1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.597
    Допаѓања:
    33.796
    Ех и моиве се исти, ама кога се работи за син им, брат и сестра треба цел живот да се еден покрај друг, никогаш да не се скараат, ама затоа па ќерка им (золва ми), ги скара нејзиниот маж со татко му, брат му и сестра му и не зборат, и децата дури не ги гледаат (нивни внуци), ама снаата (јас), не смее такво нешто да направи. Мене ми велеше дека мм има една сестра, а кога и спомнав дека и зет им има една сестра и еден брат, е тогаш кажа дека тие биле виновни што се скарани и така заслужиле.
    Човек да пукне.

На Malesia, steela.honey, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.947
    Допаѓања:
    35.821
    Татко ми ме учеше да не живеам во заедница. Често знаеше да рече - Подобро да живееш под кирија, отколку со свекор и свекрва, па и со мене. Мајка немам. Од другата страна... Свекорот не се меша. Златен е. А за госпоѓата имам многу пишувано. Треба неа да ја слушам. Затоа што сум во нивна фамилија.

На AlchinovaR1979, Malesia, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.597
    Допаѓања:
    33.796
    Aх со таа нивна фамилија, само како тие да се фамилија, ние како да немаме фамилија. Значи по нивно жените кога ќе се омажат треба да се откажат од фамилијата.

На Malesia, VDT2906, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.947
    Допаѓања:
    35.821
    Исто како што она се откажала од нејзината фамилија. Јас тој нивен селски менталитет не го сакам. И јас имам фамилија. Не сум најдена на улица. Среќа што се смири.

На Malesia, VDT2906, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.597
    Допаѓања:
    33.796
    Ама тоа на нив како им одговара, свекрва ми повеќе е до нејзините браќа и сестра, а свекор ми не.
    Епа нека се откаже, туку кога и да не викне мора и сестра и и браќата, без нив нема шанси, а на свекорот сестра и брат не ги вика.

На Erika.greeneyes и SummerGirl им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.947
    Допаѓања:
    35.821
    Ваму госпоѓата е таа која одредува кој да дојде на гости кај нив. Почесто одат од нејзина фамилија. Свекорот не смее да и писне. А за неговите роднини маани наоѓа.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.597
    Допаѓања:
    33.796
    И мојава иста е, свекорот ако и спомне да викнат некои негови роднини, оваа одма писка "ааа на чело на маса како кумови ќе ги ставам, ми потребале", ама затоа нејзини роднини доаѓаат и 5-то колено. И нас не тера да одиме кај нејзини роднини. Гледам и по золва ми, повеќе ги почитува роднините на свекрва ми отколку на свекор ми, па дури и братучедките нејзини, а на свекор ми сестра што и е родена тетка воопшто, јас па обратно, од на свекор ми страната ми се многу ок, од на свекрва ми многу ми се лигават, а јас мразам лигавење и умилкување. А една сестра што има лошотилак, вчера од А до Ш ме распраша се, само на кратко и одговарав.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.225
    За утеха, јас бев детето што со плачки го земаа од кај баба му (на мајка ми мајка). Сите по газот ми одеа, нормално, едно дете бев во таа куќа па баба, дедо, вујко, вујна сите на мене ќеифи ми тераа, во другата куќа си ги делев бабата и останати роднини со братучеди :D

Стварно не си ставај на срце, ќе му помине, нормално е да сака да биде кај што му тераат ќеифови, сепак ти си таа "лошата" што воспитува :)

На Mnik и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  9. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.601
    Ја незнам како се споредувате со бабите и дедовците како се однесувале со вашите родители со тоа да го осетите на своја кожа од свекор и свекрва ,НЕСПОРЕДЛИВО Е .Или братучед и снаа со брат и снаа ,ич не е исто .
    Кога ќе кажете не сум мажена ,немам свекрва ,ама го имам тоа осетено баба ми и го правеше истото на мајка ми .Да гледаш и да осетиш не е исто .И баба ми и правеше лоши работи на мајка ми ама откако се омажив и свекрва ми правеше така неспоредливо е .

