После долгото следење на вашите коментари за домашните проблеми јас поминав низ мн тежок период и дури сега се обидов да ви пишам.Ме напагавте мислејки дека на проф еленика јас сум си измислувала испадна другарка ми а овде ко напишав за свекор ми ме критикувавте дека се филмам.Да ви кажам мојот брак пред 3 месеци ке се распаднеше поради тоа што свекор ми и свекрва ми се вмешаа,свекорот му викал на маж ми дека јас сум била неучтива оти не сум ги примала неговите коментари како сум изгледала,а и кажал и на свекрва ми па и таа се сврте против мене и почна да ми збори постојано дека сум грда,глупа и дека не сум можела да родам едно дете природно не сум знаела ништо значи проблемите почнаа да стануваат мн поголеми.Предходно немав и ви пишав дека немам проблем лугето беа толку фини и супер ми беше ама нз дали јас се сменив или тие нз.Дојде ред свекор ми да го земе малиот да го чува и не ме пушти внатре да влезам а и свекрва ми стое и се смее дека јас требало да си одам детето ке ми го земале а мм беше на раб ми го фрлија куфеот преку прозор и ми рекоа да си одам јас си се изнаплкав и си отидов кај моите кои живеат на 15 мин од мм и им раскажав татко ми позелене од нервоза и рече ке ги пријавиме и мм дојде и нему не му го дале детето и тој почна да плака да се нервира.Ги пријавивме и си го зедовме детето после 3 дена луѓе ко го видов скапав од плакање детето не сакаше да дојде во мене плака постојано и некако се прилагоди на мене.Седевме кај моите 3 месеца и се вративме под притисок на социјалното поради некој си закон куката ни ја поделија и детето им дозволија да го гледаат на старите само во наше присуство и тоа по 1-2 саати.А бракот ке ми се распаднеше свекрва ми му викала на мм дека има жени мн а една е мајка но мм и рече јас ако сум сакал др др ке сум си земал и таа замислете го ударала тој криел и му рекла ако не ме остави ке го убие поминавме низ мн тежок период со полиција социјално и свашта.Сега сме подлени немаме котакт не кумуницираат со нас ниту пак детето сакаат да го видат.Али нивно нека им е битно јас и мм и син ми сме си заедно.Од социјалните служби имаме посети секој месец да проверат дали се е во ред и долколку има проб ни рекоа дека ке ја земеме ние куката а старите ке ги пратат нз каде не ме занима и имам документ дома дека несмеат да ни се приближуваат.А свекорот сеуште си префрла ама нека го ке помине ке падне ке нема кој да ги гледа,а свекрва ми оде и само клне ми е гајле јас сеа пак ке почнам со раб и ке си земеме стан и ке сме си сами.А и мн сум благодарна на Господ што имам таков сопруг и родители кои кој ми беше натешко застанаа на моја страна.Инаку сега сум со анти стрес апчиња против нервоза и ке признаам бев на психијатар продари психата дека детето нема да го видам тие 3 дена чекав навечер да заплаче го нема,постојано плакав и лелекав.Иако вие не ме подржавте ме напагавте не сите туку дел од вас еве сега судете дали јас измислувам.позз и тешко на мајките кои немаат подршка од мм и што живат со монстери.
eh devojko devojko mnogu zboris no neznaes sto se prezivuva nekoj namesto da me zborat deka sum vakva onakva jas izbrav da se omazam za covek koj go sakam i me saka nevelam ne pocitta od soprugot nekako ja dobiv toa sto seuste e majkar nemozam nikako da go smenam no daj te molam pred da kritikuvas procitaj gi site moj objavi navistina zalna prikazna imas vo zivotot no na ovoj sajt moza da ter svati covek koj pominal pokraj vakvo nesto slicno pozz i podobri denovi da si imas
Девојче, знам затоа зборам Мака ми е за тебе ама ти изгледа не се жалиш доволно колку што ние те жалиме. Да имаше почит од мажот ти немаше да бидеш таму кај што си, ќе имаше почит и од свекрва ти. Се залажуваш, јасно ти е нели?
