Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Алек***

Алек*** Истакнат член

Во тој случај ќе си закаже роденден на друго место. Па нека се мисли свекрвица и дали ќе и пропаднат парите, или ќе смислува изговори зошто роденденот е откажан. Па ќе оди да се кара да и го вратат капарот. За друг пат, нема ни да помисли да оди да закаже нешто.

2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Па да де. Не можат они да ја контролираат свекрва и'/мајка му, можат само да се решат они што ќе направат.

Frestonia and Anyshka like this.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Како бе не се зема капар назад? Капарот го даваш за да ти закажат дата, као сигурност е тоа, па после си доплаќаш.
    Членката ќе оди ќе каже се предомисливме и ќе си го земе.
    И нема шо да разговара со мажот, на мажите им одговара кога мајките се им завршуват работа, еве гледате дека одговорил со " е ако де, нека е" .
    Ќе си разговара со свекрвата.

4. Cka

Cka Форумски идол

Капар не се враќа ако давателот на капарот се откаже. Ако примателот на капарот откаже, враќа дупло.

Откако ќе ти искречи свекрвата, маж ти е крив.

5. bertold

bertold Популарен член

Нас ни вратија од ресторанот капар.

6. Cka

Cka Форумски идол

Оти сакале. Законот е поинаков.

7. MissChievous

Капар се остава за ти кој резервираш на некој начин да им дадеш некаква сигурност (со оставени пари) дека дефинитивно ќе се појавиш на резервираното.
    Јас разбрав дека свекрвата свои пари оставила за капар, а не нивни. Што значи, не треба она ништо да зема и презакажува, кога не ни резервирала in the first place. Може само на свекрва и' да и' каже "не, фала, ние веќе си испланиравме, ти благодарам сепак за понудата" или "фала, ми се допаѓа и ќе прифатам".
    И те како има што да разговара со сопругот бидејќи станува збор за нивна свадба и за роденден и крштевка на нивно дете.

Токму затоа што не ги дала членката парите, нема што она да откажува. Ако не и' се допаѓа понудата, може да ја одбие, а понатаму свекрва и' што сака нека прави.

8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се убаво пиша, само јас мислам дека нема потреба да разговара со мажот, ете разговарала и нема аир од него, на мажите секако им одговара дали жената или мајкаим ќе договорат, за нив секогаш е тоа "е ако де, нека е". Знам пошо и јас го поминав ова истото шо го вика членката.
    Затоа викам нека оди во ресторанот или шо и да е, нека откаже, и нека се врати нека ја седне свекрвата да и каже два слатки речи. Ова е покажување заби на убав начин, оти ако не го направи тоа, таа пак ќе се меша. Така веќе нема да и текне она сама да си закажува.
    Мажите не ги разбираат тие работи, нивниот одговор секогаш ќе биде е ако де нека е.

Frestonia, see.emily.play and Anyshka like this.
  9. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Cosmic Girl likes this.
  10. MissChievous

Како и да, треба да разговара со маж и' и заеднички да си испланираат, макар и ако на крајот се договораат она да биде таа што ќе разговара со мајка му. Делата најмногу говорат што мислиш, затоа сметам дека треба да ја остави свекрва и' да си ја поправа својата грешка, односно не треба ни да ја мисли повеќе понудата нејзина, туку треба да си закаже каде што ним им одговара и само да ја покани да дојде. Секако ќе дојде момент кога ќе треба да каже дека нема да го профатат нејзиниот план и тогаш ќе објасни зошто.

11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Каде е маж ти во однос на организацииве на мајка му?

Anyshka and IRBBB like this.
  12. Corika

Corika Истакнат член

I te kako treba da zboris so maz ti,I te kako treba da se postavi granica do kaj se moze...I te kako imas pravo da si ljuta....ti ne si mrtva za drug da organizers I odlucuva za prv rodenden na tvoe dete

E zatoa ja velam poveke vi se krivi mazencata nego sveki

Gosh, butterfly_91, Frestonia and 3 others like this.
  13. elimkd

elimkd Форумски идол

Кој враќа бе назад капар? Освен ако газдата на локалот ви е роднина, капар не се враќа ако откажат тие што сакаат славје и за се друго е така

H.VAGA, Dust, _beautyy_ and 4 others like this.
  14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Во помалите градови враќаат, пошо сите се знаат и нема смисла да се карат.

Frestonia likes this.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Идејата на капарот е гаранција дека ќе отидеш и да не го даде на друг тој термин.
    Затоа капар не се враќа, пошто на тој ден фактички може и да не му закаже некој друг пошто го чувал за тебе.

Ако сам сака газдата е друго, ама иначе капар не се враќа.

16. Frestonia

Frestonia Популарен член

ММ ми не го интересират работит во два града и е растракан некогаш и онлајн работит затоа и се обратив тука
    Она со сопствени пари остаила капар заш има голема пензија и сакала внучето да има сопствена забава.
    Ние се договоривме коа ќе се вратиме од одмор да резервираме се и бевме му рекле на газдана за и крштевка венчавка свадба се.
    Она пошла и остаила капар само за роденденот на друго место.
    Денес зборевме дома и мм викат можи поубаво ќе бидит така прослава за нас и прослава за детето.
    Одма го премисли она.
    И викам ја денес заш бојадиса а не не праша заш гости ќе и иделе од америка да го видат внучето ми одговори.
    И сестра и на мм од коа си дојдовме на одмор го мења понашањето кон мене, само врескат и пиштит пред година дена се остаија со маж и ја и бев рамо за се блиски бевме не знам што се смени

17. Darknest beauty

Darknest beauty Истакнат член

Ако и идат гости од Америка нека си ги носи во нејзината соба, бојата на ѕидот во Вашата соба не е нејзина работа освен ако претходно не сте се договориле. Остава капар за роденденот на внучето како да е таа што треба да одлучи без разлика дали таа плаќа или не, Вие сте си имале свој план свадба крштевка и роденден, што значи дека свекичка торта за детенцето ке има таму, е сега пак гости пак забава пак дување свекички не ја бива.Би било и некултурно кон поканетите зошто веке биле на роденденот.

Last edited: Jun 24, 2023
    Gosh, 1209, Frestonia and 1 other person like this.
  18. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Па чим вие си имате друг план ќе си и кажеш директно, вие сте родители. Која е таа да одлучува колку забави да има.А собата префарбај ја и кажи и за друг пат прво да праша. За тоа служи устата.
    Со ова ќерка и мајка (свекрва и золва) со роденденов ме потсети на една колешка што ми кажуваше ама ова било одамна пред 15год исто вака свекрвата и золвата се туткале тие бирале торта и сл.(facepalm)

Gosh, 1209, Frestonia and 1 other person like this.
  19. bertold

bertold Популарен член

Вчера на свекрва ми и беше оставена малата на два сати да ја почува, морав да појдам до работа. Малата со температура и дијареа, кажано што смее, што не смее да јади, свеки решила да и даде пудинг. (facepalm)

Cvekarka likes this.
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Добро што воопшто ти се нафатила болно дете да чува. Мене не ми се нафатиле до сега. Така да не се замарај за еден пудинг