Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    9.094
    Ова е скроз океј пишано и се слагам.

На DarkStormm и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.856
    Допаѓања:
    18.710
    Ама си видела и осетила дека не ти е местото таму, си прегреала од работа и си дала отказ.

Дискусијата тука е за лаење колешки со деца кои земале боледување.

На DarkStormm и IRBBB им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.828
    Допаѓања:
    274.956
    Ама не треба никој да дава отказ затоа што го измачуваат. А94 треба да си се жали кај надреден дека им фали човек во тимот, дали Петкана е стварно болна или не е, сеедно.

Друга работа.
    Замисли и јас да имав дете и да требаше да работам со првава. Па и со втората, пошто не и' наоѓаа замена. Или еве, тие две да работат заедно.

Двете се мајки, еднава курташак си игра, еднава нема избор. Како ќе функционира, што мислиш?

Сакаш да знаеш како?

Во мојата служба бевме околу 60 луѓе. Моментално не се ни 20. Јас без деца многу полесно можев и можам да ризикувам, не само јас, останатите колеги исто. Останаа само мајките.

На моето конкретно раб. место, здравство е. 60 бевме малку, секако покривавме празни работни места. Сега, последно што слушнав, неиздржливо е. Релативно млад кадар не' примија истовремено, овие што си испоотидовме, повеќето немаме деца.

Сега прашај се, пошто здравствениот сервис е и за мене, и за тебе, и за детето и за сите, кој квалитет на услуга допрва се добива.

Ич не е наивно, и не е нешто што сум само јас. Повеќето со исти причини заминаа.

Сега може колективно на боледување ќе одат преостанатите, не знам, ама знам дека ако ми треба услуга од тој сектор, бог на помош.

На *Amethyst*, Осе, Smiley92 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    90.540
    Ама пак е до менаџирањето.
    Што ако останале мајките?!
    Сега ќе земаат сите боледувања и ќе нема кој да работи?
    Па тоа е затоа што е лошо менаџирано и фали кадар.
    Треба д апримат нов и да не доаѓа до проблеми ако некоја од мајките земе фејк боледување или вистинско.
    Вака испаѓа мајки не треба да работат додека се деца мали,ги оштетуваат фирмите и колективите,бидејјќи навистина некои деца с енон стоп болни.
    :^)

На Emy867, 1209, *Amethyst* и 7 други им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.856
    Допаѓања:
    18.710
    Да, ама не се криви тие што земале боледување. Едни зеле од причина болно дете, други нашле дупка во закон.

Пак не се мајките со деца криви. Туку системот и менаџирање на вработени.

На DarkStormm и Anyshka им се допаѓа ова.
  6. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    7.230
    И кој ти е крив? Колешката или лошото менаџирање?
    И јас работам во колектив и кога и да имало проблем го решаваме со претпоставениот. Колегите не ми се криви.
    Дупки во законот секогаш ќе има.
    Амa со добро менаџирање ниту сум работела туѓа работа ниту пак мојата некој ја работел.
    А најмалку ми се криви колегите.
    Да има нешто вината ќе ја барам на тој што е над мене. Зошто тој дозволил.
    П.С
    Моето дете не е предмет на дискусијата и не знам каква врска има со темата.

На Emy867, DarkStormm, riba79 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.828
    Допаѓања:
    274.956
    Буквално не го реков тоа.
    Туку дека менаџментот не чини, а мајките не се со привилегија еднаква на мојата, што е реалност.
    Не си заминуваат и тие што сакаат, оти не сме во иста позиција.

Не оштетува мајката на вистински болното дете никого, а за лажно болното (неважно дете или самата таа или маж да е) постои инспекција да се провери дали е во Грчка на плажа или стварно е болен болниот. Тоа што не функционира е друга работа.

Затоа што еве овие две, еднава стварно мака има, другата курташак си игра, двете на крај во иста "кутија" се. Не, не и' се болни децата, не се крие како си ја прчи и водени лудории со децата, за кои се нели, болни.

Не ни зборам за фирми, болниците немаат профит, неколегијално е и не можеш да оправдаш лажно боледување ни со дете, ни без дете. Привилегијата е само што е 100% платено со дете. А однесувањето никако не е во ред, не е ни законски.

А неколегијалност пошто "ти се може" не е паметна одлука никогаш, посебно зошто не можеш со сила да натераш никого да работи туѓа работа. Мене не ме чепкаа, ама јас отворено им реков дека ќе ги пријавам и нив и неа.

Последна измена: 20 јули 2023
    На *Amethyst*, felisitas, MarijaMi90 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.828
    Допаѓања:
    274.956
    А го прочита постот... или не баш?

Твоето дете не е предмет на дискусија ама јасно ми е од каде доаѓа мислењето дека сите се невини и мака имаат.
    Тебе да ти е колешка плажаркава, ти се малтретираш, имаш вистински проблем, и ти викаат "ама за сите се правата еднакви". А истовремено дур висиш во болница, сфаќаш дека колешката се сунча негде.

Дали баш толку ќе бидеш полна разбирање, не верувам :)
    Како бе дупка во закон? Не ми треба дете за таа дупка :D
    Што ме спречува да бидам постојано на боледување? Повеќе ќе заштедам, барем на гориво ;)
    Станува збор за осет према другите, ама тоа се нема.
    Или имаш осет према колега или немаш. Пошто замисли таа ете уплатила одмор, пример јас да работев со неа, се спремила со деца со све, да лупнам боловање оти ми се може.

Дупка во закон 8)

Последна измена: 20 јули 2023
    На fana, DarkStormm и baby-star им се допаѓа ова.
  9. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    7.230
    И сега кој ќе ми е крив јас ако висам по болници а некоја се сонча?
    Тој што и дозволил.

