А што е тогаш залагање за живеење насамо. Кога во заедница толку многу се сака, дајте живејте си комплет сите браќа, сестри, мајки, татковци. И не, не е само братот неодделен од сукњата на мама, и ќерките не се за жалање штом може секој ден кај мама да се иде.
Кругот се врти, ама не како што золвомразачите сакаат. Една жена зборуваше слично како госпоѓиве овде, па со маж ѝ ја видоа вратата пошо свекорот не можеше веќе да толерира надворешна дојденица да кажува дали и колку смее ќерка му да седи во неговиот дом. Друга исто мрчеше за золвата, ама се деси да добие снаа со ист став како нејзиниот. И тогаш ја здоболе пошо виде како е и престана да зборува, па ѝ беше простено.
Ама чудно е шо досега неам видено брат да се жали од истиов проблем туку секогаш снаата е таа на која и пречи золвата, која го буцка маж и за да има караници дома.
Видете вака, да не се сфатиме погрешно. Живееме на посебен спрат со посебен влез, со золвата сме г’з и гаќи, или таа е тука или јас кај неа (можеби јас и сметам на нејзината свекрва) Со снаата бев исто додека живееа во мк, сега од странција се слушаме минимум 2 пати на ден. Релација сестри и браќа ми се слаба точка, сакам да се прогледува низ прсти ама и да се има човечност меѓусебно. Ако треба и јас би се жртвувала за нешто само да се има мир и да не се караат брат и сестра. Секако не е секој совршен па така и ние, но замислете живееме предобро, се со осет.
Како некои членки мажите што имаат браќа не ги поднесувале деверите, а критикуваат зошто не сме ги поднесувале золвите? Како деверите сметаат, а золвите не? Па и деверите се во свој дом. Имаше членки што се жалеа од деверите што живееле одделно како доаѓале нон стоп на гости кај родителите, и децата правеле лом, нормално кај баба и дедо си се, ама снаава се спремале и чистела. Зошто тогаш не критикувавте, или само кога се работи за золвите критикувате затоа што сте и вие золви? Па јас не сум ја поднесувала свекрва ми, золва ми, дрн дрн, а некои членки своите родители не си ги поднесуваат, па си земаат за право да критикуваат. Во странција свекрва и не смее да дојде на гости, па таа си земала за право да критикува. Нели секој да си гледа во свој двор, па вие што гледате во туѓи дворови? Што ви е гајле ако некоја не поднесува свекрва или золва, тоа е наш/нивен проблем, што додавате во секоја манџа вегета? Ајде сега ќе лажам дека свекрва ми ја сакам како мајка за да бидете задоволни, може само да се почитува ако заслужила.
Sebicni emocionalni manipulatori,polosi starci od takvi nema,epten treba da e covek jak karakter za da potpagja pod takva manipulacija
Живот во е заедница се знае дека е хаотичен. Девер ми живее со мајка му, во друг град. Ние два три пати годишно одиме со преспивање, никогаш не им сметало. И тие идат кај нас на гости. Таман работа ако не оди мажот ми родителите да ги види оти на брат му или снаата им сметало. И да со нозете во вис сум тие два три дена оти и тие кај мене се со нозете во вис, нит им се мешам во кујна ниту да ми се мешаат. И секогаш куќата е отворена за нас, дури и не молат почесто да одиме, онака за дружба. Ако имаш спрат свој значи дада/бате ќе си иди кај неговите на другиот спрат, ако е се во едно, јеби га… се знае што значи заедница, затоа или крени си спрат, или оди во свое. Мене заедница ме нервира и не би можела ни месец да издржам, ама ако немам избор, ќе се помирам и ќе стегнам заби, и ваљда ќе ми биде мотивација и цел да се преселам. Комшивката еве ја, си живее под кирија со фамилијата и мирна глава. Ако треба куќи ќе чистам дополнително и за рата од кредит или кирија ќе заработам оти не можам со мајка/свекрва. Сакам мир. Во моментот кога се мажите во повеќедетна фамилија и живеете во заедница со истата, треба да знаете дека ќе биде хаотично за сите. Не велам дека снаата се тупнува и дека треба да страда, ама во таков хаос сите страдаат и баш ниеден нема приватност или мир, е сега дали тоа се истрпува зависи од личноста. Золвата ќе иде на гости, деверот ќе иде на гости, може тука ќе живеат уште, и никој нема право да му рече ништо на другиот, вклучувајќи ја и снаата. Ни снаата треба да смета ни браќа/сестри. Е сега и ние кога одиме не се тупнуваме со месеци/недели кај нив, ни тие кај нас. Ден два, три максимум. По неколку месеци пак и така.
