Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    10.265
    И со вашите мајка и таткк да живеете, цело семејство зборам, нема да функционирате и ќе се каратез тоа е факт. Не оправдувам никакво лошо однесување или навреди, ама јас со никој не сакам да живеам освен со моето семејство. Се разбирам, живеев во заедница и покрај се, решивме за стан, со свои пари и лично заработени, наши! Значи све се може ако се сака!

На MarijaMi90, baby-star, haruki и 3 други им се допаѓа ова.
  2. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    1.661
    Имав и јас ваква желба едно време, ама послем се одделивме со врата нема клуч и мирна глава :D

3. steela.honey

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    1.661
    И добро како младиве да останат при здрав разум во државава , се отишло јабана ,од семејствата примарни па што останало за други, жално ,до кога ,ке се испоселиме сите и што после?

На Anyshka и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  4. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.352
    И тоа тие немажените...

На Cvekarka и Космонаут им се допаѓа ова.
  5. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    @Cookie_
    Вака сега дада Осе да ти каже ,ќе го прекинете муабетот за името. Кој ќе праша ќе велиш нека се роди здраво и живо па ќе видиме здравје има време. Ко ќе се роди здравје ќе си го кажете директно тогаш. Очекувај дека ќе се бунат ќе го викаат поинаку ама да не ти е гајле.
    Од искуство
    Ние не дека имавме проблем т.е не сме ни кажале ни прашале пред да се роди. А уствари сфативме дека и било проблем отпосле .Едноставно не бевме сигурни што е до поодмината бременост плус не бевме сигурни кое име меѓу две и јас се викав нека се роди здраво и живо па ќе видиме . Ко го кажавме името ,свекрвата само вика кај ви текнало тоа име. Ја викам не знам син ти го сакаше (и стварно така беше ) долго време ја викаше куце фактички бидејќи не и се допаѓало името ,ко ќе ми текне колку се нервирав нервоза ме фаќа :)
    Пошто сега е 3 г и како и да и рече било кој куце ,мачорче ,душа ,срце било што таа одма не јас сум ,,името " само ,,името" и готово :D

Имав случај ви фамилија блиска ,кај шо свекорите се јавија кај кумот на неродено бебе да бараат да не дозволи да се вика такакако што решија жајката и таткото пошто немало светец со тоа име (има ама никогаш не слушнале за него )
    Кумот од инат го крсти баш така ]:)
    А имам другарка што е кума на едни мажот сакаше да се вика по татко му некое ептен старско име беше. Другарка ми му рече мене ми е срам тоа име да го кажам или барај друго или друга кума:nod:
    Го крстија поинаку.[/QUOTE]

Последна измена: 18 август 2023
    На kalinaka, AlchinovaR1979, 1209 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    22.203
    Ужас е се повеќе на општествено ниво.
    Овде на форумот јас мислам дека поголемиот број на членки се до 40 год. ( има н постари да , но муебетот ми е друг).
    Тие да имаат свекрва и свекор одприлика до кај 70 год.
    Па толку ли затуцани да се бе? А сите имаат социјални мрежи и се екстра паметни насекаде. Знаат да се допишуваат, коментираат, да се сликаат и да постираат слики секој ден од се и сешто, да вртат на вибери и се екстра модерни и социјализирани АМА во мешање каде не им е место, во брак на деца, во попување за деца и сл. се на ниво на прабаба ми што било. Како освен тенџере, чистење и се околу домот , плус растење деца, друго не виделе.
    Па и како им текнува се и сешто. Дури и за да бидат над сите се опасни лажговци, манипулатори, самобендисани, измислуваат некои глупи , најглупи обичаи и ,, морални” работи.
    Ќе остане празна држава. На нас што сме останале и од икс приничи сме тука, на сите децата ќе но фатат патот со акрта во еден правец.

На Gosh, Cvekarka, steela.honey и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    @Cookie_ и да сега на твое место би ставила сосем ново име без буквата.

На AlchinovaR1979, Anyshka и Malesia им се допаѓа ова.
  8. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.352
    Токму поради ова сакам надвор од мкд и ќе биде наскоро, па нека седат сами. Мене свекрва ми ми попуваше да одам по лекари зошто немаме деца, и реков па треба и син ти да оди, ама он е машко, Бог да чува е, е затоа толку време изгубивме, од што имаше такво размислување дека се е до жената.
    Па да сме оделе заедно на гинеколог додека маж ми не беше во мкд, Божееее... Гинекологот ми кажа во последно време се е до мажите повеќе, што ќе посее тоа ќе жнее баш со овие зборови ми кажа.
    Баш и вчера додека чекав за хсг имаше една девојка после мене, истото и го кажал нејзиниот гинеколог. Офф топик ама сакав да доловам до каде може да се мешаат свекрвите. Значи до толку.

На Cvekarka и Corika им се допаѓа ова.
  9. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    [/QUOTE]
    Па искрено советот и не ти е баш на место со ќути си и коа ке нема назад ке кажеш.
    Абе луѓе си кажувате дирекно коа ке го прави и раѓа друг он ке кажува. Толку.
    Граници се поставуваат одма уште во старт.
    Ако некој ми се меша во фамилија ич немам проблем да му кажам дека го бришам и ни нас ни дете ке види.

