Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. gocevska

gocevska Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    110
    Vo vrska so nekoi prethodni komentari za toa deka na snaite preokupacija im se svekrvite ili pak deka snaite ochekuvame od svekrvite da se vrtat okolu nas i za se da ni pomagaat i slicho a vsushnost treba da uzivaat , smetam deka kaj mene e sosema sprotivna situacija.
    Bidejki jas i maz mi sme i preokupacija na svekrva mi , se odluchivme da ziveeme oddelno , bidejki ne se podnesuvaa povekje, voopshto nemavme intima vo nashata soba , vleguvaa vo bilo koe vreme i bez da tropnat, sedea do koga na niv im odgovara bez razlika dali si izmoren od rabota ili ne, potocho svekrva celo vreme mi soleshe pamet kako na nova snaa - zoshto vaka pravish, zoshto spiesh, zoshto si kupila ova ili ona , nikogash ne me prasha dali jas sakam da zgotvam neshto po moj izbor , sekogash taa odluchuvashe, ako si kupev neshto vednash komentari zoshto , kolku pari e, mnogu pari e , jas ke go uklucham bojlerot taa kje go iskluchi, ako se raspravaat so maz mi taa mene me spomnuvashe vo razni sluchai bez da imam vrsko so toa pa normalno teshko i pagjashe, i sekoj den taka , jas prestanav da imam ubavo mislenje za nea, se chustvuvav nedobredojdena vo nejzinata kukja. Imashe i komentari od tipot,, shto si se oblekla vaka kako poshtarka i zamislete mi dava suknja od nejzino vreme,, i sekako jas pak si molcham .samo mu kazuvam na mazot mi za se shto ke mi reche , a toj nekogash kje i reche , ke se skara so nea , no gjabe , pak si terashe po svoe.
    Isto taka koga se preselivme za se se meshashe duri i shto jademe i shto pieme, kolku treba da troshimme i se ostanato , mojot zbor kako da ne vredi. Rabotite vekje ispadnaa od kontrola, pochav da reagiram i ushte povekje se vloshija. Pochavme i so mazot mi da se karame i da ne se podnesuvame zaradi toa shto ne i vikashe nishto i ne prevzimashe merki.
    Znachi i pokraj toa shto sakav da bidam svoj chovek i ne im se meshavme so svekorot vo nishto, tie se opsednati so nashiot zivot.
    Taka da ne znachi deka ako se pozalime deka nie sme krivi , vsushnost nie sme napadnati ,pa mora da si kazeme da ni olesni na dushata shto se vika, plus nekoj sovet kje primenime za da j podobrime situacijata na nekoj nachin a ne da ja vloshuvame ushte povekje.
    Pozdrav

pozdrav

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. optimistka23

optimistka23 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    56
    Еве ме мене пак на оваа тема :lol:
    А да ги оставиме свекрвите да не се замараме со нив нели не ни се важни? па што толку форсирање :^) што и да правиме нема каде да бегаме они се околу нас,нешто поќути,нешто врати нека врви животот испаѓа дека поќе се замараме со нив отколку со семејството :fubar:
    Снашки само релаксирано ако и ние бидеме свекрви :lol:

3. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    :D свекрва направила сообракајка

Прикачени фајлови:

• tasca.jpg
      tasca.jpg
      Големина на фајлот:
      47,3 KB
      Прегледи:
      299
    На L-a-r-a22, zalosna, HEV и 3 други им се допаѓа ова.
  4. sloboda123

