Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.623
    Допаѓања:
    40.110
    Ова го прашуваат и млади луѓе.
    Не знам колку пати ме прашале како ми е со свекрвата, како се слагаме, дали ми се меша....а за мм никад не ме прашале како ми е.
    И често ме прашуваат дали свекрва ми го сака син ми, дали стварно дете на синот се сакало побеќе од детето на ќерката (зошто имам и золва).
    Дали ме гледала исто како ќерка и. Бизарни муабети

На 1209, spacegirl92, Anyshka и 4 други им се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.654
    Допаѓања:
    38.212
    Според мојата свекрва... Ако не чистиш секој ден и ако не правиш ручек секој ден, не си домаќинка. (facepalm)

И најбитното... Треба да знаеш да месиш. :!:

На lovely91, Anyshka и Mnik им се допаѓа ова.
  3. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.507
    Истава баба од мм многу добра жена е патем. Она и е мајка на свекрва ми ама тотално се различни по душа.
    Е таа баба пред сите зборува како свекрва ми и јас сме биле како мајка и ќерка.
    Како она да ми била мајка а не мајка ми (facepalm) живее во заблуда очигледно не приметува ништо.
    Као сме имале сличности двете сме биле слаби, двете сме биле со стил, педантни, двете не сме сакале јаки парфеми и слично.

На Zumbulche и Anyshka им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.699
    Па така е оти кај нас се мажиш за цело село |((wtf)

На MG3, Zumbulche, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.826
    Ааа мене за месењево ме фалеа кај стигнат. Не за друго, свеки месела по 10 леба наеднаш и имало за сите, па се очекуваше исто и јас да правам. Ама ја ако месам, си месам по 1 лебче и свекор се љути и секнаа фалењата. Сега до душа не ни кажувам што правам и кога. Летоска ми вика "мрзливи станавте, ништо не правите веќе" и ја веќе уште толку помрзлива се сторив:rofl:
    И после се чудиме зошто толку гледаност имаат турскине серии....

На Joanna28, MG3, Zumbulche и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.507
    А пази добро у секоја турска серија свекрвата е лоша и не ја сака снаата. Збори глупости за снаата и справи сплетки хехе. Исто како свеки. Ама она ги гледа и она вика (за свекрвата) ваква жена да земеш да ја убиеш :clap::lol:

На Zumbulche, *Amethyst*, Mnik и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Свекрва ми откако сум таму не сум ја видела да фати да чисти, кога бевме во заедница се јас чистев, не дека нешто ми наредувала за тоа, ама јас таква сум, неможам да гледам расфрлано и садови немиени, она порано ми кажувале така оставала во садоперот куп немиени садови, баш на свекор ми сестра ми кажуваше јас откако сум дошла тањирче немало во садоперот. Сега откако се доле ни им чистам, ни им мијам.
    Кога одиме кај нив куп садови немиени по цела работна, во садоперот, правосмукалка никогаш нема пуштено, а што се однесува за мене да збори дека не сум чистела и не сум готвела не сум слушнала, баш еднаш незнам како, се зачудив, и се испушти, ми вели "домаќинка си, готвиш", ама таа најубаво си готви според неа, се таа знае, кога ќе направев нешто ќе им симнев доле, знаеше да најде маана "да си ставела тоа, ова", после тоа што и да направев не им ни симнував.
    Печев месо одамна, и внук и од ќерка и вели "многу убаво месово направено", свекрва ми си ќутеше, не кажа дека јас го правев, ќе пукнеше.
    Уште ова заборавив, т.е. има многу работи, ама на ова ми текна, садовите недоносени, кога ќе ни принесе се гледа како мрсни, светат од мрсно, порано ги миеш со ладна вода, они како што си јадат мрсно, со врела вода одвај би се измиле, а не со ладна.

Последна измена: 2 октомври 2023
    На *Amethyst*, Erika.greeneyes и Malesia им се допаѓа ова.
  8. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.522
    Me potseti so ovaa na edna situacija: prasuva sto ke rucame,i maz mi veli eve pecame lazanji,a ona dobro a za rucok sto?

На MG3, Emy867, Адрија и 3 други им се допаѓа ова.
  9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.654
    Допаѓања:
    38.212
    И мојата знае да се јави и да праша што сум зготвила за ручек. Не од што ја интересира, туку за да се сити. И ако нема ручек одма коментари. Јас и одговарам дека ме мрзи и дека цел ден лежам. Маж ми и ќути. Тоа на маж ми му коментира. Виде дека кај мене не смее.

На Anyshka и Mnik им се допаѓа ова.
  10. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.507
    А што ја интересира во твоја куќа дали си направила ручек, или што ручек. Свашта.
    За мене знаеаа да кажат на почетокот кога се омажив зошто сум седела во соба сама некогаш. Они научени се во дневна се да седат. Господе боже може ми се седи сама, не мора цел ден нив да ги вардам.

