Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    22.792
    Чисто уште еден пример.
    Моите имам пишано имаа пари за палата, ама ги дадоа за лекување на брат ми, но не го спасија.
    Имам стан од мајка ми, имам имот во србија, ќе имаме здравје боже и од кај мм.
    Еве не знам, мислат ли луѓево со главите дека за тоа треба одржување, сметки, даноци ..
    Во ред е тоа дека треба да се стремат сите да создадат свое, но овде испаѓа, епа ако ја малтретира свекрвата коа не створила свое.

На Stressed Out, Cvekarka, Mumoftwo30 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Или е дај боже некој се разболува па пари по лекари,на втор братучед детето му се разболе и пари даваат по лекари,и татко му односно братучедот на татко ми отиде во село да живее а он со жена му и детето во куќата во град,и утре некој треба да му каже ништо не си постигнал татко ти ти ја дал куќата,еве татко му почина не ја однесе куќата,нормално на синот и внучето ја дал,отидов далеку од темата ама има многу ситуации што не испаднале по планот .

На Cvekarka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Жалосно за брат ти,ама еве сето тоа сигурно на тебе ќе ти припадне,и што треба некој да ти каже твоите ти дале,па на свое дете дале .
    Така и свекорот и свекрвата дале на синот и внуците не на снаата .

На Гладиоли и Cvekarka им се допаѓа ова.
  4. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    22.792
    Мхм, баш така....
    Еве не знам зошто би купила стан, куќа, било што, ако утре не го дадам на детето.
    На кој да го дадам

На Cvekarka, Pa8la и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  5. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.826
    Си мислиш по Емиратите сме негде, бизнисот со нафта ни цвета, па на 30 години сите во свои палати, утре бирам кој авион ќе го палам. 8)

На Stressed Out, Oneo, Гладиоли и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.606
    Знаеш дека го прават тоа од социјален притисок? Познавам девојчиња првиот дечко сопруг им стана. Мислиш од романтики? Не, од страв да не ги зборуваат. Простотија владее тука, дури и кај побогати. Емоционално се затуцани.

На Gosh, Cvekarka, Pa8la и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.782
    Допаѓања:
    98.949
    Феминка, на вакви теми многу рипаш, можеби си млада и си мислиш дека се што ќе наумиш тоа и ќе оствариш.
    Ама немој животот да ти се насмевне на твоите планови и желби, па после да сфатиш дека не е се црно и бело на веков.

Дете не се рани со љубов, ама не се рани ни со пари само. Не зборувам за екстремни случаи кои прават деца на секое легнување и после немаат. Туку за нормален свет, кој ете живее просечно.

На Harper, Dennings, Ena05 и 19 други им се допаѓа ова.
  8. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.522
    Jas malku ke bidam losa,ama moram da vi kazam na nekoi deka dosta ste surovi so muabetite ako nema pari dovolno ne treba da se ragat deca...Dali ste svesni kolku luge imat pari a nemozat deca da imat? Sto ke im se togas parite,kukite,stanovite? Dali ste svesni kolku luge ziveat so prosecni plati pa si imat deca zdravi pravi i veruvajte ni edna kuka,ni eden stan nemoze da im ja zameni taa srekja...
    Dosta iritire faktot sto ima clenki i sto ne se vo brak uste a pametuvat Dali treba deca ili ne...Dali treba kirija ili ne,dali treba stanovi ili ne....
    Edna mala nesrekja moze do invalid da te ostavi kako ke plakas kredit? Vie stvarno mislite deka 30 god e mal period? Znaci za stan vredi da se mizeruva 30 god a za dete ne vredi taka? Svaka im cast na site sto si kupile,na site sto postignale ama vo tema svekrvi i snai da se drznete nekomu da go osuduvate oti so prosecna plata rodil dete...ili oti odlucil dete namesto kredit nemam komentar stvarno

Mozebi nekoj ke me svate pogresno no veruvajte premnogu ste drski poedinci koi sporeduvate dete so zivotno,ili dete so kuki stanovi pari...

На Harper, butterfly6223, Stressed Out и 31 други им се допаѓа ова.
  9. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.538
    Допаѓања:
    8.549
    И секогаш најгласни во делење совети овие што не се омажени.
    Како беше тоа прво скокни па кажи оп

На Ena05, Oneo, *Amethyst* и 7 други им се допаѓа ова.
  10. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.073
    90% од проблемите во темава не се ни дека живеат кај свекрвата, нити дека немаат пари за свое туку дека имаат неспособни мажи и мажи без свое мислење.
    Да јас сум за да се почитуваат родителите и од двете страни, нека си го кажат мислењето ама мама на 20, 30, 40 год да ми кажува каков мебел да купам, како да го бањам и облекувам детето и што да му давам да јаде ми е недозволиво.
    Совет до тие што не се сеуште мажени разговарајте пред брак каде ќе живеете, договорете се дека вие ќе бидете семејство и за вас и вашите деца ќе одлучувате само вие и никој друг.

