Нема да се натпреваруваме кој колку постигнал, ама за засукување на ракавите да ти појаснам нешто. Работам високо платена професија што може само да иде на боље, работам и freelance, си рмбам поштено, зашто мене никој ништо не ми дал у животот, сум морала да бирам потежок пат. Јас не се надевам на боље, јас знам дека може само боље да биде од аспект на пари, а сега ако се разболам или што и да е оти сите црни сценарија ги провртевте , so be it. Јас не сакам деца, себична сум и ми е убаво, нема што некој да ми кажува. А у однос на моите, они за едно дете немале пари не па за две. И да не ме скроил господ со малку повеќе акл, и вака амбициозна ко што сум, можда уште ќе седев кај мајка ми на тараса и ќе кукав како животот не е фер
Mila jas si zboram za.mene eve mene samo uste dete mi fali da sum srekjna.... ne opravduvam koga so edna plata po 3 deca ragat,ne opravduvam koga za cigare i pivo mora da ima a na dete ednö cokolado da se kupi nema.... no isto taka ne opravduvam koga nekoj obvinuva. Zosto ne si kupile stan a rodila dete-bas radi mojata situacija kade imam se-a 6 bremenosti gubam, godina dena se setam po bolnici za invitro da pravam,edna kupa ispituvanja koji kostat pari,nervi,i mnogu Traumi...I na kraj nekoj mi napise dela lesno se vleguva vo brak i se pravi deca...
Те гушкам! Не можам да знам низ што поминуваш, но сигурна сум дека е многу болно. Се надевам дека ќе го добиеш тоа што го посакуваш. Ама сепак, муабетот ми беше дека има и други работи што можат да те исполнат. Имаш маж што те сака, имаш можност да си дозволиш многу работи. Да пробаш да си најдеш друг извор на среќа па можеби самото ќе си дојде ако не форсираш. Некогаш и работите што ги премногу посакуваме ни се извор на неубави моменти и состојби
Ете гледаш, во моментот не сакаш и тоа е ок. Јас не ти викам прај одма и не се чудам на твојот избор. Не мора да се објаснуваш. Ти праша дали би правела у било која ситуација, чудно ти е што реков не би чекала? Е истото и јас го мислев пред 10тина години. Дека треба да се заврши факултет, да се обезбеди сигурна работа, заработка, услови за брак, живеалиште... и така и би. Ама не знаев дека тоа, како што велиш ти - можам да си дозволам деца, ќе ми удри таков шамар. Можам да си дозволам, ама додека јас планирав животот ми се смеел. Пак ќе кажам, не морам да се согласам со твоето мислење дека исправно е да обезбедиш се па да раѓаш. На крај, животните искуства можат и многу да ти го сменат мислењето, па еден ден ќе си речеш зошто така сум постапила. Џабе ти се сите пари, куќи и станови ако на крај немаш кој да те радува.
Ti blagodaram mnogu iskreno ne posakuvam na nikoj da mine nis toa... Zatoa gi svakam dosta clenki bidejki vo Mk invitroto kosta isto kako u At a na koj Standart...ima mnogu bitki koji veruvsjte lugeto kredite digat
Не мислам дека се треба да обезбедиш, само нормални услови за живот за тебе и твоите деца.Па побогу еве ме, живеам под кирија јас. Немам 100к евра на сметка за стан. Само сметам дека треба да си позрел за брак и деца, најбитно од се да не кукаш за изборите што ги правиш и да не раѓаш деца па да чекаш друг гајле да им бере. Живеј у заедница, ама не кукај од свекрва ти. Напрај 5 деца ама не кукај дека никој не ти помага и нема да ги водиш на одмор оти немаш пари.Живеј у една соба ама не кукај дека ти е тесно. Најглавно, ДА НЕ СЕ КУКА тоа ми е муабетот цело време и да се сносат последиците од изборите што се прават у животот. А јас се искрено соживувам со луѓето што се спремни да имаат деца ама ете не можат, само не сметам дека сум една од тие што би си ставила точка на животот ако мене ми се случи тоа
Абе вие не сте се омужиле како шо треба ( шала ). Како бе албанците гледаат по 4 5 6 деца? Запознав одамна една албанка , 8 деца имаше, она не работеше ама битно ги товаре ќесињата во кола. Нешто тука има....
