еве и јас да се приклучам со мојата мака не дека се карам со свекрва ми но го мразам лицемерието,едноставно по дебил Човек од неја нема само јаде и спие има 140 кг . постојано се меша во нашиот живот префрлува муабети кој Што и донел тоа и ке му однесе кога доага ред да се купи нешто таа многу е скапо,не сега нема пари а за нејзе и свекорот стално има ,сопругот ми е мамина маза има 32 год а сеуште ја прашува мајка си за се ... дали може ова да се купи дали може она ужасно ме нервира сега сум бремена а таа пак нешто и фали се што требе да се купи а е поскапо таа вели адетот кај нас е на невестат мајката купува за свадбата едвај се договорривме куп проблеми ај да не кажувам
јас имам една таква дома пари само и се во паметот платите сите нејзе и ги даваат а јас срам ми е да кажам 10 денари во џеп немам но кога сопругот е теле кога сака да му кажат нема Што да с еправи
како бе нема што да се прави.ке си седнеш со мажот и ке си разговараш.како ке бидете самостојни и домакини ако друг располага со вашите средства.јас да одам на работа со стомак до заби и платата да и ја дадам на свекрвата ....е мало сутра.јас тоа си го имав расчистено со мм уште пред да се земеме.
kamo toa da pomagase sekogas koga ke kazam nesto sto ne cini kaj svekrvata ili ja vrti glavata na dr strana ili se mrsti ili me prekinuva sreka pa ne odam na rabora
а трудницка си како никот што кажува ?мораш со време да си ги расчистиш овие работи.оти ке ти стани покомплицирано кога ке дојде бебето.поголеми трошоци а и реални потреби.за секоја ситница ке бараш од свекрва ти?за едно лижалче или чоколадце ке бараш дозвола?а да не зборам за други работи и кеифови што ке ги имаш како мајка да си купиш нешто а да не даваш отчет никому.најдобронамрно ти го пишувам ова немој да ми замериш.со мм треба да си ја расчистиш оваа ситуација.
navistina mi e mnogu tesko veke 1 i pol godina sum vo brak a edvaj izdrzuvam,napocetok se bese ok no kako velat "bine bine dodeka te stavat vo kocina" a posle trgaj si so makite.... od kako se verivme za 2 meseci ostanav bremena no neznaev bevme na odmor so soprugot imav zabobolka i se napiv apce za da mi pomine pritoa ne znaev deka sum bremena po 3 meseci bremenost srceto na detteto mu prestana da raboti sto nastana mised abortion koga se iscistiv svekrva mi usta do usi i stasa na sekoj velese deka sum go zatrula so lekovi kako demek jas nemase da sum majka jas ne sum go sakala bebeto... pre da ostanam bremena dusa mi vadese koga ostanav bremena na crven kilim me nosese so se vika koga abortirav (mised abortion) poftorno pocnaa makite no ne bese samo toa pocna i da navreduva mozebi ne svesno no sepak kazano (soprugot se sprema za na proslava i mu davam sovet sto da oblece velam taka nosat mn mazi i brat mi nosi vaka a svekrvata odma ~"ehee on ne e ojlo dojlo da nosi taka)kako demek brat mi e ojlo dojlo mene tolku mi padna tesko sto se utepav od plakanje.... na pocetok sto mi imase dadeno majka mi pari si gi cuvav ne gi ni dopirav bidejki gledav deka nikoj ne mi dava pari za se trebase da prasam duri mi se sluci da dobijam menstruacija a pari nemav za uloski bev so svekorot i kako da go prasam velam daj mi pari mi trebaat toj veli sto ke kupis za sramota... mnogupati razgovarav so soprugot mu velam ova ne odi vaka jas ne sum od ulica najdena si imam semejstvo ili ke se smenat odnosite na majka ti i tatko ti kon mene ili da se preselime toj veli od koj da se delam od edna majka i eden tatko velam ova vaka ne odi ti pak doagaj si kaj niv ne ti branam no jas nemozam imame 2 kuki site ziveeme vo novata velam ili tie vo starata ili nie tamu toj veli nie na 2 sprat tie na prv ok privativ eden period bese se ok potoa pocnaa pak makite zosto ne sum ostanuvala bremena tie veke bile stari nemale vreme da ne cekaat da setame i sekoj den istoto koga ostanav bremena po 2 pat (posle mised abortion)se sto ke posakav mi bese ostvareno i seuste e taka bremena sum 6 meseci a prethodno ako kazev nesto da se kupi taa velese raboti pa kupi si me ter da