На MG3, *Amethyst*, Mnik и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.507
    Мојава немаше основни средства за чистење дома. Се јас изнакупив од џогери па до политура и сл.
    Само со вода чистење колку може да се исчисти?

На Joanna28, Anyshka и Malesia им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.654
    Допаѓања:
    38.212
    Селска работа. Кога нема попаметна работа ќе се интересира што прават другите. Дојдоа кај нас и јас требаше да правам кифли. Поточно, да го месам тестото. И она застанала до мене. Не беше тоа проблем. Одма коментар како не сум знаела квасец да растопам. (facepalm) Ете.. Со тоа се занимава. Ова беше пред да и го дотерам умот.

Имам многу пишувано на темава. Јас разбирам да дадат совет, предлог, ама нека не прават никој будала.

На lovely91, Mnik, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    3.466
    Леле исто само со вода, алергична била и бањање и миење заби само со вода алишта перење само со 5грама прашок (омекнувач никако). Садови миење со едно сунгерче за цела година а сјајче една капка, водичка си подгрева во ѓезве малкучко, само кога си вари кафе. Да се искористи колото. Ручек прави за три дена така да си јадат секој ден да не готвела (пред 5 на ефтина струја) а зимо кога ќе дојде да си седи во бунда за греење да не се троши. Кога ќе виде јас како живеам нормално (се расфрлам) одма коментар. (Од вас домаќини не бидува)
    Влегувам во ДМ баш кога излегоа пинк стаф сакав да ги пробам таа со мене ќе дошла. И на каса пред продавачката, не ѓи троши парите на Трпе (син и)

На Кена Рис, Mnik, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.699
    А мојата викаше порано дека е важно да знаеш да месиш, пита со готови кори не е тоа тоа. Епа и вратив еднаш: ај ти направи ни појадок, баница. И оттогаш се заќуте.

На Mnik, Anyshka, Erika.greeneyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.507
    Ќути да не почнам за хигиена подобро. Ама битно она е најчиста и највредна, ма немој.
    За омекнувачот исто.
    Мене за средствата за чистење ее не биле нивните шкафови од такво дрво да не бришам со политура и слично. Затоа со вода што е бришано се дрвото се подигнало и бојата избледена.

@Black girl да бе се тие се највредни, а снаите недомаќинки и мрзи.

На Mnik и Anyshka им се допаѓа ова.
  16. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Леле истото, на почетокот во заедница бевме, и комшии секој ден одеа кај нив ненајавени, и тоа баш кога ручавме, залци да ни бројат, а јас не бев навикната така некој сред ручек да упадне така, друго е да ми се најават гости, ми доаѓале и од друг град, и знам дека неможе веднаш да си одат, сум спремала ручек, исто и ние кога одиме негде се најавуваме и без ручек не не пуштале, ама ова комшии секојдневно, после некое време си седев сама во соба, и зборела како така сама, па да сум седела со нив, и откако се одделивме истото, мм кога не беше мкд да не сум седела сама, па клима да не сум пуштала горе, и така палеле шпорет на дрва, сите на куп да сме седеле хаха. Јас работев од дома, поради неа одев секој ден во фирмата за да не ми досаѓа, знае работам, таа се развикала по мене да пиеме кафе, дошла сестра и, дошла некоја комшика, јас и кажав не ми се врснички па да седам со нив, јас со на мајка ми комшиките не сум седела што сум израснала тука, и се налути, многу ми е гајле, после и кажав дека не дошле кај мене.
    Свекор ми на тоа вели мрзлива пита, или она растурена сарма, на мене и на мм повеќе ни се допаѓа така, тоа било мрзлива сарма хаха. А свекрва ми прави манџи со копани цели, друго е во ориз, сакам цели крцкави, ама во манџи сакам цепкани, и тогаш им кажав ова е мрзлива манџа, ја мрзела да ги цепка копаните, ниту јас, ниту мм не јадеме така.
    Ние не бевме мкд, ми се јавуваше секој ден што сум зготвила, кога реновиравме и велев дека во ресторани јадеме, прашина има, кај она па и стрина му на мм ме прашуваше, и ми велеа како ни се исплатени по ресторани, така и ти кажи им. А она па што готви само компири и ориз, и некои помии, не направила некој специјалитет, манџи е најлесно, стави ќе се вари.

На Erika.greeneyes, *Amethyst* и Mnik им се допаѓа ова.
  17. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.826
    Па со ова им е поентата дека "мајките ништо не не научиле".
    Колку пати ги имам чуено како зборат за некоја "мајка и сигурно така ја учела" и си викам за мене па којзнае што се збори кога не слушам.

