Иваа мојата сакаше кокошки и кози да си чува, во центар Битола. Ама како не и дозволивме, раат ќе си бев можеби
Едноставно не го носиш толку често. Мојата додека го чуваше само го буташе со глупости, нормално имаше и нормална храна ама и не мораше да се нуди секој ден бомбони,чипсови итн не зборам за дете да побара туку она лично вади и му става. Е сега почна во градинка и не оди често па и намали со глупости јадење дома дека немА и кога идеме кај нејзе еднаш се осмели да ме игнорира јас што ќе кажам и толку беше си го собрав детето и си излеговме и после беше абе што си љута, не не сум љута само нема кога да дојдеме.
Кога седевме таму мене се нешто ме болеше, де глава, де желудник, ми се лошеше, ми се вртеше, матно во глава ми беше, до купатило да отидев ми се вртеше, незнам, ама многу чудно се чувствував, не дека и сега некогаш не ме боли глава или нешто друго, ама не секој ден и да не ми поминува од ништо.
А од кого да биди почудено, сега само со неа се гледа и зошто то ми го спомнува за заплашување. Значи мислам потсвесно лошо му посакува. Не би го рекла за никој ако не го познавам лично по какви работи оди и со шо се занимава. Таа верува во такви работи, ама јас не верувам во неа. И мразам луѓе општо шо одат по бајачи, за магии и слично, повеќе е таков човек шо во лошо верува не за да оди за добро.
Стар човек нема што да прави, се они се во право и не ја интересира твое мислење како коњ само право гледа. Да е некоја друга ќе и каже од тебе е такво да видиш како ќе рипне одмА.
И тогаш ќе најдеше нешто да ве замара, пример да ги соберете јајцата, да ги нахраните, козите да ги измолзите, итн.
Леле леле муабетов ме потсети на битолчанката, јас се имам спасено што не се омажив за бившиот од Битола! Мајка му беше опасна. Знаам тој период си постев пости и ми здосади се едно исто да јадам и му велам на бившиов "прашај ја мајка ти ако знае некој рецепт нека ми каже нешо без масло" и он ми пренесува " ми рече јајца од петел!"
Ne e toa nisto cudno ili nenormalno, sekako deka sakas da ispitas so razmisluvanja ima. Ama se soglasuvam so clenkata so pisa deka samo so ziveenje zaedno mozes da go naucis covek poveke, jas ziveev so decko mi nekoja godina vo vrska I ako se ima uslovi I zelba, bi preporacala toa za site pred da vlezat vo brak. Inaku da, znaeme site deka maskite deca se poinaki gledani, brat mi e use mamina maza na 25, od nego niso ne ocekuva, a od mene niso ne se zadovolni. Smeski e toa stvarno, ama sum naviknala da ne me nervira poveke, so sakaat neka si pravat. Drugarka mi ne e vo stranstvo, jas sum. Taa ne deka bese prelazana, ubavo si se pokazuvase toj so nekoi postapki I razmisluvanja, samo ne treba da se lazes deka mozes da ho smenis covekot na poarno I da zamizuvas koga jasno ti se dava do znaenje kakov ke ti bide zivotot so toj covek.
Не е ново, само веројатно не е застапено секаде давање презиме по дедото - всушност понова мода е имање на фамилијарно презиме (некои стотина години). Традиција на двање презиме по име на дедо постоела, само што е денес речиси искоренета.
Моето презиме (фамилијарно) што го имав пред да се омажам беше по име на татко му на дедо ми. Фактички прадедо ми така се викал. Ама дедо ми го сменил зошто не сакал да се презива исто со мајка му и очувот, зошто се искарале. Исто по баба ми од мајка, татко и нејзин си го сменил пр. бил Поп-Ангелов, он само Ангелов го задржал, пак од истата причина ко дедо ми по татко. Иначе до сега од поновиве генерации не сум сретнала некој со различно презиме од родителите. Јас ко дете така мислев се ставаат презимиња,по дедовци, прадедовци.
Кај мајка ми во комшии четворица браќа се со различно презиме, само двајцата имаат исто, другите двајца едниот има едно презиме, другиот има друго презиме. Па мислам порано и така ставале презимиња (по дедо, прадедо), пример дедо ми и браќата негови биле познати по една фамилија, а се презивале по нивен прадедо. Исто знам родителите се презиваат на ов, а децата на ски.
А чекај, да прашам, јас сега ако сакам да сменам презиме, шо треба да праам? Оти јас не го зедов на мм, туку си го задржав моето. Или општо, ако на пример сакам на татко ми името да го стаам како презиме, како оди таа процедура? И мојата мајка го сменила нејзиното моминско презиме оти навистина срамотно било, нема да го кажам тука, ама ако презиме се давало по имиња на дедовци, како можеле нејзините да земат презиме по полов орган??
Хаха, по полов орган бе. Незнам како оди процедурата ако сакаш да смениш презиме а да не си мажена, кога се мажиш нели те прашуваат кое презиме ќе го земеш, и ако е од мажот нели одиш со венчаницата и пополнуваш документи со новото презиме.
Незнам кој да прашам, а со мајка ми не разговарам со години така неможам неа да ја прашам. Инаку добро шо го променила, тоа од нејзинитд родители стварно на ништо не личи, можам да замислам како ја заебавале на училиште.
Не планирам да менам презиме сега, ама чисто ме интерисираше онака ако некој знае да ми каже. Пред да се омажам сакав да го променам, а и татко ми знам кога бев мала, кажуваше дека сака да го смени неговото, да го земал моминското од мајка му ама не му дозволиле. Зошто незнам, сигурно има некоја процедура. Сега ако зеам да менам презиме, треба во три држави да го сменам. Нема шанси тоа.
Мојава на почеток мислам ме држеше подобро од мајка ми што ме родила,трчање по мене местење како мене ми одговара,но во последно време е опседната со нас,не живееме во заедница баш од причина што сакаме да го живееме животот како ние двајцата сами сакаме но таа е опседната со тоа да ни се јави на телефон и да праша што сме јаделе каде сме биле и што правиме и се гледа вечерта кога е време за легнување или ако е викенди кога не работиме да ни се јави рано од сабајле за да не разбудат телефоните и да не праша што правиме,маж ми иако ќе и каже еве спиеме одмараме од работа таа повторно ќе праша лично за мене што правам,некој ден ќе ми пукне филмот и ќе и кажам што правам во кревет со маж ми.
Ахахахаха јако е ова. Замисли, како се викаш? Трпе. Презиме? Куров. И ја се чудам од кај им текнуваат вакви презимиња. Може па бил тој прапрапрадедото некој надарен или така нешто па ај у негова чест. А у школо, да, ќе ги дупат соучениците цело време за тоа ама за јако, јако е.
Е ајде де . Може надарени биле мажите од на мајка ми страната којзнае. Знам дека Господ на жените не им дарил цицки, како ни на мене шо не ми дал, да бев машко друга песна ќе беше