rabotam a soprugot veli ostani doma nekoj treba i doma da bide no svekrva mi lakoma za pari i 10000000 da i idat mesecno nejze malku i se samo krediti i dolgovi sramota e da se kaze no od 1000 evra mesecen pridones sramota e da si zadolzen nekade imame trosoci samo 20000 za plakanje 40000 cisti ni ostanuvaat i od mesec na mesec ne ne vadat ... rekov eden den na soprugot sramota koga i da se pobara pari taa nema a vie platite uste kako deca i gi davate na neja jas sto sum do koga taka ke pravis jas sum astretna za 10 denari nema koj da mi dade ako rabotam samo ke imam li toj se mrsti i bega iod razgovori ve molam dajte mi nekoj sovet nemozam vaka veke mislam deka ke poludam uste bebeto ne rodeno taa me napravi nesposobna taa ke go gledela taa ke go vospitala kako da sum jas nesposobna zatoa sto nejzinite 2 sdeca svekrva i gi izgledala i gi vospitala misli i jas ke dozvolam taka nema sto velam da si kaparisame krevetce kolicka i se sto treba za bebeto kogaa ke se porodam da donesat se ne se kupuvalo pred da se rodi sesto ..... taa ke kupela velam nemoze moe dete jas biram sto ke se kupi a ti kako baba davaj samo pari i ne mi se mesi stalno i ovaa veli ti nogo pocna da lafis velam dodeka molcev na glava mi se kacuvavte sega koga vrakam so ista mera kako sto pravis ne cinam celo selo ne razbira za problemite.... za sekoj problem ja izvestuva nasta stara kuma (novo kumstvo moja rodnina mominska) no neznae deka se sto kazuva se znam kumat i mama se 35 godini prijatelki dajte mi sovet ve molam.....
Се додека ти и маж ти не станете едно, односно да фатите една страна и да престанеде да се гледате еден со друг, туку да гледате во ист правец, ќе биде вака. Ако имаш поддршка од него, таа лакомата ништо нема да ти може. На што личи тоа давање плата на мајка??? А ти да се шеташ со пајажини по џебови? Тука не ти е крија свекрвата, туку мажот. Она е таква, проста, лакома, себична жена (тоа ми е страшно познато), но мажот твој е тој кој ќе каже јас и жена ми вака одлучивме. Се додека не го направи тоа, ќе си ги имате овие проблеми. Ќе си се договориш со него, нека си дава пари кај сака, ама за вас двајца мора да има приватен фонд. Пар 50 евра мора да имаш ти за лични потребштини, па зарем шампон и купка ќе ти бира друг? Трагично, ова е огромен проблем. Со време решавај го, затоа што се ќе се искомплицира кога ќе дојде бебето, тоа се трошоци!
Значи мразам во брак давање пари на родители и/или браќа/сестри како приоритет. Се знае кому главно треба да припаѓа најголемото право на користење на тој буџет. И мажите и жените кога го прават тоа ме нервира. Се знае чие семејство треба да е приоритет кога се финансии во прашање. И да е сопствена плата во прашање. Во брак и таа треба да биде дел од семеен заеднички буџет. Ептен ми е к***ински и неблагодарно кон партнерот кој е некој кој можеби не ја дели неговата крв но дели (и ќе дели) живот со него, во добро и лошо, во ситуации во кои секој од тие роднини би (и би требало) прво да си се сврти кон сопствениот партнер/деца.
Tрудничка твојот проблем не се само парите за жал.Со тебе се однесуваат како со робинка.Ти си дошла во таа куќа првин како сопруга а после како снаа.Затоа вината е на сопругот а и твоја малку.Како си дозволила да ти наредуваат да им рагаш внуци, а само што си имала абортус, кој ти го наметнуваат на совест.Тебе ти требаат најмалку 9 месеци ако не и повеќе до повторно забременување.Ти и сопругот се тие што треба да планирате деца.Тоа што се случило не е твоја вина.Има девојки кои пијат секакакви апчиња за таа цел, плодот сепак останува .Грижата што ти ја наметнале на совеста да ја оставиш. Ти за тоа не си виновна. Сега си била шести месец и треба да внимаваш со тие кавги. Да се советуваш со гиниколог и тоа заедно со сопругот.Прашај го како секојдневните стресови влијаат на плодот.Мисли на животот што го носиш во себе.Само ти и сопругот може да го решите проблемот .Ни твои , ни негови ни кума некоја, мислам спомена. Што се однесува до финансиската состојба имаш совет од Теси.
