Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Точно, зависи од примања, не од државно/приватно.

Помина тоа :) Носител на кредит е тој со поголеми примања, наназад 12 месеци.

Ако работиш за минималец државно, баш им е гајле. Да останев на старо раб. место ќе работев за минималец моментално, оти последен пат ја рамнеа платата кога минималец беше 12 000. Од тогаш не ја рамнеа, што значи да бев таму, и да барав кредит, ќе бев далеку понекредитоспособна него приватњак што зема 30 000 пример.

jacqueline.s likes this.
  2. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Oстај, ги лажат свекрвите за да не им избегаат од куќи :D На кој ќе се изживува после свекрвица, хах

Noemi and CameliaMiller like this.
  3. Mnik

Mnik Популарен член

Да, да, баш за мајка ми лошо кажувам. Што ако ми е мајка? Не сум мамино ќерче, само свеки да не чини, мајка ми цвеќе да е. Ама не е тоа тема.

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Не ти треба жирант за стамбена кредит. Туку станот се става под хипотека.

5. Mnik

Mnik Популарен член

Се празни цела држава, Скопје не е изоставено. Само што таму не се осеќа толку и им е олеснително, зошто пола држава е во Скопје. Од Нова година до сега, 3 парови (од Скопје) со деца знам што си отидоа во Германија. Пола од другаркиве со кои комуницирам планираат да си одат. Не е лесно, ама поарно ќе плаќаат кирија во странство отколку овде станбени цел живот. Во Швајцарија кредит да земеш е смешна каматата, да не грешам ама дали околу 2% камата имаат. Еве вујко му на мм си зема таму кредит, овде куќата тип топ ја реновира, од мермери, до кујна со најскапи материјали, дворот го среди цел.
    А ќе го врати, ти вика, не го осеќам, смешна сума е.

Gosh, Anyshka and Adidas888 like this.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Треба кокредитобарател, доколку не се исполнуваат условите едниот да го покрива цел износ. Хипотеката на стан купен на старо е 130% од износот на кредитот и тоа колку ќе ти ја проценат проценители од Банката. Не колку мислиш дека вреди. Со станови во градба со кои банка има потпишано договор е друго. Тука се плаќа учество до мин 20% а останатото е кредит и нормално станот под хипотека.
    И да, сега се гледа буквално цела кредитна историја на клинетот. Како си враќал, во која ризична категорија си буквално се. Од минус на сметка, до картици до се. Така да ако во изминати 3 години немате чисто досие, а можете да си проверите онлајн на македонско кредитно друштво, многу потешко ќр добиете не само стамбен туку и потрошувачки кредит.

Одвојувањето од папочната врпца на синчето на мама е далеку потешка од земање кредит.

simoncelicius and Cka like this.
  7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Све знам, го поминав :)
    Затоа си давам за право да пишувам.
    Една плата на рата одеше точно. Мм барател, јас кокредито барател, стан во градба. Тешко беше ДА, заврши ДА, СВОЈ НА СВОЕ ДА.
    Никого не омаловажува, кој како си замислил така нека прави. Само точни факти треба да се пишуваат.

Noemi, haruki and nena2010 like this.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ама мирот.. нема цена.

butterfly_91, irena.1 and Cosmic Girl like this.
  9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Абе се убаво тоа шо пишувате за кредити, за станови... ама повеќето и немаат доверба до толку во мажот па за да се почне таков процес, мислам читате се шо се пишува низ темиве нели?

Anyshka and nena2010 like this.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

За жал така е.. ама имаат доверба илјадници ерва да фукнат на спрат во куќа која е на свекорот..

