1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    2.834
    Тие најгласни шо се и најмногу осудуваат а и да споменам оти во случај со мојата најмногу се молат и веруваат во сите празници и делници, постења во икони и во чуда, а ти си ги знаеш шо луѓе се дека се најмизерни и најогорчени, и најлошото си го слушнал од нивната уста се најклети. Господ нека гледа само и да ме држи подалеку од вакви.

На *Amethyst*, Anyshka, senza.parole и 3 други им се допаѓа ова.
  2. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    77
    Би ве замолила за помош,или барем како вие би се снашле со ЕКСТРА ТОКСИЧЕН ЧОВЕК?
    Живееме во заедница,на различни спратови,но во глобала ок однос. Цело време прекутувам, се трудам да не згрешам,неколкупати сме имале конфронтации но знаејки каква е лутка свеки,речиси секогаш бројам до 10. Во последнава година со сопругот имаме потреба од екстра приходи,па работиме и втора работа,настрана од овие регуларните работи од 8до 4 . И супер тргна,3-4 дена во неделата по 2 или 3 саати максимум со тоа што трошоците за цела кука храна,греење,сметки подмируваме ние. Тие само ни го чуваат детенцето. Сега веке и тоа е проблем,постојано се лути,не зборува,легнува ке умира,не готви,се дурли.
    Мене не ми е никаков проблем, ке си готвиме и ке си го чуваме детенцето,наутро си е во градинка ама кога сме на работа немаме кому да го оставиме. И таа добро да не речам не уценува со ова.
    Пробав еднаш кажав дека не одиме на излегување туку РАБОТИМЕ ,стана уште полошо, јас ако не ги чувам кој ги гледа што сакате правете и сл. Абе драми. Таа го чува,ама како да и кажам земи го кога не ми зборува? Со молење е буквално. Веќе ми е преку глава.Од една страна не ми се остава дополнителната работа затоа што едвај дојдовме до неа,прелесно е за екстра пари,од кои сите имаме корист. Од друга страна, само проблеми. Сопругот ме подржува ,ама и тој неможе да се разбере. И пробува да разговара инает му тера. Неможам повеќе на 38 години да прашувам дали може да излезам,дали може да го причува,а кога подмирувам се добри сме?! Многу негативна енергија,се прекутувам од култура,ама и на мојата култура крајот и дојде.Си велам некогаш подобро е искарај се кажи си. Од друга страна секогаш сум имала почит да не згрешам,сепак возрасни се.Ве молам за мислење

На *Amethyst*, Трагедијаупмм и anuska_dzuli им се допаѓа ова.
  3. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    77
    Би ве замолила за помош,или барем како вие би се снашле со ЕКСТРА ТОКСИЧЕН ЧОВЕК?
    Живееме во заедница,на различни спратови,но во глобала ок однос. Цело време прекутувам, се трудам да не згрешам,неколкупати сме имале конфронтации но знаејки каква е лутка свеки,речиси секогаш бројам до 10. Во последнава година со сопругот имаме потреба од екстра приходи,па работиме и втора работа,настрана од овие регуларните работи од 8до 4 . И супер тргна,3-4 дена во неделата по 2 или 3 саати максимум со тоа што трошоците за цела кука храна,греење,сметки подмируваме ние. Тие само ни го чуваат детенцето. Сега веке и тоа е проблем,постојано се лути,не зборува,легнува ке умира,не готви,се дурли.
    Мене не ми е никаков проблем, ке си готвиме и ке си го чуваме детенцето,наутро си е во градинка ама кога сме на работа немаме кому да го оставиме. И таа добро да не речам не уценува со ова.
    Пробав еднаш кажав дека не одиме на излегување туку РАБОТИМЕ ,стана уште полошо, јас ако не ги чувам кој ги гледа што сакате правете и сл. Абе драми. Таа го чува,ама како да и кажам земи го кога не ми зборува? Со молење е буквално. Веќе ми е преку глава.Од една страна не ми се остава дополнителната работа затоа што едвај дојдовме до неа,прелесно е за екстра пари,од кои сите имаме корист. Од друга страна, само проблеми. Сопругот ме подржува ,ама и тој неможе да се разбере. И пробува да разговара инает му тера. Неможам повеќе на 38 години да прашувам дали може да излезам,дали може да го причува,а кога подмирувам се добри сме?! Многу негативна енергија,се прекутувам од култура,ама и на мојата култура крајот и дојде.Си велам некогаш подобро е искарај се кажи си. Од друга страна секогаш сум имала почит да не згрешам,сепак возрасни се.Ве молам за мислење

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. anuska_dzuli

anuska_dzuli Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2024
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    494
    Јас би те советувала дали ти дали сопругот некој да ја напушти таа дополнителна работа , ако е на сила тогаш не сакам воопшто ни 1 мин да ми го чува детето. А и детето си има потреба од мајка и татко..