10. steela.honey

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    1.661
    Да си жива на муабетов, ова е реалноста, се си кажа убаво, овој балкански менталитет е болна работа, се додека не се свестиме, се додека не престане лицемерието дека сме патријархално општество а самите гледаме двојни аршини во се, ке биде лошо и за млади и за стари.
    И не може да ме убеди никој дека западњачкиот систем е лош, дека лоши биле тие родители што од 18 години , му дава слобода на сопственото дете да гради свој живот,притоа го спрема и оспособува за тоа ,исто како што истите тие родители имаат право без чувство на вина да уживаат во тоа што гледаат дека детето е веќе возрасна личност со свој интерес и се посветуваат на бракот. И не ми е тоа себично.
    Себично е ова што се угушивме едни со други, деца со родени родители што не се поднесуваат, што мораат да бегаат да си најдат мир.

На Gosh, Осе, Anyshka и 5 други им се допаѓа ова.
  11. steela.honey

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    1.661
    Не се секирај не си сама не има многу вакви, казна им е сега што е вината во сопругот. И на фињака некад треба да и го плеснеш кога веќе ти се правела паметна.
    Ти уживкај и свиркај. Свекрвата нека си се цепка.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.378
    Допаѓања:
    27.221
    Амин

13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.926
    Допаѓања:
    36.790
    Ти си знаеш...
    И аманте со муабетиве „не знаеш како ми е дома„!!! Ти пишуваш тука, очекувај коментари. Никој со сила не те натера да пишеш.
    И пак ќе повторам, двојни аршини имаш, пошо се чудиш како свекорот / свекрвата ќе го остават внучето на улица, а еве ти бираш сама да си го оставиш детето на улица, само за да не им нарушиш комодитетот на брат ти и снаа ти? :^)
    Муабетот ми е, често пати тука читам дека родителите на мажот се тие кои обезбедуваат живеалиште, додека во домот на невестата нема место пошо бате таму живее.
    Затоа пак ќе кажам, за живеалиште и останати важни прашања се мисли пред брак, ако ете немаш можност за свое живеалиште, тогаш биди спремна на секакви сценарија, што да ти кажам. Тешко дека луѓето може да ги смениш, или прилагоди се, или одсели се. Трето нема.

На Gosh, Cvekarka, baby-star и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    @haruki
    Па верувај од лично искуство граници колку сакаш можеш да се обидуваш да ставиш со вакви што премираат кога не им е по ќеф ,или немаат осет никаков само со пред свршен чин ставање ќе се решиш .

15. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.352
    А сами ли ги наместивте камерите? Или преку некоја фирма?

Уште поубаво, нека не се качува воопшто, мирна глава.

[/QUOTE]
    Па сакаат детето да носи име од некој светец за да му слават именден со нивни роднини и они како сакаат, да се пуваат пред народ, еве пример мм има именден, и порано работел надвор од Мкд, не бевме ни заедно, они му славеле без него, исто и сега баш тогаш не бил во Мкд и пак му славеа со стрини, тетки, баби, роднини од 5то колено што ни мм не ги знае, исто и за свадбата ги поканија. Кога беше короната за именденот мм не беше тука, и свекрва ми ми вели "ајде направи нешто за именденот, ќе дојдат стрина ти, тетка ти, вујните (се разбира на мм, не мои), и велам "мм не е тука и нема што да му славам на човек кога не е тука", и доле она си спремаше не се ни симнав, викнав јас горе комшики што се дружам ги почастив онака како што ми идат и за обичен ден
    Полани и двајцата не бевме во Мкд, они си славеле со роднините.
    И оваа година исто, на мм му велам дај кажи им не си мал да ти слават.
    И ќе си викнеш другари со жените, братучеди, не они да викаат народ.
    Јас им кажувам, џабе, и си размислувам здравје ако имаме дете треба да размислам кое име да му ставиме токму од вакви работи, сакам детето да си има именден, ама ние да одлучиме кого ќе поканиме и како ќе прославиме.
    Свекрвата ми вела не се канело за именден, тоа може порано, сега мора да знаеш колку ќе дојдат и за колку да спремаш, така ако доаѓаат без да ги викнеш каде ќе ги ставиш.
    Може некој нема место.
    Ах да ни излезат документи да одиме од тука па нека си слават.

Последна измена од модератор: 19 август 2023
    На BellaBibi, Осе и Cvekarka им се допаѓа ова.
  16. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.688
    Која нарцисоидност човече…

17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.378
    Допаѓања:
    27.221
    Ајде не се секирај, уште некоја година и сите ќе испоцркаат :D

На VDT2906, see.emily.play, La-loca и 4 други им се допаѓа ова.
  18. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Ама немам шо да решавам јас со свекрви, мајки тетки и ред други.
    Си кажувам за мое дете јасно и гласно па нека премираат до утре ако сакаат, не дозволувам никој да ми ремети мир во фамилија.

19. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Ок
    Едит:
    Не е муабетот да решаваш со нив туку да ги решиш ,во смисла да не ти прават стрес безпотребно предвремено.
    Пример ете членката е со бременост по потешкиот пат зошто сега да си прави стрес да се кара па и со манипулација да и набиваат вина ?

20. ladydy13

ladydy13 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2019
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    445
    Да не ве тераат вие да плаќате секоја година нивни циркуз? :rofl:

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.