Ti si edna od retkite koja svati navistina kakva mi e situacijata. Da priznavam ne bese okej so izragirav tolku ostro ama veruvaj koga ti gori pod nozi ne biras sredstva. Vo princip sum razumna zena, ne izbuvnuvam za sitnici ama decata mi se slaba tocka i tuka nemozam da se kontroliram. Posebno otkako sin mi imase operacija zimata ( rak - sreka go zabelezavme brzo sega e ok ) nekako prezasticnicki pocnav da odnesuvam okolu niv ne deka prethodno ne sum gi stitela. Btw svekorov togas ne se ponudi da ni "cuva deca" posto zima e , ladno mu e , ne mu se patuva pa taka da si otide na banja - preventivno oti kicma ima 20 godisnici mozat da mu zavidat Se soglasuvam so tebe deka sekojdnevno ili cesto vikanje i urlanje ne e zdrava sredina vo koja treba da rastat deca no nisto nema da im bide ako ednas u 5 godini gi slusnat mama i tato kako se karat. Eve jas se sekavam na 2- 3 kavgi koga sum bila dete pa nisto ne mi e. Vprocem postoi li semejstvo vo svetot kaj sto site ziveat odilicno vo bajka i nikogas za nisto ne se iskarale. Eve ti za primer ne si povisla nikogas ton doma ni kod maz ni kon drugi clenovi od familija ?? Lesno e da vperis prst vo nego, no prvo poglednete se sebesi
Kako za Forumski lik so takvo milo Ime ne ti dolikuva da frlas kletvi. Daj Boze da te snajde .... Ako maz mi posaka nekogas razvod - sloboden ke mu bide patot. Sum mu rekla uste koga stapivme vo vrska: Zaedno sme se dur ni e ubavo i se sakame dvajcata, ako nekogas toa se smeni ke se razdelime i sekoj neka si vrvi po patot. Taka da ic ne mu ja mislam Eve i da ja imas taa mok draga jas sum si obezbedena : Ke si dobijam pari od prodazbata na kukata Mazot mora da plaka alimentacija , ako ne raboti togas plaka drzavata Ako sum samohrana majka imam ton povolnosti i pomos od drzavata Taka da ic ne e okej da mislis deka e okej da trpis nekogo . Jas se obezbediv da nemoram , a ti ako moras zal mi e za tebe Prvo ne bese u Hodnik posto nemame tamu krevet. Tuku imase moznost za izbor Gostinska soba i Dnevna i toj go odbra vtoriot anrazman. Jas ne go pritiskav maz mi da se kara so tatko mu , no sakav da ima muda i da sedne da razgovara . Sme mu ostavile DECA na cuvanje i prestanete da go pravdate deka ete zgresil covekot, decata se zivi dobro e nema mesto za panika i gotovo. Ova navidum " samo greska " mozela i loso da zavrsi. ( Nedaj Boze ama i togas jas ke bev kriva zasto sum gi ostaela so dedovo). Cesto slusam slucaevi kako deca pagat od prozor. Da za vas mozebi e vo prasanje " samo mala greska " na stariot pa nemozete da razberete zasto tolku se lutam i zestoko reagiram ama za mene Decata mi se se vo zivotot. Za higiena i da sakale nemale osnova na sto da me ismevaat bidejki sum pedentarija nevidena ( i u Hotel nosam moi carsafi ), ama komentari deka mnogu cistam i hemijata e stetna imalo . I doagaat od luge so ne se banjat - neznam dali da placam ili da se smeam. Nivnata higiena ja spomnav samo za da dolovam sto sve jas dozvoliv da trpam za maz mi i za famozniot " mir u kuka " " roditeli mu se " retko se gledat i slicni zaostanati sranja. I da se znae posle niv ja ribam i kreveti i cela kuka posto ednas u 7 dena da se izbanjas na + 40 i vozduhot se usmrduva kamo li kreveti od pot. Vo vrska so maltretiranjeto : fizicki ne no psihicki masta mi ja izvadija: grabenje bebe od raka, vleguvanje vo soba koga i kolku sakat, preturanje po nea takodje, nemanje oset koga doev - zjapanje bez oset, baranje otcet kaj ides , so kogo, so si kupil, zasto si