На Erika.greeneyes, Осе и Skyler им се допаѓа ова.
  10. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    3.775
    Големата кога беше мала 3-4 год. одеше кај свекрва ми и вака правеше, и они ко да сум им бркнала во око се понашаа со погледите. И јас почнав да и звонам и да и викам, нахрани ја тоа и тоа или земи од горе или спреми, и избањај ја. И така неколку пати пошто нели плаче дете за доле, а јас да не сум лоша мајка.
    Виде-не виде ко идеше време за тоа сама ја носеше. Седеше доле се на се саат време, ама ете ќе посака дете доле баш тоа време.
    А и реално и јас одмарав тогаш. Не се расправај детето ќе смени.
    Јас повеќе пати кажав дека на почетокот беа хаос, после беше само превртување очи па видоа не видоа сите си легнавме на брашно. Сега е ок.

На *Amethyst*, Mnik и VDT2906 им се допаѓа ова.
  11. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Види јас да можам некако да ги затнам во устите, ќе го направам тоа. На оваа да и кажам пример бањај го, спреми го за спиење итн итн оваа среќна ќе е. Значи и да и е најуморна она нема да ми рече не. Е сега некој ќе рече имаш среќа што е таква ама не е баш така. Она да може да ме исфрли мене од улога родител, ќе го направи тоа. Стално се огледува на луѓе што 24 часа се со внуците, буквално е љубоморна што она не е таква. Нејзиново е опсесија.
    Не викам дека не е добра баба, да прошета внуче, да си игра со него, ама жената е изгорена буквално да е мајка на моето дете. Еве золва ми има бебе, се гледаат на камера, тоа корне, плаче, золва ми не го крева, му збори само и си работи нешто, мене кога ми беше мал и ќе заплачеше, што не коментари се изнаслушав, мајка ти те остава да плачеш, треба да почне да плаче па да му дадеш млеко итн итн. И мене нормално сите овие работи ми се таложат.

На Oneo, Malesia, hello-kitty.90 и 8 други им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.947
    Допаѓања:
    35.821
    Твојата си игра со внучето, а мојава ич. Моите деца немаат почувствувано љубов од баба. Само од дедо им. Ќе ги гушне еднаш кога ќе се видат и толку. Сега нешто изводи. Ама децава ја избегнуваат. Не сакаат да ја гледаат на камера. На маж ми му е криво, ама така си заслужила. Ако мене не ме сака, не мора децата да не ми ги сака. Тие се деца и од нејзино дете. Не ги најдов на улица.

На mal.ecka, *Amethyst*, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.161
    Допаѓања:
    12.159
    Точно дека не е исто, за сосема друга релација станува збор.

Само знаеш дека ова со баби и дедовци може да е и уште полошо, твоја крв се, а такви срања да ти приредуваат, додека свекрва ти и свекор ти, тебе лично не ти се ништо, поише те допира кога твои луѓе се против твоите родители и со самото тоа и против тебе.

И како викаш дека не сме осетиле на своја кожа, коа баш директно си бил сведок и на караници, драми, подбуцнувања и си дел од негативна атмосфера во континуитет.

Знаеш ли дека влегуваа и со мене и брат ми у конфликт, нормално дека знаат ќе и пренесеме на мајка ми и буквално пораки ко да си испраќаат преку нас, ни ја полнеа главата со глупости.
    А тука ти се, не можеш да ги избегнеш колку и да сакаш.
    Пример, сами сме биле па да не дремеме и ај нели да има возрасни луѓе покрај нас, да не контролираат и надзор да вршат, а уз пат "прикаски" си кажуваа, ме оптеретуваа и почнував да се нервирам и да се расправам.

Имаш најразлични случаеви.

Шо ако си дете, зарем нема тоа да влијае ултранегативно врз тебе, па не сме сите такви да не се замараме и да не си ставаме на срце.

