Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Види да не ме сфатиш погрешно. Не ти велам мазохист да станеш. Ама сфатив дека пред маж не треба многу искреност и искажување чувства. Кога искажував незадоволство во неговите очи изгледав како постојано да се жалам и да сум вечно незадоволна. Немаат мажите капацитет за тоа. Не сфаќаат. Искрено подобро ич да не му чуе, треба и ние така и многу работи ќе бидат поинаку.

Едноставно, со свекрвата игнорирај,а со мажот бирај зборови, дипломатски. Сеа детето ми е поголемо, и ручек си правам, и кога можам си средувам, не ме занима што прават старите. Некој краток муабет околу детето и толку. Ако го побараат го носам на чување.

Дај малку време на работите. Јас додека тупкав нозе ништо не направив, сама себе се повредив и се карав со мажот. По некое време сам си виде. Му требаа пари НА ЗАЕМ побара од мајка му, имала ама не давала, ги чувала за свадба на золвата. Ти и велиш ќе вратиме за брзо, а не.. золвата не знаеме кога ќе се мажи. Еве после 2 год уште не е мажена, си земавме кредит од банка кај и да е ќе го вратиме. Понатаму, маж ми си заработи од свекрвата критики околу негов карактер, му се мешаше во нешто приватно, и ете си ја виде. Сега он ја дистанцира. Порано извештајот од платата долу го оставаше, да видат колку зел. Сега такво нешто не прави, сам си виде како стојат работите, ама требаше време.

2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Браво!! Многу убаво кажано :clap: .
    Мајка ми цело време ми зборуваше дека на маж не се кажува се. Шо и да правиш, направи без да дознае. И во право била.

3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Затоа што тие и помогнале кога била во најголемите го*на, на пример?
    Никој не очекува ништо, ама штом веќе гувее таму стално, нека се најде при рака некогаш.
    Ако не, гужви по дома на никој не му требаат.

Gosh, jelo, Harper and 6 others like this.
  4. Mnik

Mnik Популарен член

Види многу убаво те разбирам. Јас од искуство со мајка му на бившиот (по незнам кој пат ја спомнувам, ама многу ја сакав), мислев дека ќе живеам со идната свекрва исто ко со неа. Значи на одмори одевме со нив, еднаш и спиев со неа, мерак ми беше по кафани да си шетаме, бившиот беше на работа во странство, јас внуците и ги земав од кај брат му и ги носев да ги чува, се разболи, јас и пеглав алишта, ја мачкав после бањање со креми, значи и ден денес плачам за неа и последните нејзини зборови кон мене "премногу те сакам, ама не си за овој мој син". Башка сите работи што ги правеше за мене, лично она. А немала убав однос со свекрва и, дури одкога умре, јас од свекрва и' дознав, не од неа.
    Е вака мислев дека ќе ми биде и со оваа овде. Допирни точки бре немаат. Јас на почетокот се што ќе купев за мајка ми и за свеки купував. Дедо ми ни подели на сите пари по 150.000 иако и е татко на мајка ми, ја земав и на двете по 50 еур им дадов, после на свеки и јакна и купивме, ни беше жал немала. Јас јакна од Waikiki oд 2500 носев, за неа јакна од 7000. Ако, нека. И еден куп други работи. И? Дојде ред да ми каже "незнам ти каква замисла имаше, како мислеше да живееш во куќава". Јас и мм сами спратов си го кренавме, она ќе се дурли зошто не сме рачунале како да сме во заедница? Не сум сакала да ја перам, не сум сакала слава и да и превземам. Ќе ми убедува дете со неа да спиело, секое гледање истото. Дали си заслужила прво запрашај се. Нек се носи.

Oneo, Victorian, Malesia and 10 others like this.
  5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Кажував еднаш, имав колешка постара и она ги бираше девојките на синчето. Син и раскина со девојката , бидејќи според неа не им била на ниво.
    Син и е уште сам.
    Побогу битна е среќата на детето, не тебе дали ти се допаѓа некоја, син ти ќе живее и спие со неа, не ти.
    На почетокот јас мислев дека се супер моиве свекор и свекрва, ама откако живееш во исти двор и секој ден ги гледаш и комуникација, се менуваат некои работи. Затоа комуникација по потреба, почит и толку.
    Најбитно подршка од маж, зашто да не де лажеме не се слепи , знаат и свесни се какви родители имаат.
    Оставете маж да се замара со нив. Дистанца од ваша страна и не си губете здравје.
    Заедница не е лесно, растена сум во заедница, знам како било со мајка ми.
    Незнам зашто ама голем број на свекрви дали им е тешко да сфатат дека синот има сега семејство, дали имаат потреба да се над сите со команди и да е по нивно или незнам што е ама реткииии се тие кои сето ова го сфаќаат и имаат некој нормален однос.

