Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. JOSIFOVIK

JOSIFOVIK Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    да во право си, но се работеше само за 2 испита до дипломорање и завршив но за краток период конците ми избегаа од рацете,секако дека сум го родила за да му се посветам и психата ме мава веке и во право си треба нив да им речам а не на мојот сопруг..фала многу за мислењето

2. JOSIFOVIK

JOSIFOVIK Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    а за млекото SUNDREAM veke mi go snemuva :( i postojano sekoja den mi vikase malku mu e i mu tupuvase prihrana taka i ono poleka se odviknuvase,,a patronaznata mi rece najgolema vrska ti e toa so bebuleto pazi nemoj da se otrgne od cicanje,, a i baba mi i rece na sveki zosto i vikas na vnikata so prihrana koga ima mleko,,a be se se pravi bez moja dozvola se :(

3. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    пази да не се испокарате со сопругот ...затоа подобро...покажи самодоверба, и преку твоите настапи докажи дека нема никој да застане помеѓу тебе и детето...помалку муабет, повеќе дела, земај бебето во раце и не испуштај ги работите повеќе од раце...воведи си контрола...а тоа го можеш.
    Ти посакувам успех и среќа ;)

На JOSIFOVIK и Agrona им се допаѓа ова.
  4. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    JOSIFOVIK ако свекрвата сака да ти помогне тогаш нека го оставе бебето нека се засука во кујна нека ти направе ручек нека земе правосмукалка нека изцисти нека избрише прашина нека изпегла алишта ете тоа е помош за една снаа и за една домакинка а не е помош да и го земаш бебето по цела ден добро иде ред и така ама тоа е ептен редко коа се има некој повод свадба или еве испит а не да и стане секојдневие значи кажи пред сите јас сум мајка на бебето и јас сакам да се осекам како мајка да си го банјам гледам пресоблекувам ранам ако ми треба помош околу бебето ке ви кажам ако веке сакате да бидете до корист и да ми помогнете тогас прати ја во кујна и со крпата у рака

На Agrona, blagica1991 и Daydream им се допаѓа ова.
  5. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Кога сме кај штедењето....и мојава е скроз иста како твојата,све она штеди,кога ке земе свекор ми пари од приватно(молер,водоинсталатор,плочкар значи све работи)парите прво кај неа одат,и она раководи со нив...ако треба да си купи нешто за неа тогаш не штеди купува фармерки од калиопе,купува патики,тренерки,шалвари,маички и тоа све како за млади и никаде и ги нема којзнае за кого ги купува дали за тие внуките од сестрите |( а дали ке и текне за внучуњата од синовите да купи нешто,едино по еден пар чорапчиња што им купува од оние 3 за 100 пошто има 3 внучина па и се погоди за секое по еден пар :D
    А и го убедува свекор ми да и ја препишел куќата на нејзино име,демек кој како заслужи така ке добие...
    Исто и она како твојава ке ја накрца машината со алишта(дури да може и со нога стиска) а ке стави пола,значи ПОЛА дозерка прашок и така ги пере,омекнувач почна да користи откако јас понав да купувам пред тоа не купувала,со изговор не било потребно прашокот убаво мирисал :drunk:
    2 кафиња вари со една лажичка кафе,на све штеди само за нејзиниот гз не си штеди...

6. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    А јас што да кажам за мојата бивша свеки...жалам што ќе ве разочарам :D
    Икономист невиден да можи од воздух само од воздух би живеела..вашите слободно може вода да и носат.
    Кафе варење строго само со топла вода од бојлерче....мора да се штеди струја.Машината за перење од дедо Ное плус инструкции колку да се стави прашок и вршење на инспекција при вклучување на истата.
    Главно мени варена зелка,спанаќ,боранија,грав ,леќа...месо само од она мисиркино (70ден.)којзнае дали беше од мисирка, маче, куче или коњ... :puke:
    Пазарување се она што е најевтино..друга опција нема..Многу домаќински пазар правеше најмногу кога ќе ги собереше последните пиперки од пазар...само да видевте со каков елан и жар ме учеше на вакво домаќинско пазарење... :devil: Во состојба беше да го преврти цел град за да го пронајде најефтиното..е тогаш ништо не и беше ..здрава беше ко дрен инаку се нешто болна беше.
    А најинтересно ми беше еднаш кога зедоа со свекорот да се докажуваат и препукуваат кој од нив бил поголем циција(смајли што се крсти)
    Јас не велам дека штедењето е лоша особина но,се што е претерано и надвор од рамките на нормалното е тоа не е за оправдување.Не дека немаа пари па морале до толку да штедат туку такви си беа циции..стварно мизерија.Не е убаво ни да се биде расипник ама дефинитивно ниту ова не е во ред.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Јас па појма немам што и колку става моја свеки во јадења, кафе, чај и сл. :?:
    Поделени сме со храна, таа посебно си готви, јас посебно, не гледам што става, едноставно не ме интересира.
    Знам само за зимници кога спремаме затоа што заедно ставаме т.е. таа ми кажува што и колку треба да се купи, каде е поефтино бидејќи ги знае цените и нормално ја слушам затоа што и мене ми оди во прилог да купам ем поефтино ем квалитетно....барем тука моја свеки е експерт и никогаш до сега не купила лош пипер и др. зеленчук на пр. за ајвар. :lol:, за туршија итн.

