Како бе така? нели ви се пример родителите граделе куќички за нивното семејство за децата да ги израснат во прави, здрави деца да си живеат среќно (еве вие сестра/брат итн). И наместо да ви бидат пример вие тие три собички ги чекате у наследство
Кога утре свекрвата на сите внуци ќе им купи чоколадо што чини 50 денари, блузички што се 500 денари, играчки што се 100-200 денари, освен на вашето дете, ела кажете дека не ви е сеедно и дека е нејзино право на кого ќе купи. Не е до парите, чоколадото и блузата нели? Ќе им купите и вие, ама друго е поентата. Ај се предавам.
Да точно Чекам оваа да се омажи овие да умрат и да бидам господарка на цела куќа на 70 и кусур години Кој рече дека нешто некој чека Самите се заостанати во турско, ме тераа и никогаш не ме натераа мамо и тато да ги викам самите кажаа дека спратот е правен за синот кога ќе се ожени, керката секако ќе се мажела И сега пу пу не важи сакам да си играм курташак со синот оти снаата не ми се допаѓа
Млади прави наместо да се борат да создадат нешто свое они у 21 век уште се замарат кој серел кој мочал Шо к==р барате у куќите на свекор и свекрва ? Аааа да заборавив тешк е на денешницата да допреш до нешто свое Не е лесно ,воопшто не е лесно ама е најмило кога од песок и цигла го подогаш твојот дом И не се вреѓајте од вистината млади прави и здрави седат со стари заедно у две соби седат на една шолја се мијат од еден сапун јадат од едно тенџере.........бљак
И после зошто пола македонци не зборат со потесната фамилија, за педа земја браќа сестри очи си вадат...Ова ме потсети на деверов и јатрвава ( она дури најгласна е) живеат во стан на старите не е делено ништо. Ние на спрат доле се старите е арно спратов е поголем од станот па јатрва се буни и бара соба горе следувала на маж и...а на маж ми не следувало од станот...ние со деца они сами. Станот е 40 квадрата, спратов е 70 дневна со кујна спална и детска ( многу ни било сакаа детската да ја земат). Маж ми им рече земете што сакате све нека ви дадат ништо не ми треба немам намера за куќа да се расправам. И онака кога ќе се селиме планира да се откаже од наслество ако толку им е битно се да земат нека земат.
Во глобала сум за еднаква делба, ама не мора по секоја цена. Еден од децата, небитно кој пол, може многу подобро да се снајде сам во животот, другиот да е очаен, во таков случај сметам дека нормално е родителите доколку сакаат и можат да помогнат, повеќе да дадат на очајниот.
Кај нас не е така. Колку и да нема женското, секако машкото повеќе добива. Македонски менталитет. Срамота е сестрата да земе дел од своите родители.
Ако веке е темата за правилно делење ке ви каќам што е правилно делење Ке ги седнеш децата не снаи зетовци него твоите деца и ке им акажеш 3 ДЕЛА за секој по еден еднаков дел и еден дел од старите Кој ке изчува стари нека си го земе делот на старите А не се по пола а за гледање коа ке остарат едниот да се раскинува а другиот да си го тапори на некоа плажа Е тоа е чесно
Е вакво нешто може. Оти пред тоа дале еднакво. Не чекаш да умрат боже сачувај. Ама во Македонија ќерката е отпадот, ги чувала, не ги чувала, да бидеме реални.
Точно и во глобала ко отпад си третирана од свекор и свекрва Ко да те нашле на патот Ама утре некој нивното ќерче да го третираз некако слично тогаш друга прича јер за твоето боли, за туѓо кур не те боли
Јас сум за да се има убав однос и почит. Ама не планирам у куќа на свекрва да се понашам ко дома да сум. И да ме донел маж ми, не сум дома. И да ми стои на лична карта, не сум дома кај што е она. Оти џабе е кога нема да се осеќам ко дома.
А нели дома си кај што е маж ти? Мислам ако немаш услови да заминеш моментално ќе се осеќаш ко гостинка оти не си дома Зошто таа иста мајка според мене немајка вика синко спратот еве ти го, да не се заглавуваш да градиш или да купуваш, а сега изиграва апсолутен владетел во секое ќоше Јас сум за од старт ништо да не се дало, ни ветело ако не можеш ти да се одделиш од спратот и вечно да тарашкаш оти нели се е твое Темава се разврза на долго и на широко и може да се пишува до 101 и назад
Ако е свекре дома, не може да сум и јас дома таму, без разлика што мажот е дома. У душата нема да е тоа дома. Ќе прашувам за сѐ, дали да земам вода, јадење, да се истуширам. Барем на гости така правам.