Секој исто зборува ама на различен начин, само за инат да се тера. Тука не зборуваме за други градови и држави, замисли и јас се тупнав кај брат ми 10 дена во друга држава, единствено што платив беа картите, услуга all inclusive и снаата ми се налути зошто толку малку седев и тоа со маж и дете. Јас можев комотно да им бидам товар цел месец, ама нели, осет имам. Замисли снаа ми си ја сака золвата Јас цело зборувам за осет и разбирање, и не тоа да е само од золвата, и од брат, снаа свекрва, мајка … Ама, имаш луѓе без осет и инаети, па што ако брат ми имал дел кај родителите, ќе идам и ќе седам денови и денови тамо а они ќе се стегаат во 3 соби, од кои едната ќе стое заклучена Со вакви работи се нарушуваат односите. Кога зе земавме со мм првата година беше корона доба и замисли золва ми, ми ја отстапи детската и спиеше во дневна. Знаеш кога јас ќе се лутам зошто иде золва ми? Никад. Бидеќи она беше човек со мене, а да ми направеше и проблем на маката, као не ја давам детската со спомени ти да спиеш, немаше да сакам да ја погледам сега. Ете поради ова ние живееме и си помагаме, не водиме војни. И замислете и кај нас е тоа, куќата оди кај братот. Ама со слога се бидува, утре не дај боже золвата да се разведе, јас ќе и ја отстапам мојата спална иако детската со спомени не ја изедов, ене ја доле уште стои.
Темава стана за препукување, нема совет , нема решение. Маж е крив, разведи се , купи си свое. Толку од совети.
Па фала бого. Моите деца кога ќе пораснат и ќе сакат да створат семејство, нека си најдат свое живеалиште. Ама пример да дадам, син ми да остане со мене и да донесе снаа, и она да кажува дали ќерка ми да иде кај мене или не, тоа нече мочи. Моја куќа, моја правила. Ако не и чини, надвор. Затоа, секој во свое живеалиште. Па нека си идат тука на поседок кога сакаат.
Леле попара сте ја направиле темава. Тоа е кога ќе се соберат куп жени на едно место. Моите се сами, значи не живее со нив брат или сестра, па одам со осет. Повеќе од викенд не седам, иако се во друг град. Прво одат на работа и се изморени, а ние кога одиме нормално не можат да одморат. Второ не сакам да им рушам ред и приватност. Ви се чудам кога ве читам колку сакаме ќе седиме, а осет малку прво за родителите, еве не мора за снаата и братот. Детство за детство, сега сте возрасни, па пораснете. На што личи тоа клепни се со недели друг да ти мисли за јадење, да ти се потресува? Многу незрело. Еве братот од х причини живее со родителите. Штом може тој да седи и јас ќе одам кога сакам На што личи тоа? Мислите на братот или снаата мн им е мерак да живеат во заедница. Ама ете некогаш просто се приморани. Еве читаме во темава најчесто и младите ги покриваат трошоците дома, реновираат, трчаат со старите по лекари и сл. Уште и сестрата да се клепне 2 недели. Извинете ама 2 недели е клепнување и без осет без оглед на тоа дали се работи за кај родителите. Ко ќе видиш братот и снаата се секогаш е,баната страна. Врти сучи секако се криви.
Temava e mn komplicirana I opsto toa delenje imot i koj so treba da prai. Ja sekad sum i maskoto i zenskoto da se iselat od doma. E sea ako imas sprat neso ke si podelis ferski. Obvrski kon roditelite imaat i sinot i kerkata. Bezrazlika koj zivee so niv. Roditel e roditel. Oni kao ni dzvonat koa ke si zamineme od doma. Toa so se dava poise na edniot nego na drot, ili edniot bara preku leb pogaca. Si e problem na samite lugje i koj kako e vospitan.
Золвата кога ќе се омажела имала свој дом а она у заеднца, а за снаата кога ќе се омажи во заедница пупу неважи тоа е на золва и куќа ? Дали да се смееш дали да плачеш. Значи золвата има две куќи а снаата ни една
Убаво ви пиша една членка погоре чим седите по цели денови кај мајка и татко и мислите дека е во ред тоа вие не сте созреани и не сте спремни за семејство да си водите. Точка
А тој што седи и живее по цели денови кај мајка му и татко му е созреан и спремен за семејство Или обратното важи само за сестрата. Барем кога давате аргументи, да имаа некаква смисла.
Па еве во моја ситуација е што мислам ќе умрат ако си отидеме и сами тоа си го кажуваат зошто маж ми е аргат во фамилијата. Така да ние сме приморани тука да седиме Верувам и во многу други семејства е истата ситуација Едит: Одма би се отселила нека дојде золвата нека си живее тука мене најубаво ќе ми биде И уште еднаш да се дополнам золвата може да иде во заедница тогаш одговара зетот да ја има куќата ( а неговата сестра да си иде пд таму) ама од страната на золвата ако брат и и снаата живеат у куќата кај родителите е тогаш ЧЕ СЕ КОЉАТ.