Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.748
    Допаѓања:
    141.674
    Ама не сфаќате, сто пати кажав, нека ви помогнат, ама одвојте се. Секој ден ве ранат вас, живеете у двособен стан со свекрва. Нека го стави станот под хипотека и земете кредит. Ама немате ташаци. Од дома вас свадби ви правеле по 10000 евра. Мене не. Вие помошта за реновирање на детската сте ја потрошиле. Ужасни стратегии и извинувања за да не се оддели мажот од сумата на мама

На ALISA0000 и nena2010 им се допаѓа ова.
  2. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.827
    Оф леле за греота, ти кутро тераса ќе немаше да не ти беше свеки, овде други ќе исмеваш. Те имаат нанервирано, па овде се истураш.

На simoncelicius, ZAHRA, butterfly6223 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.748
    Допаѓања:
    141.674
    Само имам вишок слободно време овие денови :))) па ми е забавно да ве ребрам.

4. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.827
    Нас не не ребраш, вадиш фрустрации. Се гледа дека си нервна.

На simoncelicius, Emy867, ZAHRA и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Што ако единствената помош што може да ја понудат е спрат од куќа сами да си направат или сите заедно да живеат?
    Гледам дека таа опција не е возможна.
    И кај ископа 10000 евра за свадба. Ако ти кажам мојата колку чинеше ќе мислиш дека лажам.

На simoncelicius, ZAHRA, Cvekarka и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Имам еден таков роднина, нешто ко Cka, само он на малку постари години направи куќа. Откако ја направи оди седни со него муабет да правиш :drunk:
    Мислиш министер го ставиле на неопределено. Силина низ уши. Само он способен е, само он успеал во животот, со сите не разговара, почна сериозно да се дружи и да почитува само луѓе што куќа направиле :D Смешки. Во свој свет си живее :D

На simoncelicius, Oneo, Zumbulche и 28 други им се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.748
    Допаѓања:
    141.674
    Од што фрустрации? :))) Ме нервира свекрвата??? Хаахха

На Cvekarka и Just.do.it им се допаѓа ова.
  8. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.827
    Незнам од што, тоа ти си знаеш. Еве ти извадија мислење од 2018та некако го избегнуваш. Излезе дека стан свеки на маж ти, тргнатиот од цице му дала.

На simoncelicius, Directioner005, butterfly_91 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.415
    Допаѓања:
    27.504
    Јас да имав свекрви и родители како на Чка, сега Елон Маск немаше да ми биде рамен. :D
    Јас откако заминав од дома на 18г, се случи да останам без пари, и ја голтнав гордоста и отидов кај мајка ми да и барам пари за улошки затоа што стварно ми требаа. Значи не за јадење, за струја или нешто друго, туку само за улошки а за друго ќе се снаоѓам си викав. И знаеш ли, @Cka , што направи мајка ми? Ми даде една улошка. ЕДНА. И МИ РЕЧЕ ДА СЕ СНАОЃАМ.
    Епа фала бого, од тогаш сама се снаоѓам, и еве стигнав таму кај што сакам, без свекрви , мајки , роднини, курци , палци... со години немам контакт со нив.

На Oneo, ZAHRA, *Amethyst* и 15 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    Темава е олицетворение на крајности богами.

Малце помалце "жртва" синдром (не само млади, и стари) и ќе ви биде полесно.

Од едно дисфункционално семејство во друго, па што ако мажот "на моја страна е, ама таа го манипулира" итн. Ниедна заедница не е толку лоша, колку што има омажени со мажи и нивни мајки со неразрешен едипов. Па после ќе се тепаме за пажња, која е побитна во животот на кралот.

Може таа да се тепа, ама ако овој не е муле, нема што да направи. И секако, развод не е опција, оти иначе е арен човекот, само мама му е слаба точка. И не може назад кај своите оти и братот се ожени, па нема место. И така. Страдалничка судбина, нема решение.

11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Од кај да знаеме дали таа една улошка не си ја ставила на берза и од неа си направила 10 па заради неа денес си таму кај што си? :D
    Тажно, ама реално. Такви ко ти се поголеми борци и херои иако можеби немаат којзнае што да покажат пред народ. Битно почнале од нула, не мама дури студирав копаше по ниви за мене, после стан под хипотека ми даде, па фрижидер ми полнеше за недели, другарките идеа детето да ми го гледаат...ама види ме сега колку успеав. Сама.

На simoncelicius, Oneo, Zumbulche и 21 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    10к за свадба ниту дале моиве, а ни од блискиве некој кажал дека дал. Таа сума ти ја извади од ракав.

Да не беше мислењето од 2018 уште ке тврдеше дека сте направиле се сами.

Недоследности за да докажеш поента или?