Последна измена: 29 јули 2024
    На Anyshka, Puffy2019 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  5. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    2.834
    На сила ништо не можеш.
    И знам дека парите се битни но и детето треба да си го гледаш, ќе порасне ќе ти бега после, децата се на родителите да си го одгледаат, не на бабите. Во право е шо се лути за ова, пошто цел ден буквално да биде со неа не е во ред.

На *Amethyst*, Puffy2019, Akapulka и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.336
    Допаѓања:
    200.648
    Ако морате и двајцата да работите, најди си жена да ти го чува. Или еден од вас да се откаже од втората работа. Чувањето е на добра волја, ако сака, ако не сака, со сила не бива.

На 1209, Puffy2019, Erika.greeneyes и 5 други им се допаѓа ова.
  7. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    77
    Не не каков цел ден детето си е во градинка. 2 или 3 дена во неделата по 2 саати. Ама ако се откажеме од 2 работа сите сметки и трошоци( скроз посебни сметки има за се) нема да сме во можност да ги плакаме.Тие имаат многу мала една пензија од која ништо не плакаат.Се превземавме на нас.Детето е далеку од тоа дека е со неа по цел ден,напротив ние си го гледаме.

8. Rozevata

Rozevata Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    487

Од мирот нема нешто по вредно. :) Парите ќе дојдат.

На Angella7, Mumoftwo30 и UNA MUNA им се допаѓа ова.
  9. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    77
    Ви благодарам на сите.Не знам што ќе се прави,многу тешко дојдпвме до дополнителни приходи,ама и вака не бива.Што е до мене и јас би си седела после 4 дома,таман работа ама булвално две домакинства не се водат со две минимални плати.И не го зборувам ова за да се испофалам дека даваме за се,или го префрлам тоа,туку едноставно на две места сметки и мачо детенце, едноставно не стига. Сега се лути за ова,ако прекинеме со давање па пак ке се лути,ке вели на милост и немилост сме ја оставиле.

На Rozevata и H.VAGA им се допаѓа ова.
  10. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.145
    Допаѓања:
    17.556
    А они немаат никакви примања буквално?
    Не ви е вас должност да ги издржувате. Ајде некој преоден период разбирам. Јас би работела две работи да им овозможам нешто на децата , а не да ги издржувам старите кои се здрави, прави и работно способни.
    Искрено ви се чудам како се нафаќате на вакви работи...

На CameliaMiller, Anyshka, senza.parole и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.763
    Допаѓања:
    13.296
    А чекај малку. Вие нив ги издржувате? Како можете така?

12. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    833
    @UNA MUNA
    Исто ко јас да сум пишала ,ама не за дополнителна работа туку кога ќе беше поднастината или не знам качила тт касно ноќе без очигледна причина едноставно нели кога не сум можела да земам боледување.
    Ама ги правеше буквално истите работи со тоа шо ние сме заедница и исто не плаќа ништо. Еве стигнавме до степен кај шо за ништо не сакам да ја оставам па сеа се жали не ја барала за ништо ,само кога има корист (4 г дете корист...) ја барала...

За малку ќе ти ставев лајк и ја прочитав последната реченица... во случаите како мојов и на членката тоа не е чување дете тоа е придонесување во куќата... не може да ги издржуваме (може де ама револт ми е еве лично мене ) а тие да не сакаат со прст да мрднат едно дете да почуваат во зорт не цело време... не е фер.
    Може не се должни да гледаат деца ама не се должни ни кога се бебиња на глава да ни се качуваат а и ние не сме должни да ги издржуваме.

На jacqueline.s, *Amethyst*, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    77
    Ооо драги мои да ги издржуваме.Буквално имаат некои 11 000 пензија не знам.Немам ни прашано до душа.Ама и тоа не ми беше проблем се додека не почна вака.Неможам и дете и две работи и работи низ дома а никаква помош.Може јас гледам да погодам и тука грешам. И да @Трагедијаупмм убаво што се најдовме,не сум била едонствена будала се да плаќа,извини на коментар.И не е чување баш како што пиша причувување

На Mumoftwo30 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  14. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    601
    Доколку за се ви се оделени сметките, месец , два плаќајте само ваше, не им прави ручек , не ставај храна во фрижидер.
    Па нека се лути , на некој начин мора да ја уцените, или нека си се снаоѓаат за сметки а вие за дете, или нека ви помагаат со причувување.

