Pa moze zoshto imame sinovi I eden den I nie kje bideme svEkrivi Se shalam, normalno.....znaci ima problemi sekogash koga se zivee vo zaednica, ama jas od iskustvo mozam da kazam I da poucam deka samo ignor I ignor e lekot, od edno uvo vleglo-od drugo izleglo I bez karanje. Navistina ne vredi. Eve mene vcera sveki mi go izgore rucekor, ja popustila relnata I stavila odozdola I ona neshto da pece, da ja iskoristela toplata relna. Odam I sto da vidam-mesoto glamja, kjumur crno Ja prashav dali ja popushtila relnata-negirashe. I fino, jadenjeto vo kanta I naracavme pica. Zbor ne I rekov na sveki iako znaev deka ja popustila relnata I deka zaradi nea mi izgore jadenjeto. Ic, ama ic nisto ne I rekov, ne vredi da se karam, bidnalo vekje. Dojde mm, mu raskazav na samo, prvo se iznasmea iako jas iskreno curev ne zaradi izgorenoto, tuku zaradi toa sto sekogash taka pravi , jas pecam nesto I taa brza da tupne nesto odozdola, da zashtedi struja , bashka shto me pravi budala I me laze. Mm sakase da ' kaze povekje da ne mi se mesha vo relna, ama kje izlezeshe rekla-kazala muabeti I mu rekov da batali. Ama zatoa sledniot pat nema da ja pustam nisto da stavi vo relna dodeka jas ne zavrsham so moeto. Treba policaec da izigravam po doma. I samo da dodadam deka imame dva shporeti, ama ete taa mora da zashtedi na struja.
трудничка сваќам дека ти е тешко не сум искусила ама имам една стрина и истото кога ќе дојди го кажува се наоѓа дури во потешка ситуација дојдени се до тој степен што и деверје ќе ја тепал... сепак мислам дека треба да си поќутуваш објаснии еднаш што како после тоа не и обврнувај внимание прависе како да ја нема едноставно нека зборува таја ти поќутувај неможи таа да живее само за да те навредува кога тогаш ќе и се здосади...кај мене е во обратна ситуација сеуште не сум мажена ама ќе биди за месец два...јас доаѓам од побогато семејство а дечкоми како што тој вели од посиромашно иако мислам дека не е во право тие се двајца луѓе и работат колку што можат ние сме повеќе можи имаме повеќе ама па и трошиме повеќе...некни бев кај нив и во 3 години прв пат мајкаму и сестраму ме подбуцнаја сестраму е мажена иначе... сестраму вели ај уште малце почекајте па снаава ко ќе дојди се ќе ви работи...мајкаму вели па кој шо си работел ќе си работи тој што не работел нема да работи незнам што и значеше тоа ама искрено не се ни замарам можеби малце ме навреди ама не го ставам толку насрце...не дека не работам и како што мислат тие сум галена многу ова лето така дојде имам дискус хернија и морам многу да внимавам за да не дојди до операција пошто 4 месеци од кревет не бев станата болки имав неверојатни незнам како издржав имав цела година многу проблеми...мажотје на сестраму од дечкоми и тој има некои проблеми со половината и сестраму вика ама тој што работел од мал нема гајле тој што не работел што го чувале разгален што бил имал проблеми од што не работел...си поќутив а и на дечкоми ништо после тоа не му реков ја знам каква е и не дозволив да ме навреди...мислам дека колку повеќе му кажуваш на мажоти што било како било полошо правиш оставија што знае нека прави немора мажоти да го оптеретуваш со тоа него ќе му биди најтешко бидеќи тој нема да знај од која страна да застани и не ти туку тој ќе се разболи...поќутувај за мажоти барем...