Ја дете бев, а не си ја доживував целата ситуација ко дете, ко старо мало бев и све ми беше јасно и шо се дешава и зашо се дешава, убаво разбирав, свесна бев за све.

На M.B., CameliaMiller, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.601
    А бе се е точно ,и јас знам како било со баба ми ,сум била сведок на расправии ,ама верувај не е исто кога е директно ,а свекорот и свекрвата не се наша крв ама се крв на сопругот и штом така и прават на снаата што синот си ја одбрал значи го нервираат и синот му растураат брак со тоа мешање , прават да се расправаат и со тоа и синот го нервираат значи не им е гајле ми за сопственото дете .

На Mnik и Mrs. right им се допаѓа ова.
  15. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Секој со својата мака. :D
    Она нека си игра, не викам јас да не игра, ама мм и золва ми во 8 биле во кревет, а ја моето кога го земам од кај неа во 8, за да го избањам, навечерам и легнам, се дурли. Еднаш ми рече демек, баш сега се заигра, остај го, а веќе 2 саати беше со нив и викам "потсети ме, твоите кога беа мали, ова време што правеа?" и она се смее. Дур ми беше бебе ме пукна како она правела, демек она најдобро знае, исто ко неа требало и јас, а од друга страна не треба да е така, работава е она да е главна во секој случај. Оди крајот најди им го.

На *Amethyst*, Erika.greeneyes, tanjita и 2 други им се допаѓа ова.
  16. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    3.775
    Ова е типичен проблем кога снаата и свекрва се дома и целата окупација е детето. Не ме сваќај погрешно.
    Ако ниту една од вас не оди на работа имате доволно време да се закачите не само за дете за многу работи.
    Тука мора тактички. Оставај и го некое време, одмори, пиј кафе ако пререче кажи и дека тоа го правиш оти се лути што внучето не е со неа. Па после следува игнорирање.
    Верувај, една од вас да е 8 часа и фазла на работа нема да има сила за вакви работи. Не велам дека дома нема работа ама имате повеќе време да си загледувате кој што рекла и направила. А и јасно ми е дека се те нервира,бев во таква ситуација. Кога почнав да излегувам да не седам дома ми беше подобро. Не ме нервираше се. Не фаќав се за збор, не анализирав оти така рекла и сл.
    И сега да ти кажам еве веќе 10 години поминаа јас сум многу со неа по лајт. Рекла рекла, ми е гајле. Исто и неа за јас што сум рекла. Подобро е. Повеќе се дружам со неа сега од кога престанавме да се замараме една со друга.
    (Замисли ко бев почетник шофер и мм имаше кола што имаше појака кубикажа, и неа ја зимав со мене ако требаше да одам некаде со таа кола :) )

На MissChievous и Lisandra им се допаѓа ова.
  17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    2.850
    Mnogu gi Galat posle nie ne cinime ko ke sakame nekoj red da naprajme(facepalm)

На Mnik, *Amethyst* и Anyshka им се допаѓа ова.
  18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    2.850
    Abe uzivaj si ne se zamaraj, kafe ispijaj iskapi se ti ostaj ja neka go cuva, sekako si so nego po cel den, ic da ne tie krivo, samo I obvrski daj I da go rani da go kapi.
    Kamo da imase nekoj da go pocnuva barem na Eden sat nie da se prosetame, da pouzivame.

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.138
    Допаѓања:
    7.678
    Да не и е сестра на свеки моја?

Се шалам мојава нема сестра, ама исти им се постапките.

На Anyshka, steela.honey и Mnik им се допаѓа ова.
  20. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Јас одам на работа, детето си оди во градинка и не живееме заедно. Значи не е проблемот во тоа. Туку е опседната жена што сметс дека сега и е ред деца да чува,како неа свекрва и што и чувала. Цел живот со ова убедување има живеено, нормално дека не и е прифатливо поинаку. Ама ем и укажуваш, ем е упорна.

На Malesia, tanjita, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.