Се слагам, кај мене нема таква работа. Нема моите-твоите, и чекај на мајка ми ќе и ги дадам. Ние не даваме кеш пари дома, туку купуваме тоа што треба. Да ме остави мажот без пари како неа, ке го шкопам на спиење. Ќе молам за пари??? Никогаш. Не сум била без работа, ама не верувам дека би дозволил ваков третман со мене. Само затоа што ние одамна си ги решивме работите, не дозволивме пречки вакви. Затоа и напишав во постот погоре, 50 евра и требаат неа месечно, за да има за себе пари, да не се осеќа како невредна. Плус мора двајцата да баратаат со парите, а не свекрва и. Тоа е проблем меѓу неа и мажот и, а после нешто што они како заедница од двајца мораат да го решат со умислената свеки!
Прво за абортусот да ти кажам дека не е од едно апче што си се напила така сакал Господ, ќе ви даде други дечиња ќе си се радувате немој да се обвинуваш. Второ за свекор ти што те прашувал за што ти требаат пари ич да не се срамиш него треба да му е срам, шлапни му дека ти треба за да купиш хигиенски влошки за секретите од вагината и да видам дали друг пат ќе те праша маграре низаедно (извини за изразов). Трето за парите се согласувам со другите мислења не си ти на улица најдена и без пари да се шеташ недај боже да ти се слоши за една вода или за такси пари да немаш. Мораш сама да си се избориш за своите права не е лесно ама еднаш мора да биде. А толку неможеш да ги смуфташ нешто да скриеш пари?
Трудничка, тука ми изгледа дека е највиновен мажот. Он треба да си ја постави убаво границата и да сфати дека не е дете веќе. Не смее да размислува така: да се делел од една мајка и еден татко, ако е така не требало да се жени, нека си седи со нив. А кога веќе се оженил, треба да се грижи за тебе исто како и за нив. И да ги постави јасно границите и за деца и за пари и за обврски и за однесување. Не треба ти да доаѓаш во никакви муабети од тој калибар со свекорот и свекрвата.
Потполно те подржувам за ова и јас така мислам дури сама не се избориш за своите права ке те згазат другите!!!!
Јас сега за сега немам некој поголем проблем со свекрва ми и свекор ми, иако ММ му е единец живееме во заедница, мажот ми работи а јас не. Свекор ми е народен човек немам збор за него што и да му побарам тој ми дава и не прашва за шо, како итн. А свекрва ми е само се нешто ја интересира неа таа сака се да знај зошто, како, кој, кога.......иако не ги познава некои луѓе од друштвото наше таа сака се да знај за нив ке не слушни некогаш со мажот ми кај шо збораме и таа ке се вмеша, и мм ке и речи тоа не е твоја работа, или за било што тој ништо не и кажва и вели не е твоја работа, пред некое време имав спонтан исто така, и не ми рече мене ништо само на мајка и и кажала ама не збора по другите луѓе, и не и кажваме ништо. Само ме нервира многу ко ке спие. Легнува и не знае кога да стани на работа е од 8-16 часот ко ке дојди ке јади и легнува, ке стани кај 12 на полноќ и ке тропа низ куќа ние ко ке си легниме, сега за сега дури не ми стапи на живци ја трпам ама не знам до кога
Леле трудичка жал ми е што имаш таква свекрва. Можеби не сум соодветна за да давам совети во вакви теми затоа што се уште не сум во брак, но сепак ќе го кажам моето мислење. Не можам да сфатам како маж ти платата ја дава на мајка му а не на жена му... Жално е да немаш денар во џеб. Јас би си ги собрала работите и би си заминала кај моите, па нека дојде и нека моли да да го види детето. Срамота за маж ти. Па тој се однесува како дете. Ти сега дома ќе треба да имаш 2 деца... А и кажи му што ќе биде кога детето ќе почне да зборува и кога ќе бара пари за едни смоки, што тогаш наместо мама баба ќе биде таа што ќе му дава пари. Плачи, моли, зборувај со маж ти, но тој мора да се промени. Ако толку е залепен за фустанот на мама што ќе му е него жена? Не морал воопшто да се жени... Ти посакувам што поскоро се да биде онака како што сакаш, бебенцето да ви се роди живо здраво и да си бидеш најсреќна и далеку од очите на свекрва ти...