Шала на страна, жената си е домаќинка :!: , рака на срце за тоа, навистина.... често пати и ми кажува каде има попуст на некои производи кои ги користиме (прашоци, омекнувачи, нешто за јадење, овошје или зеленчук и сл.) за да и јас т.е и ние да одиме да купиме.
    Сметки плаќаме заедно, ние даваме 2/3 од сумата, а тие 1/3....ние сме повеќе-4-ца сме и повеќе трошиме, не правиме никакви проблеми, си плаќаме без збор, ама па и затоа не ни приговараат кога не водиме сметка за скапа и ефтина струја...едноставно за некои потреби пр. пеглање и бањање не ме интересира дали е скапа или ефтина струја....не можам јас во 10ч. навечер да пеглам, а сигурно нема ни во 6ч сабајле да станам. :!:

Што се однесува до парите, свекор ми ја остава неа да раководи, таа пазари или пак таа му дава пари и го праќа тој да купи, при тоа му кажува што и од каде, т.е од која продавница.

Исто и јас дома пазарам, но и мм, ако не можам нешто да купам му се јавувам и тој носи.

Разликата меѓу нас и нив е тоа што се случило свекор ми да нема ич пари во џеб, дури ако свеки не е дома, тој иако знае каде се парите не чепка, не смее без нејзина дозвола да земе ни денар додека таа не се врати дома. Се случило од мене да побара пари на заем и потоа кога свеки ќе дојде, таа ми ги враќа.
    Мене ова ми е чудно и навистина незгодно....некако е глупо возрасен маж да нема пари во џеб за не дај Боже ако ништо друго. Што ако и јас немам пари во моментот....што тогаш :^) баш би било незгодно да му кажам немам пари, може ќе си помисли намерно не му давам. :tmi:

Ние пак си имаме заеднички буџет, т.е. дома секогаш има онолку кеш колку што мене ми е потребно, но, ако му требаат пари на мм, а јас не сум дома тој зема колку му треба и само ќе ми каже да знам дека земал толку и толку, за да знам дека се потрошени, да не се надевам на нив.
    Значи може и сите пари што се дома да ги земе, да ми остави што се вика за леб, млеко и цигари, ама па затоа кредитните картички се кај мене, јас раководам со нив. Ако има потреба мм ги зема од новчаник (нормално ми кажува дека таа и таа картица ќе ја земе) и вечерта ми ја враќа...со фискална што и каде потрошил :D . Овие ми ги дава затоа што јас водам евиденција на потрошеното, а не дека ми треба доказ дека не ги потрошил парите на нешта кои би биле сумљиви. :P

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.230
    На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    леле читам, читам и не можам да се начудам што све шета по земјава
    како издржуваат некои снаи БРАВО

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    37.712
    Мојава се жали дека нема пари, а фрижидерот и е полн. Е па како може да и биде полн, ако нема пари. Минатиот месец со маж ми бевме кај неа и он во замрзнувачот виде ролат со сусам. И вика - дај едно парче. А она му вика - не може. Тоа е за славата. Како не и бееш срам. Се направи скржава за едно мало парче. Куќата каде што живее е на свекор ми. Тој ја наследил од родителите. Арно ама, свекрвата се однесува како куќата да е нејзина. Таа кажува кој смее да доаѓа таму, а кој не. И само она е најпаметна. Она се знае. И мојата вари 2 кафиња со една лажичка кафе. Кога прави манџи, штеди и на црвен пипер. Многу малку става. Изговор и е - не треба многу зачини да се јадат. Ај да е само тоа, ама според неа не треба многу сол да се јаде, ни многу шеќер да се јаде. Бог да чува е таа жена. Среќа што не живееме заедно.

11. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Абре жени, мавнете ги таму свекрвите ако не живеете заедно! Што се замарате со нив кога се далеку? Моите еден викенд не беа тука, човече ни ја помислив ни ми текна дека постои. А се јавуваше на секој саат да прашува глупости, ама далеку е, неможе да ме изнервира! Кога ќе се преселам мислам дека нема гајле да имам ич, што сака нека тропа кога нема да ја гледам секој ден по цел ден. Дојди ми другарки, она туп со нас. Зборам јас, збори мм, џабе бре ко на ѕид да се збори. Полни ние фрижидерот, плаќај сметки, м'кни ќеси секој ден и пак не чиниш. Ко ќе дојде зетот пак е поарен од нас, од причина што не го гледа. Секој два дена се на ручек, а нас многу не прашал некој дали имаме пари за да храниме толку луѓе или не. Они значи немаат ни еден скршен динар приход, се е од нас, и пак газди на се се прават. Не ми ни треба да ми даваат ништо ниту да придонесуваат, ама барем да не се раздаваат на сите страни, кога си знаеме не како ги носиме дома тие пари. Ама пак, ако, нека им е. Збор не сме рекле, ама барем тука можам да си ја олеснам душата. Сега ќе одат они на одмор, после ние ќе одиме на одмор, два месеца очи нема да си видиме, милина. Радости живи сме со мм, такан како ќе се вратиме сите од одмори ќе почнеме со средување и селење, намерно одложивме за да можеме да одиме на одмор. Не ја гледам=не се замарам со неа! :lol:

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  12. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    Читам и се смеам срека не зивееме заедно,инаку мојата не работи само свекорот работи,ама таа пак си зима плата :D направиле договор со свекор ми секој месец да и дава по 200 евра од платата негова затоа сто таа му готвела и му Чистела :fubar: кога слуснам бас ваква бев :o и тоа со години е така....некогас останувам без зборови и незнам сто да казам простилукот незнае до каде да отиде

13. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Зошто дозволуваш некоја друга жена да ти ги одземе едни од најубавите и најнежни денови со твоето бебе? :o Веднаш да реагираш, ќе и повишиш тон додека сте сами, дека детето е твое и ти треба да се грижиш за него, да го бањаш, пресоблекуваш па дури и ако не знаеш баш добро (што не верувам), подобро да ги научиш мајчинските обврски отколку да оставиш друга да ги живее твоите мајчински денови. Тоа не е љубов, она може го сака на некој мрднато љубоморен начин, да двоиш дете од мајка не е љубов, тоа е грев.
    Ако не можеш се сама, викни некој од твоите ако се блиску, или нека ти помага мажот.
    И голема грешка си направила што не си го доела само со твое млеко, која е она да ти каже дека млекото ти е слабо, да не е доктор? :devil: Во првите месеци најдобро е бебето да го дои мајката доколку има млеко (а ти си имала доволно штом си можела да одмолзуваш). Нема слабо, јако млеко, или го имаш или го немаш.
    Значи поретко носи го кај нив, ако ти го зима од раце, земи и го одма и ти и кажи и дека сакаш да бидеш со твоето дете, ако ти приговара додека му пееш, кажи и да не ти се меша (со сериозен тон) дека ти си му мајка и тоа го правиш од љубов. Стави ја кај што и е местото. Па не ти ни треба, требало од старт да и укажеш да не ти го зема правото да бидеш мајка. Ако сака да изиграва мајка нека си роди уште едно нејзино(ако може) па нека лечи фрустрации. Ако свекор ти е поразбран човек, тогаш отвори се пред него за да добиеш барем негова поддршка во случај маж ти да не ти верува.

И кажи ни дали презема нешто, дали се избори за своето мајчинско право.

