Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. A94

A94 Истакнат член

Грешка сум напишала. Како сработуваат проекти тие што не идат на работа, инаку СЕ сработуваат проектите и кај нас во фирма ради тимска работа, ама тие што не идат на работа не ги сработуваат.
    Кај нас е супер поставеноста на работа. Шефот ти формира тим и те прашува дали сте ок луѓе и рок ти кажува. Ако некој смета дека нема да се вложи доволно се изјаснува за да се има резерва на ум. Ама ако некој се истрчува дека пола проект ќе сработи со неидење на работа не знам зашто шефот би ни се секирал

2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Па тоа зборам де. Чим не се осеќаш финансиски или било како спремна нема да правиш уште деца. Тоа се вика рационално размислување. Јас зборам за тие шо уопште не помослуваат на овие работи, одат со глава у зид ги раѓаат 2 3 и после кукаат немало тоа немало ова.
    Брак и деца може да се има и на 30 и на 40г, нема потреба некој да се брза и после да се кае.

*Amethyst*, baby-star and Осе like this.
  3. cooll

cooll Популарен член

Свекрвата е крива. :lol:

baby-star, elimkd, Cvekarka and 2 others like this.
  4. Осе

Осе Популарен член

Еве јас се каам порано шо не го сретнав мм па да имавме дете кога бев помлада оти сега нервите ми се потенки :rofl:
    Малку на мајтап да свртиме...
    Во однос на свекрвите и 50 г. да имаме нема да сме искусни оти никогаш пред тоа не сме биле домаќинки ете така ми кажа мојата: ,,никогаш не си била домаќинка не знаеш а не сакаш ни да прашаш " |(
    Едит : 30 г имам ,на 26 се омажив на 27 се породив. Не сум 19-23 г па ајде млада.

Last edited: Jul 17, 2023
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Значи си научила од сопствените грешки, и ние што кукаме можеби некогаш ќе се смееме за ова.
    Темава ни е да се издуваме и искажеме што не мачи, можеби во момент на нервоза.

Осе and Adidas888 like this.
  6. A94

A94 Истакнат член

Мислам на животни, сопствени избори да се кука, дека не е во ред. Инаку темата е за свекрви и снаи, и едната и другата има право да збори на широко :D

Cvekarka likes this.
  7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Јас знам комшии на мајка ми, и мајката и таткото рмбаа по цел ден, работеа по 2 работи, за да носи марки, имаа едно дете, му даваа пари за се и го разгалија детето, за на крај да почне да се дрогира и да продаде се од дома, се предозира и почина. Ама важно да се работело деноноќно за детето да носи марки.

*Amethyst* likes this.
  8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Затоа постојат менаџери, за да менаџираат вакви ситуации.Сериозни проекти не се работат вака, ама вие си знаете.
    Реалноста е дека никој не може да предвиди што носи утре, влегување во вакви авантури без резерва и имање некој “slack” период е гаранција за неуспех и вакви замерувања. Дури и да немате во тимот личност со деца, секогаш ама секогаш се планира минимум +20% од ветениот период.
    Породилното и боловањето на крај на денот се платени од државата а не од работодавецот, и се заштитени со закон. Лечење лични фрустрации на сметка на родител кој зема време кое законски му следува за да се грижи за болно дете за мене е врв на себичноста и живеењето во некој бабл.

Emy867, Martka, drugarka and 10 others like this.
  9. A94

A94 Истакнат член

Јас исто имам коцкар у блиска фамилија од кај дечко ми. Цел живот стварање за на крај некој да ти искоцка све. И една членка што пиша џабе ти е све ако нема кој да те радува дома, епа ова е спротивен пример кај што неговите си викат боље да го абортирав

*Amethyst*, baby-star and Anyshka like this.
  10. A94

A94 Истакнат член

Добро. Наредно ќе идам и ќе кажам на менаџерот, Петкана лаже, и не сработува ни 5% од проектот. Те молам да не и веруваш дека ќе сработи 50% и да ми дадеш двајца луѓе кои реално ќе си кажат дека ќе сработат 25% и ќе ја сработат работата на крај. Не е проблем Петкана да ја нема 3 дена, проблем е Петкана да иде 2 месеца на боловање откако ќе ја стават на нов проект. И да се врати 3 дена за да може пак да иде уште 2 месеца, а шефот да мисли дека работи од дома она, и ние ко идиоти да климаме со главата за да не ја заебеме

Осе likes this.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Супер ти се годинките кога си се омажила и родила дете, тогаш многу подобро се размислува. Јас сум сега 27

Осе and Cvekarka like this.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Така да напраиш. Денес се мајките со мали деца, утре ќе бидат тетките со болни родители, или самите болни, битно на жена во бизнис не можеш да рачунаш. Барем живееш во предвидлив свет.
    Јас не знам што да правам со овие, кој отишол на татковско отсуство, кој си шинал нога, кој брнаут имал, кој бил на 30% боледување, кој умрел богдачува, и све тоа непланирано ...значи не ми е јасно како функционира бизнисот во светот...и затоа, човечки ресурси ги ставаш по дифолт како ризик фактор, без оглед на пол, род, возраст...како што пишува во книгите за менаџмент.

