Да пробам посмирено мислење да ти дадам. Прво, основно и најважно, зошто воопшто живеете ти и маж ти со нив? Велиш имаш висока плата, маж ти работи? Зошто не живеете сами? Второ, зошто полниш туѓи фрижидери и тоалети? Делите еден фрижидер и едно купатило? Останатите не работат? Плата имаат? Пензија? Не може секој сам да си купи што му треба? Зошто воопшто дозволуваш само ти да купуваш? Алооо? Трето, што му е на маж ти? Он ќе ти кажува дека, те цитирам: "pogresno pravam sto izleguvam i ne sedam doma, tuku sum trebala da sedam so negovite da sme se smirele malku"?! Извини ама маж ти е пи**а. Ако он нема муда, имај ти. Во кратки црти, прво на иста страна треба да сте со маж ти. Треба да гледате да се издвоите. Треба да гледате вашите пари да штедите за ваши потреби. Треба да гледате да си уживате во животот, а не да трпите некои си таму искомплексирани будали. Второ, треба да бидеш цврста и самоуверена, не може да ќутиш и да правиш работи што не се океј и после да се чудиш зошто ова е вака, она е така. Одма зацртуваш граница и тоа е тоа. Додека уште немате деца, размисли каков ти е односот со маж ти. Зошто ако нема позитивни промени сега, иднината ќе ти биде вистински пекол.
Odlicen odgovor i odlicni prasanja. Da se nadovrzam, ziveeme so niv bidejki vo Fevruari slednata godina zaminuvame od zemjava. Jas se soglasiv da ja rizikuvam mojata odlicna rabota tuka, za podobri uslovi nadvor. Maz mi momentalno ne raboti i jas sum edinstvena od nas dvajca sto nosi prihod. Pa da ne sme davale pari po kirii, resivme da ostaneme kaj niv na opredelen period, i namesto pari za kirija da davame po 300eur mesecno, gi trgame na strana za pocetokot vo novata zemja. Maz mi e pickica, se slozuvam kompletno. On se plasi da replicira na majka mu, se plasat site doma ustvari. Koga eden ke resi da i replicira ona utredenta pravi turska serija doma. Doaga so zavrzani race od infuzii i ne znam sto, ona raboti vo zdravstvo i mnogu e lesno da napravi deka i e nesto, a ne i e nisto, bidejki saka samo da privlece paznja i da go vrati centarot na vnimanie prema nea. Ama nejse, nastrana toa, nie dvajcata super se soglasuvame osven momentot koga ke dojdat negovite vo prasanje, konkretno majka mu. Jas sum po priroda mnogu vesela osoba, i sakam da pomognam sekogas, dokolku jas imam moznost. Ete mene mi se pojavi moznost da im pomognam finansiski, bidejki i jas sum ziveela so margarin i salama vo frizider, pa sega mi e merak da kupuvam. Toa se traumi. Haha Odlicno napisa se, tokmu toa sto i jas go mislam!
Таа твоја желба да помагаш секогаш, мајка му ја искористува. Велиш таа работи, значи нема што да помагаш секогаш. Океј е некогаш, со реална причина ако има, да помогнеш. Ама ова твоево е искористување, и искрено не знам како ти е поарно само ти да пазариш во цела куќа, а да не даваш пари за ќирија. До фебруари има уште пола година, планираш сето тоа време да поминуваш низ тој пекол? Малце ова: "Pa da ne sme davale pari po kirii" ми дава впечаток како да ти е наметната таа одлука, можеби грешам. Ако не сака под ќирија тогаш нека постави јасни граници со мајка му, нема виткање бре. Ти ќе се жртвуваш на секаков можен начин, он ќе ќути, немој да не ја вознемири? Друго, зошто маж ти не работи? Не ти влегувам во приватност, ама планира уште цела пола година да не работи? Се надевам не ја баталуваш твојата одлична работа, за да може маж ти да печали преку занает што може и тука да го работи. Размисли си што е добро за твојата иднина, немој за 10ина години да се покаеш за сите одлуки.
