговараш со него?
    Зошто се доведувате во ситуација да трпите и да ќутите?

На crimson, Gosh, Cosmic Girl и 11 други им се допаѓа ова.
  18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.116
    Што и отвараш врата?
    Зошто ја прибираш дома?
    А маж ти е глуп што е глуп, љути се ако сакаш.

На Gosh, CameliaMiller, Cvekarka и 8 други им се допаѓа ова.
  19. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    4.920
    Не барај правда. Нема. Никогаш немало. Барај мир. Остави ги, како сакаат старите нека си прават. Ти гледај со сопругот да се договориш. Без карање. И јас многу големи проблеми имав со свекор и свекрва и мажот мој ми беше некаква поддршка, но дента кога искрено и отворено му реков дека не ја сакам неговата мајка и дека само сакам на раат да ме остави многу се промени се. Се сврте против мене и тој. Не реков дека ја мразам, туку дека не ја сакам. До пред тоа он бил на моја страна бидејќи мислел дека ги сакам неговите и се трудам да ги придобијам. Многу добро знам како ти е. И јас тогаш бев со бебе и мислев дека против цел свет се борам.

На Cosmic Girl, Cvekarka, *Amethyst* и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.172
    Настрана старите кои не се за оправдување, ти за да живееш животот раат, треба под хитно да си ги сведеш очекувањата на 0. Заборави дека сакаш човечност и правда, нема да го добиеш тоа никогаш според тоа како ги опишуваш луѓето, ќе трошиш енергија цел живот на тоа што ти мислиш дека е коректно и фер? Не вреди едноставно. А за маж ти и неговото однесување, и вас тројцата како примарно семејство, ти пишаа другите, со таа ситуација треба посериозно да се позанимаваш бидејќи тоа е најголемиот проблем.

На Harper, Cvekarka, VDT2906 и 3 други им се допаѓа ова.