И девер ми и кажува се на свекрва ми. Мене ми е одвратно кога ќе ги видам седнати сами и муабетиве што им ги слушам. Страшно. На мм му викам ја жалам таа што ќе му биде жена на брат ти.
Исти се. Демек да помогнат. А не знам зошто мора да се туткаат јас да се јавам ваму таму. Божем ние сме неспоспбни и бебиња мали. Вака она трча за девер ми и свекор ми. Неколку пати проба за мене и одма и кажав дека сама ќе си се јавам и ќе си завршам работа каде што треба. Возрасна сум не сум бебе. И одма ми одговори ее човек колку сака да помогне толку погрешно е сфатен.
Демек сакаат да помогнат. Целта им е да те направат неспособна. Ако вистински сака да помогне прво ќе праша дали ти треба помош.
Баш оваа ситуација ја имав денес. А убаво ми рече мм прави за да утреден рече "им го хранам детето". Имено, правеше домаќинката јуфки и ми вика "земај за детето, исушени се", ја си преќутев и денеска кога излегувавме, пред една комшика вика "направив Јуфки, само за мене и за детето". ја и викам "фала, ама ја од Кам си купувам за нас и детето". Не знам оваа себичност, оваа мизерност, нарцисоидност, како е собрана во еден човек. Какооо???? Она само се трудела да помогне. Која помош мори жено?
Zdravo devojki. Samo sto se pribrav vo mojata doma, t.e kaj majka mi i sobrav sili da vi pisam deka go ostaviv maz mi, si gi zemav rabotite i se iseliv od tamu. vo tekot na denot, iako bev rastrcana odgovorite mi stignuvaa na meil pa imav moznost da vidam na kratko sto se odgovorile. Epa vaka da vi kazam,deneska jas si zaminav od rabota bidejki povtorno se desil probleem doma i jas iznervirana zaminav da go zavrsam ovoj pekol vo mojot zivot. Dojde do karanje, tepanje, bidejki so prosti luge ne mozes da komuniciras, jas dodeka probuvav da im objasnam oni mi vikaa ne filozifiraj ne te razbirame. Jas izlegov od tamu i se vrativ doma! I nikogas povtorno nema da dozvolam vakva apsurdna greska da napravam. Vo pravo bese sekoj sto napisa komentar, alal da vi e! Ve guskam! Hanca
Исто и мм кога вадеше сега нов пасош, сегде се јави, демек за побрзо, како да не, си плати брза постапка и 3 дена се маткаше, дојди тогаш, па дојди Понеделник, па Четврток, на татко ми братучед му среди и оваа се удира во гради дека она му средила. Мајка ми врска нема јас што правам, како правам, не и ни објаснувам, цело маало требаше да ме дознае. Сама си одев по клиники, што има да знае, оваа се прави демек може да помогне а уствари неможе, си мисли дека може, па после мисли ќе и одиме по кеиф. И јас и кажав сама ќе си средам, не сакам таква помош низ нос да ми ја извадат.
You go, girl. Мило ми е еднаш да слушнам една шо навреме се спасила. Браво. Ќе ти дојдат поубави работи во животот верувај
Браво девојчице! Особено браво за брзата реакција. Ме изненади позитивно. Биди истрајна и стој си до одлуката. Ваков не се менува. Сигурна сум дека ќе најдеш достоен за тебе, што ќе те сака и почитува доволно и што ќе биде доволно маж, да застане против сите за тебе.
Едно време и јас имав 'проблем' со јуфките. Маж ми знаеше да рече - Ете, мајка ми ти прави јуфки, а на тебе ти смета. Еден ден му реков - Никој не и рекол да прави јуфки. На тебе нека ти прави. Јас можам да си купам. Оттогаш молк. Трпи, трпи, ама веќе не се трпеше. Добро е што мојов не ја слуша кога ќе почне да му се меша за нешто поврзано со бракот и децата. Одма и врти друга тема. @Hanca баш ми е мило што си заминала оттаму. Си се спасила.
Не бе да се покажат демек еве јас. Како вегета секаде се меша мене многу ме нервираше за ова. Ама откако и кажав така сега мирна е. @Anyshka ај за пасошот ок некако ако може да ти помогне. Ама мојава не за таква помош туку буквално за во твое име се јавува. Пример за свекор ми ако треба на доктор она збори со докторот. И јас се префрлив кај нејзиниот доктор. И еднаш нешто за резултат се работеше. И јас му кажувам на мм дека разговарав со докторот. И таа ми вика а зошто не ми рече јас ќе му се јавев на докторот. Ја гледам и се чудам. И викам па зошто ти, за мој резултат се работеше, сама си средив работа. И други вакви примери. Као јас неспособна сум па не знам да се јавам кај докторот.
Како што читам сфаќам дека ова свекрвиве скоро сите си наликуваат една на друга. Како можеше истите работи да ги прават. Или моментот кога ќе станат свекрви им летнува чавката.