11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

А, па довербата во свекрвата што им носи... :rofl:

nena2010 and Adidas888 like this.
  12. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ма треба како во америка закон бре, ако дојде до развод, жената ги задржува куќата, колата, децата и кучето. Мажот може да си ја земе свекрвата. :D е да видиме тогаш дали така ќе праат

13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Да бидеме реални: колку кошта една свадба? 10.000 евра сигурно така? Е па еве ви бе учество за стан. Наместо свадби, фешти, чуда врагови со 300 гости, направете една скромна интимна веселба, парите вложете ги за ваша иднина.. а не зимаат кредити за свадби, опа иха 1 ден, и после во детската на мажот.. е не оди така дечки

14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Тоа е точно. Но се повеќе луѓе не ни праат свадби денеска, само на матично и толку. Џабе се зборува кредити од 20 000е од 50 000е , кога некој нема ни 200 во џеб а мора да ги нарани децата.

Anyshka likes this.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Хахаха би се изненадила што се се прави денес...

simoncelicius likes this.
  16. Cka

Cka Форумски идол

И свадбата им ја плаќа свекрвата, а она сака кога дава пари сите да видат. Ако им ги даде така без одење по невеста, без черешна се корен корнеше, нема да знае никој дека свадба направила. Ретко кои сами направиле свадби. А парите од свадба многу често се за да се покрие трошокот за самата свадба.

haruki, nena2010 and jacqueline.s like this.
  17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Море прават свадби и тоа огромни. И тоа многу шо ги знам зетовите во Солун се дотеруваа, невестите по неколку стотици евра за изнајмување фустан, музиката изгор, декорација, торти по вртоглави суми. Сега дури по најново по 3 веселби огромни, еднаш за веридба, еднаш за регистрација, па башка прават венчавка. Мора комшиите да видат раскош, срамота е ако не правиш голема свадба, шо ќе речат комшии, роднини. Па фризури, шминки, невестински по илјадници денари.

VDT2906 and nena2010 like this.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Е па дека не заработиле затоа. Мене ни на сон не ми се даваат толку пари на свадба. Онлајн да можам би се венчала.

19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Папочна врпца не се кине со купување дом ако е синко или керка е патолошки врзан со свркрва или мајка.
    Имам такви во фамилија,купија куќа од град во село :| ама синко за се консултира со мајка прво,па единец на мајка.:inlove:
    Жена му пукна од нервози што се со неа договара.
    Па и ако свекрва не ги чепка гаќите на снаата,ама чепка се друго кај што не и е место.
    Затоа не значи ништо.
    Ние веќе имам пишано живееме во заедничка куќа на посебен спрат 20 год и супер си живееме со свекрва ми,мм не е мамино синче па со мајка му има коректен однос и се гледа еднаш неделно.
    Многу поретко од братучед му кој отиде на село ама секој ден е зависен од мајка.(facepalm)
    Благодарение што живееме тука купивме уште еден стан без кредити.
    Значи што требаше да земеме кредит и да се натовариме со камати и хипотеки,децава одмор д ане видат ни летен ни зимски ,а спрат од 120 квадрати да стои празен ,а родителите на мм прекрасни луѓе само со единствена мана што му се родители од кој треба да “бегаме” ко што пишувате.

Да не заборавиме само имотот на кредит е твој кога ке ј исплатиш последната рата и се тргне хипотеката.
    А зошто тоа тебе те засега каква свадба направиле.:?:
    Кој како сака и може си прави.
    И зошто мора да направат сами свадба?!
    Јас на моите ќерки ќе им ги плтам свадбите,зошто да не?
    Па немам 100 деца,нормално дека и свадба ќе им платам и имот ке им дадам.
    Подобро тоа отколку кредит во наследство да им оставам.

simoncelicius, Oneo, jelo and 12 others like this.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Ама тоа сме ние. Јас веќе барам стан за детето за да биде само од 18. Ние ќе платиме, она ќе живее. Ако имам и свадба ако сака да прави со 200 гости за успехот, ќе платам. Ама ако нема кај да живее, зар ќе и речам јас, ау свадба да правиме?! Па живеј со свекрва, пери гаќи не свекор и девер? Не. Ама има такви. Побитна е свадбата. Еве види колку знаеш што правеле свадби со по 200 луѓе, а живеат у собата на мажот?
    Отворете темите за свадба да видите за што имаат пари, а за што немаат.