Се те разбирам. Кога мислам со ладна глава да, се е така. Ама не можам да се контролирам особено откако се породив катастрофа станав. Знаеш Свеки е научена она сама жена другиве мажи правела што сакала. И сега синот нејзин нормално се со мене прави. И неа и смета тоа. Љубоморна е. Не знам зошто не може да сфати дека веќе е женет и не може да биде како порано. Тие сакаат да биде исто како претходно, тоа не е можно. Еве пример за во маркет замисли нон стоп мм го вика место со свекор ми. Порано и да одела со мм ок. Ама сега мм нормално со мене оди. Не може јас да седам со свекор ми, а таа со мм да се шета. Нема логика. И мм нон стоп и го покажува местото таа не може да прифати. И сега тие мислат ете се ожени синот и јас им го украдов го свртев против нив. Сигурно глупости вакви си мислат,пошто така му зборуваат. Ако имал ново семејство не се заборавал стариот живот. И рачунај ова сите тие му го зборат фактички сите се обидуваат да го нападнат или нз што таму веќе. Едноставно нивниот син веќе си има жена дете,нормално ќе гледа за нас и со нас ќе биде. Сега со нас се дели. Не е веќе дете. Си има свој живот. Ама тие никако не можат да го прифатат ова.и нормално излегува дека јас сум крива и јас го терам вака да прави. А уствари цел свет вака функционира.
I do sabajle da go pravime muabetot dzabe e, za se e snaata kriva napraj jadenje be bilo soleno,zameti, zacisti ne bilo iscisteno. Jas sho da kazam za mojata na denot koga se registriravme mu rece ke vidish kakva greska si napravil, tuka ke i go vidish pametot odma. Ni dovagaat nekoj prijateli nasi taa odma dovaga da sedi so nas so saati i samo zaprasuva i se vnesuva vo muabet da e ona centar paznja, ednash slavevme nesto i taa sedeshe so nas celo vreme a nie mladi i mm i rece da si odi sho sd so nas taa odma pocna da place ne bila stara i neznam si tamu sto. Koga ke se spomne za rabota si kjutii se praj naudrena a sekade saka da otide da proseta jas ne vikam neka odi neka seta ama koga se raboti treba da se raboti a ne togash bolni da sme. Jas sega sum trudna i nekogash prefluva nema da go cuvaa i ednash taka nervozna i go plesnav deka i ona ke zavrsi vo dom ili kerkite neka ja cuvaat bidejki za nea nejzinite kerki se gospod i nejznite vredat najvekje nie drugite sme glupavi,ednata kerkai i e isto kako nea gi isffrli svekor i i svekrvai vo edna stara kuka i denes prodava filmovii. Go bucka za mene deka nie sme rasipana familija vakvi takvi i red drugi raboti ne e lesno da se izdrzi ama sho da pravish.
Omazena sum dve godini,od pocetok ne mi ostavi ubav v pecatok, za sreka so maz mi dobro terame, taa non stop se buzi, nafrla , dodava, nekogas i direktno , znaeme i da se karame me vadi od takt, imam malo bebence, ziveeme zaedno si ima maz drug sin pa se buzi rabotala ne sedela blabla pa sigurno nema jas nejze jadenje da i napravam pritoa da go zapustam bebeto, bebeto si go bara svoeto, neli? Neznam veke kaku da ja podnesam neznam shto da pravam oti celo vreme sve nesto nafrla
Затоа не и прави јадење, штом наоѓа маани сама нека си прави, еве јас сега раат сум си откако почнав посебно да си готвам. Ако на свекрва ми не и се допаѓало моето јадење, мене нејзиното па воопшто, мрсно, кај нас повеќе свекорот наоѓаше маани, пример ако имало ориз со копани тој пилешкото не го смета за месо, или мусака, ако имало манџа со пилешко се бунеше, морало свинско мрсно. Ние не сме многу по месо со мм, јадеме, ама чисто, кртина, а не со бело цело. И така сега нека си јадат колку сакаат мрсно, ама па сега како за инат кога и да отидеме таму за викенд, јас пак си готвам само за нас, ќе се симнеме доле да ги ѕирнеме, се има макарони со сирење, а јас такво нешто кога правев додека бевме во заедница, тоа не било јадење, требало макарони манџа со месо аууу. Што се однесува за чистењето, чисти си ја само вашата соба. А ќерките смеат се да прават, снаите не смеат. Ти кажи и од утре секој посебно ќе си готви и ќе си чисти секој своето, па нека наоѓа после маани.
Кај мене па е обратно. Од страв дека мм урла, овие мене ме чепкаат ако треба нешто, за јас да му зборам демек ова и треба на мајка ти, она и треба. Зимава и купи нова када за во долното вц кај неа, што никогаш не се бања во него, си има друго на средниот спрат, на крај кадата не и чинела. Требало нова кујна, ајде сега мене секое гледање ми кажува како кујната и била веќе стара,требало да и ја реновираме. И викам маж ти нека реновира де, ааа кај има он пари, ми вика. Демек ја и мм имаме на претек. А се што ќе и се направи на крај неа не и чини, мм нејќе да се замара веќе. Сега треба да се оди на свадба или они или ние, така е поканата, оваа сега мене ме пука секој ден, ние да сме оделе. Па речи му него и викам, она само ми се смее. Ја ќе се замарам, ќе се расправам со мм, ќе го терам да одиме на свадба кај некои во живот што ги нема видено. Ај важи. Во крв им е да прават малверзации бре. Ама мојава со мене се зезна. Злобоќа сум.