Сакав да пишам нешто во темава чисто онака да се олеснам и пожалам од свеки , ама откако го прочитав текстот на ТРУДНИЧКА ми доаѓа да си пукнам од мака, за тоа колку некои луѓе може да се безобразни Душичке, барем сега кога си бремена почни да ги менуваш работите од корен зашто после касно ќе биде. Ако тој твој маж сака ти да бидеш домаќинка, тогаш и биди но ти треба да си одговорна за домашниот буџет....нели како и секоја домаќинка. Ако неможе така тогаш после породувањето и по одреден период кажи дека ќе си бараш работа а детето ќе оди во градинка која ти самата ќе си ја плаќаш од своја плата. Не ми е јасно како може маж ти да те остава без скршен денар, а уште помалку ми е сватливо како сега кога си бремена немаш ни 10 денари во џеб..... Да ги оставиме на страна свекорот и свекрвата, се гледа според пишаното дека тие се без осет, алчни и прости луѓе без тронка почит ни кон тебе а ни кон синот. Ти МОРАШ да си кажеш на маж ти дека повеќе вака не оди...ако планира да бидете семејство, нека биде ако не секој на своја страна. Па зарем ти не си нечие чедо, зарем на твоите не им се кине срцето што ќерка им е несреќна. Неможеш да бидеш нечија робинка или машина за внуци......зарем не треба и вие да стварате, да живеете, да шетате некаде, да одите на одмор како целиот нормален свет.....зарем ти како мајка не сакаш да му купиш нешто на твоето бебче....леле незнам ...... многу глупости изнакажав ама ме изнервираа многу овие твоиве....и ти си нечија ќерка ама и таа твоја свекрва некогаш била снаа и затоа нека не се треска многу од земја. Воопшто не ти е лесно, ти верувам...ама па ако треба и биди лошата снаа, па и нека те прекажува на цело село, зашто и да си најдобра пак ќе ти најде мана и пак ќе те прекажува. Ако треба нешто да се помогне дај им до знаење дека си тука за нив, а за друго ти ке се прашуваш и толку.
Добро, само јас ли не го сфатив постот на Trudnicka? Само мене ли ми се чини дека не се работи за некој голем проблем? Само мене ли ми се чини дека некому воопшто не му се работи ? Овие делови ми паднаа в очи: Да те прашам нешто Trudnicka: Колку заработува мажот ти? Колкава е неговата плата? Одамна ли работи? Колку години има тој (гледам ти имаш 18, значи прилично млада си се омажила)? Си работела ли ти некогаш? Периодот помеѓу спонтаниот абортус (да, спонтан абортус е на македонски) и новата бременост, се обиде ли да најдеш работа? Сега си бремена, па никој не би те ни вработил. Многу непознати има во равенкава, драги мои. Не може веднаш да ги нападнете свекорот и свекрвата дека не и‘ давале пари („џепарац“) на кутрата снајка која „мора“ бебиња да раѓа. А тоа дали навистина сопругот заработува и колку, дали е тоа доволно за да се осамостојат, тоа само тие си знаат (а можеби снајкава и не знае). Знае ли Trudnicka колку трошоци има околу водење едно домаќинство? Ќе може ли сопругот со неговата плата да се погрижи за новото семејство? Можеби има нешто што снајкава не знае (или нам не сака да ни каже) а што е клучно во целава приказна. И јас не сакам да давам пари на луѓе што не работат и немаат намера да работат. И јас сметам дека финансиите на сопружниците треба да се заеднички, но никој друг од страна не е должен да им помага финансиски, било да се тоа родителите на едниот или на другиот сопружник.
Морав да искоментирам. Трудничка во толкав текст немаш една точка или запирка. Аман, ме изнамачи дур читав. Младичка си, во тешка состојба си добро знам, ама неможам да прифатам млад човек на 18 години да незнае писмено да се изрази. Проблемот ти е само со мажот. Колку што можев да те разберам тој е против ти да работиш. Па зар е тоа нормално во денешно време мажот да одлучува за мене и мојот живот, бог да чува. Не верував дека постојат уште такви работи. Ќе бидеш похрабра и ќе му се спотиставиш на него. Породи се, малку да пркне бебето и работа да си бараш. Ќе се вработиш, со свои пари во џеб друго е, а него ќе му речеш ако сака тој нека седи дома за да имало некој дома да седи.