6. NewLife

NewLife Активен член

Па тоа и си викам, кога тие се во тесно, мм трча, а кога ние сме во тесно (скоро секогаш, и тоа поради нив), ги нема. Па кај трпев толку долго, ќе почекам иште малце и знам дека се ќе излезе на виделина.

7. NewLife

NewLife Активен член

Исто значи, толку се грижиш за еден човек, и на крај ти враќа со лошо. Ја терав да се средува, и покрај несогласувањата со маж и, и давав мотив да живее, ја фенирав, и комбинирав облеки, и ги пеглав, понекогаш и го триев грбот кога се бањаше, откако ќе излезеше од соба во која како бобма да паднала и си се затвораше со денови кога беше нерасположена и не готвеше, само на работа одеше, и ја средував целосно, и, што добив? Ништо :@
    Јатрвата, која ја сакам искрено, заврши матура, и дадоа 100€ и златен прстен, јас дипломирав, мене 50$. Ама зошто? Оти со нејзиното семејство комуницираат, и да бидат пофалени пред цел град, а со моите не, и ај ќе поминеме лесно со оваа, ама и од улица да ме земаа, ќе бев повеќе почитувана. И ред други подароци, па ај доста е, фала ви на сите што ме ислушавте и посоветувавте, ми значи! :l:

Cvekarka, ZAHRA, *Amethyst* and 2 others like this.
  8. Mnik

Mnik Популарен член

Нема проблем, во секое време. Затоа и постои темава и да не добиеш некој совет, доволно е што постои место каде што можеш да се искажеш и колку толку да ти олесни. Ако ти е за утеха, ја сум аждаја, не давам "а" да ми се рече, а и мм целосно е покрај мене, па пак сум редовен мрчатор и посетител. :devil::rofl:

BellaBibi, Cvekarka, ZAHRA and 4 others like this.
  9. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Јас пак мислев само мојата свекрва била таква. Ама ги имало еден куп. Опседнати со синчето. И не само околу синот. Се во животот она да биде прва да биде застапена се таа да знае. За секој ден се што прави син и. Да биде застапена во секое негово секојдневие.
    Па и каде што и не и е место се меша се тутка.
    Како на пример кога правевме крштевка јас со маж ми зборувам за сликите да се земат. Таа пред мене се јавила кај фотографот.
    Јас велам со попот да се прави муабет, и за ресторанот. Оп пак таа се јавила договарала.
    Маж ми и збори женава не знам намерно прави мене да ме нервира? Или не знам што е. Не знам на олку игнорирање од маж ми ставање граница. Како не може да прифати дека веќе он си има свое семејство не може таа да се плетка да кажува што како. Бог да чува со луѓе со ваков карактер прв пат запознавам ваква жена.
    И колку ми љубомори мене. На маж ми му плачеше му збореше дека се сменил ја разочарал како син. Се за мене гледал и за ќерка ми. За нив не и слични глупости за манипулирање. Дека мене нон стоп ме бранел не оставал ни збор да се каже за мене. Нив не ги сакал.
    Не ти е гајле како сум ти звонам не ми креваш. Може умирам ти нема слушалка да кренеш. Маж ми и вика сум спиел што толку галама. Не ти вака ти така,јас мајка сум ти.
    Каква мајка го прави ова???
    Да го нервира сопствениот син. И апсолутно ништо и немам ни речено ни згрешено му зборела за мене ама лаги невистини, не знам како не и е срам ама не и успеало добила црвен картон од маж ми.
    Маж ми вика јас не сум слеп гледам и знам што е точно што не. И знам кога некој ме лаже.
    И мене и ден денес ми прави лице а јас се знам.
    Значи колку мојата свекрва не верувам дека толку терсене жена постои.
    Самошто еве толку години не ми рекла ни А директно. Најмногу што се плаши од маж ми да ми рече нешто.
    Иначе олку како што е лоша да беше друг маж којзнае што се ќе ми збореше. Пробува да ме нервира со врткањето околу маж ми. Пример нон стоп го вика да одат сами да пазарат а јас да седам дома со свекор ми.
    Или за секаде со него сака а маж ми за секаде ја одбива и кажува да оди со свекор ми. Или дека со мене ќе излезе дај ми пари што треба да ви земам. и на олку игнорирање и кажување таа пак продолжува. Ама не како претходно изгледа полека почна да се помирува по малце не скроз де хехех.
    Можам роман да напишам за неа.
    Иако не очекувам да ме сака ама барем да го остави синот да живее среќно. Гледа дека се сакаме убаво ни е.
    Не знам од каде олкава посесивност на мајките на машки деца.
    Плус свекрвата истиве глупости и ги правела се плаче од неа и ден денес а таа истото го прави.
    А да не зборам за тоа што нема никаква култура а се прави модерна дека е. А влегува без да тропа. Додека не ја потбрав убаво. Ехе па околу ќерка ми се замислуваше мајка а не баба. Долга и широка е за ваква жена.
    Да не откривам премногу детали.
    Среќа што маж ми ја гледа каква е. Искрено и жал ми е за него. Сепак мајка му е. Наместо да си имаме сите еден нормален однос. Со поставени граници и почитување на туѓа приватност. Таа се понаша како дете што му ја зеле играчката.

10. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Luge jas navistina neznam sto poveke da se kaze na temava.Davam podrska na site sto imaat problem so svekrivite .Kolku I da I'm ugoduvame nikogas nema da bideme dobro.Jas istoto kako tebe nemala pizami eve,nemala gaki eve nemala maica eve za se eve.Na doktori ja nosev,apcinjata I gi zimam se I ugoduvav se na majkami tolku ne sum I ugoduvala.I na krej sega na 8mi juni na kerkami I bese polumatura.I gospogata zosto deteto imalo frizura sminka fustan I smetalo.Sum go rasipuvala deteto ke stanelo orospija ista kako mene.Stana I nakaj mene samar da mi zalepi ejjj na denot na polumaturata.Jas srekna radosna edno vnuce ima I ona najde bas toj den da se rasprava so mene I da ni go unisti denot.Pa sto poveke jas da kazam neznam ako nekoj znae neka mi kaze zosto jas navistina neznam.Izvinete moze zamaram ama nemam na kogo da kazam a tuka mi se moze hahah se da si kazam

Snowflake92 likes this.
  11. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Зошто ги тинтрате толку свекрвите како да ви се мајки? Мажите ги тинтраат вашите татковци така?
    Подобро дистанца, отколку џигерот да ви го јадат после.
    Човечки е да ви се врати со иста мера, ама ако не се враќа, не треба да продолжите да исполнувате нечиви хирови. Притоа се заборавате кој сте, а и да се вреднувате и цените.
    Не сте должни никому ништо, затоа што и вие потекнувате од некаде. Не сте собрани од улица.
    Секогаш велам, колку повеќе се приближуваш кон некој човек, толку повеќе ќе ги дознае твоите слабости и ќе те користи.
    Јас си се држам на дистанца, само што мојата свекрва не сфаќа, па се обидува да ми се приближи, а со тоа не си прави услуга на себе. Си има син, јас си имам мајка. Ниту ми е должна, ниту сум и јас должна за нешто. Секој према своја фамилија ориентиран, но си ги почитуваме семејствата од кои потекнуваме.
    Таа жена ниту ме родила, ниту била покрај мене во детството, ниту ме хранела, играла, тешела кога ќе паднам, едуцирала, помагала, ништо. Зошто да се чувствувам дожна за нешто? Без разлика дали се работи за живеење во заедница или не.
    Веќе кога се живее во заедница, обврските треба да се поделат, а не целосно да се предадат на новата снаа. Зошто на синот не се префрлат? Или па жени сме, ние треба да готвиме, чистиме, переме, деца да гледаме, пазаруваме, работиме и згора и свекорот и свекрвата да ги гледаме. А мажот што?
    Мој совет, секогаш пред брак дискутирајте ги овие работи без разлика каков ќе ви биде имотниот статус.
    Има назад, ама е потешко кога имаш товар.
    И запомнете, свекрва не е ваша мајка, ниту другарка, ниту работодавец. Таа е мајка на вашиот сопруг. Толку.

