Свекрва ми и свекрва ти роднини се може. Оваа исто и татко им многу ги тепале маж и брат му. Кога пораснаа дека не можат ги оговараат насекаде, а двајцава кој и да прашаш во околинава сите викаат чудо како излегоа асални од оние двајца...Сопствени деца да оговараш да измислуваш свашта тоа нормален родител не прави. Башка што и прават сплетки да си ги скараат децата меѓу себе браќа...среќа па овие знаат што гом*а се...
Нема врска ни кај се растени ни колку работеле. Татко ми е намачен човек, од раѓање тежок живот, лош татко имал, морал од мал да се фати за работа зошто е најстар, а во село живеел. Мајка ми растена со добри но многу сиромашни родители. Од ништо створил се што има сега, се сами со мајка ми, напатени луѓе. Ама денес уживаат во тоа што го стекнале, шетаат, ручеци, одмори... И порано шетале и со мене ама не е тоа муабетот сега нели. Сакам да кажам, до мајндсетот е, не знаат повеќето кај нас да живеат живот, како живи мртовци се, само на децата им се мешаат зошто само тоа знаат.
Ок, не реков дека нема исклучоци, ама ете јас потврдивам дека има врска тоа што го кажав. Твоите може имаат сега финансии да шетаат, ете моите не можат да си дозволат, а работеле и работеле, и две деца израснаа и на факултет не пратија и во странство не пратија, ама ете уште работат оти нема доволно за уживање. Може не биле снаодливи како твоите, а истото реков и јас дека и мајндсетот е друг ама не секогаш е тоа фактор.
Еве и да немаат финансии, па немора на ручеци, можат во парк да прошетаат, за тоа не треба да имаат кој знае колку, туку така се навикнати, мажите ќе одат по кладилници, на лов, на риболов итн, а жената само дома ќе чисти, ручеци ќе прави, деца ќе чува, и на крај кога ќе се оженат/омажат ќе им се мешаат.
Па добро, не дека не си во право. Да не ме сфатиш погрешно, не зборам за тебе сега, твоите ви помагале да си го подобрите животот, ама има родители кои цел живот ги финансираат децата, особено синовите. На пример, ги вадат од долгови кај лихвари и по банки, па за леб после немаат, за синко да вози кола или пред женската да глумата, да ја носи по одмори и ку*ци. Ова е факт, околу мене ги има многу такви, не можам да им се изначудам. Значи не знаат за граница, не ги пуштоле децата малку да испотат газе, туку глумат банкомати. Пак ќе кажам, мајндсет.
Se slozuvam so ova so go kaza,toa se vika gotovani odnosno zivot bes maka i pot ili sakam.kola na sakam stan na sakam odmor na ama koga ke odis da go zapotis gazot 100te denari za cigari so gi zimas ke fi cenis I posleto prodolzuva toa na idnina bez nikakva idea za borba vo zivot od toa so se zadovoleni i gotovani za se... I na krajot od denot nema da znae sk saka i tera so zivotot i zivotot stanuva dosaden i pole za probuvamje na drugi polosi raboti
Да има, имам и јас вакви во околината, ехе колку само. Ама јас сепак мислам дека мешањето е одлика на злоба, посебно ако е на ваков начин како што се опишув во темава. Ако си лош човек ќе бидеш и лош свекор/ свекрва/ баба/ дедо и тоа е тоа, ништо друго нема толку влијание. Нашите иако не го живеат тој живот сега, пак не се мешаат ни едните ни другите, реков секако дека има по некој коментар, ама не е тоа нешто страшно, дадено е предлог или мислење, наше е дали ќе го послушаме. Мада да бидам искрена свекор ми има многу тежок карактер, не се баш во добри односи со мм, оти сака сите и секого да контролира, ама не му успева кај нас и никогаш не е во форма на зборење туку на пасив агресив однесување, мм не го ферма, јас неам проблем, го игнорирам или генерално на мене ништо не ми прави, не е лош да напоменам, добар човек е ама има проблеми со ОСД и некои ментални неизлечени трауми и комплекси и така.
Кога сме кај ајварот значи секаде слична песна.. една година нашиот се погоди а на золвата пливна целиот зејтин одозгора. И многу јасно, после голем дел од нашите тегли беа заменети со тегли од кои извира масло кога ќе ги отвориш.
Цепки. Ме потсети на една слична дешавка. Од двор мм си набра круши,мали тогаш пробуваше вкусови па да му спремам по дома каши. Ја фатив како вади 2,3 од кеса и ги бута у џеб. Тогаш се нервирав,сега смешно ми е.
Чим и е во куќа не е крадење. Значи ја слободно можам сега да си влезам кај нив и на свекор ми цела пензија да му ја земам и однесам кај мајка. Видиш, не ми текнало до сега
Со првиот маж кога живеев, ми ги снемуваше обетките од дома. После дознав дека свекорот ги крадел и ги давал на други жени . Беа разведени со бившата свекрва, и ваа не живееше со нас, ама доаѓаше често. Кога јас не бев дома, доаѓаше и го убедуваше мојот бивши маж да и ја даде масата, фрижидерот, некои шампони шо ги видела во купатилото со изговор дека на нас не ни требале . Откако го оставив, цел стан им го испразнила се им земала, им викала као кога ќе умрела она пак нивно ќе си било .
Прв пат како невеста јас во куќата на сопругот кај што живеат и неговите имавме гости, неговото друштво и сега нАли, јас ќе сум "домаќинката". И се потрудив, сувомеснатите во чиниите ги декорирав, гледав на јутјуб како и свекор ми виде и ме пофали. Одејќи по пијачки подоцна во кујна, ја фатив кај што ми ги растури со раце чиниите што ги имав спремено доколку првата се потроши. *којзнае како звучи ова одстрана. Тогаш умрев од нервоза, сега сама кај што се читам, урлам
Koga ne bev mazena, imav slusano muabeti od tipot - nevestata ja istepala svekrvata- , i togas se cudev kako e mozno toa, sega mi e jasno.
Абе ја сметам дека ако без прашање сум земала нешто труѓо, нека ми е родена мајка или син, тоа значи сум украла. Без осет луѓе има многу
Истото го мислам, иронично ми беше мислењето дека тие така си мислат, се е заедничко. Ние се што ќе оставевме во двор нешто, си присвојуваа. И кога ќе побарав, велеа незнаат каде е, после некое време ќе го најдам кај нив.