Не е потсмевање ниту за тебе зборев, искрено те немам приметено во темава и поима немам какви ти се околностите. Не е триење сол, туку е некогаш потребен реален муабет, не можеш да очекуваш, и ете ти не очекуваш. И да треба да живееш со свекрва ти пак нема да очекуваш, оти тоа е до карактер, нема врска со пари. Никој не вика дека е ок да те малтрерира некој физички и вербално, ама очекувања дека едно семејство ќе си го подреди животот на твоето семејство е нереално, па затоа доаѓа до фрустрации, оти секој си тегне кон своето. Што побрзо луѓето сфатат дека никој ништо не им е должен, а и дека заедница ќе биде најтежок компромис што ќе го направат, толку помалку фрустрации ќе има. И тој краток период кај мајка му не ми беше по ќеиф, ама таква беше ситуацијата и просто одбивав на глупост и не очекував да се смени таа и да прави по мое и моја замисла. Ни од мајка ми не би очекувала. Оттаму е муабетот - ако не ти чини запршкава снаоѓај си се. Оти ако не си во состојба да создадеш подобро, прифаќаш тоа што ти се дава. И можеме да збориме сега за стари што не сакаат младиве да се одделат, ама да имаат можност младиве и да сакаат, џабе се желбите на старите, пошто, како што рековме - секој треба своето примарно семејство да си го гледа најпрво.
Камелија чинам на темава пишуваше дека со 300 евра кирија плаќа и себе се исхранува и мачки гледа и пуши и сметки плаќа и троши како да зема 3000 евра. Така што или математиката и е слаба страна или зема повеќе плата отколку што знае и мисли или е монах што медитира за да не јаде и не пие, друго нема. Не би рекла дека дадената сума за кирија и е релевантна.
И мене би ми било жал, ама ме погодува ако не добијам разбирање и ме фрустрира. Во мојот живот сите, и роднини и пријатели, прифатиле, не викам дека сите разбираат, разбираат тие што исто имаат и се чувствуваат кон животните. Пази, на оваа возраст сум реткост што нема деца, но во мое опкружување имаат речиси сите. Па ете не живеам сама на светот, трудната другарка нон стоп е тука и постариот мачор тотално е свесен дека има друго битие во неа Се смени кон неа, понежно си игра итн. Луѓето што ме прифаќаат, ги прифаќам и јас. Што сакаат нека прават со своите животи, едноставно взаемно се почитуваш дека не сме исти, немаме исти приоритети ниту пак има потреба да имаме.
Ама има и договор. Пишува 12000, седнуваш со газдата, викаш, јас ќе бидам тука најмалку година. Не сум студент да правам журки исе да ти искршам, ниту да си одам у јуни. Плаќам цела година, дај ми за 10000. И добиваш. Тоа е преговарање.
Samo kje pısam deka moıte ızdravaat dve kukjı ednata cela 150e so dve kupatıla, drugata 100e po sprat. Opremenı ful. E sega ne e Centar tuku Caır.. no ako e nekoj epten vo tesno moze da se najde. Ima ı mn stanovı po 150e vo moja okolına sto se ızdavaat.
Jas pisav za privatna gradinka...jas nemam deca pisev za moj krug luge...koi zaradi toa sto na Milanka,Trajanka I Stojanka decata odat vo privatna gradinka mora I nejnoto... a pritoa sveki I e doma a nejna bratucetka ucitelka vo drzavna gradinka ( mozat mesto da dobijat) ama ne kako toa nejnoto da e podolu od na komsitee...a pritoa sveki im plake smetki,sveki im gotve ama ete na sveki zainaet nema dete da dade da cuva makar ona samo kredite da obnovuva...e istata takva za sveki se najloso zbori I krivo I e sto maz I ne ja podrzuva... Zatoa jas spomnav privatna gradinka deka ne bi plakala koga ne bi imala dovopno uslovi
Ама кога немаш, тоа е. Не трпиш патријархално семејство. Имаш гласен секс. Никој не ти фаќа гаќи. Не ти прави никој проблем. Готвиш кога сакаш, шеташ гола, спиеш кога ти е ќеиф... Плаќаш за слободата. Одиш со другарки до 3 сабајле, не треба отчет на свекрва да даваш. Оставаш алишта да се сушат три дена без да ти е срам. И ќе и речат дека лаже. И кога ќе стави линкови, ќе речат мебелот не им е убав, на свекрвата поубав мебелот бил.
Океј,ама нас месечно трошоците не ни се 500 евра.Скоро 1000 се,со тоа што 250 кирија,скоро 200 сметки(зимава),200 храна и плус превоз до работа и назад по 18км дневно а некогаш и по два пати во денот оди до работа.Не е само да преживееш.