Ама па и не помогна за пасошот, ама се удира во гради она, демек помогнала, а нема врска, и ова денес сигурно им вртела на братучедките да се распрашаат во фондот, не верувам она, нема никој таму, сигурно се јавиле во мое име демек да се распрашаат до каде се со одговорот, како може така незнам. Ова со јуфкиве познато ми е, јас не јадам ни мм, никогаш не сум јадела, многу млеко и јајца става, а јас неможам миризба на млеко да поднесам, купечките ми се поубави ама повеќе сум по макарони и шпагети. Одамна свекрва ми беше на работа, сабота беше, ние дома, пиевме сабајле кафе со мм на тераса, тропна надворешната врата, мислевме од промаја, ете ја золва ми, оваа ја ангажирала, ме праша дали ќе сме ја миеле терасата за јуфки да сме правеле, а мене не ме ни прашаа дали сум слободна, со мм бевме договорени со едни пријатели да прошетаме, и реков ни сум правела ни јадам, и сега ќе излеземе, кога се вративме золва ми му пререче на мм дека кога биле готови сме дошле на готово, многу ми е гајле, они си јадат нека си прават, а за ајвар па јас помагав, золва ми на готово ќе си земе. Сега што сакаат нека прават, се жали сама правела ајвар, никој не и помагал, а ние не јадеме, ете ја ќерка и и внука и има 16-17 години.
Браво! Конечно да прочитам како некоја донела правилна одлука. Те прочитав вчера но немав време ништо да пишам. Она што сакав да ти го кажам е да не ги трошиш вредно заработените пари на паразитите. Наместо да ги раниш и при тоа наместо фала да ти кажат они секој ден да те нервираат поарно оди уживај во животот, шетај, дотерувај се... Не ти треба идиотот. Многу подобар ќе најдеш.
Ова е беда, некои работи не се кажуваат на никому. Тажно, се надевам ќе ги препознаваме ваквите побрзо.
Вака душо, ова е тоа што не не учат нашите прекрасни родители дома, а е од суштинско значење. Во брак многу луѓе не сакаат да си ја трошат платата и сметката за трошок паѓа само на една особа. Со вакви луѓе, дури и да разговараш, нема да смениш ништо. Другата категорија е луѓе кои не сакаат да готват, а сакаат зготвено. А најлошата категорија се родители чие дете се вработува, за потоа тие да чекаат од него/неа, да плаќа сметки, купува производи и да дава заеми. Имаше членка со сличен проблем, во друга тема. За ова никој нема да те предупреди, ќе си го осетиш на своја кожа и ќе те здоболи. Има причина што изгледа јас интуитивно знам дека бракот и не е баш тоа што се претставува дека е.
Значи не сум единствена за вакви работи што ми ги прават и што се нервирам. Ми олесни што не сум сама. Ние јадеме јуфки на пример, ама со години купуваме, не ми дошло до нејзините. Лани золва ми беше дојдена и рекоа да правеле, она вика "ја сум на одмор дојдена, ќе си купиме, ништо не ми се прави", за јас и мм после неколку дена да правиме и свеки пола од направените неа и ги пушти. Мислам, глупо е. Излегува дека нас не' користат да правиме, ќерката све на готово. Мајка ми е некаква, ама ваква поделба на деца и искористување на едното за да му угоди на другото, не прави. Кај нас го нема ова. Затоа годинава сама си правеше и Јуфки и Тарана, слободно кај сака нека пушта. Може вака што не' читаат луѓе од страна смешно им е, ама реално мене ногата 2 недели ме боли од 4 дена ајвари, малиџано, чуда правење, по цел ден на нозе, оток имам на ногата, некој ќе ме прави будала.
На некои можеби ова им е смешно, со оглед на тоа што има и полошо. Ама ситниците ги прават најголемите проблеми во бракот. Ако мажот за секоја ситница ја слуша мајка му, што ќе биде кога таа ќе се меша за нешто поголемо. Секој нека си ја гледа својата работа.
Золва ми исто така се на готово, на почетокот јас лупев пипер за ајвар, а ние не сме по ајварот многу, се јас помагав за зимница, золва ми нигде ја немаше, ќе дојдеше само да си земе на готово, е после тоа се освестив, си седев горе кога правеа ајвар, ќе си пуштев музиче и не се замарав. Еднаш ни кажа за другиот ден да не сум правела ручек, ќе не "частела" од прва плата на новото работно место, го ставив во наводници затоа што се и беше со умисла, итра е, ама јас уште поитра. Она да купела пипер за ајвар, и надвор имав стар пешкир пружено што бришев кујната што ни протече, ми се јавува и ми вели излези собери ги алиштата, си велам во себе немам алишта надвор, друг пат сум имала па палела ќумбе не ми кажувала, излегувам на тераса гледам доле пипер, ми вели дојди да видиш каков е, и реков имам работа и си влегов внатре, јас си имав ручек од претходниот ден, си направив салатичка, мезе на маса, мм доаѓа од работа, гледа масата поставена, ми вели нели доле ќе ручаме, аха, оди печи пипер, ме прашува кај е рибата, свекрва ми му кажала риба ќе пржела, оди доле, рибата непржена. Ние си мезевме, и мм ми вели епа еве и ова да го дојадеме ќе го симнеме доле и таман рибата ќе ја испржи. Одиме доле во двор, она пече, пипер, свекор ми си легнал, па почна да урла нема кој да и го пече пиперот, јас мртва ладна си седам, мм стана нешто печеше додека ја пржеше рибата, јас си се најадов од мојот ручек и си отидов горе. Па свекор ми уште утре снаата се ќе го излупи, аха сигурно, а ќерка ви ќе јаде. Другиот ден свекрва ми сама си лупеше, дојде една комшика само, золва ми дојде кога беше готов да си земе, епа неможе така, порано кај мајка ми сите сме си помагале едни со други, тетка ми во зграда живееше кај нас правеа, ама и ние кога правевме помагаа, неможе на готово.