На Anyshka, *Amethyst*, UNA MUNA и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    2.834
    Јас мислам дека е покомплицирано од шо тука се објаснува, а дали свекрвата воопште може да го чува детето е прашање, најдобро со неа да си разговарате, ако е само за два часа зошто не би се нафатила, јас не гледам проблем за два часа, лета времето, но да не оди со прекини во градинка или ко ќе е болна таа да ја чува.
    И сметките е пожелно да си ги разделите ем не морате по цел ден да сте на работа, тие со пензијата нека си ги плаќаат.

16. Akapulka

Akapulka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2022
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.350
    Најди си дадилка да ти го чува за тие неколку саати додека работите со сопругот дополнителна раб.
    Сега за летниве распусти има мн. слободни тинејџерки кои за ситни и смешни суми можат да ти се најдат во ова, сепак твое е да најдеш некоја сериозна и заинтересирана да го гледа детево.
    Со свекрвата не вреди да се расправаш, жена во години е и не и е должност да ви го чува детенцето. Тоа е по нејзина желба дали ќе го чува или не.
    Но за сметките зошто не делите сите на три дела заеднички што трошите? Не прима ли таа пензија или тоа што вие подмирувате доаѓа како да и плаќате неа кирија?
    Ако е така можете со тие пари навистина да се тргнете од таму и плаќате кирија, ако до толку е неиздржливо и како што ја опишуваш е екстра токсичен човек.
    Со токсични решението е игнорирање и дистанцирање.

17. Anneliese

Anneliese Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2024
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    660
    Ти да не се мешаш оти на крај ќе бидеш крива,таа му е мајка утре пак ќе се смираат со маж ти и ќе биде како ништо да не било а крива ќе бидеш ти.Ќе му речеш на маж ти прави како мислиш ама мене да не ме мешаш.

На Gosh, eliesaab, Трагедијаупмм и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    77
    Може да го чува таман работа. Инает е во прашање. Ние кога почнавме плус да работиме беше со договор, таа знаеше дека мора да чува и помага,ама за се па друго нема никаква обврска. Ама таква си е жената,таа го зема да го чува ама го збори,или не ни зборува се лути,плаче,навредена е буквално за се.Затоа и ми беше помошта што да се прави затоа што не сакав да дојдеме до степен или чувај го јас да има од што да плакам и купувам,или јас со детето ама изволте драга плакај сметки,пелети и сл. :)
    Само не сакав да дојде до тој момент,дека трпи трпи не бива.
    Кога е болест во прашање јас работам во мала фирма,боледување нема :) Може ден или два. ама и тука нема правено проблем,неможам да се пожалам дека не ја сака ,ама многу тежок карактер,уценува,помукли работи.
    И јас би да си ги разделиме ама еве викаат неможеле. Да не се правам добрата вила сега,ама ни тоа не ми претставуваше проблем бидејки го гледаше детето,ама сега некако се бега од контрола. Сопругот се труди да разговара,свесен е дека е малку глума во прашање,ми вели цел живот е таква :(

На Lisandra и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  19. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.726
    Допаѓања:
    6.176
    Кој вика дека не можете да се разделите?
    Не полни фрижидер. Купувај само за вас. Посебно плаќајте сметки. И готово.
    Јас во таква ситуација не би дала да го види детето а не да го чува.

На *Amethyst* и eliesaab им се допаѓа ова.
  20. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    835
    Допаѓања:
    4.775
    Ќе се ставам на местото на една свекрва. Значи се работи за работоспособни син и снаа кои патем сум им дозволила да живеат кај мене. Јас сметам дека е сосема во ред да плаќаат сметки, барем да имаат некаков придонес за домот. Ако не им се допаѓа нека плаќаат и кирија или рата и сметки сами. Но, веројатно и самите си ја направиле математиката дека тоа не е изводливо.
    Потоа, еве мене никој не ми помага за детето. Како знаеме сами се снаоѓаме за чување. Немаме ни за еден саат кој да го причува. Треба да се заколеме со бабите. Тоа е, наше дете е, не е нивно. Нема потреба да се наметнува нешто ако не се сака.

Немам некој полезен совет од тоа да кажам да си ги намалите очекувањата.
    Секогаш снаите арни, свекрвите не чинат. Не може секоја свекрва да не чини. Ниту теоретски ниту практично. Уште помалку статистички.

На mssuniquee, eliesaab, st-el и 1 друга личност им се допаѓа ова.