Прва верзија земала свекрва хипотека за да може да градите. Втора верзија тоа било за тераса. Прва верзија ви носеле јадење на две недели и кг месо. Втора верзија 2 пати било тоа.
    Првично беше стегнете се сами, откачете се од цицка, сега испадна земете помош од родителите за да почнете.

На simoncelicius, Oneo, Emy867 и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.505
    Леле леле, ги измеривте ли? На Чка најголем. :rofl:

На simoncelicius, Oneo, Emy867 и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.548
    Допаѓања:
    8.551
    Нас во стопанска ни рекоа старосна граница до 75год.

На Mnik и Anyshka им се допаѓа ова.
  15. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.528
    Допаѓања:
    180.761
    Не е невозможно да направите куќа да купите стан но е тешко признавам.
    Ем сме со гооолеми примања ем ни е зорт бидејки не сакам да земам кредити
    Бар до сега така терав
    Ве читам некои пишувате дека учество за,стан барале минимум 10.000 е
    Нее се многу тие пари
    Зошто?
    Затоа шо чисто орентационо јас последно 10.000 ги плеснав на кров ,значи само кров .
    Големи жртви правиме за,да,створиме уште еден капитал ,да имаме комоција и мир
    Тој шо граде он си знае

На riba79 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    @MilaSs12 чисто само да разјасниме што е хипотека, хипотека не се "зема". Туку сакаш да земеш кредит, и сама или некој става хипотека на својот имот како гаранција дека ќе се врати кредитот.

Значи, не ти даваат пари и не те финансираат, него гарантираат дека ќе се врати кредитот.

Пример да немал маж ти стан сам купено и да сте сакале да купите, свекрва ти можела станот кај што живеете да го стави под хипотека за на вас да ви одобрат кредит, како гаранција.

Огромна услуга е хипотека, ама тоа може на било кој имот ако е нормално легален и сопственикот познат (значи на име нечие, а не оставинска од чукум дедо уште ненаправена). Хипотека е помош, ама не е финансирање на никого, туку верба дека тој некој ќе плати.

Исто може ете утре маж ти овој стан да го стави под хипотека за да купите друг итн.

На baby-star и Cvekarka им се допаѓа ова.
  17. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.827
    Ама она тоа нон стоп го врти, зошто нема што друго да каже. Сите што дадовме мислење спротивно од нејзиното, сме идиоти што живееме кај свеки во двособен стан, во детската од мажот и ни имаат направено свадби со 300+ гости и свекрвите ни прават јадење. Од немање аргументи е тоа. 5 пати истото.
    И на крај излезе дека маж и добил стан и да си жива и здрава што ги најде мислењата, ама и го плесна малце барем да се приземји.

А башка што сите знаеме Купи куќа/Купи стан проектот кои го добиваа, ама она е по случаен избор низ тие.

Немој сега и ти да лажеш, сите банки ги свртела.

На H.VAGA, Erika.greeneyes, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    Абе да не се лажеме дека нема :D

Има, ама нивно право. Ако им се исплати да дадат толку, со нерешено станбено прашање, нивна работа. Иначе на свадбите кај што јас сум била, под 6-7 000 немало, најскапа 45000. Они си имаат рачуница, нели. Знам и каде кредити се земале за свадба, па за злато за невестата да се дарува итн. т.е. невестата сама зема кредит за да ја даруваат оти "да не се срами".
    Или каде што, може нема да ми веруваш, не во детската соба, во иста соба со свекор и свекрва спиеа, ама свадби, крштевки, се' истераа.

Не знам што би ме натерало на ваков екстрем, да се мажам и да спијам во иста соба со свекрва и свекор и да родам дете во тие услови, ама лично познат пример ми е.

Секако дека не живеат сите така, фала богу.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.827
    Точно. И јас знам многу такви. Ама кога веќе почнува дебата, нека чита барем што и пишуваат. Етикети лепи на кого стигне, само зошто имаат поинакво мислење од неа.

На Alexandrite и Anyshka им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    Абе етикетите се за лепење :)
    Уште неродено социјално треба потенцијални деца да ми зема, шотие, немајка :)

Тие примери се да знаеш што да не правиш во животот, едноставно немаат никаква логика, мислам дај, реално што да и' кажеш на таа што свесно отишла да живее во гарсоњера со стари? Те разбирам? Да, свекрва ти е крива?

2 мозочни клетки да имаш нема да се впуштиш во таква ситуација, пошто 102,5% нема да бидеш добро и никој во таа заедница нема да биде добро, гледаш дека е ужас иако немате дете и сепак решаваш да го родиш?

Што е чаре? Освен не у гарсоњера, у соба со вц и плинско да се отселат, оти за никого не е здрава таа состојба, а најмалку па за тоа дете што свесно си го родила.