kupil : komentar: neli brzo kupuvase ( pazi so moi pari ) i insistiranje da se mknat so mene koga nosam dete na doktor, mesanje vo gledanje dete, rucek, alista i najomrzenoto visenje nad glava ( dosadna kako muva na gomno do tolku ) Ne veruvam deka nekoja baba ke mu zastane na zetko nad glava dur menja sijalica i ke mu dosaga : Ne vaka, stavi ja obrnatno a on da si vika lele srcka e babava kolku mi pomaga Kukata e na ime na dvajcata i zaedno ja sozdadovme ama inicijatorot bev jas pa zatoa takov vpecatok sum ostavila. Normalno na kredit , ama nova gradba po nas kejf i raspored, prvi gazdi da ti e kejd da otplakas kredit za nea. I da se desi da nemozeme da otplakame ovde e sekoj rizik odnapred isplaniran taka da imame nekolku osigiruvanja sto ke go podmirat dolgot. Maz mi ne se sekiraj ne raboti konstantno 2 raboti, toa bese period samo, ama zatoa vreme i jas ne dremev po kafici tuku se raspravav so majstori, termini, zakoni, dokumentacija, cuvanje deca, skolo , gradinka, rabota , domasni obvrski itn.... Ne mu e tolku loso na covekot kako sto go mislite , inaku bi ziveel li so mene? Dobar tatko e , posveten na decata cak i pojke go sakaat od mene i zatoa negovata reakcija me Sokirase. Za zal mnogu zeni trpat sekakvi sranja vo ime na ljubov i pocit kon mazot no prasanjeto e : Dali mazite bi mozele da go napravat istoto ?? Tocno znam sto sakam i igram bez otkazuvanje dur ne stignam do celta no samo fer play.
И секогаш им е аргумент на бабите "Ако не ти се свиѓа како го чувам, чувај си го сама". Па налет од таква помош како со сила и преречено.
Од кога ќе почне во градинка почни за викенди да шетате да го убедуваш маж ти, после работа да одморите или прошетате, првин еднаш неделно одете,па после на две недели и дури да ги направиш средбите на еднаш во три месеци.Битно е маж ти да не е приврзан со неа многу.Колку само за право си земаат стариве, баба е свекрва ти, остави ја мајката да си биде мајка.Само на игнор стави ја колку и да ти е тешко оти ако сети дека се нервираш намерно ќе ти прави така и уште повеќе ќе ти зборува само да се нервирам,инает ќе ти тера.Добро ќе биде да разговараш со психијатар.
А зошто воопшто бараше мислење? Ти сакаше само подршка овде. Ти незнаеш за НЕ затоа и си успеала сама како што викаш. За се тоа секоја ти чест, мене ми е друго тоа што сакав да ти кажам, ама ти читаш, гледаш само што ти одговара. Со ваков став , и веќе размислено што и како ако се разведеш, браво, стварно браво. Тоа што јас сум глупа и не мислам на развод, тоа што се омажив без да рачунам што ако се разведам, тоа ми е . И ние простите ќе мора да живееме. А ти се надевам барем си среќна со сите МАРКА работи.
Реално сите треба да мислат што ако се разведат. Пошто ако не мислат, може многу гадно да стане, ама многу. И не и' чинело кај неговите, ама тој дел некако не го раскажа (срам да и' е -.-) дали можеле кај нејзините, или било срамота? И да и' било арно, не ќе оставела дете мало да иде да печали, ама ајде. Повеќе ми личи дека им/ви смета тоа што си е искрена дека не ги поднесува и зошто не ги поднесува И не мора да ги поднесува, ете за атер на маж и' ги трпела. Да не го спомнеше лавабото и др. материјални работи, туку само децата што биле оставени сами (што впрочем и била причината за кавгата со маж и'), не ќе се нафрлевте до толку, ама ајде, нејзина грешка си е тоа, ако остане на форумов ќе си научи. Како и да е, се надевам ќе си ја реши фрустрацијата, макар сама продолжи во животот ако е до таму дојдено.
