@Cosmi си имала среќа да имаш нормални, ама ете овде кукаат од свекрвите а не преземаат ништо.. тоа е разликата. Не е по дифолт ако е свекрва дека е вештица. Ама да кукаш и да се жалиш, животот пекол да ти е, а живееш под нивно и не се ни трудиш да смениш? Тоа за мене не е нормално.
Абе кога ќе сватите дека никој од овде што пишува (чест на исклучоци) и во брачни совети не планира да смени ништо него само си го користат ова како издувен вентил? На секој медец дена истата полемика овде и таму. Сите знаеме кои се опциите за купување на стан. Сватете дека таа жртва нејкат да ја платат полесно им е да седат и да ќутат и да чекаат да умрат старите па без мака да дојдат до стан. Психичко здравје? Далеку сме ние од тоа.
Скоро дознав дека директорот на нашата фирма која е машала голема, живее во иста куќа со родителите, во куќата во која израснал. Покрај директорското место има и други функции и мини фирми и сериозно не верувам дека и сам знае колку пари има. И Трајанка ќе му се потсмева оти живее со родителите. Гледајте вас да ви е арно, не народ што ќе каже. Ако сметате дека финансиски подобро ќе живеете и вие и вашите деца ако сте на спрат со старите, супер, еден е животот и не гледам смисла да го живееш со грав и леќа за да можеш гола да шеташ низ стан. И така ќе шеташ дури се родат децата, после ќе треба некој да ве пријави.
Ама и кога се жалат не се потресуваат толку сите,некои сакаат да се жалат или д аизиграваат маченици, а ти од страна се чудиш па како живеат. И јас се чудев за една блиска како живее со свекрва и во исти стан ,а женава така дрска , па испадна невестава си кулира од едно уво влегува, а од друго излегува, поседаа некоја година заедно па купија стан и се преселија во Белград. Од тогаш си ќутам,зошто бев грешка. Ама сега си контрадикторна. Зошто да му обезбедиш на детето стан на 18? Нека работи и учи нека плаќа само кирија, инаку ќе биде неспособно. Тоа им го велиш тука. За тоа ти реагираат. А секој си има приказна зошто е тоа така. Можеби направиле свадба од 200 луѓе и ќе спијат во детската на мажот 3 години и ќе се жалат тука,па после ќе ни мафта од тераса од некоја куќа на Водно.
Јас сум сама татко ми е возрасен доста,си го бањам и му помагам со радост,и ќе му запеам убава песна за да знае дека од душа му помагам,а не од што морам.... Се срами и го бањам со гаќички,и го оставам доле да се измие сам,не ми е срам и гол да го избањам...душичка моја,да ми е здрав иив и да им се радува на вкучето
Утре она ќе му рече "јас ти го купив станот". Ама тука е прва за коментари дека сами треба да се осамостојат.
Никаде не реков дека мора сам да купиш. Туку дека мора да не живееш со свекрва. Јас знам колку испатив по кирии, и градење и кредити, не би моето дете да го живее моето. А нормален родител никогаш не би рекол, јас ти купив. Не сум идиот јас да бев, ќе живеев со свекрва
Вредни луѓе има и сега, не било само тогаш така. Но, во однос на трудот и неговата вредност кај нас си во право. Порано платата била доволна. Има еден термин на англиски за една група луѓе која за жал е се поголема денес во светот а се вика working poor. Тоа се луѓе што работат полно работно време, 5 или 6 дена неделно, ама платата не им стигнува да ги покријат месечните трошоци и основните потреби што ги имаат. Значи ем сиромашни, ем цел ден работат. Ете тоа се случува денес кај нас, а и во некои други држави во светот. И после мора кредити, втора работа,трета работа, зависност од родителите и живот во заедница, зошто инаку не може да се поврзе крај со крај.
Realno ovde na forumov ima luge sto stvarno imaat problemi vo zivotot I se od onie poplukaj si vo pazuvi ili podaleku od mene.Iskreno mnogu e tesko so minimalec da gledas dete,da plakas kirija I smetki,nezboram znaci za odmori kakvi odmori nema sansi.I nekoj ke se napravi pameten I ke mi rece pa iskocete si pod kirija ejjj pa znaete li kako e da se zivee pod kirija prvo Sekakvi gazdi Ako baras poeftino sigurno e poprljavo Pa nekoj ke dade poveke od tebe pa ajde mkni torbi od edno do drugo mesto A za financii ic ne pravam moabet kade e kirija,smetki,dete pa I za mene I za soprugot pa jadenje I se sto sleduva za edna kuka.A za stanben kredit koja banka mene ke mi dade kredit za stan.Baraat najmalku 10000 evra za ucestvo plus mora da imas zirant,da nemas nikakvi krediti vo poslednite dve godini.Mnoguu e lesno da zboris ama stvarnosta ne e taa.Da pravat I kuki I stanovi kupuvaat I se toa ama imaat pomos od roditelite a nie sto nemame sto da pravime ke sedime I ke kutime.Nemame drugo care ako nekoj znae nekoe neka mi pise
Во заедница поминав пекол....да не можевме да земеме кредит, би отишле под кирија.Ние со рата за кредит 12.000, размислувавме за таа опција со мало бебе.Друга опција беше да се вселиме без покрив.Без кровот и другиот кат.Оти бев паметна ,не сакав.Ќе си помислеле други луѓе, вака онака....Таа глупоѓа и наивност никад нема да си ги простам.Си се чудам самата на себе како сум издржала.Најубавите мигови ги поминав во нервози.Времето назад не се враќа.Сега кога сме сами, требаше уште тогаш, да си се вселиме. Така да девојки,жени ,подобро би живееала во гарсоњера,не со манипулатори и ред други проблеми,оа и у палата да е.