Ostaj shto me stavi u zijan I rabota mi otvori I denes rucek da pravam. Toa e, sto da pravam, da se nerviram djabe, da se karam -ne lici, deca ima vo kukjava, eve kjerka mi e golema, pa ne sakam da I stvaram stresovi. Plus I sveki rece deka ne go pipkala shporetot, pa trebashe kako mali deca da se dokazuvame-ne ti bese, ti si go popustila pa si zaboravila I sl.ama jas dobro znam deka ja namaliv temperaturata. Pamet za drugpat....I oci siroko otvoreni. Sega se smeam, ama da me videshe vcera kakva bev, eve vakva , ama ne i' pokazav. Nikoj ne primeti deka curam od nervoza, izlegov nadvor, zapaliv cigara, se smiriv I naracav pica.
thinkerbell од каде ти заклучи дека сум јас незрела а ? Да го кажеше ова некоја од овде што има 30 или повеќе од 20 години ќе испаднеше дека е зрела така ??? Оваа тема е за совети и те молам немој да потенцираш некој дали е зрел или не е зрел. Ако на членката не и се допаѓа советот може да скрола надоле и никому ништо , а исто така и ти. Јас според мене мислам дека сум доволно зрела и да не дозволувам една проста свекрва да ме изнервира и да ми го уништи денот. Да простан да е паметна ќе мисли на син и , ќе свати дека тоа е жената што ја избрал ОН и ќе се помири со тоа, а не да прави секакви сплетки !!!!
Ќе ќутиш дури се трае ама немојш секој ден некој да те прави од магаре подоле а ти да ќутиш. Или секој два дена да ти кажува како првото дете што го изгубив на 2 месеци сум го отрула сум го убила не сум го сакала , која е таа мајка што детето не си го сака? Нормално дека ако некој секој ден тоа ти го збори тебе или на секој кој што ке дојде и на секаде кај Што ке оди секако дека ке и се одговориш. На мм и да не му кажам тој знае што мостра е мајка му. Сепак молчам дури се молчи таму кај што не се траат навредите ке си с еодговориш. Ако не се одговориш се повеке збори а ако се одговориш бар тој ден не се задева . Така е овде секој на свој начин си е зрел и сепак добро кажа неможе да дозвоиш една проса свекрва да ти го расипе денот или пак животот. Ако е паметна ке свати дека нејзиниот син го нервира повеке од што тебе те нервира.
trudnicka мислам дека повеќето е твоја кривица, и дека не е точно дека твојата свекрва е толку мрзлива. Жената мислам дека работи ( така прочитав ) што значи дека или е повеќе од 8 саати на нозе или до машина. Да е толко мрзлива би седела дома и ништо не би работела. А ти колко и да си трудна еден ручек можеш за сите да направиш, верувам никој не бара специјалитети, туку нешто обично. А леб ако неможеш да месиш ќе купиш за сите. За твојата бременост е полошо доколку цело време лежиш. Не кажувај приказни како переш, кога верувам дека имате машина значии ти само треба да ги ставиш алиштата и тие сами се перат. Чистиш, па тоа за тебе и за твоето дете е со крпа за 10 минути прашина да избришеш, и да усисаш и со џогер да пројдеш. Тоа е тоа што тебе толко те замара?? поубаво ти е цел ден турски серии да гледаш? и после лоша ти е свекрвата? Таа ке работи 8 саати и после да дојде дома ручек да ти направи?? Бидејки ти си трудна?? Па не си болна, трудна си. Подобро не се вади веќе и не измислувај, незнам од кое место си ама или си од некоја забацена средина или пак сии големоо тролче. Вака не се однесуваат жени ( девојки) од по 20 години.