Potpolno te razbiram, koga jas ke napravam jadenje na nea ili ne i e soleno ili ne i e ubavo ili pak toa ne go jadela, odkako ostqnav trudna pa i pred toa nishto ne raboteshe retko ona da napravi jadenje ili da zacisti no fala bogu ke se delam od nea pa sho saka neka prai ako saka neka cisti saka neka ne cisti isto mi dovaga, samo znae da kaze mene mojata svekrva ne mi davashe da se delam ama vie delete se ili jas na vremeto kolku rabotev kako za edno celo selo.
Hahha Ovie svekrvive izgleda isti se, i mojata vo vremeto koga bila mlada kolku rabotala, nie sega ni bilo maka a shto kje bilo na nivna vozrast, sve mi kazuva raboti od porano, abe gospod napomosh
За јадење посебно правете си, за перење алишта исто итн и така ќе функционирате, секој своето нека си го мие и ќе нема да префрла. За чистење кога можеш ти чисти сигурно нема секој ден да усисуваш и џогираш.
Те разбирам ама така најубаво е секој посебно да си живее, колку и да се делат работите кога живееш заедно така е. Не сум таква за да не работам ама самата си направи за да си го правам само мојот измет и изметот на маж ми и бебето, првата година живеев само со маж ми свекор ми и сопругот во Ит, таа беше мк откако се омажи золва ми дојде да живее со нас, за таа година јас се по дома чисти готви алишта чисти пеглани средени како на сопругот така и на нив, и кога дојде во Ит така нешто се зафатија со сопругот, тој и рече дека за таа година јас им правев на нив исто како и него, и на крај таа му одговори: од сега јас ќе си им правам, готвење, пеглање итм.... Значи човек да признае и да е благодарен да му речеше едно фала, да, вистина, Така е, ама не, е сеа не знам што има да нафрла ко демек јас ништо нив не им правам, нејзе , свекорот и деверот, па крај краишта што сум ти должна јас тебе да ти измеќарувам нели, и кога таа за моето бебе знае да рече си има мајка(кога е за потребите за него) епа и он си има жена( свекорот), и он мајка (деверот)
Abe sho im se zamarash samo ako mozesh nastrana od niv za raat da si onaka nema zivot eve ti kazuvam, mojata vo oci mi kz ednash deka nema da mi go cuva deteto i toa uste nerodeno, odam na kontrola ispagam od kaj maticnata taa ni da prasha sho kako ni nishto ne se zamara a da e neshto za kerkite bunar ke iskopa.
Епа нека прости ама она дошла одпосле, така да слободно плескај се што имаш во лице набитно е ти и сопругпт да се слагате доколку имате можност на страна да се тргнете уште подобро вратата пред нос ќе можеш да и ја лупнеш ако паметува многу.
Јас реално не знам каде и како да терам. Во план сме да го земеме станот што живееме сега под кирија, ама секако у пакет идат и мајка му и татко му. Цело време гледам да го одолговлечам процесот за купување стан зашто знам што ке добијам со него, и еве сега газдата се предомисли за помала сума да го даде. Очигледно јас и бебето ке си заминеме од тука оти овие абер ке немаат да си заминат. Спојлер Чисто колку да си олеснам на душава, затоа пишувам
Samo podaleku nekade covek da fati kako vo stranstvo 200-300 km podaleku da ne se gledaat 3 pati godisno dosta e, oni baska i nie baska ama ovaa e balkanot za nivnite kerki od svekrvite moze da se nastrana a nie snaite od niv ne logika nema
Во странство сме веќе, тоа е проблемот зашто и они да се со нас да не даваат плус пари за кирија и плус што ке го отплаќаме станот. Да бев долу ке си заминев дома и така имам стан (иако баба ми и дедо ми живеат таму, ама имам дом барем)
Јас ја разбирам економската логика, ама малку осет логика? Млади сте, вработени сте, не можете сами да го отплаќате станот? Ај да беше куќа, да разберам, ќе има некои услови за преградување, приватност, ама стан? А стварно, нема услови од станот, 2 да се направат? Полна сум со градежни идеи значи
Колкав е тој стан да мора и они да седат, како не им е неугодно не знам, во странство претпоставувам двособен преку сила, оти знам кои се цените и каки се живее… како 3 генерации планираат во еден стан да живеат не знам. Јас да сум на твое место искрено ќе. у речам на мм, ако ставаме нога во долгови за дом, сакам да имам дом, мој, твој и на децата. Толку. Они у странство нели работат? За ќирија белким ќе спечалат, или на ваша сметка живеат, маж ти што вели на ова?