На Emy867, Mikha4, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.828
    Допаѓања:
    274.956
    Тоа и го кажав во првиот пост.
    Таа злоупотреба не е ок, неважно дали имаш или немаш деца.
    На колешката која имаше и има сериозен проблем со детето... ќе испадне се фалам, а не сум зборела никогаш на форумов на темава претходно. И сум ја покривала без никој да дознае, и постарото дете на работа го имам чувано оти нема баба сервис, а ќе е размрсулавено па во градинка не го примаат така, маж и' од оправдани причини не може да е тука, болеста на детето само приватно кај нас се лекува... она ќе го донесе поголемото, ќе трча со малото по болници.

Ама имала осет према мене, према сите, не само што ми било ок сама се понудив за се' што можам.

Е оваа вторава, нема простор за некој стварно да и' искочи на помош ако и' треба.

Со колеги поминуваме 8 саати, толку активно не поминуваме со никого време. Никогаш нема да е ок да си саможивен колега. Небитно имаш или немаш деца.

Кога дадов отказ не се жалев од колешката што има мака, туку на нив им кажав дека во тој момент повеќе од 2 години работам сама работа за тројца и виновни се за целиот одлив на кадар.

На *Amethyst*, fana, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    5.546
    И шо кажа сега со постов?
    Не верувам дека на мајка која е во болница со дете, на крај памет и доаѓа да размислува дали колешките фалшираат боловање или не.

Убаво си кажа, правата се исти за сите, живееме во социјален систем за кој плаќаме даноци за да може да ги користиме тие привилегии. Кога некој ги злоупотребува не е во ред, но затоа е крива дисфункционалноста на државава, не тој што ги користи.

Да разграничиме, кога сте на боловање не се работи. Земање боловање и притоа чувствување некоја грижа на совест дека не работите, е знак на експлоатација на работното место. Нема потреба од жртви и мавање в гради, ама јас работев од дома со болно дете, демек можно е ако се сака.
    Во ситуацииве за жал профитираат само алчни шефови. Утре задутре никој фала нема да ви рече, на крај на денот сите работиме за пари, не од љубов.

На Emy867, felisitas, Anyshka и 4 други им се допаѓа ова.
  12. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    10.927
    И како е во ред некоја што и текнало да се плажира мене да ме дупи у здрав мозок да и ја работам работата за тројца оти само имала дете?
    Јас така една ја имам пријавено и ја фатија дека е на плажа па дебело го крка.

На *Amethyst*, A94, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.445
    Допаѓања:
    42.766
    Па мајка е она. Не е она крива што се вади на детето за боловање. Криви сте вие што уште работите таму, што не сте си дале отказ, и шефот е крив што нема плус работници дома на позив што чекаат кога дотичната, или па било кој друг нема да дојде на работа, да ја заменат.

На DarkStormm, A94, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    10.927
    Секоја следна што ќе го прави истото злоупотребување во име на детето пак би ја пријавила без око да ми трепне, а отказ да си дадам јас за некоја пуфла оти мисли дека е богиња никад.

На Smiley92, DarkStormm, A94 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.828
    Допаѓања:
    274.956
    Ај ок :)

Ќе и' текне пошто ќе и' биде префрлено дека "вие (множина) сте цело време на боледување"

Али не е она крива, боже ме сачувај. Што е тоа лична одговорност. Државата е крива :D Дисфункционална е државата пошто дисфункционални сме ние, државата сме ние ;)

Реков, крива е, оти не се пернати по џеб. Само за тоа во случајов е крива.

На Spicy Senorita, baby-star, MarijaMi90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.422
    Допаѓања:
    22.674
    Јас не знам само како им издаваат толку боловање за дете.
    Мојата не дава.
    Ќе и кажам пример и сеа шо праиме, терапија некоја, ми вика ГРАДИНКА!
    Сепак и покрај тоа што зимаат боловање за да се плажираат има и такви што зимаат реално боледување и не може сите у ист кош да се ставаат.
    Еден пример е дека во некои градинки бараат чисти брисеви за да го примат детето, детето нема симптоми ама има бактерија за што докторите велат не се третира, ама ете некој во градинка смета дека тоа дете не смее во градинка.
    А за тие што се плажираат нема друго решение освен кодошење!

На Осе и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.828
    Допаѓања:
    274.956
    Точно така.
    Пошто нивната работа паѓа на грб на други беспотребно. Ниедна фирма, ни приватна ни државна, нема на лагер работници. Солидарност треба кога е некој болен.

Ама кога некој се иживљава со сите, нема што солидарност.

Во толкава организација се гледаа сите исто, низ иста призма, затоа и реков дека кога давав отказ им напоменав дека меѓу другото, огромна причина е лошото менаџирање со човечки ресурси.

За таа што злоупотребуваше знаеа дека не треба да ме бараат за да ја менувам, им реков дека не само неа, на сите инспекции ќе ги пријавам за се' што работат непрописно. За другата беа должни да си најдат замена.

Имале или немале деца, не сме должни никој на рамења да носиме и да не' злоупотребува.

На baby-star, felisitas, Gosh и 2 други им се допаѓа ова.
  18. LanaDelReyQueen

LanaDelReyQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    296
    Која дрскост и ароганција.

На Martka, *Amethyst*, Orchidea и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    9.094
    Остајте тоа , свекрвите како?

На Осе, *Amethyst*, DarkStormm и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    677
    Ахахахаха навистина ова е за снаи и свекрви така.....

На Erika.greeneyes, DarkStormm и Anyshka им се допаѓа ова.