трудничка целосно те разбирам и јас ја имам таква дома која ми го наруши здравјето и затоа не се замарај и јас имав патолошка бременост.сакам да казам на ком над мене дека ако и е патолошка бременоста мора да седи мирна,поради моето не седење мирна јас во 6 месец бев отворена 2 прста и мораа цирклаш да ме праат,седи си не си играј ако имас патолошка бременост.и мене не ми веруваше мојата ништо таа па не ни раб никаде само за кавга е родена ама како расте детето не и се замарам само ме нервира што се меша мегу мене и мажот ми и ме мава секој ден.јас сум била иста ситуација као тебе ама внимавав на детето бидејки 9 месеци скоро секоја недела бев во болница бидејки моја свеки не сакаше во ништо да ми помогне да пералната пере ама мора некој да ти ги пренесе надвор за ти да ги растргнеш алиштата јас немав никаква помош од свекрва ми и потполно те свакам.сите и мене ми викаа гледај си мажот и детето ама некој раб болат затоа што никој не е најден на улица да си игра со туѓо дете сите сме од мајка родени.издржи барем додека да се роди бебето не се нервирај оти јас сум на лекарства за смирување и зашто затоа што на мојата свекрва и одговараше да ме нервира да фрла долен веж на сред дневна соба,да фрла јадење кое јас го правам да ме потценува и др раб.биди по паметна малку и не и се замарај мисли на бебето.иако знам дека неможеш да го истрпиш тоа сепак пробај од искуство ти кажувам.бидејки бракот не е лесна раб да се одржи а најмалку кога 3 се меша кој не си ја гледа својата раб,ама за жал во светот постојат милјарда карактери така да никогаш нема да најдеш согласност со никој секој ке си го свати како сака.позз
Кај ви биле очите кога сте се мажиле на по 18 години?? Немало кој да ви помогне, па имате маж од него барајте помош за било што. Доколку нешто тешко треба да се носи и слично. Вие трудни на 20 години неможете а жената во 60 ке може? спремни сте дете да направите а не сте спремни да го родите и да се грижите. Сега трудна неможе да работи потоа мало дете пак нема да може, кога ке порасне ке треба баба му да го чува но нелии таа е лошата свекрва ама колку и да ви прави добро пак ке е лоша. Не зборувам за сите нооо трудничка прво не се почитува себе, па сопругот па неговото семејство.
А што правиме додека сопругот раб,трудничка ако не го почитува сопругот тогаш таа самата не е свесна во што влетала.А не сме ни први ни последни што сме мажени на 20 години и понекогаш годините не се баш пресудни за одност на човекот.А за дете ако не е некој спремен негов проблем и ако сака да си шета имал доволно време да сразмисли пто како понатаму затоа што детето е обврска веке нема шетање како девојка и нема гледање мене ми се спие ај ке го оставам некој да ми го причува или вака така,значи зборам ако бременоста не и е како што треба треба да си одмара и треба да проба сопругот да разговара со мајка му најпрвин иако ние пробавме жената некогаш е срце ама повекето време само бара кавга.Пр кај мене лично додека е мм дома таа никаде ја нема ама ко не е дома душата ми ја вади и што треба да ја мавам како таа што правеше со што стаса ме удара ме мава и кој е тука крив јас?!?! седнав да разговарам не бива ко се разболе ко и готвев се беше супер а се опорави почна пак по старо значи ти имаш свакање дека на 20 год неможе да се одгледа дете и да се створи фамилија.Кај ни биле очите па мислам дека на секое човечко суштество очите му се на глава а тоа што има различни карактери и различни свакања и гледање на свекрвата како противник за војна и обратно за снаата.Тоа е до самата личност ако се гледааат како противници едни на други тогаш никогаш нема да се најде средина и секогаш ке има конфликти.