NIKOJ NE OSUDUVAM NITU KOLNAM ZA OVA STO MENE MI SE SLUCI NO AKO TEBE OVA TI SE SLUCI TOGAS KE TE VIDIME TEBE .......... SEKOJ NA SVOJ NACIN SE BORI SO MAKATA NO KOGA SOPRUGOT TI E PO CEL DEN NA RABOTA I SE VRAKA VO DOCNITE CASOVI I KOGA MU ZBORAM SAMO SE NERVIRA KE I KAZE ZA PROBEMOT NA MAJKA MU TAA KE RECE NE E TOCNO NE SUM REKLA NISTO NEGIRA I PAK SUM JAS KRIVA SEPAK KE SE SETAM NA ZBOROVITE NA POKOJNATA MI PRABABA KOGA I VELESE NA MAJKA MI BIDEJKI I SVEKRVA I BESE TAKVA "NEMOJ CEDO NE PLACI BOG NE E EVREIN BAVA NO NE ZABORAVA KE DOJDE DEN KE MOLI ZA POMOS OD TEBE" PA I JAS SE NADEVAM SO OVA BOG KE VRATI SEGA TRAAM NO KOGA KE DOJDAT MOITE 5 MIN DUPLO KE VRAKAM
Да враќаш? Зошто? Наместо енергијата да ја насочиш кон подобар живот за тебе и твоето дете, ти ќе враќаш и ќе обвинуваш некој друг за затворот во кој доброволно си седиш и за твојот недостаток на воља да се бориш. Тоа е веќе кукавичлук ако ме прашаш мене. А мажот искрено да те почитува, нема да биде мајкар како што го викаш ти, туку ќе знае да прави разлика меѓу мајка и сопруга.
Не ми е местото во темава, не сум компетентна ама морав да си кажам мислење. Trudnicka велиш дека кај мајка ти ти е широко отворена вратата, најубаво ти е да си собереш парталите и да си одиш од таа куќа. Со вакви луѓе не се живее, нервно ќе се разболиш. Нема ни таму да ти биде лесно, ете велиш дека ни твоите не се финансиски стабилни ама барем ќе имаш мир колку, толку. Со тек на време ќе си најдеш работа, па полека, полека ќе почнеш да застануваш на здрави нозе. Барем таму имаш шанса колку толку да се исправиш, а овде со секој обид за еден чекор напред они ќе те враќаат два назад. Во оваа куќа немаш напредок, штом маж ти е од нивна страна џабе е се. Само ти треба да си храбра. И прочитав некоја феминка пишала дека ни детето нема да ти го даваат, и да знаеш дека е точно. И да си знаеш дека така ќе биде. Ти ништо нема да знаеш, како што прочитав дека некоја свекрва сакала детето мама да ја вика. Бог да чува и да брани. Само едно нешто ќе ви кажам. Може сега вие што имате проблеми ќе ме нападнете ама сами сте си криви. Не зборам јас за како требало порано да направите или требало прво да се осамостоите итн. Туку зборам за сега, еве trudnicka вели дека она се прави дома, а никој не и признава. Епа тука е проблемот премногу сте добри. Да ми рече свекрвата нешто за моите па има очи да и ископам, да не ми го дава моето дете што јас сум го родила, па има вратата со некоја шипка да ја срушам, на лице место ќе ја утепам. Да плачам? Не, не она нема од мене таков филм да гледа, она ќе плаче од мене ако почне да се закача. Имам и дома таков пример, затоа знам што зборам, не зборам од памет. Баба ми е иста ваква како што овде опишувате. Што немаат моите претрпено од неа, луѓе јас сум убедена дека е ненормална. Среќа се осамостоиле со тек на време ама они си знаат во тие денови како им било. Само со една разлика што мајка ми секогаш имала поддршка од татко ми. Ама она никогаш не престанала со глупости, џабе е и да ја утепаш. Ама знаете што е проблемот? Што мајка ми е добра, А и' нема речено. Дали ви се верува дека и ден денес да седнеме, за неа збори со почит. Епа она си е крива што така и' правела. Јас и на мајка ми и' го зборам ова. Нека оди на стрина ми нешто нека и' рече. Со неа пази како разговара. Дури и нагалено ја довикува. Не дека стрина ми ги тепа, вика или ги навредува. Покажала став, им вратила тогаш кога требало да им врати, не преќутува и еве го резултатот. Еве и ден денес јас, сестра ми и татко ми не збориме со баба ми. А мајка ми и' збори. И да ја прашаш зошто, незнае да ти каже. Ама мајка ми е така воспитана, и мајката нејзина е таква. Премногу се културни и премногу имаат почит кон постари. Да треба така, не велам не ама се си има граница. Мене некој родителите да ми ги нарекува глупави и незнам ти како и јас да ќутам. Па со тоа не покажувам почит, со тоа покажувам дека сум смотана и незнам да се одбранам. Знам дека и една другарка истиов проблем ќе го има. Уште не влезена во таа куќа, они за родителите нејзини зборат вакви, такви. Абе мене нервоза ме фаќа, незнам неа како не ја фаќа. И' викам што ќутиш, немој да бидеш глупава. Она ама незнам, штознам, па неможам. Епа викам штом неможеш тогаш нека ти прават така дури и малку ти е, а утре тродупло ќе ти прават од ова што сега го доживуваш. Се расприкажав јас многу ама и јас имам да зборам премногу на оваа тема затоа што како што кажав имам пример дома и знам како е. Знам дека и јас и сестра ми на моменти сме трпеле заради неа. Ама кажав барем кај мене таков филм нема да гледаат. Еве уште ден денеска, си ставам граница кој, до каде може да оди и нема мрдање. Само цврст став му е мајката, ништо друго. Нема незнам, вака и вака сакам. Еден професор велеше, "незнам" велат само луѓе што се без карактер и незнаат што сакаат. Е така е.