Sunrise!!!, Gosh, *Amethyst* and 25 others like this.
  12. NewLife

NewLife Активен член

Па и на мојата свекрва, свекрва и божем и правела проблеми, а јас живеев и со двете, се уште беше жива и имав среќа да ја запознаам, и би сакала таа мене да ми беше свекрва, толку разумна жена.
    @Cvekarka па оваа твојава ја претерала, дури и физички да нападне, леле ;(
    абе слободно нека си се гледаат и дружат со синовите, никој не им забранува, ако се ожениле, не е крај на свет, еве мојата на 3 мин. од нас живее, кој би забранил, тоа е лудо, ама тоа е, не знам лудоста нивна до каде може да стигне...

Erika.greeneyes likes this.
  13. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Требало и да и ја дадеш сметката да плати за порциите и се останато. Не знам кажи и еве ти организираше се ти плати си. Господе боже што не ќе слушне човек, ова е рамно на монструм мајка.
    Јас пак ќе сум замерувала ситници за свекрвами, па јас сум имала подвижно злато дома. Ние со мм кога и да не слушне нешто да се скараме секогаш е на моја страна без разлика дали сум во право јас или не. Никогаш не се смешала да наредува или пак да го врти против мене. Жив човек има маани, ама ова што го читам се запрепастувам, и мајка ми е свекрва и никогаш вакви проблеми немала снаа ми. Живо ме интересира дали свекрвиве се во години или ова го прават и млади свекрви?

Ало свекрви ако читате тука, животот на син ви го загрозувате.

Мајка ми имаше такви свекор и свекрва - да дуваш и да бегаш. Баба ми сега се смени последниве години, ама дедо ми беше ѓавол. Татко ми му нарачуваше храна кога баба ми легна во кревет, и знаете што му викаше? Пробај прво ти да видам да не случајно сакаш да ме отруеш. На некои 4-5 дена пред да почини ја тепаше баба ми со стап а таа неподвижна во кревет. Господе прости ми ама многу мразам такви луѓе како него што во се се мешаат, поради тие кавги јас и брат ми немаме трпение за ништо вакво, од мали растени во немир. Татко ми исто растен со страв од овој што ни името несакам да му го спомнам и никогаш глас не повишил или пази боже да проба да се отсели од куќата. А беа различен спрат и делени скроз, сметки за сите плаќаа моите.
    Нека, господ му ги скрати маките на моите и почина дента кога требаше да си земам 40 дена и да одиме на ручек кај мајка ми. Зарекната бев дека нема да идам ни свеќа да запалам ни па на погреб да му појдам и господ ги нареди коцките да не одам. Сега точно кога треба годишен помен, имаме закажано свадба на истиот ден, не ни помислив на тоа кога резервиравме термин, голем е господ ме усреќи да не си го погазам зборот. Баба ми е жива и замислете ја гледа мајками како бебе, ја капи и средува се околу незе, татко ми ја храни и носи апчиња. Ајде барем заслужи со тоа што се смени ако заборавиме што и правела на мајками кога била млада.

Се ежам какви се не жени го користат зборот мајка

14. Ljubova

Ljubova Истакнат член

А извини, за кого друг, освен за тебе и ќерка ВИ, треба да гледа???

Класична манипулација на емоции.

Страшно. Јака ти душа.

MeowMeow, *Amethyst*, jelo and 5 others like this.
  15. Ljubova

Ljubova Истакнат член

А маж ти како изреагира на ова?

jacqueline.s likes this.
  16. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Он не ни знае.Не му кажав прво поради тоа што беше полуматура на ќерками несакав да го мешам и него.А искрено се плашам од неговата реакција јас мислам дека ке ја задави ако дознае.Верувај ми ќе ја задави

17. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Онда нека ја задави. Ќе уживам у погледот. Ало жено што се правиш мачител?? Него ќе го штедиш, а мајка му е, а ти ќе собираш стресови. Кажи му одма и бриши тоа гомно од животот. Немаш сверква.

Gosh, Luna91, *Amethyst* and 5 others like this.
  18. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Јас и така ја немам од дамна.А за ов незнам дали треба да му кажам верувај многу ќе се искомплицира работата верувај си го знам мажот.Лошо ќе биде.Верувај дека немислам по затвори да трчам

19. NewLife

NewLife Активен член

Боже, од лошо полошо (wtf)

Bebetoo likes this.
  20. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Јас би му кажала. И нека е енде засекогаш. Ни полуматура, ни ку*ац, ни палац со очи ќе види. Уште помалце внуката. А маж ти ќе седнеш ќе си го обработиш прво убаво, па ќе му кажеш.

*Amethyst* likes this.