sloboda123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Долго време ве читам и еве решив да си ја олеснам и јас душата па да видам какво е вашето мислење за мојот проблем. Инаку да ви кажам дека од домашните проблеми стигнав до психијатар и до лекови. Си имам работа со една ненормална свеки која сака да биде главна за се. Постот ќе ми биде долг но морам да си испразнам. Во брак сум 5 години и имам две прекрасни деца. Живееме заедно со старите во една огромна куќа ама се е џабе кога немам мир. Јас сум сама мажот ми е шофер и јас сама се справувам со секоја ситуација. Оваа старата ја користеше секоја прилика да ме извреѓа да ми каже колку сум невоспитана, како сум ја крадела како магии сум и правела итн. А јас да не се фалам ама сум од задржана фамилија на високо образовани луѓе со приватен бизнис а мм беше со осмо кога го земав па му забршувавме средно па ајде после и го запосливме ама сето тоа не е битно. Мене ми пречеше нејзиниот однос спрема мене на пример ќе ми дојдеше некој на гости и она ќе се качеше кај мене и пред гостите ќе каже дека се непожелни или да станат да си одат зашто на нејзе и пречат. За дома сите трошкови се на наш грб ајде да не ги трошиме нив а тие зимаат заедно 24 000 плата. Кога се разболе стариот јас го гледав, после се разболе таткото на свеки пак јас го гледав после се разболе и таа пак јас ја шетав по доктори за на крај кога сите се подобрија да ми каже дека од кога јас сум влегла во куќата јас сум им ги донела сите болести. После дека децата сум ги учела да не ги сакаат а они сиротите посебно поголемата оти гледаат како оваа ме вреѓа викаат мамо штом баба ти вика така на тебе јас неа не ја сакам. Море јас молиги по цел ден децата да се симнат малку кај нив за да нема расправии ама небива не сакаат. Кога ке тргнам да одам кај моите секој пат преречуваат или пак за да одам негде треба да дадам отчет за се. И така малку по малку се кулминира една ден кога оваа му рече на мм дека мајка има една а жени може да си најде колку што сака и дека не била сигурна дека децата се од него. Е тогаш пукнав парталите и кај моите си отидов со децата . Арно ама мојот шутрак као не му било згодно да дојде со мене кај моите остана дома. После се договоривме да одиме под кирија да живееме ама кога отиде на пат и кога се врати си го смени мислењето и као он не си оди од таа толкава куќа што ќе збореле луѓето итн. После се договорил со неговите да не ме задеваат за ништо и што имаат да му кажат на него а со мене да си немаат работа. Ајде јас пак попуштив незнам веќе по кој пат и сега сум пак во куќата и немам никаков контакт со старите ама онаа вампирката само чека ситуација да се разминеме и да одговори нешто. Значи пак го немам мирот. Ве молам кажете ми што би направиле да сте на мое место

5. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Kako што можев да заклучам , имаш многу подршка од сопругот.Сега само кога се разминувате ти сметаат провокациите .Тоа може да го среди твојот сопруг , кога ќе биде дома.Ако е присутен на една таква сцена , а веќе се договорил со нив да те остават на мира,сигурна сум дека ќе реагира.
    Сега за сега игноирирај ја .Зошто да се малтретираш под ќирии при толкава куќа, и да ве мисли маж ви додека е на пат .Така само полошо ќе си направиш.Сама со дечиња под ќирија .Што ти е гајле што те провоцира , терај си ја работата не и возвраќај. :!:Може заедно со сопругот да ја седнете и да поразговарате без навреди, провоцирања ќе си кажеш дека не сакаш дофрлувања, дека сакаш мир.

6. sloboda123

sloboda123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Јас сто пати и кажав дека сакам само мир и нисто друго не ми е битно и дека не сакам да го нервирам мм со нејзините глупости кога си доаѓа од пат ама не бива како на дрво да зборуваш ова било нејзина куќа и во неа како ќе кажала она така требало да биде. А кога ке си дојде мм од пат пред него се други ме третираат како божица и мене и децата ама штом тој замине на пат одма децата ги бркаат од кај нив и со мене по старо продолжуваат а јас молчев за мир во куќата. Така да и кога пукна целата ситуација мм се најде во небрано ми вика аман бе од мајками таква работа не ми се верува. Како и да е од сите тие нервози што ги собирав до психијатар стигнав еве веќе три месеци одам и малку подобра сум инаку ме уништи скроз женава ме направи анксиозна особа со постојан страв во себе дека несто ќе се деси. Сега ја ставам на игнор ама стравот во мене уште постои уште ми е страв дека ќе почне да ме вреќа или ако ми дојде некој дека ќе го избрка

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    девојки живот вистински било да се живее само со сопругот :inlove: :inlove: милина милина бе :D
    еве како неколку недели сме сами и навистина е преубаво :wasntme: а бе правиш што сакаш без некој да ти викнеее зашто вака онакааа!!! :talk: :talk: јас и он како на меден месец ни дојде ова :lol:
    ама уште една недела и ке ми се врати милата свеке :D хм се надевам дека ке си одиме во наше станче со сопругот па нема да имам нервози и кавги повеке :^) оти колку и да избегнувам тука пак се нешто не им одговарам :^)

8. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    sega samo sto procitav vo prilep svekrvata i snata se karale i pocnala snata da mava so kamejna i cigli i namesto svekrvata da ja pogodi ja pogodila kerka si :x katastrofa covek da ne mozi da poveruva :o

9. elka.timova

elka.timova Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    31
    Jas nemam problemi so svekrvata hahaja :lol: :lol: :lol: :lol:

На stefi23m му/ѝ се допаѓа ова.
  10. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    значи голем проблем имам. бремена сум а денес случајно слушнав како свекрвами му зборува на маж ми против мене, дека посебно готвам,дека се дистанцирам, за готвење така решивме бидејчи она повеќе ја сака јатрвами,и мм не им е омилен во фамилија. зборуваше и против мајка ми, па дека нема да може детето да го воспита... ја се скапав од плачење,зашто никогаш ја немам увредено. на мое место што би сториле?

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    не по џабе се рекло :!: кому гроб копаш сам во него пајгаш :x :x

амн бре до тоа ли стасавме :x

12. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    а да не спомнувам дека никој не ме прашува како ми е бебушот,дали сум добра, што јадам,маж ми е од 8 до 17 часот на работа и ја сум сама, па сум збеснала ;(

13. optimistka23

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    56
    гледам сеуште се нервираш и се замараш со свекрвата и јатрвата а? :tmi:
    Запрашај се дали вреди молимте па ќе имаш бебе тоа ти е најважно во животот ти не се мажеше за никој од нив појдена си таму за мажот ти нели? Не заушувај што се ќе се кажи за тебе ете сопругот ти работи,ќе се снаоѓате некако кога ќе поднарасни бебчето ако сака да го чува арно ако не во градинка па и ти ќе си најдиш работа :* верувај дека најголемиот проблем ти е решен Посебно седиш,бремена си и имаш маж кој те сака почитувај го тоа. И што ти е гајле дали ја сака јатрвати или тебе? |(
    уживај и имај си лесна бременост ќе си напрајш компликациа самата никој нема да ти е крив. А тие нема да се сменат само што си се оптеретуваш со нив :sweat: :* :* :* И не седи дома по цел ден шеткај напиј се кафе со пријателки не отупувај,шета јо мажот на вечер разговарајте но никако за нив нема да те разбере џабе ќе се нервираш разговарајте за вас,за бебето како ќе биде биди позитивна и тој ќе ја согледа ситуацијата каква е дома :talk:

14. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    тој веќе согледа, вчера не знаеше дека слушам и и рече а арна ти беше дур работеше, и прекини не прај проблеми. жал ми е што и него го јадат греота е.

15. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Ах..мила запрашај се дали вреди да плачеш и да кинеш нерви за такви подмолни личности?
    Штом ја имаш љубовта,поддршката и разбирањето на сопругот кој те штити никој не ти може ништо.Таквите како неа зборуваат и ќе зборуваат,ќе провоцираат ,не земај си толку при срце ..уживај во најпрекрасниот период од твојот живот... :) .Знаеш таквите муабети влегуваат од едното уво од другото излегуваат....кучињата си лаат караванот си врви.Ти си паметна и интелегентна жена која навреме увидела со кого има работа и си се дистанцирала од личност која сее негативна енергија.Смеј се и уживај ич уво да не те боли...а не да плачеш :D :D ...верувај сум поминала низ истото и не вредело..треба да сфатиш дека никој не е вреден за твоите солзи а,најмалку една припроста свекрва.
    Ти си во предност ...ја имаш почитта на сопругот кој многу јасно знае која му ја жена и исто така многу добро ја познава и мајка му...на кого треба таа да му готви,чисти и пере ако не нему...тој те зел за него а не за неа..Во брак сте само вие двајца и така однесувај се..гледај да му угодуваш нему..со останатите не се замарај... 8)

На ikame, SimonaTino и butterfly.mk им се допаѓа ова.
  16. optimistka23

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    56
    Штом и тој знае какви се нема потреба да се замараш ти со тоа и опушти си се! :* Само си трошиш драгоцено време

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.093
    :D
    :rofl: :) :lol:

На H.e.L.e.N и butterfly.mk им се допаѓа ова.
  18. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    Аууу пола тема ја исчитав и заклучок
    НЕ СЕ МАЖАМ :)