Почитта треба да ја бараме но треба и да ја заслужиме. Беспомошноста и солзите да ги сочуваме за кога сме на само, Другите во нас треба да видат воља, решителност и независност.
kolku sto mozev da svatam ne si omazena zatoa i vaka zboris i jas taka i zborev na bratucetka mi za svekrva u koga ja nervirese no koga ke osetis na svoja koza ke vidis deka ne e lesno ,velis si imala takov primer so baba ti i jas imav so baba mi majka mi na se i molcese isto kako tebe velev lele mamo sama si kriva ama koga ke osetis na svoja koza od svekrva svekor ke vidis ne e isto
Само да се надополнам. Да не ме сфати некој погрешно, не велам јас дека ќе газам се живо пред мене. Јас сум првата таа што има почит кон постари. И секогаш јас прва пристапувам на добар начин. Никогаш прва не сум почнала со лоши работи. Јас зборував за таквите како што ја имам дома. Еве, јас лично сум пробала на добро, сум ја почитувала ама луѓе џабе е. Почна и мене да ме буцка како порано на мајка ми што и' правела. Почна и мене сплетки да ми прави. Епа сама си ја побара мојата лоша страна, што да и' кажам друго повеќе. Само треба сите да сме си свесни дека за се си постои една црвена линија, која не треба ни ние да ја поминуваме, а ни другите околу нас. Кога ќе се помине таа линија треба да се интервенира. Trudnicka епа зошто тогаш кога ете си имала и ти таков пример дома и си имала пример од братучетка ти ја правиш истата грешка како нив? Мене тоа ми е целта на муабетот. Не дека јас знам дека ќе имам злато од свекрва, незнам како ќе биде и незнам за нејзе ама за мене знам, знам многу добро во која ситуација како ќе се однесувам. Прво јас сум таков карактер, јас неможам да преќутам, одма ќе речам, мразам неправда. А вие ќутите, а такви како нив одвај чекаат вакви како вас и ете ги проблемите. Другарките порано што имаа дечковци и кога не ги пуштаа да излезат и кога другаркиве за се требаше да ги прашуваат јас им зборев дека не треба така и дека мојата сериозна врска нема да биде таква и дека они самите си го дозволиле тоа. А тие ми збореа чекај и ти ќе видиш дека таква ќе бидеш. Епа еве имам сериозна врска ама никогаш ни јас, а ни дечко ми не сме се однесувале така како нив. Ама пак ќе повторам треба цврст став, треба решителност. Така и за ова сега.
ako na sekoj zbor odgovoris togas kukata vo vis se diga ne sum vospitana celo selo da me slusa od vratata nadvor nikoj ne znae kakvi maki imam pred lugeto taa e najdobra svekrva i jas za nea najdobra snaa ako doma iskri letaat zar vo bremenosta da se nerviram da se pobolam ma koj ja e... sekoj ovde si ja kazuva makata za da mu olesni ama ima luge kritiki bez broj stavat no bar da gi cujat makite ili 1 den da gledat od strana ke znaat kako e
Ама види сега, ти ми збориш како јас да те напаѓам. Не те напаѓам, ти кажав дека знам како е, ама дека треба ти да си покажеш став. И да знаеш дека ова болдираново е проблемот кај повеќето. Што ќе кажат комшиите. Ако ти им вратиш со две реченици нема селото во вис да го кренат. Еднаш ќе го направат тоа, два пати ама третиот пат и она ќе се замисли и ќе рече чекај да не се чепкам срамота е да не' слушаат сите. Значи ти треба да ќутиш за да не ве слушаат сите, па нека ќути она зошто ти.