На macka.te, Luna91, Гладиоли и 9 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.975
    Просечниот свет во Македонија се замерува за глупости.
    Просечниот свет во Македонија е божемесачувај.

И да не биде сеа бранам свекрви, свекрвите се само снаи пред 25-30-35 години. Не баш толку одамна :)

Ама сељачки менталитет дрма на најјако, или за мои сфаќања сељачки. Можеби не е сељачки, шознам.

Ама какви "проблеми" овде читам, луѓето немаат проблеми. Луѓето сакаат по нивно, ама не во нивно. Дисклејмер, не зборам за катови шо си ги кревале; зборам за машина за перење на свекрвата муабети.

Мислам очекувања дека некој треба да им купи (секоја 5та страна: "моите ми купија ова и ова и ова и ова, неговите ништо) - хинт - ти купиле оти сакале, не мораат, желба им било. Браво за нив, толку.

Ај стариве се "стари", иако не се стари реално, ама млади толку бре затупени (кој на кого што дарува), па драми, па тажаленки, па трескање од земја.

Па золвата не чистела (таква си ја сакаат мајка и' и татко и', нивна работа), па оти не се мажела место немало...

Никој со никого нема право да се изживува, не треба тоа ни да се потенцира, ниедна свекрва не може и не смее да се изживува со снаа, ама ако тоа го прави... знаеме кој е крив и кој дозволува.

Ама некои работи не се проблеми, размазеност се и ништо друго.
    ЈАС мислам и мора да биде. Така да, ама само кога не живееш со Х број на луѓе.

Кога живееш, и тебе совршената те трпат, не дека БАШ си толку совршена.

Извини Еми на твој пост што се врзав, општ е.
    Да се карам со партнер за мајка му дека ме малтретира и да ми вика ама мајка ми е :drunk: Ок, одбери од која цицка ќе цицаш, I'm out.
    Или ич не скокај, на пример јас :)
    Зошто би скокнала во тавче со врел зејтин?

На Gosh, 1209, Feminka22 и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Здраво, се мислев дали да го пишам проблемот ама повеќе глави размислуваат подобро од една. Имам проблеми ама незнам дали со свекрва ми или мм. Пред 1 година му поставиа лоша дијагноза на мм, доживотна, неизлечлива ретка болест. Строго ми забраниа да се нервира бидејќи тоа му е како тригер и му ја забрзува болеста, постојано го носам по лекар, не оди без мене бидејќи е преплашен па и уште на антидепресиви го ставиа. Проблемот е што овие последни месеци мајка му постојано ми се јавува за да му каже дека е болна, дека имала проблеми, дека блиски роднини биле болни, пријатели биле болни и само некои трагедии му соопштува. А тоа сите над 70 и кусур години. Него нормално не му е сеедно но колку што не му е сеедно толку повеќе и страв му се набива. Таквите вести воопшто не му влијаат добро, пр дозна за еден комшија дека починал и три дена беше на појачана доза лекови, поради неговата здравствена состојба неможе да се справи со вакви случки.
    Секој трет ден го вади од памет со глупости иако знае дека несмее да се нервира и стресува. Незнам што да помислам зошто го прави ова. Не беа во добри односи ама таа ја искористува својата здравствена ситуација за да се доближи и постојано вака прави.
    Што би направиле вие бидејќи мене навистина ми е веќе преку глава,и јас едвај се справувам со неговите дијагнози и деца потресуваме околу себе ама мислам дека кога ќе го видам така потресен и после неколку дена лечиме симтоми ми оди да ги отерам поѓаволите и двајцата.
    Давајте совет бидејќи ова не се издржува. И има кажано сто пати дека несмее да се нервира, дека само е по болници со еден тон лекарства, само овој месец имаше 4 прегледи се на приватно ама изгледа не допира до неа. Таман малку ќе тргне работата и пак стресови, пак нервози.
    Што да правам незнам, ете ако некој знае како да постапам со женава нека каже.

На *Amethyst* и Cvekarka им се допаѓа ова.
  13. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.573
    Допаѓања:
    5.684
    Ќе и се јавиш нејзе и ќе и кажеш ако го сака син и здрав и жив мора да го поштеди од споделување трагедии. На болен човек за смрт ли се зборува боже Господе (facepalm)

На Harper, Martka, Luna91 и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.675
    Допаѓања:
    10.354
    Е да си ми жива за се што пиша, тоа сакам да го кажам, сакаат по нивно ама не во нивно, оди створи свое, труди се и после што сакаш прај си таму на своето, чим не ти одговара животот во заедница, најди начин и спаси се, а не само кулаат како им е тешко а ништо не превземаат околу тоа.
    На никој не му е лесно, и тој што е под кирија, и тој што плаќа станбен кредит, сите си знаеме како ни е, ама со стари не живеам никогаш повеќе, ниту со мои, ниту со негови.

