Зборувам ако си отишла ти кај неговите да живееш и треба да се осеќаш како дома, зошто и мажот кај твоите да не се осеќа како дома? Не е важно, не можеш со сила некаде да се осеќаш како дома зашто домот го прават луѓето. Јас кај свеки не се осеќам како дома ама затоа кај една баба на маж ми не ѕвонам на ѕвонче кога одам. Маж ми е опуштен кај моите, си зема сам за јадење, готви за сите, коси трева без некој да му рече, не легнува во дневна зашто таму обично сите седиме ама кај мене во соба да. Значи скоро како дома е, на некои работи си пази нормално зашто сепак имам сестра што живее таму.
Е, добро де, грешно напишав, сакав да пишам дека пологично е жена да иде кај маж и да се чуствува како дома што е и понормално од колку обратно, еве не знам
Таман те разбрав што кажа. Исто мислиме. Ама кога пишуваме на форум не си ги гледаме фаците и она напишаното неможеме да го доловиме како тој што пишува. Ама буквално се што сподели за маж ти , истото е и кај нас. Е мојов и во дневна знае да задреме, ама го будам да иде во соба или ние знаеме во двор да си седиме, он си дрочи во дневна. Сега па и сестра ми не е тука, па и во соба иде, алишта негови за пресоблекување има. Абе две доми си имаме хахахаха
Ооо нашиот зет е исто ваков, баш ист, се оптегнува на кревет, си порачува што да јаде ако не му се допаѓа ручекот, тв што сака тој си гледаше, 2 години тоа го трпев кога бевме во заедница, па мене ми наредуваше "шуринајке дај ова, дај она...", трпев и на крај покажав заби и лоша сум била, откако се одвоивме, а и сега си седиме кај мајка ми, мирна ми глава. Инаку зетов вози камиони во странство, и кога ќе дојде уште црвен тепих да му постелат, па мене кога ќе ми каже "шуринајке, ќе ти дојде и тебе редот за ручек", па уште кажува што да спремам, јас му велам "ааа ние седиме Скопје, и тука немам храна, исто како и ти што си гостин, и јас сум".
Тоа е во ред, и ние седиме кај мајка ми сега, и мм е како дома, ама јас готвам, не и наредува на мајка ми, и ако треба нешто машка работа ја работи, плус брат ми е починат, и сами сме, еве и да беше жив и да имав снаа, немаше што на неа да и кажува што да направи ручек, или дај ова, дај она, штом е како дома, нека се однесува така, сам нека си земе вода или нешто друго, а не оптегнат на кревет само, а и друго е да се од друг град па да се на поседок, нормално и ќе спие, ќе лежи, ама треба и да се понуди да помогне, и овие блиску живеат на 5 минути, не се на поседок.
А дали имаш ти своја лична приватност или се споделуваш со мајка ти? Не се зезам, онака сериозно прашувам ме интересира. Пошто познавам такви што се и кажуваат на мајките. Не велам дека и ти си таква. Мене ми нема смисла тоа. Не само на родителите значи општо на секој може да му кажуваш работи ама сепак да се има граница, некои работи се задржуваат за себе. Јас пример сум таква сакам приватност. (Освен со партнерот со него сум отворена книга). И не им кажувам се на моите за мојот брак, а и кога не бев мажена исто не сум им кажувала се што правам како правам. Еве чист пример девер ми(не е женет) се и кажува на свекрва ми. Мене ми е одвратно тоа. Тешко на таа што ќе го земе. Што мора се да и кажува на мајка му па и за неговото друштво кој со која,што како. Претерано е тоа. Јас еднаш и го реков на свекрва ми јас прв пат гледам ова. Познавам голем круг на луѓе ама и тие исто како мене не кажувале се дома. И она мене ми вика утре ќерка ти кога ќе порасне тебе нема да те интересира се за неа нема да сакаш се да знаеш? И викам не, не сакам се да ми кажува, како ќе се осамостои она. Многу работи треба сама да ги помине во животот, животни лекции сама да научи. Ако се она ми кажува и за се бара помош и мислење од мене и чека се јас да правам наместо неа,ќе стане мамина маза. Нормално ако имаш нешто проблем што мислиш дека неможеш да го решиш ќе побараш помош од родителите. Ама јас сепак си стојам на тој став дека не се споделува се со родителите, треба да има една граница. И да тие што споделуваат се со мајката за мене се мамини синчиња.