HEV јас добро реков дека човек само ако го има истото или слично доживеано може да те разбере. Сепак пак ке кажам небарам никој да ме разбере како и секоја жена си ја кажувам маката. ПАТАЛОШКА БРЕМЕНОСТ велам имам а сепак ми велат сум била мрзлива не сум сакала да работам. Исто како и тебе HEV може да ми с еслучи и мене зарем не? Еве ти велиш не си слушала и си се отворила 2 прста уште во 6 месец зарем и покрај сите предупредувања за да и угодам на некоја си госпоѓа треба да работам , па недај боже како тебе ХЕВ да се отворам уште толку рано? Или да сум премолчувала , да сум ја игнорирала ајде игнорирај игнорирај ама до кога дури да се поболам? На 20 години да земам лекарства за смирување заради свекрва ми ? Па на оваа госпоџата и да и молчиш и да и вратиш исто ти се фаќа. Зарем да и молчам кога го навредува моето семејство или кога ме прави од магаре подоле?Ем незнае сама да си направи ручек ем ако им направиш не им се допага. Точно велите за алишта најмал проблем машината ке ја фклучиш а кој ке ги извади надвор да се спрострат пак јас и покрај ваквата бременост а добро се знае дека во бременоста не смееш да дигаш тешко. DUSHICE Мислиш дека е полошо да лежи жената кога има паталошка бременост?Извини што вака ке се изразам ама сигурно лекарот знае подобро од тебе или било кој друг.Да свекрва ми работи по 6 часа 4 дена во неделата и тоа што работи ке го каже 100 пати. А зошто работи знаеш ли? Бидејки откако мм не и ја дава платата нејзе откако почнаа да живеат само со на свекор ми платата не им стига и затоа почна да работи а претходно 55 години има нема раб ништо барем така кажуваше таа и мм.Исто така за алиштата пак да ти кажам еве и тебе а тие сами ке се извадат надвор сами ке се спрострат?
Добро бе ти маж имаш ли ?? Барај од него да ти помогне. Ке ти си закачи алиштата, не се пере секој ден туку еднаш до 2 пати во недела. а за ручек и седејки ке спремиш нешто и стави на шпорет само ке си бидне само ке го пазиш. и да те разберам за бременоста и дека ти е тешко ноо како да те разберам кога и се мешаш на свекрва ти во нејзината интима, знаела незнаела да готви перела не перела оваква била онаква била. Па и животно да е таа е мајка на маж ти. треба тии како помала да ја почитуваш колко и да е лоша со тебе биди 3 пати подобра и така ке и дојде памет. но си иста како неа, 2 пати ти се обратив во темата ти веднаш во лп ми пишуваш. Ги жалам сите околу тебе.
Да го чекам мм да си дојде од работа навечер во 20 Ч и да го терам да ги вади алиштат и да ги спростри?На свекрва ми и се мешам во интима извини ама јас овде на форумов само зборам дека незнеа а таа во приватниот живот ми влегува во дневна кога сака наога мана како сум исчистила дали ми било средено како ми било послано. Кога мм ме дома заинает уште во 5 наутро се лупнува во спална а добро знае дека сме и 2 цата дома па колку пати голи не заварува и без срам си влегува да видела што има како има и ајде еднаш ке кажес несвесно влегла ами секоја недела го прави истото откако се поделивме.Зарем треба со мм да спиеме оделно или да немаме секс за да не влезе мајка му.Памет да и дојде нејзе 55 год не и дошол допрва ке и дојде. Како почит да и давам кога во 2 години како живеам овде еднаш не рекла снаа ми секогаш вели „ОНАА КОКОШКАНА,ОРОСПИЈА,НЕПИСМЕНА,ГЛУПАВА„ и како да ја почитувам јас неа кога таа мене и семејството ме врега. Да и молчам. Па ако е мајка на мм не е царица и да врега како сака не сум од пат дојдена и јас имам мајка која ме родила.Зошто мајка ми и покрај се што знае какви маки имам не го навреди син и или нејзе? Бидејки знае што значи да имаш таква свекрва и таа имала ваква еве ја на 43 години неспособна да работи напади на вртоглавица на 22 години срцев болесник сега по 7 вида лекарства пие на ден а зошто зошто на времето и молчела на баба ми.лп ти пишувам зошто не сум како тебе да врегам некого кого не го познавам
и јас имав комплицирана бременост,на почеток на 7ми месец добив контракции. бев со лекарства и строго мирување (цел 7ми и 8ми месец).и ќе се извинам на сите што велат дека е лесно да си со комплицирана бременос и да готвиш, па не ги сваќам жените, пред се се мајки како можат да очекуваат од друга мајка кога животот на детето му е во ризик, да дозволат и да си играат играчки, па во тие 2 месеци едно мм не ме пушташе друго свекрвами се правеше. шистеш, переше, пеграле, готвеше, СЕ. ако не правеше тогаш незнам јас што ќе правев можи мм ќе ми помагаше, ама кога си во заедница и кога некоја( нема врска дали ја сакаш, почитуваш нејзината фамилија и сл) ТИ ГО НОСИ ВНУЧЕТО па ако треба да чистиш ќе чистиш. и свеквами оди на работа не 8 ч некогаш и по 12 и 15ч, па тие месеци се таа правеше.