На A94 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.538
    Допаѓања:
    8.549
    Тие што поддржуваат свекрвата да ја малтретира снаата оти нели нејзин бил станот. Тие се исти токму како тие свекрви. И утре да имаат прилика и тие би го правиле истото.
    Тоа е до човекот. Тоа е карактер.

На Anyshka, Harper, macka.te и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.261
    Допаѓања:
    189.584
    @Elena1001 е ова твоево е проблем.
    И само што истото го помислив:
    Јас би била и порадикална, ако не сфати озбилно, и телефон би и блокирала, број би сменила, сета комуникација би ја пренасочила преку мене. Крај. Животот на твоите деца, твојот маж и твојот се побитни од небитни жалопојки.

На Harper, Oneo, boo3 и 15 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.975
    Кој поддржува малтретирање?
    И да дефинираме што е малтретирање, оти многу работи не се.

Еве да сум свекрва во моментов, у 2 сабајле со клима седам оти ми е жешко. И може на снаата да не и' чини.

Вел, јас кожава да ја соблечам не можам, таа може да се облече или да оди во соба кај што нема клима. Пример.

Не мора да е снаа, може да е сестра, мајка, маж, дечко, цимер.

Кога живееш со поеќе луѓе, тоа е. Секој си има свои желби и потреби, што често не се исти како твоите.

Дур живеев со моите, едно купатило, ние 4ца (родители и деца) па да, имаше проблем, пошто ај договори се кој кога ќе мие заби, кој кога се бања, кој кога машина пуштил, кој ова направил, кој она. Па еден јадел вака, друг онака, па еден сол сакал, еден не сакал.

Ова не се проблеми. Се замарање и замараат во секојдневен живот, ама не се проблеми.
    Со неа.
    Он е во ранлива состојба и она искористува.
    Не знам каков однос имаш со неа, ама ако мислиш дека можеш да се разбереш, ти пресечи и кажи и' дека син и' ќе го умре, ама така.

Он дали ќе те разбере не знам, пошто е секако лошо здравствено, ама токсичност ни од родител во ваква ситуација.

На Гладиоли, *Amethyst* и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    4.210
    Епа ако немаме плата, нема пензија :D
    Или мала плата, мала пензија. Ни тогаш нема мажење :D

На *Amethyst*, Erika.greeneyes, Cvekarka и 3 други им се допаѓа ова.
  19. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    4.210
    Не знам вие како го замислувате тоа гледање на деца. Те молам кажи ми како го замислуваш?
    Дали мислиш дека не сака никој поубав живот. Па баш кога идат децата повеќе гледаш да имаш, повеќе да заработиш да му пружиш добар живот.
    Затоа сме двајца во ова. Двајца се грижиме за се.

На Гладиоли, Erika.greeneyes, Cvekarka и 3 други им се допаѓа ова.
  20. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.182
    Допаѓања:
    2.243
    Точно. Се согласувам потполно. И многу често е случај свекрвите што некогаш биле снаи биле малтретирани психички од нивните свекрви, па сега го прават истото на својата снаа. Како што е случај со мојата. Ама пресеков јас, трпев неколку месеци, прво почекав маж ми да превземе нешто ама не беше случај па си се одбранив сама т.е и покажав кај и е местото. Крива е она ама уште покрив е маж ми што и ќутеше ко дете од 15 години. Ама се смени сега и тоа. Се надевам трајно.
    И некој имаше пишано дека на снаата и сметале многу работи па затоа настанувале кавгите. Немој молим те. На снаата и смета кога свекрвата ја лаже за нејзиното бебе додека го чува (ми кажуваше дека син ми спие по саат време а син ми станал за 15 минути и после кога си идев од работа плачеше јас се чудев што му е, знам дека е спан а гледам повторно како да му се спие, почнав да се прашувам да не му е нешто и после не е битно како, пошо приметив дека нешто ме лаже најдив начин како да дознаам што се случува додека она го чува син ми), кога не ја смета за мајка на бебето туку таа се замислува дека е мајка. Епа и смета. И уште колку други работи барем во мојот случај кога мојата свекрва се правеше дека таа главна во МОЈА КУЌА, се понашаше ко газда кога ќе дојдеше, па ова не чини, па она не чини.
    Е сега сиктер.
    И ај ве молам ВИЕ НЕМАЖЕНИТЕ НЕ НИ СОЛЕТЕ ПАМЕТ НАС. Живејте си во вашиот розов свет.

На Гладиоли, ZAHRA, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.