Шала на страна, на повеќето од вас причините им се банални. Многу сте разгалени бе мајка му стара . Баба ми и мајка ми еднаш се имаа скарано и не си правеа муабет. И двете беа добри ама ете заради друг трет се скарале. Тоа не ја спречуваше баба ми да дојде нас да не земе 2-3 саати кај неа, ниту пак мајка ми да ја понуди со слатко или солено, да и стави едно кафе (ако не и прави муабет, ке и го тупне пред неа сакала пиела сакала не). Памтам ко мала набуцкана баба ми од од трети лица, па сакаа мајка ми да ја вратат, и викаа да си оди, што ли уште не ... Ете поминаа толку години баба ми е почината и отворивме муабет со мајка ми и вика ‘‘На баба ти едно и ценев,таа мене не ме сакаше и не ме ни задеваше, ама си го сакаше синот и внуците. Секој ден ке ве земе ке ве прошета, ке ве почува 2-3 саати додека јас си завршам работа, кога ке и досадите ке ве врати. Ама вика и јас сум била зелена, што знае 21 годишна девојка. Сега да сум знам како да се понашам‘‘

Совет од мајка ми што и дава за утре задутре , немој уште кога ке влезете у куката ни да и се умилувате ни па да се дистанцирате. Од толку мислења не видов ни една од вас да каже дека некогаш побарала совет од свекрвата, дека ја пофалила за помошта, повекето мислења се во правец ‘‘нека се навикнат они на мене а не јас на нив‘‘. А ете напрај се наудрена, прашај ја демек за некој совет што да направиш како да направиш, мислам дека ретко која свекрва нема да ја омекне тоа. А ако на такв потег се испонаша гадно, со невина и жална фаца пренесете му на мажот. Немојте со став ‘‘кој и рекол нејзе вецето да ми го чисти‘‘ туку помило кажете и, насочете ја. Нешто у стил ’’немој ова да правиш тешко е за тебе, ама ете ако сакаш да ми помогнеш направи тоа и тоа оти ти поубаво го правиш‘‘

И тоа што мајка ми ја направило јака е што си имала факултет, сопствена плата, и една стара куќа на нејзино име останата од баба и. И стално ми вика, Кикирикче ако не можам повеке бар две соби негде ке ти изградам твои, за утре задутре да не мора некој тебе да те фрла на улица, за да не му сметаш и на брат ти. Друго е кога и тие знаат оти имаш кај да одиш, оти имаш твоја плата и семејство кое стои зад тебе.

А советот од една комшика исто напатена од овие работи. Ако видиш во некоја фамилија дека не си сакан од првата ден не очекувај дека нешто многу ке се смени. Таков брак не ти треба. Оти ти не живееш само со мажот, туку и цело негово семсјтво, на децата им требаат и баба и тетка и стрина.

На optimistka23, Agrona, Nati.P и 3 други им се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    кикиритче мајка ти е многу паметна жена, добро ти кажала

На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  20. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    И покрај големите проблеми со свекрва ми секогаш гледам да испаднам човек не го бранам малиот и го давам пред неколку дена се случи жената да неможе од кревет да стане,дека сме поделени таа си готвеше за нив но кога ја видов дека едвај оди низ дворот фатив зготвив и и симнав на жената да јаде таа ме погледна и ми вика не сум заслужила да ме гледаш што се не ти направив и јас само реков ти си мајка на мм тоа што е било поминало не се лесно заборава ама човечки е да ти помогнам,и за прв пат после година ипол ми вика снао на нас пералната ни се расипа ке може ли да ја користиме вашата,па нема да ми ја изеде ги собрав алиштата и ги исправ,иако неможам да заборавам низ се што поминав сепак човек треба да попушти во некој ситуации.Еве синоке ни даде пари и ни рече одете шетајте јас ке го чувам малиот ми даде и пари за млеко и само јас мн погрешив што се мешав викам остави тоа е минато само да не се повтори.Сепак барем се покаја за натаму ке видиме дали ке биде истата никогаш не се знае може жената се свестила дека комшивките ги нема ко неможе да си направи јадење и да се испере дека ние сме фамилија ние треба да се помагаме.Тоа е тоа здравје да ни останат и понатаму односите вакви.