Па реално е жално. Пред тоа за да собере пари, одеше на 3 места да работи, каде на испомош, каде кетеринг, одеше во странство, значи вкупно 3 години од 9 дали он си ги има видено девојчињата. За 45 кв, за да спие на седмосед и тие 2 недели после 3 месеци на брод. Мене реално многу ми е криво, ама неможам никако да му помогнам. Пред тоа живееа со на снаа ми мајка и, значи душа им извади за се и сешто, за сега они онака колку да преспијат одат во станот, некогаш и со денови не влегуваат снаа ми и децата таму. Здравје си има оставено за тој стан, се надевам дека еден ден ќе му се исплати, не знам што друго да речам. И затоа ме нервираат вакви романтизирања, демек до вчера со еден ручек во денот некоја била за да направи куќа, ама сега наеднаш е многу моќна па и за стан собираат пари за ќерката. Паразит ко нас сака да ја направи изгледа, неспособна за ништо. Да не беше форумов каде ќе се лажевме. Контрадикторност од тука до Америка.
И добро, а што е чарето за брат ти според тебе? Ако нејзините душата им ја вадат, мајка ти не е цвеќе итн. значи во ниедна заедница не можат. Ај, што да прават? Тешко му е сигурно, како и многумина други што по бел свет работат, ама се' е подобро него да немаш раат, макар на седмосед спиел. Жално е, ама тоа е реалноста на сите нас овде, не само негова. И јас да имам 2 деца не знам како сама би ги прехранила + кирија да плаќам (или кредит). И може звучи сурово, ама ако веќе решил деца да има, попаметна опција би му била да се сели сосе жена и деца, него само тој на брод да оди. Ама пак, не го знам и не му знам детално ситуација, чисто мислење кажувам. Бродска работа е за луѓе што немаат младо семејство, дали си келнер или капетан на бродот, семејството нема да те гледа. Разликата е во парите, ама отсуството на родител е отсуство што ниедни пари не го купуваат. Затоа можеби, ако има можност, попаметно му е да работи на копно кај што би дошло и семејството негово.
Претерав со должината, знам А ова, за странство, на крај, индивидуално е. Некој тука се му е убаво, некому надвор му е. Ама не мислам дека мора да биде толку црно-бело и генерализирано.
Апсолутно ми е јасно за се. Народот на овие простори е пренапатен и тие генерациски трауми уште долго ќе ги лекуваме. Ама барем нека ни биде лекција па со нашите постапки каков живот ќе им оставаме на тие после нас..
Da se porodiv. Fala vi. Gi smestivme mackite vo prizemje. Ne se nadvor nadvor. Si gi pusta pak da setaat. Toa veke ne navleguvam. I se dogovorivme da si gi zgrizi poubavo koga ke odi vo stanot. Za da moze moeto dete da odi tamu. Jas ne planiram da go stitam od zivotincinja. Ke dojde moment koga ke treba da ima kontakt i so mace i so kuce. Ama vo momentot dodeka malku da stekne imunitet smetav deka so taka ne adekvatno zgrizeni macki ne treba da ima kontakt. Sto fala bogu se slozi so mene i najdovme sto e mozno podobro resenie. I i rekov ako nemaat pari za veterinar jas ke pomognam ama da se grizi kako treba od sega na tamu. Za se se ima resenie ako se razgovara covecki, i normalno bez da se vodi inat od bilo koja strana dali snaa ili svekrva. Mnogu ovde ne se slozija so mojot stav okolu macinjata ama sekoj si ima svoj, i si bara resenie.
Јас знам и се те сфаќам, има жртви кои не вреди да се прават. @Smiley92 секако дека не е се црно-бело, ама јас поаѓам од мое искуство и тоа што го имам забележано е дека патат од психолошки проблеми, многу повеќе од просечниот македонец тука. Ама ова си е моето искуство, секој со своето.