Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Mnik

Mnik Популарен член

Ама ако детето ти е болно и си на боледување, ти за тој месец земаш помала плата, нема потреба да работиш од дома тој период. За фирмата ли ќе живееш или за семејството? Ако детето 4 дена ти гори од температура и деноноќно треба да му висиш над глава како ќе работиш од дома тие 4 дена?

2. Black girl

Black girl Форумски идол

Со болно дете тешко и од дома да работиш. Кенкаво бебе/ дете и работа, ај важи.

Martka, andromedae, Inamya and 4 others like this.
  3. A94

A94 Истакнат член

Не земам боледување, ќе побарам работа од дома, па ќе се снаоѓам. Не живеам за фирмата ако нејќам. Нели пишав, ако баш ме заболе, ќе стагнирам со работата, ќе бидам задоволна со платата, нема да се фрустрирам ако некој ми заземал местото и тако даље

4. Misskirova

Misskirova Популарен член

Нема да можеш да работиш од дома со болно дете .

Martka, H.VAGA and Anyshka like this.
  5. A94

A94 Истакнат член

Еве на оваа не и можда болно детето, ама нашла начин да не стагнира никако. Се надевам ми ја разбирате поентата на муабетите. Јас не сум мрзач на мајки, напротив, нема човек што повеќе се восхитува на женишта ко оваа доле на сликата.
    upload_2023-7-18_10-28-11.png

TamaraSJ likes this.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Emy867, Martka, Oneo and 11 others like this.
  7. A94

A94 Истакнат член

Твојот филм за некој е реалност.

8. Anyshka

Anyshka Популарен член

Во ред тоа, ти имаш опција да работиш од дома, јас имам, а оние што работат во конфекција, маркети или во фабрики? Еве пример јас се уште немам деца, кај татко ми во фирмата бев вработена ама не користев за било што боледување, додека беше жив ми велеше: "до 15:30 си ми работничка, после тоа си ми ќерка". Еве и сега ја наследив и не зимам боледување за било што, одморот не го користам секогаш, од ланскиот имам денови, дури сега ги земав зошто спремаме документи за ин- витро и треба малце трчање, ама сепак иако земав денови работам од дома, офф топик ама сакав да доловам дека неможе секој да работи од дома и да плаќа жена, членката погоре пиша маж и имал повеќе денови ама не давале татко да лежи со детето во болница, туку мајка. Исто и на мм братучедка да поткашла детето не и го примаат во градинка, земаше боледување, и и рекла шефицата им ја оштетувала фирмата, маж и не е тука, и кога беше не му даваа, мајка и болна мора да и го остава на неа.

tanjita, Осе and Mnik like this.
  9. Mnik

Mnik Популарен член

Јас едно време работев со 15 месечно дете од дома, итоа ни 4 саати во ден. Верувај не е вака едноставно. Освен опцијата жена да ти иде да го чува, ако имаш финансиски можности нели. Зошто таа жена повеќе од 15.000 ќе ти бара. Јас немав.

Осе and Anyshka like this.
  10. Misskirova

Океј ,баш сакам во Македонија во фирма вака да те видам.
    Уствари ,не ,не би сакала. Зашто е греота за детето а и за тебе .

Martka, Biljarkata, Осе and 4 others like this.
  11. Mnik

Mnik Популарен член

Ама види ова е новороденче што спие. А тогаш проодено дете и новореденче ич не е исто. И ова не е реалност.

Emy867, Martka, Осе and 3 others like this.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Бебе што лази, се исправа вака не ти лежи. А па плус болно аха важи.

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Моето и новороденче не спиеше. По 40 минути дење.

14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Па си пиша членката, жена ќе си плаќала, ќе седела со неа и ќе работела од дома.
    И оние што работат во конфекции ќе работат од дома, ќе им дадат машина и ќе шијат.
    Јас не би сакала непозната жена да ми чува дете кога би имала, ама тоа сум јас, секој си знае за себе.

Осе likes this.
  15. Mnik

Mnik Популарен член

Не сакав да навлегувам во детали и моето исто. Навечер од 12 до 3 си седев будна, после од 5 до кај 7 и преку ден тоа што спиеше не беше спиење. (facepalm)

Black girl, Anyshka and Misskirova like this.
  16. A94

A94 Истакнат член

Вас ви е филм се што е способно на планетава земја. Сите сакат да бидат успешни, жени, мајки, кралици а осудуваат све што се стреми кон тоа. А може нема да сум тоа ни јас. Може кога ќе имам дете, ко што пишав нема да ме интересира кариера ама барем нема да глумам лудило.

baby-star likes this.
  17. Misskirova

Прво сликава не е реална ,а и да е претпоставувам е од Америка каде имаат породилно 2 недели па се приморани на ова.
    Второ ,ти беше таа што цело време стремиш кон кариера ,како сега наеднаш, може нема да те интересира?

18. A94

A94 Истакнат член

Па еве јас ви прифаќам некои работи бе. Можда стварно ќе ми се десе преокрет. Проблемот е што, еве јас размилувам како размислувам. Ама наместо да ви биде мило некој што сепак размилува различно и се труди за нешто, да му речете океј, дај боже да е така ко што планираш, вие ме утепавте у поим. Мислам зборите феминизам а ме нападнавте оти реков сакам и кариера да бркам, не да бидам само мајка во животот.
    Инаку во Америка, имат по 4 деца, немат породилно, а сепак најмногу остварени жени има, а и свекрви не им чуваат деца секако. Зашто е тоа можно таму, а овде не е?!

Smiley92 likes this.
  19. Mnik

Mnik Популарен член

Затоа што е Америка, не Македонија. Имаш дадилки на секој чекор. Имаш примања да може секој да си дозволи дадилка. Овде во порурални средини треба и пат да и платиш, АКО најдеш жена. Дај Боже да ти е се по план, ама овде сакаме да ти кажеме дека кога имаш дете и пред да го имаш, размислувањето ама ич не е исто,а и околности се менуваат. Ти можеби ќе имаш финансии за да работиш од дома и жена да ти го чува, друга има пари за приватни градинки, трета нема толкави примања, макар и 20 години работела. Твојата реалност и на некоја друга не е иста.

20. A94

A94 Истакнат член

Јас сепак се огледувам на тие што се подобри и поуспешни од мене и се стремам да бидам како нив. Секогаш ми се тие репер дека сепак се можело да се постигне нештото.
    Како и да се сменат околностите, едно знам, никогаш нема да дозволам да бидам Петкана во животот.
    Нема да се поистоветувам со Петкана за да ми е полесно да спијам навечер. Ќе се поистоветувам со другарка ми што бизнис подигна со новороденче дома. И не, свекрва не и беше опција секако, јер знаеме ..
    А и ова не е измислено сценарио. Реално е, замислите. И тоа во Македонија.