sabajle svarete i kafe na svekrvata, posluzete ja so nekoe blago i kazete i deka sosedkata nesto se razubavila poslednive denovi, veruvajte ke istrazuva cel mesec i ke ve ostavi na mir ahahahaha
Секако дека не споделувам се. Еве чист пример со дм имавме лош период, па и се разделивме. Не бевме заедно неколку месеци. Не зборував со никого. Ни со сестра ми. Секојдневно имав прашања што, зошто, како. Ама ете, ништо не кажав. Едноставно не сакав да зборувам на таа тема и тоа е тоа. Исто така не мислам дека секоја ситница и расправија било со кого треба да се пренесе на некоја трета личност. Ама има работи кои сакам да ги споделам и ги споделувам. Без разлика дали за да побарам мислење или чисто онака да се искажам на некого. И не мислам дека мажите само затоа што се мажи треба да се дистанцираат скроз од своите родители, за да не бидат мамини синови. И пак ќе повторам, бидејќи гледам дека не сум добро разбрана. И јас не сметам дека се и сешто треба да се споделува, ама исто така не мислам дека една личност е мека, нестабилна и мамин син ако сака да сподели нешто со мајка си.
А зошто воопшто се објаснуваш? Те забележав претходно имаше добро мислење дека најголемиот проблем на форумов е што не се прифаќа туѓото мислење и 100% се сложувам со тебе. И јас се согласувам дека големи, сериозни проблеми не треба да се чуваат внатре во себе. А ако е сериозно нештото, само родител можи да сфати или барем да те ислуша. Такви челик луѓе кои не се кршат изгледа само на форумов има. Еве јас порцеланска сум, не сакам да кратам комуникација со двата родители макар и 50 да начукам.
Јас сум женет и ништо не и кажувам на мајка ми а на татко ептен ништо малку со брат ми и се со другари и другарки нормално најмногу со жена ми. И таа исто. Со постари не разговарам многу. Имам многу лошо искуство со постари разговори и совети.
Никој на никој не наредил. И јас готвам, ќе зачистам, мм станува и ајде кој е за кафе. Сам станува и ќе среди нешто низ двор или заедно со татко ми. Сам се понуди да помогне при кречење, иако мајка ми кажа деца гледајте си ваша работа, ние полека колку можеме. Имам некои блиски да ги кажам каде мажите од домот каде израснале се израснати како паразити. Каде што додека се бањаат мама им спрема гаќи и маица за облакање, мама од одмарање ќе стане да подаде чаша вода, да му среди соба, да му сервира во тањир на волот од 30+ години. И тие истите незнаат како поинаку и тие и во брак и по гости де исти. Имав еден зет за беатучетка, лежи како полу умрен на тродед и по тетка ми: Петканоо мории дај ова, дај она, направи ова. Е ова е таков вол како во делот погоре. Така растен и така понатака знае. И нормално кога женчето ја менува мама , очекувањата сегде му се исти.