Ме немаш приметено во темава оти не пишувам. Свекрва ми нит ја гледам, нит ја слушам, ниту имам што да се пожалам од нејзе. Не ми е во ред тоа 'ако не ти чини запршкава снаоѓај си се'. Штом јас, ти, некој трет се нафатил на заедница, очекувам да има комуникација и толеранција од сите членови на заедницата. Дека ќе има нервози и проблеми, ќе има, бидејќи пред сѐ генерацискиот јаз си го прави своето, ама на секоја реална примедба од снаа кон свекорите (хипотетички дека пуши во просторија кај шо спие новороденче) не може одговорот да е 'ако не ти одговара, ја гледаш вратата. Ти си дојденка, ќе ќутиш и трпиш'. Не, за доброто на сите, сите ќе правиме компромиси и ќе толерираме одредени работи и ќе правиме работи шо не ни се по кеиф или нема да правиме нешто шо ни е по кеиф само за да има мир во заедницата. Особено па за такви банални работи како пушење цигари, миење раце или било шо шо загрозува здравје на бебе/дете јас очекувам и некој од улица од култура да го направи за било кое дете, а не пак баба/дедо. На крајот на денот, мажите се тие шо се на средина и шо мораат да го прават балансот во заедницата кај неразумни луѓе. Ама па дека ако тој не е способен да се оддели од сукњата на мама на 45 години дека ќе го натера жена му да се тргнат на страна и сите пари на светов да ги имаат, нема. И џабе е тука да делиме совети 'тргнете се на страна', кога тоа би значело разведи се. А ко шо гледаме не се разведуваат ни изневерени, ни физички малтретирани, а не пак за ова. Останува или да ги одминиме или да им дадеме конструктивен совет, ако постои или барем поддршка и разбирање.
Чисто си правиме муабет. Што имаш против некој друг да живее во заедница и да се пожали за проблеми? Сигурно и ти носиш некои проблеми, кои за мене се веднаш решливи, па дали би ти било во ред, не да ти помогнам, не да те советувам, туку да те навредувам за твоите постапки што си сметала дека се правилни? Што мислиш дека ќе постигнеш? Се чувствуваш ли подобро кога се потсмеваш со туѓ несреќен живот? И треба под кирија да одат. Нека одат, плати им. Бидејќи они не знаат како тебе да раководат со финансии. Еве не навредувај, помогни. Биди поголем човек од сите.
Првата поддршка знаеш која е? Превенција. Да не си ги воспитаат ќерките за такви мамини да се мажат. Или немажената 20 годишна што сега не' чита, да опули очи и да не лета, оти после е многу потешко. Втората поддршка е КОМПРОМИС. Нема да пушат кај што е бебево, ама поназад една пишуваше зашто на нивниот спрат пушеле (посебен нели) бабата и дедото, и тоа кога не е детето доле. Извини, каква поддршка? Горе нејќе да се качуваат да го чуваат, доле нејќе да пушат и кога не го чуваат, епа извини ама... секако дека не и' тераат ќеифот. И место да се замислиш аха, ок, свесни се дека кога е детево кај нив не пушат внатре, ти ќе се фокусираш ама зооооошто не престанат воопшто. Оти не сакаат, како што не сакаш ти кај тебе да се пуши, да се качуваат горе да пушат или да пушат дур чуваат дете, ок, ама 24/7 да живеат по твои желби не бива. Или имаат куче, ама ти се гадиш од куче, највеќе што можеш да бараш е да не ти влага во соба, не можеш да бараш да го исфрлат, оти така сакаат да живеат и тоа е тоа. Или шознам, чуваат друго внуче, да се лутиш оти го чуваат, а ти сакаш да не доаѓа секој ден, итн. Компромис е да се откажеш од нешто за нешто, а за да не плаќаш кирија и да не броиш денарчиња, се откажуваш од раатот и организација на животот по твоја мерка. Буквално не се, ист ваков стан поблиску до работа е 12 000 денари. Значи поблиску до Центар од што сум сега. Што значи дека треба да побарате стан со централно греење ако сте во Скопје, премногу е тоа за греење само. За 40м2 плаќам 1300-1400 денари, ама на парно. Кога веќе си под кирија не си отежнувај, може ќе живееш во помал стан, ама барем нема толку само на греење и гориво да даваш.
Па тоа ти викам, ако секако мораш под кирија, барем оди некаде кај што ќе си олесниш. Вака ем нема парно, ем ви е далеку работата, си отежнувате непотребно. Следно кога ќе се селам ќе се преселам поблиску до работа, може ќе биде поскапа киријата малку, ама ќе намалам трошок на гориво или ќе бидам доволно блиску за пешки.