Февруари и не е така далеку. Неколку месеци се во прашање. Во поглед на купувањето и јас бев таа што всушност го тераше сопругот да купуваме месечно ( за во заедница) и само што ќе земеме плата веднаш по маркети, замрзнувач да се наполни, фрижидер да се наполни, купатило со средства. За возврат мрчење оти прашокот бил таква и таква марка. Оти џем од јагоди, а не од кајсии и слични глупости. Најголемите трошоци ги покривавме ние и пак свекрва и свекор при 2 пензии на крај на месец немаа пари за ништо, "се позајмуваа" од кај нас. Или ќе кукаат како се без пари. Баш ради тоа и давање постојано по нив еден куп наши планови паѓаа во вода или се одложуваа. Да не ја должам, гледај до максимум да си штедиш или ептен неопходно купувај. Сигурно и пред тебе јаделе тие, а и кога ќе заминете пак ќе си полнат фрижидер. Секако нема да сте долго тука, кажи дека сакаш што повеќе време да си поминуваш до блиски, роднини и пријатели, а и на крај на денот, па и нема за што да се правдаш.
@Hanca Епа види што ти е побитно, тоа што ќе даваш пари за кирија или мир. Па и до февруари нека е. Аман прежали ги парите и најди си некое станче, макар 20 квадрати да е. Излегувај, шетај, биди тоа што си и прави тоа што сакаш, нема што да се објасуваш некому. Која е свекрвата отчет да и даваш. А ако мажот ти мисли дека тоа не е исправно, тогаш си нашла погрешен што не ти одговара.
@Hanca јас може ќе звучам сурово ама сигурна ли си дека сте на иста страна со маж ти? Велиш се погаѓате за се освен фамилијата, а фамилијата и те како му влијае како што гледам. Јас тука гледано од страна гледам само добродушна жена која ка искористуваат, почнуваајќи од маж ти па завршувајќи кај прабабата. Не знам што совет да ти дадам друго освен размисли убаво дали сакаш да оставиш убава работа и да се селиш во странство со маж ти? Мене тој ми изгледа исто така доста изманипулиран и животот во странство со таков може да ти биде пекол, верувај ми знам што зборам оти 5 год живеам во странство и знам колку е тешко без подршка. Ќе го манипулира мајка му и преку телефон, ќе ве тера да им праќате од тешко заработените пари ним, маж то ќе ти вика седи дома што има да шеташ сега и кога ќе бидете таму…не знам мене нешто ми смрди во ситуацијава. Или не кажуваш реално каков ти е бракот или ни сама не си свесна дека имаш проблем поголем од што ти се чини. Која религија е тој, која ти? Може и тоа е битно во случајов иако не сакам да судам по религија.
Ама дали го гледате вистинскиот проблем? Ќе ја читаме за некој месец, како е во странство, како свеки ѕвони по 100 пати во ден, како синко за све и дава извештај, како се решиле со свекорот да и дојдат на 3 месеци, како она им готви, полни фрижидер, како синко им пушта пари од таму, како,како, како.... Девојчето има проблем со мажот и на 20000 км да е од нив, џабе и е. Треба мажот да си го седне на здрав муабет и да го "смири" она него малку.
Јас денес толку се изнервирав со оваа мојава, сабајле мм ме прашува кога сум доставила документи во фондот за ваучер, а пред тоа свекрва ми нон стоп ми вртеше да ме праша до кај сум, и реков не сакам никој да знае, ни мои роднини незнаат само 1 блиска другарка, оваа таму се распрашувала за мене, незнам дали преку тие братучедките нејзини што живеат во Скопје, дали ми било се ок, и пишав да не се распрашува многу, после работа ми врти ми кажа демек и кажале сум требала уште 2 документи да доставам, а јас ги доставив пред 2 недели, јас ако сум сакала да се убрза работава ќе најдев врски, ама некако не сум спремна и сакам да се одолговлекува, се нервирав да не ми изминеа некои документи па пак повторно да одам натака навака, сега откако ги доставив некако не ми се брза, јас незнам како може и во матка да се меша.
Се прашувам... Толку ли немаат друга работа, па се занимаваат со туѓите животи? На маж ми често му велам - Наместо мајка ти да се занимава со нас, нека земе нека шета. Жената не е мрдната од дома. Можеби ако си најде занимација нема да постапува така.
Па ти што им купуваш се, фактички исто како да плаќаш кирија, кога се живее во заедница треба пола пола сметки, храна, средства за хигиена.