Шо има ?? Пошто чесно и фер заработени пари од само еден вработен дома за 4-8 деца нема!! Ма нема ни за 2.
A zosto cesno ı fer ne moze lı da se zarabotuvaat povekje parı? Pa ne rabotat sıte ısta rabota ı ne zemaat sıte ısta plata.
Има има. Ако некој маж сака да оформи фамилија, тогаш треба и да ја гледа, ќе работи, ќе се снајде и ќе донесе, а не како нашиве повеќето шо не им се работи, ќе работат 8 саата и после цел ден во кладилница. Знам и самохрана мајка со 5 деца, како трчаше со години жената на работа врз работа, стануваше многу рано сабајле одеше чистеше на едно место, па во 8 право на работа одеше, после тоа на друго место пак чистење, ама буквално скапуваше за децата да имат се и ниту еднаш не ја слушнав да се пожали. Затоа неспособни не треба да влегуваат во брак, а камоли за деца да помислат. Чим си одлучил да влезеш во брак, брате ако треба и планини ќе дигате ама на децата ќе носите. А ако сакат уште ергени и моми да изиграват, нека повелат нека не се мажат и женат.
Од дома искуство. Три деца ,татко ми две работи работеше двете полно работно време ,значи дома не бил присутен ич да не речам. Мајка ми подработуваше некое време ама брат ми ко се роди остана да не чува дома. Ај шо татко ми не беше присутен туку и немаше пак доволно ,башка транзицијата башка друго. Плус собираше полжави ,косеше ниви итн. И мајката шо ја збориш ,оди ли на натпреварите и приредбите на некое од децата ? Поминува ли квалитетно време со нив ,со сама себе ?? Или како шо ја опиша се раскинува на работа сегде за да има за децата ? Ама важно не се жали де.
Мене не ми е јасно друго. Се разведуваш од човек со кого имаш 5 деца. За да се разведеш сигурно нешто не штимало. Тоа нешто сигурно било присутно со години. Како правам 5 деца во брак каде нешто не штима?
Toa ni mene ne mi e jasno... eve imam edna ovde vo zgrada,sekoj vtor den e kavgi pcuenje piskanje... minatata god Kuferi preku terasaa letaa eve ja so stomah do zabi edno vo raka i edno trce....
Ова сакав прееска да искоментирам. Малку оф топик можда ама си го пишала. И јас мрчам за боловањата и тоа многу. Зашто знаеш ли кој ја работи работата на мајките што од 22 работни денови 18 ги нема? Јас и ние шо уствари немаме деца дома. Јас морам да работам 12 саати за да се стигне рокот за проектот на мајките. Разбирам и дете болно и све, ама некогаш се прашувам дали тие деца имаат татко. Имам два типа на колешки, една горе споменатата со 4 работни денови у месецот и уште една што во ситуација на дете болно со таткото прават комбинации, кој како ќе го чува. Епа малку осет треба да се има. Не може се накашлало детето да те нема 1 месец на работа, кој е должен твојата работа да ја работи?! Не знам зашто воопшто и фигурираат за вработени кога не се. А ние без децата нели и со 40 темп ќе идеме на работа рокот да не страда и вашата работа ќе ја сработиме. Ете зашто се мрчи оти ви ја работеме работата за која сте платени и имаме фул право да мрчиме.
Затоа сите што сме израснале горе доле во "мизерија" како што ја опишуваат, инаку далеку било мизерија, сме имале многу поубаво детство од сега, денешниве деца се да им дадеш малку им е, мизерија е оние што немаат ни за леб, ете ние не сме богаташи, имаме за солиден живот, ама џабе ни е се кога дете немаме, не е баш секогаш се во парите, колку знам богати па немаат деца.