Девојки би сакала да чујам од некоја од вас дали е била во слична ситуација со мојава ... Бремена сум и живи и здрави треба да се породам Октомври месец . Носам машко дете . Сакав да направам почит спрема свекорот,меѓутоа само со прва буква ,бидејќи човекот има постаро име (името си има убаво значење , меѓутоа мене не ми се допаѓа) . Сопругот ме поддржа. Меѓутоа дома настана таков хаос што дури заврши човекот и во болница од што никако не попушти за името . Ми падна жал многу , не сакам да го носам на душа . Но, ни тој а ни свекрва ми немаат жал за мене,бебе и сопругот. Каква снаа сум била јас , не сум ги почитувала . Ми дале куќа кај да живеам . Сопругот проба и со добро и со лошо да ги разубеди, меѓутоа не попуштаат . Се работи за повозрасни луѓе со ептен стари размислувања. Инаку за жал живееме во заедница , не сме во можност да отидеме под кирија. Ниту пак кај мајка ми . Таа живее со брат ми и снаата. Мајка ми ми вели да попуштам, дека со детето ќе го засакам и името и дека најбитно е да бидеме живи и здрави. Нормално да го зачувам и бракот со сопругот . Брак од 6 години, полн со слога и разбирање. Ова што ни го прават неговите не се трпи и при прва прилика ми рече дека ќе се селиме. Дали некоја е била во ситуација како мојава и е успеала да засака име што не и се допаѓа ?
Јас не би попуштила, би ставила име јас и сопругот што ќе го одбереме, а не свекор и свекрва. И моите свекор и свекрва имаат старовремски имиња и дај Боже кога би имале дете нема шанси да се вика по нив. Секако, најважно е да е живо и здраво, името и не е толку значајно (за некои и е), ама ако сега пропуштиш ќе те газат секогаш.
@Cookie_ Се зезаш така? Што има ти некој да носиш на душа, не си ти крива за нивните очекувања. Крсти си го детето како ти и маж ти сте одлучиле, не си требала ни за прва буква да правиш мерак, мислам што воопшто има ти на некој мерак да правиш за твое дете? Ех будалче наивно, ќе го кркаш ти ако не се иселите од таму.
Крстете го како вие сакате а не они како сакаат.... оти никој нема да ти каже фала ако ги послушаш, нека паѓаат овер нека кршат глави, вратови, нози, живци ама ти терај си по твое. И запомни железото се кова додека е жешко, додека сопругот твој размислува за преселба буцкај го и ти, бодри го, давај му подршка за да знае дека можете сами да си живеете.
Јас само ќе се умешам да кажам дека за вакви работи кај што други луѓе паѓаат болни за ваши одлуки, не треба ич да ви чуе. Ако некој му е толку лабилна психата да не може да поднесе некој да не се согласува со него за банални работи, си има стручни лица за тоа, нема што другите да го носат на душа.
Што има да го носиш на душа кога самиот си прави проблеми? Тој имал шанса да си ги крсти неговите како сака, вие вашите по своја волја. Ќе правам атер на некој, како па да не. Утре нема да ти речат фала туку ќе дојдат со друго барање. И се така додека не умрат, а вас ви поминал половина живот. Прави си како ти одговара, ќе се лутат и ќе им помине. А ако не им помине нивен проблем.
Moe mislenje e bas nema da go stavam negovoto ime...mislam deka tie patat od kompleksi sto ke kaze narodot ne me podignaa so ime Boze me sacuvaj.... Ako popustis sekogas ke e taa taktika bolnici pritisok,haos...ako ne popustis ima sansi ni dete da ne ti sakat ili ko za inaet da go vikat so drugo ime ( imam takvi vo familija ) Jas bi si krstila kako so maz mi se dogovoram.... Nie na tie luge sto sme kumovci dedoto se vika Haralampie...na galeno go vikat LJAMO i oni taka ama kumo si lice moe ime da stavite ja rekov: ja sum kuma ja davam ime ja krstam ako sami davate ime krstejte si go... ( nevestickata placejki mi se javi da mi objasni situacija i kaj niv taka ili moe ime ili odejte si...oni zalnite sakale Matej....taka I se vika licen na kuma eve go 5 godini e ziv I zdrav)
Е сега вака ке им кажеш Да бевте по луѓе и за момент да помислевте на мене и на бебето ке ја имаше првата буква А за вакви за вас шо си го гледате само вашиот газ сега нема ништо И ке си ставиш друго сасвим трето име И ке гледаш у најскоро време да се изселитеѓОти денес името утре млекото па папмерсот моливот патиките се ек биде проблем ако не е по нивното замислено