Ама види сега, ти ми збориш како јас да те напаѓам. Не те напаѓам, ти кажав дека знам како е, ама дека треба ти да си покажеш став. И да знаеш дека ова болдираново е проблемот кај повеќето. Што ќе кажат комшиите. Ако ти им вратиш со две реченици нема селото во вис да го кренат. Еднаш ќе го направат тоа, два пати ама третиот пат и она ќе се замисли и ќе рече чекај да не се чепкам срамота е да не' слушаат сите. Значи ти треба да ќутиш за да не ве слушаат сите, па нека ќути она зошто ти.[/quote] neznam kako da ti objasnam nikako da se razbereme znaci i vrakav na se ne molcev beter stana pocna da lafi ne sum znaela da gotvam a sto da gotvam koga nemam pari da kupam za da zgotvam koga doma nema nisto za gotvenje ..................... neznam ziv sram e da se kaze no znaes li deka ne neznae edno jajce da sprzi dosla kako snaa se svekrva i pravela pocinala svekrva i se mazot i pravel sega se snaata taa nikogas ne se promenuva a u nema da se promeni no svekrva i da se pokazela na vreme sega ke znaese sto znaci snaa da imas a svekrva i po kejf i odela se sto sakala pravela ne i davala maka kako sega taa mene pa zatoa me nervira ne znae kako e da si snaa ne setila maka
moze loso se izrziv ili loso rabravte nz no onoj koj e vospitan da ne pravi skandali nema ni na 5te min da vraka i majka mi taka velela i sega eve baba mi moli za korka leb od mama am a mama e zalovita i popusti i dava lep jadenje jas ako docekam vakvo nesto nz dali bi i prostila samo da se porodam ako se smenat resena su put pod noge ne sum od sokak dojdena ke si odam pa koj mu treba zena ke dojde a ako mu trebat majka i tatko ni mene ni deteto oci ke ni vidi
Трудничка да знаеш колку ги има што имаат проблеми со свекрвата, мажи мајкари и оние што за 100 денари треба извештај да поднесат на мажот каде ги потрошиле ќе се запрепастиш. Само си ќутат и продаваат муда за бубрези, а дома се бетер од твојата ситуација туку ај. И што е најтрагично се со дипломи, само очигледно глупавиот менталитет повеќе влијае на памет од дипломата. Девојкава не прашува како да се запише на факултет па да и раскажувате ваши срцепарателни стории како сте прогурале "сосем сами" без ничија помош во животот, туку таа нејзиниот избор веќе го направила. Можела да го фати Скопје да бара работа па со плата од неколку илјади (ако успее да најде) да плаќа стан, сметки, храна и факултет пошто нејзините дома со неколку илјади не знам како би и помогнале, или да тргне по лоши патишта и да се фали после како успеала да се тргне од сиромаштијата...таа ете одлучила да се омажи и тоа е тоа. Совет не знам, не се замарај толку, трудна си, изгледај си го детето како така на почеток, а после ќе си бараш работа, ќе се изделкаш со тек на време, па не ќе е стално вака...
Трудничка душо, немој те молам да очекуваш некој дека ќе те сожалува и немој да го бараш тоа. Грешката е направена, ајде сега пробај да свртиш нов лист. Ако сега незнаеш да се справиш со една проста свекрва, како утре ќе го воспитуваш своето дете, како ти ќе бидеш мајка пример. Мораш да си имаш свои граници. Како ти ќе се бориш низ животот кога ќе дојдат и поголеми проблеми. Немој да дозволиш никогаш да кукаш. Еве ке ти го кажам и мојот пример...живеев со мајка која беше 23 год хронично болна, и незнаев што носи утре. Цело детство си легнував молби кон господ да ми ја остави мајка ми покрај мене, секое утро се радував што ја гледам. Цело детсво со неа по болници го поминав, се трудев да и го олеснам животот на било кој начин. Додека татко ми се трудеше колку толку да заработи за основните потреби. Завршив средно, се запишав на факултет за кој што повеќето од трошоците сама си ги плаќав, сама си купував облека. Работев по дискотеки навечер за преку ден да можам да учам. Знаеш ли колу е болно да се трудиш да постанеш добар човек во општеството, а некоја пијана будала навечер да не те третира како живо суштество само затоа што си конобар. Ама нема депресија тука, се бориш и одиш напред. Завршив па дури и магистрирав со мои пари. Одиш да работиш од едно на друго на трето место и некоја проста будала лечи комплекси на тебе....некој со основно....ама јебига газда е. И да ја изгубив мајка ми, во истата година за малку и татко ми и се омажив и сега проблем ....