На MG3, Erika.greeneyes и Anyshka им се допаѓа ова.
  18. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.956
    Исто и јас така, поготово одкако си ги покажаа роговите прекинав да седам со саати у салонот и да и прам друштво.
    Го бцкаа мм сите овие години па пред еден месец кога настана кавга самиот сфати зашто не седам у салон со нив и веќе не ми има преречено ништо.
    На крај на ден, и да сум у супер односи со некој јас сакам да си одделам време да сум сама негде у просторија или да излезам сама. Јас си сакам време за себе да си одделам, не можам многу да трпам гужви и луѓе. И со мм кога сум по цели денови заедно знам да излезам некаде сама или да седнам сама на тераса.

А за чистење и домаќинлук она е прва, па уште ко ке се распленат со фалби која што чистела со некоја нејзина пријателка или роднина абе мислиш подомаќинки нема.
    Е сега за педантност сака да е педантна што ми одговара зашто иста сум и јас па не мора по неа да трчкам да средувам стан, самата знае да си намести на место работи.

На eliesaab, MG3, Erika.greeneyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Ех блазеси ви со вакви педантни свекрви, мојата воопшто не е, знае некогаш и золва ми да и каже за нешто ако не го измила убаво, или ако се и е оставено на маса, џабе.
    Ама тоа не и го кажува пред мене, туку од доле сум слушнала ако сум седела на тераса. Кога бевме во заедница, се и средив, плитки со плитки тањири, длабоки со длабоки, другиот ден гледам се испомешано, врз малите наредила големи, разни шари, едни тенџериња од праисторијата изљуштени, и велам имаш нови, што ќе ти се овие, и золва ми и ги исфрлила уште пред да дојдам јас, оваа пак си ги прибрала, а немаше ни 60 години, не е толку стара, и работи, се меша со луѓе, не седи дома па да кажам затуцана, ама ете таква си е. Свекор ми си е посебна приказна, порано мајка му му правела посебно салата за него, се гадел од свои деца и од на брат му што си земале директно од салатата, а тој го прави истото, не става во тањир, туку директно, па може и ние се градиме, он од мали деца се гадел не од стари, и кога јаде повеќе трошки има на тепих отколку на маса, ама за маани наоѓање први се. А за сама седење и сега седам, еве кај мајка ми сме, па некогаш сама пијам кафе.
    Мразам гужви и многу народ, поготово ненајавени гости како кај нив што е попатна станица.

Последна измена: 2 октомври 2023
    На Joanna28, Erika.greeneyes и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.929
    Допаѓања:
    45.438
    Види малце ќе помрчам за мислењето, сте биле во зедница ама првично тоа било нејзина кујна, нејзини садови, јас лично не би се осудила да и се мешам во тоа какви и кои тенџериња ги користи и како ги реди чиниите. Јас лично не би сакала некој да ми дојде дома и по 30-40 год живот таму да ми рече од денес вака ќе ги редиме чиниите и овие тави и тенџериња ќе ги фрлиме, тие навики она ги стварала толку години и не верувам некој дека би ги сменил.
    Ако сте во заедница, ама ако ти пречат тие тенџериња ти не готви во нив, купи нови или готви во новите, остај ја неа да си тера како и до тогаш, исто и за чиниите, ако имаш твои нареди ги некаде и речи дека тие вие ќе ги користире и дека сакаш така наредени, нејзините остави ги.
    Знам дека треба компромис за многу работи во заедница ама мислам дека не е фер да се оговара по форум навики кои ги имаат старите пред да отидете вие таму. Помисли дали мајка ти и татко ти би смениле ако кај нив отидевте да живеете? Мислам дека не, може нешто минимално ќе додадат и нема да се бунат ако нешто додадете во секојдневието, дали е во кујна/бања/ дневна, нормално и треба оти секако сега е и ваш дом, ама тоа било дом пред тоа само нивен и нивните навики и покуќнина и ред исто така треба да се почитуваат.

Како и да е живот во заедница е тежок, најтежок е на снаата, ама не можете да очекувате дека некој ќе се прилагоди инстантно и ќе смени се само за да ви угоди на вас, тоа нема никогаш да се случи, може ќе смени нешто, ќе прифати по нешто, ама дека навиките кои ги имал пред тоа ќе ги смени ради вас, никој нема.
    Со тоа што нема да имате големи очекувања нема ниту да се разочарате многу, додека не успеете да се осамостоите прилагодување едни на други и без оговарање, само така ќе си скратире нервози.

Не ми е ова да осудувам, не секогаш е возможно да се живее сам уште одма, ама нема да трае вечно и нервози ради тањир се толку небитни, ќе го увидите тоа подоцна, што стварно не вреди ни да се спомнуваат:)

На Gosh, eliesaab, Oneo и 10 други им се допаѓа ова.