Миднајт и јас го помислив истото. Верувам дека не и паднало лесно на девојката со спонтаниот абортус и сите тие попратни психолошки моменти,но понекогаш и ние лугето претеруваме. Трудничка вика ја терале да роди дете.Па може тоа го викаат за да те мотивираат да не се нервираш да ти покажат дека животот тече даље дека ништо не е загубено после таков несрекен случај. Впрочем не си единствена на која така и викаат.И мене моите дома често пати особено во последно време знаат да ми кажат ајде керко коа ке израдуваш со внуче стари сме веке,па јас стално на шала им викам Има време кај се брзате.Никогаш не сум го сфатила тоа трагично или сум го осетила како притисок од моите да се испомажам и да родам деца. Во поглед на парите нешто што моите цел живот ми го збореле а ко што можам да видам неприкосновено се во право за тоа било КЕРКО ГЛЕДАЈ ВО ЖИВОТОТ ДА САМА ДА СИ ЗАРАБОТИШ ПАРИ,АКО НЕ ПОВЕКЕ БАРЕМ ДА МОЖЕШ ОСНОВИТЕ РАБОТИ ДА СИ ГИ ПРИУШТИШ (со други зборови немој да дозволиш да чекаш и да молиш маж,свекор,свекрва за едни улошки или за една кутија цигари). Епа Трудничка извини што ке ти го кажам ова ,ама ти освен со твојата појава со што придонесуваш во твоето домакинство.Маж ти не ти давал да работиш.Што си ти безгласна буква па тој да ти кажува дали да работиш или не ?!? 21ви век сме.Сите современи жени очи вадат ако некој им каже дома да седат и домакинки да бидат. Крај краева не викам дека е во ред некој да се иживљава со твојата немокност рамноправно да внесуваш и да изнесуваш од тој дом,ама како што кажа Миднајт од кај знаеш колку им стига за подмирување на трошоците.Како што е се скапо фали уште воздухот да ни го наплакаат. И јас со моите имаме живеено ви зааедница со баба и дедо,ама СИТЕ подеднакво придонесувале и давале пари. Сите работеле и оставале во заедниччки фонд,никој не седел на гости не чекал од друг џепарац да му дава. Со оглед на тоа дека имаш 18 години а како што можев да видам од напишато си се омажила на 16ипол години.Епа Трудничка ја на твоите години прв бакнав машко а не па трудна да останувам и да се мажам. И нека каже кој што сака ама факт е дека многу девојки што на фороумов што надвор од него единствената амбиција во животот им е да се омажат без да размислуваат за иднината.Значи факт !Исто како што има и многу млади девојки омажени со деца,ама работат и се трудат да се обезбедат себе си и своето семејство.
Трудничка, претходните постови на феминките ти дават убави совети. Јаа би ти кажала уште нешто (без да мислиш дека те напаѓам и осудувам) Пред се внимавај на својата состојба. Бремена си и уживај во таквата благостостојба. Тие се прекрасни 9 месеци за кои си благословена да ги почуствуваш и искусиш. МОраш да разговараш со сопругот. Бракот е твој и негов. Детето е твое и негово. Бракот не е на вашите родители. Детето не е на вашите родители (иако ќе им биде внуче). Мораш со него да договориш и расчистиш некои работи. Можеби го разбирам дека не сака да работиш- единствено ако тоа се однесува за сегашниот период додека си бремена и додека порасне бебчето. Но потоа...зошто да не би се вработила???/Се разбира и ако ти сакаш. Со свекрвата...некако немам јасна слика од твоите постови каква е таа и каков и е односот. Но, не можеш да очекуваш од неа да ти сервира на тацна се. Неможеш да очекуваш да ти дава пари!!!!! Па мене би ми било срам да и побарам, непријатно ми е и кога сама се нуди да ме почасти со нешто.За овие работи треба да разговараш со маж ти. Веќе сте нова фамилија, ти тој и бебето што доаѓа. Да и неговите родители, но тие се позади вас. Да си помагате и да се почитувате, но не тие да одлучуваат за вас. Не тие да ви прават пресметки што и како и дали воопшто да потрошите.Дали ќе продолжи примањата, платата која ја носи да и ја дава нејзе?Зошто?Можете да се договорите кога веќе живеете во заедница, кој за што ќе биде задолжен. Кој за купување за јадење, кој за сметки, кој за чистење, кој за готвење.... Немаш потреба да им се опнуваш на луѓето, да се караш или да се навредувате. Не ги бранам, ниту ги напаѓам...не ги ни познавам. Направи си мирна атмосфера околу тебе. А и ти, созреј малку. Точно е дека си млада, но кога веќе си влезена во брачните води и си на пат да станеш мајка, размислувај малку подлабоко. Не ситничари, биди приземјена, биди зрела за предизвикот и проектот кој е целоживотен и се нарекува МОЕ СЕМЕЈСТВО. Биди свесна дека треба да вложиш труд, љубов и трпение. Дај заврти му го малку умот на сопругот, биди ноќна шепкачка, објасни му нежно некои работи... Ти посакувам мирна и лесна бременост