Си имала голема срека што имало кој да ти помогне , јас освен од мм немам од кого друг да барам помош. А неможам мм да го чекам да се врати од работа во 20 Ч и да го терам да ми ги извади алиштат надвор да ми ги спростри да ми исчисти измете избрише прашина. Јасно кажуваш и ти дека живото на детето го ставаш во прашање ако не послушаш лекар. Јас нереков дека не си готвам за мене и маж ми готвам полека полека иако несмеам ама сигурно нема да го оставам мм гладен неисперен неиспеглан. За чистотата само вака велам „КОЈ ДОШОЛ ДА МИ ЈА ГЛЕДА ЧИСОТАТА И ПОКАРЈ СЕ ВООПШТО НЕКА НЕ МИ ДОАГА„. За свекрва ми ми беше зборот дека и покрај што сме делени таа не не остава на мира со мм стално е горе и се лупнува кога сака маана наога на се, не ми било исчистено зошто леб сум купувала не сум месела зошто ова сум го постелила во спалната зошто садевите не ми биле измиени. Па дури неколку пати ми беше пререкла што сум готвела такво јадење. Па сега што сум и јас виновна ако незнае да меси леб или да си зготви ручек. Кога бевме во заедница месев леб за сите правев ручек за сите а таа се маана имаше де не било солено де било соленио де мрсно и било де не и с ејадело нејзе тоа што е зготвено па еве и сега слобода нека си прави што сака. ЕВЕ ПАК ДА ИМ НАПОМЕНАМ НА НЕКОИ ФЕМИНКИ КОЈ МИСЛАТ ДЕКА ОВДЕ САМО СИ ПИШУВАМ ТАКА НАПРАЗНО СУМ ЛАЖЕЛА. АБРЕ ДЕВОЈКИ ЕН БАРАМ ДА МЕ РАЗБЕРЕ ИЛИ СОЖАЛИ НЕКОЈ САМО СИ ЈА КАЖУВАМ МАКАТА ДА МИ ОЛЕСНИ
трудничка јас те разбирам дека ти е тешко. Колку што можам. Јас мајка не сум за да можам најдобро да разберам но едно не те разбирам, зошто мора твоето да е последно? Зошто на се треба да и возвратиш на свекрвата?? Таа се меша што се меша стара жена со застарени сваќања, но ти зошто и се мешаш? Не перела ни чистела не готвела. Ти и го имаш пораснато син и. Твојот маж е таков каков што е благодарение на таа жена и на тоа семејство, какво и да е. Твоите какви и да се маж ти ги почитува ли?? Колку што се сеќавам татко ти е проблематичен човек? Па поради тоа маж ти нели го почитува??