Emy867, andromedae, mimoza.mk and 5 others like this.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Ама тој менаџер нели знае кај е Петкана? Не следи прогрес на проект? Што ако и текне на Петкана одмор да земе, а не боледување за кашлица, полесно ќе ви биде?
    Работиш во лошо структурирана фирма со македонски шефчиња претпоставувам, можеби и со лажички од кафе во уста, друго објаснување немам. Нема што да ги криете, се знае на боледување се. Ако Петкана рекла одам да работам од дома, а не сработила тоа е веќе друго и ќе ја скриеш еднаш, два пати ама засекогаш не.

14. A94

A94 Истакнат член

Излезе дека сепак не можеш да рачунаш. Зашто само на балканот жените сметат дека не е обврска на таткото да го причува детето една недела за да може она доследна да си остане на работата. Другарка моја не користеше породилно ради тазе бизнис, не знам како све се снајде, ама ете успеа. Само кај нас мајките мислат дека детето кога е болно мајка си бара да седи 2 месеца со него дома, ама и пари да зима со сите бонуси и бенефити. Ок е. А и другарка ми нема да го коментира ова вака, знае што мислам и ќе се согласи. Зашто не паѓа во несвест ако детето кренало температура еден ден, и нема луксуз да седи 2 месеца дома оти нема кој да ја замени на работа и да и ја сработи

baby-star likes this.
  15. A94

A94 Истакнат член

Полесно ќе ни биде. Зашто нема за ништо да е планирана. Сите среќни весели со испланирана работа

baby-star likes this.
  16. Калатеа

Калатеа Популарен член

Абе работела не работела ти мојот дел, тоа ти е, или работи или дај си отказ кога веќе избегнуваш да го комуницираш ова на повисоко ниво.

Очигледно прво работно искуство ти е замисли ќе дознаеш дека во сите фирми има жени што раѓаат, одат на породилно, земаат денови…8-|

Ко за толку млади, преспособни бездетни професионалци, напрајте нешо иновативно да не завршуваат проектите на ваш грб.

Emy867, andromedae, Orchidea and 3 others like this.
  17. A94

A94 Истакнат член

Ако ти сметаш дека треба да чуваш деца 8 месеци од 12, ти си дај отказ. Очигледно не си заинтересирана за работа и да напредуваш во истата. А нема што тука на високо ниво да се дискутира. Не ви одговара муабетот на никое ниво.

baby-star likes this.
  18. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Јас се омажив на 21 и родив на 22.И воопшто не се каам заради тоа.Со мм си работиме едно детенце си имам и фала му на господ нека е здраво и живо доволно ми е.Да може неможам да се вдомам во свој дом со свекре сум ама тоа е неможам да сменам сега за сега.Дете никој не ми гледа се што треба сама му удоволувам на своето дете.Така да читам дека темата е да планираш незнам после толку и толку години тоа не се планира.Јас со мм може и набрзина се земавме зошто така мораше да биде(бегалка бев)не ни даваа ама ете судбина таа е нај крива за се секој со пишанката

Осе, Orchidea and Anyshka like this.
  19. Калатеа

Калатеа Популарен член

Ама јас не дојдов да се жалам, ти се жалиш.:D

Ако мојот менаџер нема против тоа јас да земам ден за нега, ич не ме заболе дали ти што имаш 2 месеци работно искуство и мислиш дека светот се врти околу тебе ми збориш зад грб и си фрустрирана, повели кажи го тоа на твојот менаџер и истреси си фрустрации, па ќе одлучи тој што треба да одлучи.

Да имам ок работно искуство во фирма, и некоја ко тебе исфрустрирана да ми рече АмА нЕ ЗиМаЈ пРоЕкт ако мислиш дека детето ќе ти се разболи, богами би било баш интересно.
    Што сакам ќе земам, колку сакам ако сметам дека тоа е за доброто на моето дете.

На крај краева, ти не си им дома да знаеш колку им се децата болни, и дали они квачат 8 месеци.

Emy867, Oneo, Inamya and 11 others like this.
  20. A94

A94 Истакнат член

Проблемот се јавува и во моментот што мислите дека вие сте достигнле некоја функција и позиција во фирмата, па сега откако родивте дете можете воопшто да не идете на работа, па после се фрустрирате кога ви идат помлади и ве престигнуваат и со плата и со знаење и со све зашто стагнирате во работата. Факт. Макар што јас зборам за колешки рамни на мене, со многу повеќе од 2 месеци искуство. Ама ете сама си кажа кај ти е маката тебе. Приоритети се во прашање знам, ама ако тебе не ти е приоритет работата, младите ќе те стигнат дури детето ти симне температура

Last edited: Jul 17, 2023
    baby-star likes this.