На Anyshka, Agrona, lolyta777 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Josifovik bi ti go kazala istoto sto I abeja
    Nema sto da I se plasis na svekrvati mora da nauci kaj I e mestoto
    Pod hitno da gi smenite funkciite ti majka taa baba,a ne obratno kako sto e sega
    Ti ke se kaes cel zivot sto si go propustila najubaviot period od zivotot koj ne se vraka,baska I prvo bebe so vtoroto nema da imas tolku vreme da mu se raduvas
    I taka si doma bebeto vo race I uzivaj I da go dois obavezno cim imas mleko
    Ke ja sednes ke I kazes deteto mora da raste so roditeli,majcino mleko,da cica,a ti ako sakas da mi pomognes poveli dojdi izbanjaj go,guskaj se i.t.n
    I na maz ti ke mu kazes otvoreno deka sakas da bides so tvoeto dete,kolku I da neznaes da go cuvas ke naucis nikoj naucen ne se rodil,site sme naucile,,kazi mu deka sakas da go dozivees majcinstvoto ne dizvoluvaj nikoj da odlucuva mesto tebe kigaa se raboti za vaseto dete,sega si majka mora da bides odgovorna

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Kako be kje odat na odmor.....bas mi e cudno....vikes nemaat prihodi, vie plakjate smetki, polnite frizideri, a oni na odmor....od kade naogjaat pari za na odmor :^) cisto ova informativno.
    Eve moive svekor I svekrva otkako sum jas tuka, znaci nekoi 7-8 god. Ne bile na odmor. Sme gi vikale so nas, duri I mm se ponudil on da I'm uplati barem 7 dena vo Grcija, na istite aranzmani sto sme bile I nie, ama ne prifatile.....ednostavno ne sakaat....sveki vika-kolku imame tolku, odete vie, mladi ste, vi se sheta....I nikako ne prifakjaat od nas pari za na odmor.

16. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Одат со камп приколка во див камп. Од нас само јадење им треба, ништо друго. Смештај не плаќаат, само тоа. А да беше за на друго место, ќе беше малку поинаку, односно никако немаше да биде. Башка мајка и на свеки и дала некоја пара сигурно што ја крие ( не дека некој има тенденција да и ја земе), и трк на одмор. Дома можат синот и снаата, не е проблем. Мајка ми не била на одмор со години, цело време парите ги давала на брат ми и мене. Или средувала дома нешто со тие пари. И се дивам, невиден карактер. Ама не сме сите исти.

17. optimistka23

optimistka23 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    56
    Е нешто мојава почна да изводи. Јас замини негде на страна без маж ми таа јави се кај си? дома си? а кај си ако не дома шеташ негде? |( епа ми прекипи веќе па шо и е гајле кога не сум и дома бе? :@ Веќе почнав и да шилкам малце па и викам ај во чаршија сум со друштво се слушаме :lol: а јас пијам кафе на тераса сама :lol: епа нека се штути :wasntme:

18. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Може ќе ме нападните, ама не знам што толку сте се зафатиле со оговарање на свекрвите.
    Мислите дека ќе си олесните со тоа?

Лето е, наместо да шетате, да уживате, ќе се замарате свекрвата што ставала во чајот, што правела со парите.
    Па нека прави што сака, нејзин живот.

Јас веќе научив ништо да не си земам при срце и да научам да враќам назад, така да не дозволувам се и сешто да ми зборуваат и прашуваат. Ако ме праша што купи во кесето, ќе речам, приватни, интимни работи. И друг пат не и текнува да праша. Ако рече, ооо, се тури од скитање, ќе речам, кога ми се можи ќе шетам, каде сакам и со кого сакам, оди шетај и ти, никој не ти брани.

Ама се повеќе гледам и нопачки снаи. Сакаат по цел ден да шетаат, дома да си најдат готов ручек, им ги оставаат децата на чување и си шетаат по дискотеки секој викенд. И после не чинела свекрва ти.

На SimonaTino, mimiiiii, baby-star и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    37.712
    Јас не се замарам со свекрвата. Меѓутоа заради нејзината претерана штедливост, мене ме прави будала. Кога ќе појдам таму не смеам да направам јадење, бидејќи сум ставала многу зачини. Она е научена да ги прави јадењата помија. И заради тоа јас се повлекувам. Нека прави што сака, ама не може на мене да ми кажува како да ги правам јадењата. Човек не смее во кујна да и влезе, за да не и пречи во правење на јадењата.

20. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    I jas neznam stvarno sto e frkava,kolku trosela,prefrlala....toa se sitnici...
    Ejjjjj da ne sme vo zaednica ic ne mi cue,sto saka neka pravi