Полека малку со навредите. Од сите страни. Некој ако побарал мислење не е на тапет тука да го нарекувате со секакви погрдни зборови. Прескокнете ако ви пречи и не можете без навреди да се изразите.
Постот на членката е стандардна пракса на запад. Кој не мисли со време дека апсолутно се бива во животот, доаѓа овде на темава и се жали дека е во безизлезна ситуација ( а стварно е ), треба да е спремен да се соочи со реалноста. Не живеам во мк, иам колешка која не е во брак, заедно се 15+ години и имаат две деца ( стандардна пракса во Скандинавија ). Ќуќата и цел имот е 50-50. Имаат заедничка сметка на која месечно секој префрла извесна сума пари од која се подмируваат заедничките трошоци. Заедно штедат за децата и заеднички активности. Се останато, е секој за себе. Нас ова ни изгледа многу, ама во случај на развод секој си е покриен со тоа што му следува.
Женски здраво. Направив профил исклучиво за совет од вас,затоа што се најдов во една многу чудна ситуација. Со сопругот сме заедно 10 години,имаме две деца и не живееме во заедница со свекор и свекрва. Наиме,јас сосем случајно во нејзиниот телефон открив дека има швалер со пораки како цврсти докази.(пуштајќи цртани за малиот од телефонот) во афект влезе сопругот и јас цела се тресев без да размислам му кажав што видов. Сега тој е многу разочаран. Да напоменам дека женава цело време ни држи лекции за морал и низ годините неколку пати ни има направено проблеми,не ни помагала кога можела,дури на почетокот сакаше и да не разведува. Цело време за сите луѓе кажува колку и како биле грешни. Од целото семејство,она го има последниот збор. Со свекор ми кој е многу мирен и чесен човек се однесува како да и е слуга,и не смее ништо на страна да и каже. Маж ми,предложи да пресликаме разговори и да и покажеме на сестра му. Па он заедно со неа да решат што да прават понатака. Затоа што маж ми е буквално скршен. Ве молам за совети како да постапам во даденава ситуација и што би било најдобро?
Да се соочи со неа и требало во истиот момент, да не ги избрише разговорите. Јас мислам дека татко му треба да знае,а и таа малце да се замисли за тоа шо го направила, ти не мора да се мешаш, тој нека одлучи шо како, да не те накриви дека сакаш да ги скараш или нешто. Прави се како ти да немаш ни појма, тие нека решаваат.
Да. Јас секако не сакам да сум вмешана во оваа ситуација затоа што жената е живо зло. Јас тоа го знаев сите овие години,само што маж ми многу ја почитувал како мајка и не сум му зборувала ништо настрана од тоа за да не мисли дека јас сум таа што не ја почитува мајка му.
Они и да се разделат, или не да продолжат со бракот таа секогаш ќе му остани мајка. Но од ќутењето за ова нема подобро. Сам нека го земи мобилниот и нека се затекне, тебе да не те вмешува дека си кажала шо си видела.
Дури и нема што мажот да покажува на сестра му. Најдобро е да не мешаат други луѓе, туку дирекно на мајка му да каже што видел и да остане меѓу нив. Росителите му се возрасни луѓе и нема што да се меша во нивниот брак.
Ти немој никако да се мешаш,ниту пак маж ти да не те меша да каже дека ти си прочитала разговори...Тоа си е нивен проблем ,ти можеш само да му бидеш поддршка на сопругот
Оваа на сите ставаше капи,она шешир најголем носи. Сенка да и држи. Кога ќе се сетам колку се луѓе понижувала,ми се повраќа.
Види ја ти свеки Иначе маж ти нека се соочи со неа, доволно ќе и биде што ќе знае дека син и дознал, ќе и биде срам. Ти што по на страна, никогаш не завршува тоа добро.