И јас сум во ваква ситуација, станот ни е над 100 квадрати значи голем но собите се тие како што кажа двособен но со големи простории, живеам со неговите родители и брат му, станот маж ми го откупи, па кога ќе се женел деверот ќе си оделе, значи треба да се жени па да одат безвезе, а мојава свекрва знае да треси зелени станот бил голем ( а сега деверот спие во дневна) кога он ќе се оженел (здравје ниту е верен) она со свекорот можела да си спие во дневна а собата кај Што спие сега да му ја даде нему, ај сеа види и го паметот, башка дневната соба е таква направена као салон без врата него директно си се влега од ходникот, а они се млади таа нема ниту 50год , и јас да да неможам да претнам сите тука потискани, а за гостин ако сакаш некој да ти дојде да преспие тоа заборави каде ќе го носам во кујна, ама зелени, тоа само на сон за три пара во еден стан, башка имам и дете(бебе).
Не можам да разберам искрено. Не можам да ги разберам старите. Ете брат ми сега се вери, и моите имаат стан над 100 квадрати, стварно е комотен, од старите згради, значи буквално ѕид да се стави ќе имаш два стана. Додека да се средат, брат ми живеат таму со снаа ми, имаат дневна и спална, делат кујна и купатило, моите имаат посебно вц, мајка ми нема ништо лошо со снаа ми, си ја сака и почитува, снаа ми исто ги почитува моите, фина е, си се договараат за се, ама сепак мајка ми ми вели, сине јас сакам да се тргнеме, вели не ми е пријатно некако, како да им рушам интима, да не можат децата да се опуштат од нас и да си уживаат. Мајка ми сака они да се иселат дека веќе и е тешко да чисти толкав стан, а и да се качува на 5ти без лифт, па станот ќе остане на брат ми, сма сепак сеуште бараат најсоодветно решение. И мене дури ми е незгодно сега да одам таму, порано знаев да одам на спиење 3-4 дена, спиев кај брат ми во спална, он у дневна, сега не можам да спијам во спална кај нив, незгодно ми е, кога идам со бебето па уште полошо, им рушам раат едноставно, бебе плаче, не спие, сите околу него не спијат. Ем знам дека не им смета и дека ни се радуваат, снаа ми цело време ми се кара што не сакам да спијам во спалната туку пуштаме гарнитура у дневна, ама не можам. Муабетот ми е, сите иаме убав однос ама не бива толку народ во еден стан, не можеме ред за капење да фатиме најпрво, а тек се друго, гужвичка е, непријатно е. Не знам како на тие стари им се свиѓа таква ситуација, место да се радуваат на осамостојување на децата, да се тргнат, да си уживаат во пензионерски живот и старост, они лепешки за децата, како не им е непријатно да ги слушаат секс кај што имаат ете не знам. Па и тој деверот твој зар женски не доведува дома, кај ги носи, во дневна? Стварно отварајте очи жени, знам дека е тешко и ние во МК не сме скроз одделени, ама во странство да се нафаќам да земам кредит и да немам раат не доаѓа во предвид, поправо ми се развела и би живеела сама со дете него во таа гужва со стрес и нервози, ама најсерозно на крај тоа ќе ви испадне подобра опција и ќе имате посреќен живот него да делите живеалиште со сто души.
Тоа е и најправилно значи со сето сложување,јас со мојава свекрва не дека нон стоп се караме, ама и не тераме најдобро, за да сме секој посебно е најубаво. Иначе нашиот стан е 5 спрат и без лифт и од што и е мака никогаш не се симнува за потреба пример да зема вода од гаражата, или ѓубре да фрли, неможела скалите да ги качува а кога е за шетање со трчање по скали. Со копатиолото навечер се чека ред сите од на работа па чекај ред за бањање, тој па деверот едно брливо нешто е, само вреска и она уште ќе ми кажува голем е станот не бери. И јас не знам зошто толку сакаат вака заедно гнетени човек да неможе да претне па и ние имаме наша фамилија некогаш сакаме да ни дојдат на гости, откако се породив не слегов Мк мајка ми дојде да ме виде на двапати и тоа само по 3/4 дена од што и е незгодно, спиеше со мене во соба,а она се гледа не и се допаѓа гледа што побргу да замине а ќерката знае да ја вика да иде се почесто да седи овде кај нас и да спие, немам ништо против ама немој така да се однесуваш само кон твоите. Па сега сите плаќаме станот нормално си е тоа па ни вика да живееме сами не ќе можеме тешко било, тие ни давале пари свекорот и деверот за станот, замисли значи ни давале, а кога ќе живеат на друга страна ќе има плаќа некој друг ќирија? Кај и да одиш ќе си платиш за себе никој не ти плаќа, они не ми ја плаќаат цела рата за да ми викаш ти даваме за станот, си даваш засебе ние засебе посебно си плаќаме. Ама ќе дојде крајот и на ова, добро што ме знае која сум ако бев некоја само да ќутам ќе дојдеше време деверот да се жени и он да си замине да живее сам со женаму а тие сомене да останат епа нема, сите нервози што ми ги реди и уште цел живот да ја гледам 24 часа фали