Како не би помогнало???? Женава е од Скопје, да имала нешто свое, ќе си се вратила таму, прво имаш дистанца од Кратово, второ имаш многу поголеми можности за работа и трето, кога ќе пријавиш семејно насилство сепак многу поголеми се шансите да те сфатат сериозно и да преземат нешто, за разлика од Кратово каде што големи се шансите полицајците да се другари комшии или роднини на насилникот па да не се замараат. Ама ај ќе праиме сеа секакви умствени гимнастики за да си го оправдаш ти твојот став дека е "срамота од брат да се бара соба" пошо ти е страв золва ти да не побара дел.
Ај не претерувај сега и ти. Па уште лажни солзи пуштала. Која мајка нема да си го оплакува детето. Поради една изјава на тв, ја направи жената психопат. Ако договорот било, сине седи во оваа куќа со снаата, ама да ме чуваш на старост, нема ништо лошо во тоа, ако двете страни прифаќаат. Снаата е таа што треба да избере. Ама не секогаш бираат правилно. Башка зборуваме за калибар на луѓе растени со стари сфаќања. Типични за сите стари. Тоа не го прави човекот лош или себичен. Така било, така им останало. Пробај смени ги твоите. Не можеш, си имаат сфаќања типични за нивната генерација. А и не знаеме која е улогата на свекрвата. Пошо биле избодени свекорот и маж и. Свекрва и ја има неа пријавувано. Што се има случувано, тој што остана жив ќе кажува.
Џабе е колку и да се препукуваме кој бил крив а кој прав кога се знае кој е крив - државата/системот/патријахатот. Да имавме малку заштита од полицијата, да не беа родителите толку прости и традиционални, нема такви работи да се случуваат. И кога некој ќе каже "ее шо е ова, се е мрднато веќе, никој повеќе не почитува традиции, порано немаше такви работи ,подобро беше....." ми иде да му се посерам во уста. Кои традиции бе? Тепање на жената и тоа да и го одземиш правото на имот? Шо беше подобро? Тоа она да ќути а ти да прајш шо сакаш? Да ти ебам таквата традиција, арно овие младиве полека полека се будат, арно не трпат веќе ништо и никој. Никоја веќе не сака да изиграва слугинка на некој шо само пцуе и пие, а посебно не на караконџули како оваа свекрвата. Пробав и јас да бидам традиционална, и за малку шо не завршив во гроб или затвор али никад више! Ни моите деца нема да почитуваат такви традиции! Ке им кажам еве ви го светот, слободни сте да праите шо сакате и ич да не ви чуе шо ќе кажат комшиите или патриотите.
И ај не се споредувајте со женава. Нели имате прекрасни мажи само финансиски не сте во можност да се одвоите така беше? Ќе убивале они свекрва за глупост што им пререкла.
Другарка се пресели од Гевгелија во Ск за да избега од таков идиот, и таму отиде овој и ја најде, ја претепа, и го киднапираше детето.... Џабе е имот ако немаш грб.
Моите не се толку ментално затуцани, нит па бабите ми биле. Затоа и живееле како што живееле, и јас секогаш можам дома да се вратам. Улогата на свекрвата е таа, да воспитува. Има среќа што не може да оди, иначе и она ќе одела на оној свет. И ја нигде не видов солзи на она видео.. Можда слепа сум, не знам...
А бе преку океан да отидеш, ќе те најде, а не во Скопје. Леле како го направија Скопје, како кој знае колку далеку да е од Кратово.
https://sitel.com.mk/priveden-shtip...3KZLDxFqzQMGgKBvu4_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw E vaka sekoj den citame
Ајде не го дефокусирај муабетот со глупости, поентата е дека е друго кога имаш кај да одиш, ама нема веза битно е "тебе" да не ти земе золвата 30 квадрати, па ако сака нека се коле таму со мажот и свекорот нели.
Приведен е само 12 саати. После тоа кога ќе излезе, ќе ја докрајчи. Е толку ни е ефикасна полицијата.