За разлика од неговата мајка и покрај тоа што татко ми е алкохоличар а мајка ми срцев болесник тие никогаш не се му рекле на мм некој погрден збор за него или семејството негово.Со тоа што ако тие кажат нешто добро знаат дека не го навредуваат него туку самата керка0-ЈАС. Не и преречувам јас нејзе во приватниот живот за тоа што сака нека си прави овде на форумов кажувам само каква е. Дури не сум како неја на секој да кажувам какви проблеми имам колку и да ми е тешко со лугето не зборувам ништо против неа освен овде на форумов бидејки никој не ме знае и не ме познава.А за пораснувањето на син и ај де кажи и кога го пораснала таа кога таа го воспитала кога секогаш со свекор ми одела на пат бидејки сбекор ми до пред 4 години возел камион.А шоферите кој одат во странство се знае на колку време се вракаат на 3 месеци по 1 недела и саккаш да кажеш во 2 месеци годишно што била дома го воспитала син и? Затоа мм вели „Јас како моја мајка ја знаев баба ми мајка ми ретко ја гледав„ . Откако починала свекрва и свекор ми престанал да вози. Па така го научиле греота свекор ми да меси леб и да готви (секојшофер знае да готви ). А таа пак си уживала па нормално дека сега ке каже „ЈАС НЕЗНАМ ДА ГОТВАМ ДА МЕСАМ ЛЕБ„кога била дома па да научи. Секако ако не ми верувате тоа е ваше право како мм ми раскажува за неговото семјство така јас ви ја опишувам каква била а ако тој ме излажал тогаш ве лажам и јас за минатото. Но отккао сум дојдена што сум напишала е се со искуство.
Не треба да ти е битно каква е таа била порано или пак каква е сега. Едноставно од едно уво нека ти влезе од друго нека излезе и кога ќе види дека не и обрнуваш внимание и таа ке се тргне. А ти верувам на секој збор и враќаш а не верувам дека е жена што сака некој да и возвраќа плус некоја помлада да е во право а таа да не е. Ако ти не и возвраќаш ќе видиш како ќе се измори. Ти имаш ли некого во твоја близина ?? Комшика, роднина, сестра, мајка ти блиску е?? Ако ти неможеш да отидеш некаде нека дојдат тие, имај занимација. А свекрвата што и да каже прави се дека не слушаш Спојлер
Ве читам постојано, ви ја следам дискусијата. Сериозно, млади личности со вакви мислења. Не навлегувам дали некој е трол или не, не ме интересира воопшто, знам дека феминките кои што даваат корисни совети на многумина од нас ни користат и/или во иднина ќе ни користат. Затоа, ниту еден совет не е кажан бескорисно. Во суштина секој човек е добар , ама и лош. Според мене патење од некои комплекси. За се постои тактика, со кавги и расправии проблемот нема да се реши - се разгорува. Всушност кој ќе успее да ја совлада работата на политички начин спротивната страна - победник е. Ако се карате и возвракаме на спротивната страна со иста мера значи не сме подобри ништо од истата. Живеењето со свекрва, терсене свекрва, е како играње шах-секогаш треба да мислиш што мисли оној другиот-во стварност свекрвата.
Душице јас живеам со неа под ист покрив 2 години 1 ипол не и возвракав ама баш на ништо не и се допагало јадењето не и се допага не велев ништо , не и се допагало како било средено пак молчев кога ме врегаше мене и моето семејство и додека ме колнеше само ке се качев на таван и ке си заплачев ама кој и да е жив човек си бре нема да истраиш нормално. Тааа ако имаше свест 1 ипол година кога ја игнорирав ке затнеше муцка а не уште толку повеке да збори и колне. Не и пререков дури и кога ми рече дека сум го убила нероденото бебе сум го отрула само заплакав и отидов во др соба и вака си реков „БОЖЕ ДАЛИ НЕКОГАШ КЕ ИМАМ СПАС ОД ОВАА ЖЕНА, ЗАРЕМ МОЖЕ ЕДНА МАЈКА ДА НЕ СИ ГО САКА ДЕТЕТО ПА ДА СИ ГО УБИЕ„ мм кога научи што ми вели за бебето се испокара со НЕА и што добив за возврат уште повеке да ме колне и навредува сум и го зела син и кај била 55 години да и текне дека има син кога шетала.Сега кога син и има свое семејство се труди да му го растуре за да го има покрај себе син и. СИН и за кој 50 години само 2 месеци во цела година го гледала зошто неможела да се изнашета