За ова се согласувам и јас. Мојот коментар беше дека нема потреба само таа да го одржува домаќинството, кога еден куп народ има и тие со приходи.
@Hanca И јас одма ќе те прашав зошто живеете заедно, ама гледам дека членките веќе те прашале. Океј, Февруари и не е така далеку ама се сомневам дека животот таму ќе ти биде којзнае колку подобар од тука. Според сето ова што го пишуваш, млада си, способна, си заработуваш убаво. Зошто да седиш и да трпиш такви луѓе? Вака како што ги опиша очигледно не се трпат. Ем син им не работи ништо, како што кажуваш ти го издржуваш не само него туку и сите нив комплет. Јас да им пазарувам да ги хранам, они никако да не придонесат, па уште и така да ми се понашаат??? И Зошто маж ти не работи? Не осудувам, ама малце ми изгледа како и он да не е баш океј во целокупнава ситуација и како да не ви е проблем само неговата фамилија….Јас би ти рекла убаво да размислиш пред да одиш во странство и пред да ја оставиш работата што и самата кажуваш дека е добро платена. Јас секогаш сум за живеење сами наместо во заедница, секако доколку постојат услови за тоа. Ма крај краева какви и да се условите, секогаш сум за тоа. И тие 300€ што викаш да не ги давате за ќирија, попрво би избрала да ги дадам за тоа и да си бидам раат, отколку да трпам вакви луѓе…. Фала Богу способна сум да заработам колку и да ми е потребно и не ми треба никој да трпам. Меѓусебна почит е се што треба да има помеѓу свекор/свекрва и снаа (а исто и обратно баба/дедо со зет) и нема потреба од ништо повеќе. Јас не би прифатила да живеам во заедница ни со моите знаејќи им ги карактерите, а камо ли со такви профили на личности какви што ги опиша ти…
Не знам за тебе, ама ја би се јавила да и кажам да не се меша кај што не и место. И пази, и да го кажеш ова ке биде пропратено со коментар од типот “Ама јас само сакав да помогнам“
Јокаста синдром, многу чест на Балканов за жал. Кај овие веќе отворени инцестуозни чувства, забегано. Бев еднаш на дејт со еден (јас изгледа брзо сеќавам, па не дозволувам до врска да се развие). На крајот од дејтот му се јави мајка му да го праша како поминал. Изгледа мислеше сам е, па да го провери. 28 години инаку имаше, ова само кај тинејџер можам да го оправдам. Втор случај, пак на дејт со друг. Почнавме да разговараме за здрава храна, му кажав дека обожавам да готвам и опседната сум со здрав начин на живот. Ми рече, само мајка му готвела за него, тој не знаел. 26 години, инаку, магаре од 1.90. Ме уби туѓ срам, не знам на кај тераат вака. Еден друг беше опседнат со сестра му, цел дејт за неа зборуваше. Ми беше непријатно да слушам и да бидам во негово присуство. Ако ме прашаш, добро кај ги наоѓаш. Па, не ги барам јас, тие се тие кои пишуваат први. Ама реално ова забегно е. Прави да преиспиташ некои работи кои се случуваат кај нас, ама се кријат под тепих. Добро е што сподели.
Како погоди со ова "ама знаеш јас сакав да помогнам", ми се јави она и и кажав дека јас си знам што правам, и да ми стигне одговор од фондот, јас ќе одлучам кога ќе сум спремна да почнам, не само набрзина, а пред 2 дена исто ми се јави, ми спомна за братучедките нејзини да ги прашала дали имале некој во фондот, и нагласив "од такви кои утре низ нос ќе ми ја извадат помошта не сакам ништо". Зошто ги проценив какви се, збореа за на свекрва ми брат за нешто како му помогнале, па кога побарале помош од него ги одбил. Налет таква помош ако потоа бараат нешто за возврат. Мене ако ми требала помош имам зет за прва братучедка што не е таков да бара нешто за возврат, сегде има луѓе, ама кога ќе дојде време ќе му се јавам.
Не си требало, да и кажуваш дека трчкаш документи за ивф. Има цело маало и роднини да те дознаат. Јас 5 ивф пројдов, и ниту еднаш не спомнавме. Мојава како што е проста, многу знае што е тоа.