неможам така лесно да добијам бебенце, а боли и тоа незнаеш колку.... Покрај се ова и јас имам припроста свекрва(и тоа маќеа на маж ми, не права мајка) која се обидува да лечи комплекси на мене, нон стоп индиректно ми збори за неплодност, за тоа како се раѓале деца со дефекти и остали морбидни работи, оди по некои гатачи, бајачи .....значи права вештерка. Значи психички сака да ме уништи....ама јас и враќам со зборови, тогаш кога најмалку очекува, и докажувам дека не е над мене.....а секогаш сум тука за неа и тоа секогаш сум насмеана и весела. Не и дозволувам никогаш да ме види дека нешто не е во ред....за инат. И да, и јас сум сега без работа...и мене маж ми не дека не ми дозволува да работам, туку не ми дозволува да се измачувам и да работам се и сешто. Ова се негови зборови...." Јас заработувам доволно и за двајцата. Доста веќе се измачуваш со работи кои не се за тебе. Ќе го работиш она за кое си вложила години труд и мака, и барем да го работиш она што го сакаш. Цел живот се водам по она мајка ми што ме учеше....Ќерко биди умна и морална, прави го она што мислиш дека е најдобро за тебе и не дозволувај да те понижуваат. Секогаш ќе има зависни луѓе кои ќе пробуваат да те згазат,и ќе те озборуваат, ама ти биди си доследна на себе и затварај им ги устите со успеси и знаење а не со празни зборови .
Мислиш дека баба ми не збори секаде за стрина ми? Незнаела да готви, незнаела за децата да се грижи, не чистела, бла, бла... Ама знаеш што? Истото и за мајка ми го збори, а како што кажав со неа се нема ни скарано. И? Кој е заклучокот? Дека кој си е злобен, злобен си е. Ти неможеш да ја превоспиташ. Само можеш да направиш тебе да ти биде малце од малце полесно. Не се замарај ти како она правела, што правела, како свекрва и' зборела итн. Гледај за сега. Рекла дека незнаеш да готвиш? Па нека рече, тебе битно главата да ти е мирна. Мене да ти кажам ама ич не ме боли уво утре што ќе збори. Нека збори кај сака само мене нека не ме замара. Мене ако ме остава на мира, по други ако сака нека збори и дека ја тепам. Ич не се замарам.
jas samo velam bog ne e evrein da dade vo momentot bava no ne zaborava sto znaci sega jas imam maki trgam nekako ne sepak taa odi na stari godini ke i treba mlad da ja cuva kako svekor i sega sto go gledame pa togas da vidime dali ke bide taka samo vreme treba... neznam sega kako ova ke se svati nekoj ke me iskritikuva dobro toa znam ne se raduvam na nivnata bolka no sepak ke kazam bog grev da ne mi pisi no bog i dal na najmiloto edniot sin i zaginal pred 11 godini a zosto (majka i ja kolnela zatoa sto ne i dala dovolno pari koga se omazila kukata i siot imot na brat i mu go zela greota sirot za parc lep prosi od kuka na kuka a taa pasica se pravi ovde so cuzdi pari,grev da ne mi pisi bog ama i vratil samo vaka velam koga vraka da ne vraka na semejstvoto da i vrati licno na neja) problemot e vo toa sto nitu sama si dava mir nitu na drug dava mir stalno bara pricina i da se skara
^ Ај доста со вакви глупи муабети, можеби си израсната во средина каде ова е нормален муабет ама ти како млада девојка, жена, ова не треба ни да го мислиш не па да го зборуваш. Не е твое да кажуваш кој што треба да го снајде, бркај си твоја работа и подалеку од бабски приказни...
Скорпионка, не знам што толку ти засметаа “срцепарателните“ стории на некои.. Не ги кажува некој колку да се испофали, туку да и` укаже дека ако единственото нешто што ја држи во таа куќа е стравот, не е тоа доволно добра причина да остане. Сепак има 18 години. Донела одлука, но ретко толку важна одлука донесена на таа возраст претставува она што навистина му треба на еден млад човек. Има и други случаи каде што добро си се нашле во таа положба и ден денес убаво си функционираат. А има и многу од нив кои сакаат од бутот да си гризнат за донесената одлука, но според нив нема назад па трпат. Не можеме целосно да ја знаеме приказната, па секој дава совет од свој аспект. Големи се шансите тие фрустрации од секојдневно голтање на кнедли да и` удрат и на здравје и на нејзин иден однос со детето и тн. Не збори такви работи и ти ќе бидеш мајка еден ден. A некој кој не згрешил и не го колнеле, нема.